Ryby do akvária 21 - 50 l (malé akvárium)
Dánia perlová bych tam nedával, podle mě patří do větších nádrží...
Držel bych se Anthraxovy rady, zas tak velké to mít nebudeš...
A ten centimetr na litr ber velmi velmi orientačně. A když už, tak u živorodek počítej centimetr na dva litry...
Díky moc. Takže max 3 druhy ryb? Pokud je to tedy moc, tak raději bez těch pidiryb než bez těch pavích oček.. Máš zkušenosti se soužitím samečků bez samic? (krom toho, že samice krevetkám zatápí mnohem více nechci řešit přerybněné akvárium a kam s odchovem..) A akvárium (značka, provedení) bys považoval za dobrou volbu? Děkuji.
Počitej objem vody.
To budeš na nějakých 45 l... Krevetky v hustě zarostlé nádrži přežijí ale ryby budou ty menší požírat.
Plánuješ moc druhů. Držel bych se buď těch endlerek. A nebo hejno 20 (8 ks. není hejno) razborek. A k tomu 10 ks. pancéřníčků malých.
0 09.02.2019 17:33 KittyM – Nové akvárium
Týden se prokousávám články a diskusemi a ráda bych se zeptala (radši bych dala otázku do fóra, ale nepřišla jsem na to, jak ji vložit
Kupuji nové akvárium, nejspíše tetra aquaart 60l (doufám, že je to dobrá volba), bude určitě hodně osázené vegetací, protože do budoucna přibydou malé krevetky. Rybky tedy vybírám s ohledem na krevetky. Z mládí mi zůstala velká láska k pavím očkům, ale vzhledem ke krevetím plánům se chci zeptat:
Mohu mít v jedné nádrži 2 nebo 3 samce pavích oček bez samic? Nebudou si ubližovat? A s nimi 5-6 kluků Endlerek (tam dle zkušeností by samci bez samic měli být OK).. (živorodky "zaberou" tedy cca 20l)
K nim bych si přestavovala hejno minirybek hodící se ke krevetkám - buď 8 bornejských razborek / nebo danií perlových / nebo modrých neonek (ale tam mám strach z PH) - které z těchto rybiček budou nejméně plaché? (dalších 20l)
a teď nevím zda se krevetky počítají do toho počtu 1cm/1litr, nebo ne - pokud ne, tak pancéřníček malý 8ks (16l) či místo pancéřníčků otíky, ale to by při požadovaných 6ti ks již bylo moc že..
Samozřejmě kvůli živorodkám počítám s častějším čištěním..
Děkuji za typy, názory a napády jak k akváriu, tak ke složení a počtu budoucích rybích obyvatel..
Starší reakce
Také řeším jak osadit menší akvárium a jak tak trochu sleduji diskusi, asi by bylo rozumné brát v potaz, že pancéřníčci, neonky ad. jsou hejnové rybky a tak bych se přimlouvala za dodržování alespoň minimálního doporučeného počtu v akvárku a to lze zjistit jednoduše v atlasu na stránce....aby jim nebylo smutno
Starší reakce
afc1886 napsal: Měl by jsi napřed plánovat přestavbu akvária a doplnění rostlinek a až potom rybičky.
Nejdříve vytvoř rybičkám vhodné prostředí a až potom přemýšlej o rozmnožování.
Asi jsem to špatně napsal, ale přesně tak to plánuji. První udělám přestavbu akvária a až poté tam dám správnou osádku. Jenom si to už zjišťuji předem.
Jinak díky všem za reakci. Živorodky tam nechám jen jeden druh a k tomu asi ty
Pandy na dně.
Podotýkám, že má 47l čistého objemu!! Tak jaké 3 čichavce a 3 bojovnice!
a ještě toho trochu a tamtoho...
To si budeme za chvíli povídat v tématu o nemocech.
Vybrat jeden druh menších rybek, udělat z nich menší hejno, k tomu něco na dno a dál bych to nedráždil. Klidně jenom jednodruhovku s gupkama a věřím, že bude na co koukat.
