Hromadný úhyn ryb
A nekoupil jsi je v Hornbachu ? :o(
Starší reakce
Nalevnik sam o sobe neskodnej neni ale muze se stat pri opravdu velkem premnozeni navic kdyz v akva neni vzduchovani ze spotrebuje kyslik a ryby se udusi.
Nauč se nejdřív pořádně chemii, než tady začneš poučovat o nějakém "zlomení pH". Podle mého byly ryby do akva přidány najednou a zvýšené množství odpadních látek způsobilo zvýšení oxidu dusičitého (opraveno, abych tu nebyla za pitomce, i když si tak připadám
) NO2 a tím i otravu ryb. Nálevník je naprosto neškodný a voda při něm nijak nezapáchá.
0 19.11.2008 15:59 Štěpán Fiff@ napsal: akvárko 120 l, ryb tam bylo zatim jen 20, filtr se jmenuje FLUVAL 3 plus. Ach jo, na začátku by tam těch ryb mělo být asi pět, ne dvacet! Pokud jsi studovala dobře tak si musela najít, že ty ryby se tam mají přidávat postupně a začít zvyšovat jejich počet se může až potom, co se měřením dusitanů ujistíme, že problematická zabíhací fáze akvária už zkončila!
Jaký objem filtarční hmoty je v tom filtru? Můžeš vyndat filtrační náplně a změřit je?
Dělals rozbor vody? Třeba i v nějakém okolním Hornbachu zadarmo? Až budeme vědět, v čem ryby plavou, třeba někdo poradí. Zatím je to jen hádání a prapodivné teorie.
Milý mladý akvaristo (to mladý bych možná zdůraznil) - podle tvojí teorie by měly každému, kdo používá akvacit (nebo i běžný molitan), s železnou pravidelností zdechávat rybky. To vše jsi vypozoroval, protože ti jednou odešly neonky. Gratuluji příteli, pravděpodobně budeš zdatným nástupcem Járy Cimrmana ;)
Omlouvám se za sarkasmus, ale na základě jedné zkušenosti (čemuž lze těžko říkat praxe) akorát pleteš toho, kdo se ptal. A to pomíjím to, že my - uživatelé akvacitu - si vesele hospodaříme na svých loužičkách dál a pH se nám neláme ani nepraská. Tak mě napadá kacířská myšlenka - nebude ono to všechno nějak jinak?
A pro Kajkuli - rada "ze začátku si pomoci chemií" není nejšťastnější ;)
Cim se to Ph behem 10 minut zlomilo
, a jak asi si mam takove zlomeni predstavit? A proc pro molitan staci 14 dni, a pro bioakvacit ne?
0 19.11.2008 14:43 Fiff@ – Re: fantasta
akvárko 120 l, ryb tam bylo zatim jen 20, filtr se jmenuje FLUVAL 3 plus.
0 19.11.2008 14:32 Kajkule omlouvám se za ty hrozný překlepy, píšu v práci honem honem a pak to vypadá...
0 19.11.2008 14:28 Kajkule Zažila jsem něco podobného a bylo to v tom, že chvíli trvá, než se nastolí rovnováha v akvaárku. Bohužel se mi nechytly nitrifikační bakterie, takže doporiučuju zajít do zverimexu. Jsou v takové molitanové houbičce, celé se to vloží do filtru a nechá se učinkovat. Při výměně vody doporučuju používat amtra care - přípravek, který vyrobí pitnou vodu pro rybky i z chlorované vody a občas i clean - snižuje to množství dusíkatých látek. Zpočátku je dobré pomooci si trochu chemií. Od té doby nemám problém a s rybkama bych nespěchal. Jo a tou bílou vatou se živí ampulárky, ale pak pozor na kytky sežerou všechno.
Nějaká plíseň tam bude určitě, ale nemyslím si, že ta způsobila úhyn ryb. Takový hromadný úhyn spíše vypadá na nějakou otravu. Neznám velikost nádrže, počet ryb a druh filtrace takže se neodvažuju spekulovat o co se přesně jedná.
0 19.11.2008 13:49 Fiff@ – Po měsíci mi umírají ryby
Potřebuju poradit. Zařizovala jsem nové akvárko podle návodu na těchto stránkách. Nejprv vodu, dekorace, rostliny a po 14ti dnech rybky (dania, razbory, sekernatky, ancáky). Měsíc si v klídku žily, ale teď se mi tam udělala taková jakoby plíseň na skle. Je to taková bílá vatička a vypadá to jako pavouček. V průměru to má asi 0,5cm. Do druhýho dne mi chcíplo 5 sekernatek a další den ancistrus.
Nevim co to je, dala sem do akvárka ňákej přípravek proti plísni tak sem aspoň zastavila ten masovej úhyn. Nevíte někdo co to může být???
