Silikon
Tak prodává se ten akvarijní a nikdy jsem s ním neměl problém u černého nevím ten jsem nikdy nepoužil.
www.obi.cz/… Dobrý den, mám v plánu lepit akvárium. Neměl by někdo nějakou dobrou značku akvarijního silikonu ma doporučení? Na Googlu jsem moc recenzí nenašel. Klidně i doporučení kterým se raději vyhnout.
Za rady předem děkuji.
Starší reakce
Pokud bude akvárko hezké, silikonu si nikdo ani nevšimne...
Dík za odpovědi. Z toho mi vychází, že pokud se do odřezávání pustím, bude to piplačka na dvě hodiny s esteticky nejistým výsledkem. Do toho se mi vzhledem k pořizovací ceně akvárka nechce. Navíc jsem byla předevčírem kupovat ve zverimexu dřevo
a viděla, že velká část nabízených akva s transparentním silikonem je taky zevnitř tlustě vymázlá, tak bych neměla jistotu, že když to objednám jinde, nepřijde to zase s tlustou vrstvou silikonu. No, asi budu muset poslechnout radu "se stim smiř".
Nebyl by jsem cimprlich a zvážil by jsem klady a zápory.Napusť do akva pár cm vody a lom světla negativní pohled rozvolní.
V dnešní době se standardně používá vystěrkování vnitřních rohů nádrží ( tzv.fabion),má to své opodstatnění,vlastní slep styčných ploch skla je chráněn před degradací lepidla vlhkostí a prorůstání slepů řasou,současně větší plocha lepidla snižuje jeho namáhání.Všeobecně,transparentní lepidla dříve prorůstají řasou a tím ztrácejí přilnavost.Pokud chceš vystěrkování skutečně vyříznou,tak k tomu použij typ obdélníkových žiletek fixovaných ve vhodném držáku.
Ono to není tak jednoduché protože i když se ti podaří silikon odříznout bez toho aby jsi nezajela do spoje tak ti ho tam spousta zbude a odstranit ho ze skla není sranda. Je to ale jen na dvou místech tak přeji pevnou ruku a nervy.
Nechala jsem si udělat na míru malé akvárium, ale sklenář se nějak nemohl nabažit práce se silikonem, tak ho zevnitř vymázl tlustou vrstvou, což je esteticky dost rušivé. Co myslíte, když tu přebytečnou vrstvu silikonu odříznu (tak, abych nezajela nožem do spoje), odpadne mi přední sklo a akva poteče, anebo to bude v pohodě? A pokud odřezávat, doporučíte nejlepší postup? Jde mi jen o dvě svislice kolem předního skla, silikon na dně nebo u zadní stěny je mi šumák, protože stejně nebude vidět.
Pokud by hrozilo, že sklo upadne nebo akva poteče, tak ho daruju za odvoz Danče nebo tak něco, a nechám jinde slepit jiné.
Sklenář dělá převážně terária, mám od něj tři, všechna "vlhká" a žádné neteče, ale silikonu je tam taky požehnaně, no. Akvária má v nabídce taky.
Starší reakce
Zdravim, nevíte někdo kde by se teďka o víkendu dal koupit v Děčíne nebo Ústí silikon na zalepení akvárka??
Starší reakce
Pokud sklo dobře odmastí, není důvod se kvality vhodného silikonu bát.
Jestli to je zkušený sklenář, tak není co řešit.
Kup si silikon a udělej si svoje zkušební akvárium až to zaschne zkus to roztrhnout myslím že se ti to nepovede.
Akvárium dělal zkušený sklenář . Je to mé první lepené akvárium a "vloudila" se drobná nedůvěra , zda to ten silikon opravdu udrží pohromadě. Díky za odpověď .
Za sebe nedoporučuji, u nové nádrže k tomu není žádný smysluplný důvod.
Pokud je akvárko dobře dimenzované a slepené, je to zbytečné.
Pokud je udělané blbě, vymazání vnitřních rohu to nezachrání.
Zdravím.
Zakládám první akvárium, panorama 80x35x45, vyráběl sklenář akvarista. Než ho napustím, napadlo mě vnitřní spoje ještě jednou vymazat černým silikonem . Je to dobrý nápad ?
Díky, Zdeněk
Starší reakce
Na odřezávání skel jde použít nejslabší struna. Je pevnější než niť.
Tym odlamovacim nozom som myslel cepel - nevosla tam.
Skusal som to este tou pevnejsou nitou, namotal som ju viackrat na seba a postupne to islo, aj ked sa ta trhala, ale skusal som to viackrat, a uz som odrezal 2 vrchne sklicka, zajtra odrezem zvysne 2 spodne.
Dakujem Vam za pomoc.
Nezbude ti nic jiného než sklo zapáčit na jednu stranu a ze strany nařezávat.
Zkus si koupit ten vlasec, ustřihnout si tak 30cm a na každý konec uvaž kousek něčeho nějaké dřívko a jako pilou pod to podjet a na jednu stranu a na druhou to jakoby podřezávat.
Keď vytiahneš čepeľ z odlamovacieho noža vojde sa?
Veru zabudol som napisat, ze aj pevnejsou nitou som to skusal, ale islo to brutalne tazko a odrezal som asi len 3-4 mm.
Napadol ma aj silon alebo ocelove lanko, ale nemam to doma
Zajet pod to vlascem a nebo pevnou nití.Zkus uvidíš.
Možno kúskom silonu by to šlo
Prosim Vas ako mam odstranit nalepene asi silikonom 4 bocne sklicka na boku akvaria?