A jestli další druhy, tak jedině s dalším akváriem.
Nechal bych paví očka (ale aspoň pár, pak se ti namnoží) a pandu bych ještě 4koupil aby jich bylo 8ks. To je asi všechno. Popřípadě, pokud by jsi trval na ještě jedné rybce tak čichavec medový/zakrslý 1samec a 2 samice nebo bojovníci 1 samec 2 samice. Hlavně to nechej zarůst
. Ať se daří
Vojtaa napsal:chystám o přestavbu nádrže.
Aktuální osádka: 6x Black molla, 3x Plata skvrnitá, 3x Mečovka mexická červená, 3x Paví očko, 4x Pancéřníček panda a 1x Ancistrus.
jak opět píšu v popisu nádrže. Po změně plánuji o hodně více rostlinek, aby se mi mohli rybky bezpečně rozmnožovat.
Děkuji za reakce
(snad jsem zvolil správné vlákno na diskuzi)
Z celé tvojí osádky bych tam nechal jenom ty pandy a to jedině až po výměně dna. A to i tak jsou vhodnější panceřníčci, například malí.
Měl by jsi napřed plánovat přestavbu akvária a doplnění rostlinek a až potom rybičky.
Nejdříve vytvoř rybičkám vhodné prostředí a až potom přemýšlej o rozmnožování.
Až na ty cichlidky souhlasím
Když už živorodky, tak do 54l bych dala jen jeden druh (menší hejníčko). Jsou to čuňátka. Nebo je vyměnit za hejno čistotnějších rybek, na dno ty pandíky a třeba 1 pár menších cichlidek.
0 26.01.2019 11:55 Vojtaa – změna osádky
Ahojte, jak už píšu v popisu nádrže u mě na profilu. Založení mého akvária bylo velice spontánní a zbrklé. Teď už vím, že novou nádrž bych zakládal úplně jinak a taky se po důkladném prostudovaní "akvaristiky" chystám o přestavbu nádrže.
Aktuální osádka: 6x Black molla, 3x Plata skvrnitá, 3x Mečovka mexická červená, 3x Paví očko, 4x Pancéřníček panda a 1x Ancistrus.
Už vím, že tam mám aktuálně přerybněno, ale potřebuji poradit. Mám tam 4 druhy živorodek a už mi bylo podotknuto, že se mezi sebou mohou pářit (a jsou bordeláři). Je to opravdu tak, nebo u sebe mohou být nějaké živorodky, které se mi nebudou mezi sebou křížit? to byla první otázka a teď druhá. Až protřídím ty živorodky, které se k sobě nehodí, určitě bych chtěl zařadit ještě nějaký jiný druh rybky, který tam bude sedět, aby se rybky nekřížily a nežraly. Jaké rybky se budou hodit k Pandám a některým těm živorodkám?
PS.: jak opět píšu v popisu nádrže. Po změně plánuji o hodně více rostlinek, aby se mi mohli rybky bezpečně rozmnožovat.
Děkuji za reakce
(snad jsem zvolil správné vlákno na diskuzi)
Starší reakce
Ale objem je 43 litrů čistých...trochu málo,na takovy počet rybiček..
Ja nemluvil o betě ani o pancerníčcích a myslím že 15-20 neonek modrých do 60 litrů a k tomu páreček ramek rozhodně není extra přerybněno.
Popřemýšlela jsem a do ramirezek nejdu (pokud to není jasné, jsem totální začátečník
) Nějaké jiné návrhy?
Nemyslím že by byli výrazně náročnější než modrá neonka a nádrž vypadá pěkně zarostle krmení bude stačit mražené. Pokud bude pravidelně měnit vodu nevidím to tak černě.
Ramirezky jsou pro začátečníky nevhodné, jsou hodně citlivé a vyžadují živou potravu. V nepříznivých podmínkách trpí nemocemi.
