Silikon
Na odřezávání skel jde použít nejslabší struna. Je pevnější než niť.
Tym odlamovacim nozom som myslel cepel - nevosla tam.
Skusal som to este tou pevnejsou nitou, namotal som ju viackrat na seba a postupne to islo, aj ked sa ta trhala, ale skusal som to viackrat, a uz som odrezal 2 vrchne sklicka, zajtra odrezem zvysne 2 spodne.
Dakujem Vam za pomoc.
Nezbude ti nic jiného než sklo zapáčit na jednu stranu a ze strany nařezávat.

Zkus si koupit ten vlasec, ustřihnout si tak 30cm a na každý konec uvaž kousek něčeho nějaké dřívko a jako pilou pod to podjet a na jednu stranu a na druhou to jakoby podřezávat.
Keď vytiahneš čepeľ z odlamovacieho noža vojde sa?
Veru zabudol som napisat, ze aj pevnejsou nitou som to skusal, ale islo to brutalne tazko a odrezal som asi len 3-4 mm.
Napadol ma aj silon alebo ocelove lanko, ale nemam to doma

Zajet pod to vlascem a nebo pevnou nití.Zkus uvidíš.
Možno kúskom silonu by to šlo

Prosim Vas ako mam odstranit nalepene asi silikonom 4 bocne sklicka na boku akvaria?
Skusal som to ziletokou, ale s nou sa zle manipuluje a nejde to.
Skusal som odlamovaci noz, ale ten tam nevojde, lebo je to nalepene uplne natesno.
Co mi poradite?
Dakujem.
Starší reakce
Tam bývá většinou diplomaticky napsáno: "Po vytvrdnutí opláchntěte od zbytků kyseliny octové."

Na tubě to náhodou napsané není?
Jinak silikon vulkanizuje vzdusnou vlhkosti, takze se doporucuje spoj mlzit vodou nebo alespon zajistit vlhky vzduch. Dal bych do akvarka misku s vodou a zakryl bych ho pro urychleni
Záleží na síle a na obsahu ploch, kterými se stýká se vzduchem. Zkus si udělat někde vedle na kus dřívka nudličku a občas do ní dloubni

Ale zhruba za hodinu se to bude tvářit jako vytvrdlý.. já osobně po lepení čekám 1-2 dny pro sichr, než to opláchnu.
0 04.02.2018 15:44 Ondra Nevíte někdo jak dlouho tvrdne silikon když je sním přilepeno pozadí v akváriu ?
Starší reakce
Zdravim.Potrebujem nieco zalepit vo filtri a mam len tento silikon.Mozem ho pouziť neotravim ním ryby?Má acetónový zápach,ale ten po čase vyprchá.
www.u-max.sk/…Starší reakce
Pokud ti vyschla celá tuba nejde s tím nic dělat, máš-li zatvrdlou jen spici (sroubovatelny nastavec) a v tube je silikon ok, vysroubuj dej novou spici a můžeš makat
Starší reakce
Překvapuje mě, že to ještě stále řešíš. Odpověď jsem ti dával 15.09.2016 15:54 ve vlákně "Jaký filtr"
rybicky.net/forum/5930… .
Něco lepšího těžko vymyslíš.
Nevím sice o jakou hadičku jde,ale není lepší ji vyměnit?
0 23.09.2016 11:21 Robin Hudeček Dobrý den, silikonu i rozumím, ale co s prasklou hadičkou? Máte doporučení na nějaké lepidlo? případně nějaký způsob jak ji slepit? Mám ze spoje pod vodou trochu obavy, takže nevím, co přesně použít, jestli stačí klasické lepidlo, nebo nějaké lepší vteřinové jako například tyto?
www.kovian.cz/… myslím že klasické lepidlo z obchodu moc nezabere, nebo nevim, jako mate zkušenosti vy?
Starší reakce
No.. tak to mám blbé. Ale neviem či vydržím

Starší reakce
Ahoj. Ja jsem hledal dlouho kvalitni silikon za rozumnou cenu. Akva silikon v akvaristikach je pomerne drahy (cca 170 - 190 Kc) a silikon (napriklad Soudal) v obchodech typu Bauhouse, Baumax, Hornbach je jeste drazsi (cca 220 - 250 Kc). Po dlouhem hledani jsem nasel tento -
www.pzservis.cz/… (cca 120 - 140 Kc)
Je plne odolny vuci vode, UV zareni, chemicka odolnost a nezavadny vuci potravinam a vode.

