Silikon
Starší reakce
Starší reakce
Postupně jsem se naučil lepit, řezat sklo na menší nádrže a opravit co otluču ale teď poprvé řeším rozebrat a znova slepit, takže díky všem za varování před tím odstraňovačem. Jsem rád, že jsem se zeptal a nemusel se u toho vytočit
Omlouvat se netřeba. V tomto případě záleží na silikonu.
Zhruba očištěné styčné plochy žiletkovým lámacím nožem ,dočištuji ruční vrtačku s regulací otáček s kruhovým mosazným rotačním kartáčem (lze použít i měkký ocelový),otáčky vrtačky snižuji na co nejnižší efektivní stupeň záběru ,aby nedocházelo k přepalování skla(nesmí se objevit viditelné kobaltové zbarvení).Kartáč se musí vést v podélném směru,následně otřít zbytky silikonu a odmastit lihem (během lepení otírat sklo a ruce,dactyloskopie o tom ví své).Větší vrstvy silikonu (po slepení a "vulkanizaci" stáhnu žilekou v držáku a mikrofilm odstraním acetonem.Rozpouštědla silikonu jsem po několika neúspěších zavrhnul.Pokud má někdo dotaz na lepení,demontáže a netěsnosti nádrží,tak to není žádný problém rozebrat.
Omlouvám se - myslel jsem samozřejmě vypuštěnou a vysušenou nádrž - díky za reakce.
Nádrže uskladněné dnem vzhůru(cca 200-400 l),přežily bez újmy uskladnění venku přes celou zimu a fungují do dnes.
A nebude to třeba tím, že jsou prázdné? On ten tlak vody udělá svoje! A to nemluvím o rozpínavosti vody, když mrzne... Tlak na spoj se několikanásobně zvýší...
Souhlasím s klukama, je to silikon od silikonu jiné... Některé vydrží, jiné ne...
0 05.11.2014 19:05 Deepinpeat –
Re: RAP Jo to naprosto souhlasím, právě sem zíral na ty nádrže co budu přelepovat jak ten silikon může takhle odejít. Nikdy sem to neviděl. Měl jsem nádrže roky vypustené v komoře a nic se jim nestalo. Nenapadá mě jiné vysvětlení než kvalita silikonu. Každopádně příští rok napustím 180 cm nádrž která ted stráví zimu v garáži, tak pak dám vědět, jestli jsem si zaplaval
Bud´ bez obav pevnost slepu je v rozsahu -50 až 200°C.Nádrže uskladněné dnem vzhůru(cca 200-400 l),přežily bez újmy uskladnění venku přes celou zimu a fungují do dnes.Pokud by v tom byla voda a bylo to kvalitně slepené,tak spíš prasknou skla než povolí spoje.Mráz a slunce sklu nesvědčí,mohou potvrdit majitelé nádrží s výkladních skříní.
Ono záleží na výrobci silikonu.
Měl jsem akva slepené tuším cenusilem a přes zimu na balkóně bez problémů. Ovšem některé se po přemrznutí začnou drolit.
1 05.11.2014 17:21 vlachos – Silikonové spoje verzus mráz?
Chtěl bych možná přes zimu jedno akvárko dát do garáže , kde pravděpodobně bude mrznout - bude mít mráz vliv na pevnost a těsnost silikonových spojů akvária? Děkuji za reakce.
co nejcíce toho stáhni žiletkou , mě se osvědčily břity do olamovacího nožíku , jde to takžka dočista , pak ta drátěnka na dočištění
no dám šanci tý drátěný houbičce, zkoušel jsem to oškrábat a ošmirglovat, což většinou jde , jen tenhle silikon je v takovém stavu, že se že maže i bez odstraňovače. To jsem ještě neviděl, jednu z těch nádrží jsem normálně rozebral rukama. Ale dostal jsem je a přelepit to není problém, jen tohle je prostě opruz no. Poškrábání mě celkem netrápí, žádné okrasné akvárium neplánuju, potřebuju mít kam dát ryby. Jestli to nepůjde tak zkusím ten odstraňovač a až se to rozblemcá tak to setřu a vezmu toluenem, případně zopakuju.
odstraňovač silikonu ti ten starej silikon rozblemcá , takže to budeš mít všude na skle stejně , jednoduhší je rozřezat žiletkou , žiletkou odstranit co nevíce to jde , pak zbytky vzít třeba drátkama 00 nebo normálně drsnou stranou houbičky na nádobí , poškrábání se bát nemusíš , pak jen řádně odmstit třeba toluenem a hurá slepit
0 05.11.2014 14:52 Deepinpeat – odstraňovač silikonu
ahoj máte někdo zkušenosti s nějakým odstraňovačem silikonu? Jak dobře to funguje a případně který je dobrý? Potřebuju přelepit nějaké staré nádrže a tam kde to šlo sem je obrátil na ruby, takže mechanicky neočistilné zbytky silikonu zůstaly venku, ale pár je jich je nařezaných tak, že musím ten silikon něčím sundat. Ty slepy jsou hodně za zenitem ale na pár místech to drží jako čert. U menších nádrží jsem to nikdy neřešil ale nerad bych případně řešil několik netěsnících 100-200 l nádrží najednou. Díky
Starší reakce
Dík za info. Tohle bylo jediný co tam měli a potřebuju jen na drobné věci. Jen si nejsem jistá použitím u těch krevetek, abych něco nepodělala.