Betta je požadavek majitelky akvária (4,5 roku), já jsem prostý údržbář... Ale ty ramirezky jsou fakt hezký rybičky, popřemýšlíme.
Už jsou tam třískvrňáci, ramirezky bych tam už nedávala. Spíš posílila ty Pancéřníčky.
Zarostlý to máš pěkně myslím že 15-20 neonek to zvládne asi bych tam nedával tu betu a zamyslel se spíš nad ramirezama budou hezký a k neonkám se budou hodit.
No tak stručná prezentace by byla
Co vy na to?
Prezentace napoví.
a kolik těch modrejch maximálně?
(prezentaci založím, jak mě o to někdo žádal, ale dneska na to nemám magy, neb děcka šla spát nechutně pozdě... )
Modré jsou o polovinu menší
. Deset kousků minimálně.
Bettu asi neoželím... Nad modrými neonkami můžu pouvažovat. Kolik bys jich doporučil? A můžu se zeptat, proč by se tam modrým líbilo a černým a červeným ne?
Protože když si samec vybere jednu samici a vytvoří s ní pár, tak tu plonkovou budou dost řezat. Když budou dvě plonkové samice, tak se ta agresivita rozloží. Takhle to alespoň bylo u mě, když jsem měl 1+2, tak ta samice byla chudák. Po přidání třetí samice se to dost uklidnilo.
Prečo? U mňa sa obe samice pekne znášajú a samec behá za oboma. Inak z tretej sa vyklulo niečo iné ;). Pozri Apisto -Blank (
rybicky.net/nadrze/29169-96-l…), či vieš určiť, čo je to zač.
Amatérov má pravdu. Radšej si tam daj kľudne aj 20ks tetier ohnivych. Ale betta si s nimi asi nebude rozumieť
Buď ožel neonky nebo bettu. Na neonky tebou zmíněné, mi to přijde až moc malé. Když už neonky, tak modré.
Ahoj,
mám akvárium o vnějších rozměrech 55x30x35, kolik je vody uvnitř nevím, nějak to nikdo při napouštění nezměřil. Je tam kořen, bublifuk, kytky. Je tam 5 pancéřníčků třískvrnných (corydoras habrosus), nakonec tam přijde 1 betta splendens. Kolik byste tam dali neonek? Plán byl 5 neonek černých (hyphessobrycon herbertaxelrodi) a 5 neonek červených (cheirodon axelrodi), ale dám si poradit. Někdo říká 6 od každého druhu minimum, někdo 10 od každého druhu minimum, a kdosi mi radil, že jich tam s klidem můžu narvat 40, což mi přijde dost sadistické...
Myslím, že dost často je rozmezí spíš dáno rozdílem pohlaví.... Samice u těchto menších běžných cichlid většinou nedorůstají velikosti samce.
Podle mě zase bude lepší buď jedna samice, nebo tři
. Dvě je nejhorší počet.
Nijako. Narastú samé. Napríklad Cichlidka kakadu má tých 4-10. Znamená to to, že samička má 4 cm, samec do tých 10 cm (skôr 8). Cichlidku kakadu mám a ako minimum by som bral akvárium s dnom 60×30 pre 1 samec + 2 samice (menej nebude dobre). Pri väčšom akváriu ideálne 1 samec + 3 samice. Dočasne si viem predstaviť 30×20 na vytretie, nie na chov. Inak teraz sa mi narodili jednej samičke mladé a zrazu mám 100-litrové akvárium malé (tetry sú natlačené v druhom rohu a aj tak samička nedokáže mladé ochrániť pred samcom).
No, to není špatnej nápad. Ty endlerky tam nebudou a akorát nechápu: když má cichpidka délku 4-10cm tak kolik by měla u mně? Jak jako zařídit, aby měla třeba jen 4cm?