Dík chlapi. Ano, Epoxy 1200 používám při vyrábění 3D pozadí, takže zkušenosti s ním mám. Nyní však budu mít pozadí ze 4 dílů, které k sobě musím slepit a poté slepit pozadí jako celek na zadní stěnu akva, k čemuž by už byla pryskyřice asi nevhodná (všude se píše, že se toto lepí silikonem), tak jsem si říkal, že bych radši koupil jednu věc (např. ten silikon) a slepil s ní všechno - jak pozadí, tak pískový povlak ke dnu.
Ovšem jestli bude lepší na 3D pozadí použít akva silikon a na dno Epoxy, udělám to tak.

Pokud chceš opravdu přilepit písek na dno, tak nehledej levnější variantu, ale hledej tu nejlepší. V případě silikonu vol silikony akvaristické, tedy bez fungicidů, i když mnohým prošel i ten obyčejný, nemusíš mít takovou kliku.
Pokud správně chápu záměr, tak hodláš udělat na dno jemný pevný povlak z písku?
V tom případě bych šel do epoxy nebo jiné pryskyřice s atestem, lépe se budou nanášet.
Hrabat budou vesele dál, jen nebude vidět sklo.
edit: ještě by se daly použít barvy s potřebným atestem.
Epoxy 1200 drží a už nepustí, roztírá se snáze než silikon.

Kdyby jsi se zeptal chlape tak Ti to řeknu přeci
Koukni na Tvorbu pozadí co jsem napsal a tam je ten silikon vyfocenej a nebo počkej vyfotím a přikládám.
Vyfoceno název, výrobce a cena. Jinak dělají černé, transparentní a bílé. Tak snad to trochu pomůže.

Edit: Aha až teď jsem to dočetl celé a z několika článků. Tak na opískování plochy pozadí používaji Epoxi 1200

Je to dvousložková pryskyřice.
www.prolep.cz/…
oki. Mám tedy přímo hledat silikon s označením pro akvária, ano?

na akiva. Vymáčknout to klidně tak, že uřízneš celý vrch a pak to rozpatláš špachtle co se používá na třeba když se lepí kachličky.
Zdravím, potřeboval bych radu skrze koupi levnějšího čirého silikonu, který chci využít na natření jemné vrstvy plochy akvária 250x60cm a zasypat pískem, aby mi ho ryby neodhrabávaly. Přemýšlím nad volbou správného silikonu a vhodnou velikostí.
Starší reakce
Starší reakce
Starší reakce
Postupně jsem se naučil lepit, řezat sklo na menší nádrže a opravit co otluču ale teď poprvé řeším rozebrat a znova slepit, takže díky všem za varování před tím odstraňovačem. Jsem rád, že jsem se zeptal a nemusel se u toho vytočit

Omlouvat se netřeba. V tomto případě záleží na silikonu.

Zhruba očištěné styčné plochy žiletkovým lámacím nožem ,dočištuji ruční vrtačku s regulací otáček s kruhovým mosazným rotačním kartáčem (lze použít i měkký ocelový),otáčky vrtačky snižuji na co nejnižší efektivní stupeň záběru ,aby nedocházelo k přepalování skla(nesmí se objevit viditelné kobaltové zbarvení).Kartáč se musí vést v podélném směru,následně otřít zbytky silikonu a odmastit lihem (během lepení otírat sklo a ruce,dactyloskopie o tom ví své).Větší vrstvy silikonu (po slepení a "vulkanizaci" stáhnu žilekou v držáku a mikrofilm odstraním acetonem.Rozpouštědla silikonu jsem po několika neúspěších zavrhnul.Pokud má někdo dotaz na lepení,demontáže a netěsnosti nádrží,tak to není žádný problém rozebrat.
Omlouvám se - myslel jsem samozřejmě vypuštěnou a vysušenou nádrž - díky za reakce.