Skusal som to ziletokou, ale s nou sa zle manipuluje a nejde to.
Skusal som odlamovaci noz, ale ten tam nevojde, lebo je to nalepene uplne natesno.
Co mi poradite?
Dakujem.
Starší reakce
Tam bývá většinou diplomaticky napsáno: "Po vytvrdnutí opláchntěte od zbytků kyseliny octové."
Na tubě to náhodou napsané není?
Jinak silikon vulkanizuje vzdusnou vlhkosti, takze se doporucuje spoj mlzit vodou nebo alespon zajistit vlhky vzduch. Dal bych do akvarka misku s vodou a zakryl bych ho pro urychleni
Záleží na síle a na obsahu ploch, kterými se stýká se vzduchem. Zkus si udělat někde vedle na kus dřívka nudličku a občas do ní dloubni
Ale zhruba za hodinu se to bude tvářit jako vytvrdlý.. já osobně po lepení čekám 1-2 dny pro sichr, než to opláchnu.
0 04.02.2018 15:44 Ondra Nevíte někdo jak dlouho tvrdne silikon když je sním přilepeno pozadí v akváriu ?
Starší reakce
Zdravim.Potrebujem nieco zalepit vo filtri a mam len tento silikon.Mozem ho pouziť neotravim ním ryby?Má acetónový zápach,ale ten po čase vyprchá.
www.u-max.sk/…Starší reakce
Pokud ti vyschla celá tuba nejde s tím nic dělat, máš-li zatvrdlou jen spici (sroubovatelny nastavec) a v tube je silikon ok, vysroubuj dej novou spici a můžeš makat
Starší reakce
Překvapuje mě, že to ještě stále řešíš. Odpověď jsem ti dával 15.09.2016 15:54 ve vlákně "Jaký filtr"
rybicky.net/forum/5930… .
Něco lepšího těžko vymyslíš.
Nevím sice o jakou hadičku jde,ale není lepší ji vyměnit?
0 23.09.2016 11:21 Robin Hudeček Dobrý den, silikonu i rozumím, ale co s prasklou hadičkou? Máte doporučení na nějaké lepidlo? případně nějaký způsob jak ji slepit? Mám ze spoje pod vodou trochu obavy, takže nevím, co přesně použít, jestli stačí klasické lepidlo, nebo nějaké lepší vteřinové jako například tyto?
www.kovian.cz/… myslím že klasické lepidlo z obchodu moc nezabere, nebo nevim, jako mate zkušenosti vy?
Starší reakce
No.. tak to mám blbé. Ale neviem či vydržím
Starší reakce
Ahoj. Ja jsem hledal dlouho kvalitni silikon za rozumnou cenu. Akva silikon v akvaristikach je pomerne drahy (cca 170 - 190 Kc) a silikon (napriklad Soudal) v obchodech typu Bauhouse, Baumax, Hornbach je jeste drazsi (cca 220 - 250 Kc). Po dlouhem hledani jsem nasel tento -
www.pzservis.cz/… (cca 120 - 140 Kc)
Je plne odolny vuci vode, UV zareni, chemicka odolnost a nezavadny vuci potravinam a vode.
Dík chlapi. Ano, Epoxy 1200 používám při vyrábění 3D pozadí, takže zkušenosti s ním mám. Nyní však budu mít pozadí ze 4 dílů, které k sobě musím slepit a poté slepit pozadí jako celek na zadní stěnu akva, k čemuž by už byla pryskyřice asi nevhodná (všude se píše, že se toto lepí silikonem), tak jsem si říkal, že bych radši koupil jednu věc (např. ten silikon) a slepil s ní všechno - jak pozadí, tak pískový povlak ke dnu.
Ovšem jestli bude lepší na 3D pozadí použít akva silikon a na dno Epoxy, udělám to tak.
Pokud chceš opravdu přilepit písek na dno, tak nehledej levnější variantu, ale hledej tu nejlepší. V případě silikonu vol silikony akvaristické, tedy bez fungicidů, i když mnohým prošel i ten obyčejný, nemusíš mít takovou kliku.
Pokud správně chápu záměr, tak hodláš udělat na dno jemný pevný povlak z písku?
V tom případě bych šel do epoxy nebo jiné pryskyřice s atestem, lépe se budou nanášet.
Hrabat budou vesele dál, jen nebude vidět sklo.
edit: ještě by se daly použít barvy s potřebným atestem.
Epoxy 1200 drží a už nepustí, roztírá se snáze než silikon.
Kdyby jsi se zeptal chlape tak Ti to řeknu přeci
Koukni na Tvorbu pozadí co jsem napsal a tam je ten silikon vyfocenej a nebo počkej vyfotím a přikládám.
Vyfoceno název, výrobce a cena. Jinak dělají černé, transparentní a bílé. Tak snad to trochu pomůže.
Edit: Aha až teď jsem to dočetl celé a z několika článků. Tak na opískování plochy pozadí používaji Epoxi 1200
Je to dvousložková pryskyřice.
www.prolep.cz/…
oki. Mám tedy přímo hledat silikon s označením pro akvária, ano?
na akiva. Vymáčknout to klidně tak, že uřízneš celý vrch a pak to rozpatláš špachtle co se používá na třeba když se lepí kachličky.
Zdravím, potřeboval bych radu skrze koupi levnějšího čirého silikonu, který chci využít na natření jemné vrstvy plochy akvária 250x60cm a zasypat pískem, aby mi ho ryby neodhrabávaly. Přemýšlím nad volbou správného silikonu a vhodnou velikostí.
Přidat reakci
[1] ...... 16 17
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 9205x