Silikon
no ja som nenapisal ze som to niesol sam aj keby no stou vodou by to bola fuska ale pre mna nie je az taky problem niest 50-70kg pred sebou..... niesli sme to dvaja a tym ze nemal som problem som aj myslel ze to akva sa nerozpadavalo nerozlepovalo ale drzalo o kope a ma uz nejaky rocik za sebou....a nechapem tomu preco ma sudis ked ma ani nepoznas a ani nevies kto som????
a to ani ja teba ani tvoje telesne dispozicie ci ine vlastnosti
No, bol by som opatrnejší a neobhajoval by som ten sanitárný silikon. Dajme tomu,že sa z neho osadenstvo akvária neotrávi, dajme tomu, že tesní a drží, otázka je? ako dlho? ver mi 10 max 15 rokov a to som pridal rezervu.Dobrý je poľský akva silikon a cenovo je veľmi dostupný
...si to vyskusaj v tahu na cm2 - a uvidis
-potom si zrataj lepenu pochu akva
0 24.02.2010 22:17 roman.st – dddd
san. je ůplně v poho a nepoužívám nic jiného
sanitární silikon nikdy nedosáhne pevnosti akvaristickýho lepícího silikonu......akva silikon nepouští žádný bordel do vody a když s ním slepíš akva ,tak drží a nepustí,a když náhodou povolí,tak jenom,že někde začne kapat,.........ale když povolí sanitární silikon ,tak povolí pořádně a seš vytopenej,neříkam,že nedrží,ale neměl bych vubec klidné spaní a furt bych čekal kdy to povolí
...a něco o silikonech vím,v práci s něma dělám
...ine vlastnosti??? normalny transparentny...je v pohode...
...v starsej literature sa uvadza pouzitelnost silikonu od 15-25Kg na cm2 v tahu...
janmacu - "a ještě ten sanitární silikon prd udrží" - "drží do 100 litru"????? par akvarii som uz zlepil...a testoval aj silu v tahu
- v pohode drzal 25kg/cm2...
Jammes - mozne to je - urcite obsah fungicídov v rvoznich sanitarnich je rozdielny...
ja sa toho neobavam uz som ho pouzival niekolko krat a nezaznamenal som ziadny problem a pouzijem ho zvova ak bude treba...ale
urcite ak sa da tak pouzit akva silikon...
sanitárním jsem vylepil vnitřní hrany a padlo 80 mečovek přes noc
a ještě ten sanitární silikon prd udrží
0 24.02.2010 19:37 Bart Simpson – cbvnb
já to taky nechápu proč se sním nemá lepit já sním ještě nelepil ale budu takže to neřeším...otec je klempíř a má toho pné dvě jrabice a možná více má i černý i bílý takže všeho dost
s tím silikonem to nedělej,mohl bys zabrečet, kup si lepící silikon na akva od zwaluv ,stojí přibližně 130kč a drží do 100 litru,ten obyč. silikon ,co maš ,obsahuje některé látky,které by mohli vadit citlivějším rybkám
0 24.02.2010 19:10 čichavec [0] - Živorodky "obsahuje protiplesňové fungicídy" - ale opakujem ze ziadny problem....
...preco? sanitarnim som aj ja lepil a ziadny problem nie je...
Starší reakce
Sklo 9mm uplne staci, pozri sem:
www.akvarijni.cz/…
Je tam sice uvedene, ze na tvoju nardz treba 9,2mm, ale je to s dost velkou rezervou. Napr. na nadrze 80x30x40 (ktorych je tu ako maku) sa odporuca 6,3mm sklo, vyrobcovia pouzivaju 6mm, a praskne to len zriedkavo (aj to vacsinou vinou uzivatela
). Takze ak sa s tym akvarkom normalne manipulovalo, bude stat na pevnej betonovej podlahe, ma vystuhy a nikde si ho neklepol, malo by to byt uplne v pohode.
Pre ostatnych stresujucich diskutujucich:
Tlak vody zavisi ovela viac od vysky vodneho stlpca ako od jeho dlzky (coz je logicke, gravitacia taha molekuly vody smerom dole). Pozrite si v tej tabulke, ako rychlo sa meni hrubka skla (tlak vody) s rastom vysky a ako rychlo s rastom dlzky skla. Vyska jasne vedie
Pokud má originál podélné i příčnou výztuhu tak bych se toho nebál. Ony se dají pochopitelně dolepit, ale vzniká tam riziko předchozího odlišného namáhání.
9mm by mohlo být v pořádku ale raději si zkontrolujte jak je akva lepeno, zda je správně oblepeno dno bočními skly a zda jsou dlouhá přední/zadní skla nalepena na boční skla a nikoli naopak. Pár mistrů to ještě lepí "po staru na dno" a tam je silikon daleko více namáhán.
0 08.02.2010 18:44 Petr5 – Re: Wexelo
Podle me je 9mm malo.Chtelo by to spis 10mm,nadrz je dost vysoka!
0 08.02.2010 18:43 Wexelo Výstuhy se dají dolepit (kdyby tam náhoodu nebyly), já nejsem zase takovej lempl
. Co jsem se dotazoval po telefonu, tak akva je staré asi 5 let, lepené ve fabrice z průhledného silikonu. Výška je 50cm. Cena je lákavá, za tu cenu nepořídím ve sklenářství ani holá skla bez práce za řezání a broušení.