S ramkama opatrně. Jsou to cíťové. Je s nima často problém při přelovování a změnách parametrů vody. Ke tvé rybí osádce (hlavně k těm zivorodkám) bych je nedoporučoval. Krmíš nitěnkami, jako krmivo je to výborné ale taky dost rizikové. Taky počitej s tím že je dobré u nich zvednout teplotu, hlavně z počátku.
rybicky.net/atlasryb/cichlidka_papousci ty jsou o dost odolnější ale jsou taky větší, takže 50 litrů je tak hodně na hraně. S touhle osádkou bych do toho nešel.
Akvárko máš podle všeho zarybněný dost. Asi už bych nic nepřidával.
Edit:
Jinak tady si můžeš vyhledávat další adepty
rybicky.net/atlasryb/hledat/ Dobrý den. Jaká ryba žijící v páru by mohla být v 50l akva?. Přemýšlel sem o: cichlidka ramizerova pár
Rájovec dlouhoploutvý pár
Akarka zelená pár
Starší reakce
To ma teší
Tak sa ide na to!
Akvárium už jede celkem dlouho a ty tetry nejsou žádné špindíry, tak bych se toho nebál. Samozřejmě vše podpořeno častější výměnou vody.
Ahoj!
Chcem dnes ísť kúpiť ryby do môjho akvária uděátor (viz profil). Rád by som 15-20ks tetra ohnivá, len si niesom istý či je bezpečné vpustiť ich tam všetky naraz. Ďakujem za prípadné rady
Starší reakce
To akva měří 70x32x25cm, takže je to na sekernatky dobré.
Starší reakce
Už to tady chvilku sleduju a přijde mi to nějak moc překombinované, na to, že to je mrňavá padesátka. Na ty sekernatky je to myslím malé, bez ohledu na to, co je v atlase. Ať jsem je viděl kdekoli, tak pořád čile jezdí pod hladinou a ta padesátka je pro ně prostě krátká. Jestli už 3 máš, tak už je tam holt nech. Nějaké betty, akarky a hejno dohromady, vůbec bych to neřešil. Vyber si jeden druh rybiček a ty tam dej v odpovídajících počtech. Ať už jednu bettu, párek akarek, skupinku teter nebo pancéřníčků, ale víc to fakt nekombinuj. Schválně píšu skupinku, protože 7 či 15 není hejno. Uvidíš, že časem oceníš, že to vypadá dobře s jedním druhem a větším počtem jedinců.
Jen velmi malé, spíš jen potěr.
Ale když se třou - a akarky se třou pořád - udělají ostatním rybám v tak malém akvárku ze života peklíčko.
Každá ryba žere rybu, pokud se jí vejde do tlamy.
Souhlasem, ale chci se jen zeptat; žere akarka zelená rybky?
Nechala bych ty Pancéřníčky a Akarky už do toho nemíchala, přece jen je to 50l.
Ty akarky sem myslel taky, ale nakonec sem je vyloučil aby nežrali jiné rybky. Tak mě to napadá takto; 6x sekernatka drobná, 15 neonka modrá, 10x pancéřníček malý-třískvrnný- (dle výběru v obchodě) a popř i párek akary?
Bettu, nejspíš samotného samce - nikdy ne pár, často se nenesou a poraní se nebo i zabiji. A betty potřebuji dost vysokou teplotu, minimálně 26 st. A krycí sklo. O tvém akvu, kromě velikosti nevíme nic, filtrace, teplota, údržba, kvalita vody ...udelej si prezentaci, ať si uděláme lepší predstavu
Je to tak.
Hara jerdonova je sice zajímavá rybka, ale od té doby, co je mám, jsem je ještě neviděl.
Oba tyhle druhy vyžadují proudící, dobře prokysličenou vodu. Jsou to zajímavé ryby, rozumím tomu, že se ti líbí, ale zvaž to. S partou Pancéřníčků bude v akváriu sranda. A je to čistě můj názor, ale já bych k 'amazonkám' 'asiatky' nedávala.
Místo Betty se mrkni na Akarky.
Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 95 96
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 103509x