Starší reakce
0 22.10.2008 17:33 mestan1 Zdravím ešte raz ďakujem za pomoc dnes som kúpil jeden tester na dusitany a podľa testu tam bolo veľa tak som odčerpal vodu 1/3 a dolial novu tak ako píšu v návode uvidím čo bude ďalej či sa to trochu zlepší píšu že to mam správy 2krat za deň
Použití vody z fungujícího akvárka (případně též vymáchání zajeté filtrační vložky v novém akvárku) by mělo urychlit osídlení nového filtru nitrifikačními bakteriemi. Také lze nasadit 1-2 "zajíždějící" rybky. Další (pokud možno postupné) přidávání rybek by mělo být odvislé od naměřených hodnot dusitanů. Ještě k té otázce, proč se to stalo u malé nádrže a ne u velké: Jak jsem pochopil, u té pětistovky jste nic takového jako syndrom nového akvária (viz zde
www.wds.cz/…) neřešil a nic se nestalo (to je výhoda velkého objemu - patrně nebylo dosaženo toxické koncentrace dusitanů). Bohužel, stejný postup (nerespektující zásady pomalého zarybnění nové nádrže) měl u malého akvária katastrofální důsledky.
0 20.10.2008 19:35 mestan1 Dakujem za vsetko a budem este cakat, dam tam po 2 tyzdni rybky.
Ale keby tam precerpam s toho 500 litroveho akva tak mozem dat Rybky skor co vi na to?
No já kdybych vedle té padesátky měl AQ 500l, tak určitě zakládám s vodou z té pětistovky a stejně bych si pomohl s bakteriemi a je po problému.
Eliška napsala: To si klidně buď kousavej jak chceš. Já to shrnula s plným vědomít toho, že se to mestan1 mohl dočíst v odkazech. Někteří lidi jsou bohužel líní číst, tak se jim některé věci musí opakovat donekonečna...
A takové já bych pouštěl do tři dny založeného akvária...
To si klidně buď kousavej jak chceš. Já to shrnula s plným vědomít toho, že se to mestan1 mohl dočíst v odkazech. Někteří lidi jsou bohužel líní číst, tak se jim některé věci musí opakovat donekonečna...
Odpovědi na to, jak to máte dělat, najdete v odkazech od Štepána. Prezentaci nemáte, o vašem osazeni rybami, rostlinami, štěrkem, vodou nevíme my ostatní vůbec nic. Nechápu, co po nás chcete? Abychom řešení vyčetli z hvězd?
0 19.10.2008 11:48 mestan1 – odpoved
typ:NEPTUN akva.set
rozmer:60x30x30
objem:54L
osvetlenie:1x 15W white
filtrácia:Pacific P-F302
ohrev:Pacific P-H100 - 100W
Voda ma 27,5 stupňa, Biely strk z hornbachu rybky gupky.Voda vodovod v Trnave Slovensko
0 19.10.2008 11:39 0 – Re: mestan1
Není napsáno za jakých příznaků ryby hynuly , vybavenost akva technikou a použitým dekoračním materiálem - jestli něco neprobíjí (el.) , neuvoln'uje jedy , nevznikají nežádoucí vibrace a to'ny , výše teploty vody , druh vpuštěných ryb , fotka prostoru , kde je nádrž umístěna a detail jak to v ní vypadá. Příčiny mohou být nečekané , skryté. Na netu jsem občas , takže neposkytuji ihned nebo vždy trefné znalosti. Nejsem děd vševěd.
0 19.10.2008 11:12 Štěpán – Re: mestan1
Tak do p****e si to přečti, né?! Jseš i**** nebo co?
0 19.10.2008 11:09 mestan1 ale to je jedno ja chcem vedeť čo mam robit aby tam uz nekapali ale to ti asi nevies poradit
0 19.10.2008 11:07 Štěpán mestan1 napsal:nieco mam nastudovane Asi ne dost.
0 19.10.2008 11:02 mestan1 to si mislim aj ja ale odkial sa tam vzaly vodu davam do obydvoch rovnaku
0 19.10.2008 10:59 mestan1 Aby sme si rozumeli nieco mam nastudovane a mam aj druhe akvarko kde mam uz asi 60 ryb v 500l nadrzi tie rybi som nechcel aby skapaly postup robym taky isti ako pri cisteni toho 500l a tam mi ryby neskapaly tak potom mi vysvetli ako to je mozne ze v tom malom akvarku kapu
0 19.10.2008 10:49 Štěpán Něco si o té akvaristice nastudovat. Hlavně o koloběhu odpadních dusíkatých látek, o správném způsobu zakládání akvária, o tom kolik ryb se do akária může dát.
Zabít 30 ryb protože jsi nestrávil chvíli nastudováním aspoň základů akvaristiky je opravdu trestuhodné.