8mm, ale je to minimum a spousta lidí řekne, že jedině 10mm míň ne. Mám podélnou výstuhu, takže se nebojím a akvárium je ze sklorexu, kde vědí s čeho akvária lepit ... U vaší nádrže je 65 výška? Ikdyby byla těch 50 bál bych se. Zkuste napsat přímo sklenářům nebo někomu kdo akvária lepí, jestli to stačí. Mám podélnou výstuhu, takže se nebojím a akvárium je ze sklorexu, kde vědí s čeho akvária lepit ...
ono se to nezdá, ale 20cm delší akva je pěkná síla působící na sklo navíc.
0 08.02.2010 18:29 Wexelo Ninco napsal: 9mm je mááálo! Bych radši ani nenapouštěl!
Kolik máte na Vaší 300l ? Jinak akva už napustěné bylo. Není fungl nové tak asi i fungovalo.
Obávám se, že barva nemá na prorůstání řasou vliv. Tahle pověra, co jsem četl, vznikla tak, že před lety jeden výrobce lepidel přišel na trh se silikonem, který neměl prorůstat řasou. A ten byl náhodou černý, takže kde kdo si udělal rovníto černý = neprorůstá řasou.
9mm je mááálo! Bych radši ani nenapouštěl!
Použité akva lepené průhledným silikonem bych tedy nekoupil
Rozdíl mezi černým a průhledným je a dnes už se lepí v drtivé většině pouze černým, průhledný po čase prorůstá řasou a podle sklenáře se kterým jsem se o tom bavil tak černý má i větší pevnost
0 08.02.2010 17:22 Wexelo Aha, právě mě to taky zarazilo, čekal jsem tak 10 mm, ale díval jsme se do tabulky a tam je orientačně 9,1 mm, ale rád bych slyšel názory jiných.
Co se tyka silikonu tak na barve nezalezi. Je to ten samy at cerny nebo pruhledny nebo bily. A tech 9mm se mi zda malo ma tech 140*65*50cm ale to ti spis poradi jeste nekdo
0 08.02.2010 17:05 Wexelo – Druhy silikonu
Dobrý den, naskytla se mi možnost koupit akva docela levně. Rozměr 140x65x50 d*h*v. Ale je lepené průhledným silikonem. V silikonech se moc nevyznám (spíš vůbec) takže nevím, jaké jsou výhody a nevýhody průhledného či černého silikonu, takže nevím jestli do něj mám jít. A jestli je tloušťka skel 9mm ok ? Děkuji za odpovědi.
Starší reakce
Takhle malé množství nebude dělat žádné potíže.
Dobrý den, nepatří to zcela do tohoto tématu, ale měl bych dotaz. Do akvaria jsem lepil pozadí. Bohužel jsem nedával pozor
a vzal jsem omylem tubu se silikonem, který obsahuje Anti-fungicidní látky. Pozadí jsem přilepil cca na 10 místech "kapkou" silikonu. Dnes když jsem potřeboval silikon tak jsem si všiml, že jsem použil tu špatnou náplň. Akvarko už mám hotové a nechce se mi to znovu všechno vytahovat. Myslíte že to může způsobit problémy? Spotřeboval jsem tak 10 ml silikonu.
Díky
Naprosto souhlasím a jen doplním že správný název je Perennator a je to asi nejlepší speciální silikon na akvária.
0 28.11.2009 09:07 kreten – Re: filipsi
Já už ty atesty nemám a pokud jsem to vnímal, když to kolega přebíral, tak se přecházelo od atestů ke shodám a už to bylo s jiným ksichtem, ale tehdy to byla značka OCI
Octovka by neměla vadit, to je fakt, víc jsem v MSDS nenašel
Den Braven je běžně používaná značka silikonu. Slepená nádrž se nechá stát cca 48 hodin aby mohl silikon řádně zvulkanizovat pak se vypláchne a může se používat. Pro krevetky stejně jako pro ostatní živočichy je po vulkanizaci naprosto bezpečný.
Tak už jste někdo certifikovali v akva tuto značku akvarijního silikonu ? Po jaké době a po jakém vyluhování případně jste použili ? Krevetky přežijí ?
Co to bylo za znacku a druhy? Ja si vubec nedokazu predstavit, co by to melo v silikonu delat.
1 27.11.2009 20:11 kreten – Re: filipsi
Aha, na tohle se čeká
Tak to určitě oprava Rádia Jerevan nepřijde
Je tedy pravda, že jsem s dovozem lepidel a silikonů v hodně velkém skončil již před deseti lety. Leč upozornění na kyanoakrylát jsem povině musel umísťovat na silikon, kterých jsme vozili asi m.j.deset druhů a naopak jeden jediný byl bez tohoto, o čem tu teď debatujeme. Takže pokud už se podobné silikony na trhu neobjevují, pak je samozřejmě vlna odporu v pořádku...
Ja take cekam, ze provokater nakonec prijde na to, ze oprava radia Jerevan zni, ze to nebyl silikon, ale PUR pena, a ne kyanoakrylat, ale isokyanat a neni skodlivy, ale neskodny
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 16 17
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 9205x