Použít se samozřejmě může , no za tu cenu můžete mít třeba od Soudalu akvaristické lepidlo v kartuši s obsahem 300ml , oproti těmto 80ml
Zdravím, mohu použít na slepení dekorace do akvárka použít tohle lepidlo :
macenauer.eu/… ? Jde mi hlavně o bezpečnost pro krevetky a malé rybky. Dík za případnou zkušenost
Starší reakce
Tekafiks mě nikdy nezklamal, vždy to drželo
Starší reakce
Nakonec se mi povedlo za velmi provizorních podmínek rozjet ještě ten původní filtr a ten silikon teda nechám schnout do zítra. Ještě jednou díky.
Já měl ty koncovky k čerpací hlavě dvě, jednu jsem nechával zaschnout 48 hodin, ale bohužel nevydržela a musel jsem použít druhou z filtru, takže původní filtr je v tahu. Tak co už. Díky za pomoc. Měnil jsem před chvilkou 1/2 vody.
Ono upravovat filtr za provozu je vždy riziko pokud nemáš rezervní. Pokud máš vzduchovací motorek tak bych ho zapojil s kamínkem a udělal bych výměny vody.
Dal jsem do akvária novou kostku biomolitanu, do které jsem vymačkal molitan z předchozího filtru. Obávám se, že pokud nechám akvárium 24 hodin bez filtru, bude zle. Jiné řešení není?
Nech to cca 24 hodin vulkanizovat.
0 02.04.2014 18:49 MarekP [812] - Malawi Ahoj,
slepil jsem dvě součástky s plastové hmoty k sobě průhledným silikonem. Jedná se o tyčku, co je v biomolitanu a koncovku k čerpací hlavě. Schne to už asi dvě hodiny, zatuhlý už to je, ale je to ještě cítit. Chci se zeptat, kdy to můžu dát bez obav do akvária, aby se nekontaminovala voda nebo tak něco. Nebo nemáte někdo fígl, jak alespoň trochu to schnutí urychlit? Měl jsem to slepený už dva dny, ale bohužel při manipulaci s filtrem v akváriu se mi to utrhlo, takže jsem to musel slepit znovu. Problém je v tom, že jinej filtr už nemám, takže to potřebuju zprovoznit co nejdřív. Vrstvička silikonu je malá, cca 2mm.
Starší reakce
Mýdlo bych neriskoval , já to po 48 hodinách napustím na den vodou , pak omeju octem , pořádně propláchnu teplou vodou a hotovo
Což ono to za den vytuhne.. Ale je problém s okyselováním vody. Né náhodou to smrdí jak ocet. Je to pak třeba nechat třeba 3 dny na vzduchu a umýt vodou a pak vodou s mýdlem. A opláchnout vodou. Pak teprve pozvolna napouštět
Děkuju moc za rady.Nebudu divočit a dám tomu den,dva navíc.
Záleží i na okolní teplotě , a na vzdušné vlhkosti , třeba potěrovky kolem 30l napouštím po dvou dnech
Takže můžu to brát,jako směrodatné
Dneska jsem trochu LEPIL
,tak uvidíme,jak to dopadne.Díky.
Všeobecně se uvádí cca 1mm tlouštka den
0 05.02.2014 17:26 jamajcan Zdravím všechny.Chtěl bych se zeptat,jak dlouho potřebuje akva silikon Ceresit,aby bezpečně na lepeném akváriu vytuhl?Díky.
Starší reakce
No byla to ta slabá silikonová vrstva. Nakonec jsem to vyřešila tím, že jsem tam dala na zakázku dělané 3D pozadí - viz moje prezentace.
Starší reakce
ukaž mě fotku a pokud je to opravdu silikon pak ho seřízni žiletkou a mikrofilm sedři dolu drátěnkou na nádobí ( takovejma těma šponama co se dá z nich udělat koule ) a neboj se klidně přitlač sklo tím nepoškrábeš
ale to snad poznáš jestli to je silikon nebo něakej humus zaschlej
0 24.11.2013 23:30 grunda [1781] - Cichlidy Skuz aceton, jo to organické rozpouštědlo ale potom důkladně umýt !!!
Ahojky,
dostala jsem použité akvárko cca 180l, nicméně na zadní stěně jsou mapy po silikonu. Zkoušela jsem to odstranit dle návodů na netu (žiletka, sůl na houbičce, čištění lihem), ale bohužel se nedaří:(. Nemáte zkušenost, zda při napuštění vodou mapa bude vidět? Případně nebude tam mapa na skle uvolňovat něco škodlivého pro rybičky? :(. Poslední řešení je tam dát 3D tapetu, ale to jsem neplánovala, je to přece jen dražší..