Něco na čtení je například tady:
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/… 0 19.10.2008 10:38 mestan1 – 15 mrtvych rybiciek
Potrebujem pomoc. Kúpil som dcérke akvariovy komplet 56 litrou do detskej izby. Po troch dňoch večer som tam dal rybky a do rana všetky skapaly potom som si myslel ze to bude filtrom že som ho zle umyl tak som ešte raz všetko poumýval aj strk som zase prepral po 3dnoch dalšie rybky aj so slimakmy A tie tam vydržali 2 dni a tiež skapaly ale slimaci zatial žiju. Neviem čo mam robiť poradte mi prosim
Starší reakce
Souhlasim s radou od filipsi. Ale bohate staci precist i web casopis na :
www.klub.akva.sk/…
mam pocit ze ve 4cisle str 14-25 je pekne popsane ohledne dusicnanu v akvarku
0 10.03.2008 21:43 monys – Re: filipsi
ok, to zni rozumne, jako studentka si moc vysoko vyskakovat nemuzu. nevim v jakych cenovych kategoriich se to pohybuje, ale ta knizka bde urcite lepsi investice!
Nevim, test na no2 se sice hodi, nicmene neco stoji. A hodi se vetsinou jen pri zakladani akva, a pozdeji pri potizich, jako vylouceni otravy no2. Mozna by bylo vhodnejsi vzit to jako fakt, ze je to otrava N-latkami, a investovat ty penize treba do nejake hezke akva knihy?
Ony vubec ty testy nejsou zas az tak dulezite, spis pro toho, co ho bavi merit a zjistovat, chce hnojit pomoci co2, ... atd. Spis cti a cti, pak sama poznas, co je a co neni dulezite.
Samozrejme zalezi na tvych financnich moznostech.
0 10.03.2008 21:30 monys – Re:
ok, zitra koupim test na NO2, vymenim vodu a budu vedet vic
Presne tak jsem to myslel, do 25l takove ryby nepatri a nemuze to dobre fungovat. Ale to jak akva funguje se na tech odkazech a tady v diskuzi doctes, snad to brzy pochopis, a pak sama uvidis, ze to bylo myslene dobre. Zacni ted hned vymenou 1/3-1/2 vody, a zitra znovu, a mezitim se prokousej temi clanky. Hodne stesti.
0 10.03.2008 21:28 suchysvatonovice vzduchování nepomůže,akutně může pomoct výměna části vody za čerstvou bez chlóru a podobné teploty.To naředí ty jedy v akva na chvíli.
vzduchovani pomuze jen trosku protoze NO2 zabranuje vstrebavani kysliku do krve proto lapaji po vzduchu jelikoz se dusi ale ne nedostatkem kysliku ale prebytkem NO2
0 10.03.2008 21:26 monys – Re: suchysvatonovice
ok, rybky zkusim udat a zaridit to znovu.diky za rady
ty skalary nekomu venuj a pak se snaz udrzet pri zivotu ty zbyvajici 4 rybky a trochu rozmnozit rostlinky. Kup si nejaky levny test na NO2 a az ho budes mit na 0 pak ti slape akvarko jak ma potom muzes zacit merit NO3 a drzet ho na max kolem 50mg pokud uz nemas takovou vodovodni vodu :o( Pak by ti uz mohlo stacit jednou tydne menit vodu a mozna ti pak i prezije ancistrus kdyz si tam jednoho poridis.
0 10.03.2008 21:26 monys – Re:
nepomohlo by alespon prozatimne zvyseni vzduchovani? aby zas rybickam nevadilo to proudeni....?
0 10.03.2008 21:25 suchysvatonovice tvoje akva prostě odpovídá na menší hejnko(4-5 ks) drobných rybek např.pavích oček,malých razborek apod.Skalár je tam min. do 50 l,parmičky se do tohoto akva jako velmi temperamentní ryby taky nehodí,mečovky můžou mít přes 10 cm.V tomto počtu se dá očekávat,že budou odcházet ryby podle citlivosti a oslabení organismu.Prostě to akva je malé na odbourání odpadních látek tolika a tak velkých ryb.
0 10.03.2008 21:22 monys – Re: ghostik
to se omlouvam, ja pocitala jen ty zive..tak je zkusim nekomu udat, alepson ty skalary...doufam, ze jeste chvili preziji..
monys: dva skaláry, dve mecovky zelené černé a dvě parmičky nádherné, mrtvé obě parmičky pruhované, umřel ancitrus
jestli dobre pocitam tak je to 9 ryb na mozna 20 litru vody ( jestli ma akvarko 25 tak odecti vrchni mezeru, pisek a nejakou dekoraci ) a kdyz vezmu ze tam nebyla ani jedna ziva rostlinka tak bych se nedivyl kdyby tam bylo NO2 nad 1mg
Jinak priznaky lapani po dechu tomu i nasvedcuji ze je to otrava NO2
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 23 24
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 15303x