Nádrže uskladněné dnem vzhůru(cca 200-400 l),přežily bez újmy uskladnění venku přes celou zimu a fungují do dnes.
A nebude to třeba tím, že jsou prázdné? On ten tlak vody udělá svoje! A to nemluvím o rozpínavosti vody, když mrzne... Tlak na spoj se několikanásobně zvýší...
Souhlasím s klukama, je to silikon od silikonu jiné... Některé vydrží, jiné ne...
0 05.11.2014 19:05 Deepinpeat –
Re: RAP Jo to naprosto souhlasím, právě sem zíral na ty nádrže co budu přelepovat jak ten silikon může takhle odejít. Nikdy sem to neviděl. Měl jsem nádrže roky vypustené v komoře a nic se jim nestalo. Nenapadá mě jiné vysvětlení než kvalita silikonu. Každopádně příští rok napustím 180 cm nádrž která ted stráví zimu v garáži, tak pak dám vědět, jestli jsem si zaplaval

Bud´ bez obav pevnost slepu je v rozsahu -50 až 200°C.Nádrže uskladněné dnem vzhůru(cca 200-400 l),přežily bez újmy uskladnění venku přes celou zimu a fungují do dnes.Pokud by v tom byla voda a bylo to kvalitně slepené,tak spíš prasknou skla než povolí spoje.Mráz a slunce sklu nesvědčí,mohou potvrdit majitelé nádrží s výkladních skříní.

Ono záleží na výrobci silikonu.
Měl jsem akva slepené tuším cenusilem a přes zimu na balkóně bez problémů. Ovšem některé se po přemrznutí začnou drolit.
1 05.11.2014 17:21 vlachos – Silikonové spoje verzus mráz?
Chtěl bych možná přes zimu jedno akvárko dát do garáže , kde pravděpodobně bude mrznout - bude mít mráz vliv na pevnost a těsnost silikonových spojů akvária? Děkuji za reakce.
co nejcíce toho stáhni žiletkou , mě se osvědčily břity do olamovacího nožíku , jde to takžka dočista , pak ta drátěnka na dočištění

no dám šanci tý drátěný houbičce, zkoušel jsem to oškrábat a ošmirglovat, což většinou jde , jen tenhle silikon je v takovém stavu, že se že maže i bez odstraňovače. To jsem ještě neviděl, jednu z těch nádrží jsem normálně rozebral rukama. Ale dostal jsem je a přelepit to není problém, jen tohle je prostě opruz no. Poškrábání mě celkem netrápí, žádné okrasné akvárium neplánuju, potřebuju mít kam dát ryby. Jestli to nepůjde tak zkusím ten odstraňovač a až se to rozblemcá tak to setřu a vezmu toluenem, případně zopakuju.
odstraňovač silikonu ti ten starej silikon rozblemcá , takže to budeš mít všude na skle stejně , jednoduhší je rozřezat žiletkou , žiletkou odstranit co nevíce to jde , pak zbytky vzít třeba drátkama 00 nebo normálně drsnou stranou houbičky na nádobí , poškrábání se bát nemusíš , pak jen řádně odmstit třeba toluenem a hurá slepit
0 05.11.2014 14:52 Deepinpeat – odstraňovač silikonu
ahoj máte někdo zkušenosti s nějakým odstraňovačem silikonu? Jak dobře to funguje a případně který je dobrý? Potřebuju přelepit nějaké staré nádrže a tam kde to šlo sem je obrátil na ruby, takže mechanicky neočistilné zbytky silikonu zůstaly venku, ale pár je jich je nařezaných tak, že musím ten silikon něčím sundat. Ty slepy jsou hodně za zenitem ale na pár místech to drží jako čert. U menších nádrží jsem to nikdy neřešil ale nerad bych případně řešil několik netěsnících 100-200 l nádrží najednou. Díky
Starší reakce
Dík za info. Tohle bylo jediný co tam měli a potřebuju jen na drobné věci. Jen si nejsem jistá použitím u těch krevetek, abych něco nepodělala.
Přidat reakci
1 ...... 17
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 9280x