Díky za rady, Horry
Starší reakce
Obycejnym lepidlem na akvaria jsem prilepil konce zarivek k deklu, ani nemaji patice, je to pripajeno a pak zalito tim lepidlem k deklu. V nekterych mistech je ta vrstva docela silna, ale vytuhlo to v pohode a drzi a izoluje to taky pekne. Protoze to nesteka, myslim ze by slo si tim vytvorit neco jako tesnici krouzek okolo, na ktery to sedne. Prace s tim ale chce trosku sikovnosti, kdo s tim jeste nedelal, lepe nejprve na necem vyzkouset. Drahe to neni, koupil jsem si vetsi tubu, ale da se koupit i mala tubicka za par kacek:
www.akva-tera.cz/…
Ono se to hodi vzdycky, daji se tim treba i slepit kameny, nebo neco prilepit jako pozadi do akvaria atp.
když zajdeš do nějakého obchodu se specializací na barvy, laky, lepidla tak by měli prodávat obyč jednosložkový silicon, je levnější než nějaké kombinované tmely a je 100% nezávadný, jenom smrdí po octu a když s tím lepíš doma tak ti pak smrdí celý byt a schne celkem rychle, záleží na vrstvě kolik tam toho dáš... Ta tuba ti vydrží několik let pokud ji dobře utěsníš, slepíš nebo utěsníš s tím téměř cokoliv. Je důležité aby ve složení bylo napsané JEDNOSLOŽKOVÝ jestli tam bude tmel, silicon nebo lepidlo je jedno hlavně aby byl jednosložkový.
ahoj, rybkám to nic neudělá ale zaschnout by to mělo mimo akvárium jinak to bude schnout 100 let a navíc by mohl odkapávat spolu s odparem spátky do akva
přeci jenom je to tmel a ne silikon nebo lepidlo ( je to brousitelný protože to je složením z něakého sajrajtu s přídavkem něčeho co to drží po hromadě a po narušení se to i může drolit) , tuším že se to používá i v koupelnách pokud není po ruce silikon
0 16.10.2013 20:03 jirka766 – Lze použít tento tmel do akvaria ?
Rád bych si utěsnil osvětlení v krytu akvaria a chci použít tento tmel co mám doma - Silikon-Akrylový tmel (
www.mastersil.cz/…).
Potřebuju jenom kousek na utěsnění nějakých spár nad vodou, takže se mi nechce kupovat celou novou velkou tubu. Ale byl bych nerad kdybych tam tímto otrávil rybičky. Okolo osvětlení kondenzuje voda a občas kape do akvaria. Tmel by měl být na utěsnění vhodný, ale bude se to líbit rybičkám ?
Díky za info
Starší reakce
0 25.05.2013 20:13 bali [364] - Raci, krabi, krevetky tak zatim jsem prelepil jen tu predni stranu co povolila, zbytek zda se drzi ale jak bude prilezitost tak prelepim i zadek.
dneska jsem to vzal octem a akva uz je napusteny a zase jedem
krevety zdaj se ok...
jinak slepeny to bylo fakt mizerne, minimalni mezery, malo silikonu.
já si myslím že to nebyl akvarijní silikon a nebo že to muselo být špatně slepené ale každopádně by jsem to udělal jak píšeš a slepil by jsem to celé znovu a nebo u tak malého akvária by jsem to vyspároval akvarijním silikonem ten to podrží dostatečně
Já bych uvažoval spíše takto:
Povolil jeden spoj, je dost pravděpodobné, že brzy povolí i nějaký další. Proto bych vypustil a přelepil nádrž celou.
to ja taky ale todle je trochu jina situace
0 24.05.2013 16:42 smidakkuba –
Re: bali Já to vždycky dělal octem.
cus, lepil nekdo akva za provozu? vcera mi rupnul spoj u predniho skla (45 litru) a nastesti vyteklo tak 10 litru ale dalsich 20 sem musel upustit aby se to nevylomilo.
k veci, akva jsem upustil co to slo, nechal kytky i substrat i krevetky! postavil nakoso, tak ze nejaka ta voda tam porad je, odriznul predni stenu, opatrne ocistil, znovu nalepil a ted cekam. (akva stoji porad nakoso!)
resim cim to zneutralizovat abych to mohl opet dopustit a krevety byly ok. cetl jsem tu ze slanou vodou, bude to stacit? nebo vezmu vaticku a octem prejedu spoj zevnitr... ?
Starší reakce
Nereda bych vstupovala mezi dva odborníky a ani se s nimi nechci hádat. Ovšem jako laik a žena mám jednoduchou a ověřenou radu. V dorgerii či obi si stačí koupit silikon na sklo( normální velká tuba do pistole). Ty které sice nemají napsáno spec akvarijní , ale v malých písmenkách mají akva uvedeno. Mám jim spravované akva monument a žádná otrava už přes rok. Samozřejmě že se musí lepit na čistý a suchý sklo a po té radši nechat pořádně uschnout tak týden (pro sichl, kdyby tam nějaké škodlivé páry přece jenom byly.)Jo a lépe vypadá černý, neboť průhledný časem zmléční a usazuje se v něm více řas.
Tak doufám,že alespoň Tvé rady si vezmou všichni k srdci
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 16 17
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 9205x