Hromadný úhyn ryb
Mám v akva převážně živorodky, dnes se jedna mečovka začala divně chovat. Trhavé pohyby, chvílema se vůbec nehýbala. Chvíli trhavě dezorientovaně plave, pak přestane a klesá ke dnu, obrací se na bok..... Teď už leží stále na boku, zvolna hýbe ploutvemi, skoro nedýchá. Asi to bude mít brzi za sebou. Ostqatní rybky OK, voda čistá, prokysličená tak akorát. Nevíte co by to mohlo být abych se tomu příště vyhnul? ..... Smrt nastala tak 20 minut od pozorování prvních příznaků.
Starší reakce
0 12.03.2009 16:36 kreten – Re: provokater
Kyselejší značí, že mohly být už před stěhováním dusíci na pochodu...
0 12.03.2009 16:35 kreten – Re: Nessi
No, vnesu do toho trochu zmatek - stačí aby čichavci byli z opravdu měkké kyselejší vody a ten přechod neustojí. Znám to, když jsem převážel svoje ryby z hor k Jičínu. Druhá věc je ta, že si s sebou ty vaše mohly přinést bakterii, která čichavce ráda provází a je schopna je "sežrat" za živa. nevím jak se jmenuje, ale je to fakt rychlé. Taky to znám z některých zdrojů. Jinak souhlas, většinou je tyhle ryby potřeba umlátit, aby chcíply. Neznamená to, že před tím tam nebyla, jen tím stěhováním dostala náboj.
Špatně určitě je to 0,3 NO2. Doporučoval bych denně měnit vodu než klesne pod 0,1.
0 12.03.2009 12:56 Nessi – Re: Yirka
Do pr... tak uz mam pryc 9 cichavcu a asi 6 neonek! Vcera jsem meril i NO2 a bylo na 0,3 coz jsem teda i cekal, protoze neprekrmuju a bezi jen par dni. Je mi divny ze cichavci mely takovy tmavy fleky. Uz jsem z toho dost mrzutej a nevim co je spatne.
To jestli to ostatní zvládli uvidíš za pár dní. Jestliže byla minulá nádrž dobře zaběhlá a použil jsi z ní vodu a třeba filtrační nečistoty (určitě lepšíé než popisovaná chemie) tak snad ano. Jinak totiž dát do 2 dny spuštěného akvária takové množství ryb je velké riziko.
0 11.03.2009 09:56 Nessi – Re: Yirka
Yirka: No nevím, myslím si že by to problém být neměl. Ostatní rybky /skaláři, parmy, molly/ drží. Je mi to divný. Odešli jen ty modrý a zlatý zůstali. Štve mi to.
Já si myslím, že odpověď bude celkem jednoduchá. Prostě jsi to uspěchal.
0 11.03.2009 09:46 Nessi – Náhlý úhyn čichavců
Zdravím, minulý týden jsem spustil mé nové - větší akvárium /200l/. Asi po 2 dnech provozu jsem přestěhoval stávající rybky do nového. Vše bylo v pohodě. Dokoupil jsem 5 čichavců modrých a 5 čichavců zlatých. Dnes těch 5 modrých už nežije. Dost mě to mrzí. S přípravou akvárka jsem si dával záležet. Teď pár informací: Voda z vrtu, pH zhruba 7,5, dKh asi 12 /prostě až u 12. kapky se změnila modrá na žlutou/. Teplota 26°; Jinak filtr vnější; příprava vody pomocí Sera nitrivec + biostarter přímo do filtru. Jinak na čichavcích se po odumření objevili takové tmavé skvrny - průměr ca 1cm. Snad uvedené informace budou stačit k mému poučení. Předem díky za rady!!!
Starší reakce
Tak jsem vcera odkalila. Poradne jsem to dno prohrabla a mam dojem, ze jsem vycucla vsechno hnojivo, ktere tam pod tema kaminkama bylo. Docela me prekvapilo, jak vsichni pancernicci jako by potom uplne "ozili". Vyplavali z ukrytu a smejdili jak zbesili.
0 25.02.2009 20:22 1trebor – Re: konvalinka
někdo vodu přisoluje, někdo ne, moje cichlidy jsou zvyklé na polévkovou lžíci soli na 50l každou druhou výměnu 1/3 vody
Takze se ta sul vubec do vody pridavat nema? Na burze mi tohle vtloukal do hlavy jeden prodejce plat.
Zadnou
Bylo mi receno, ze misto tech pripravku na upravu vody, ktere pouzivam, mam pri vymene vodu pouze solit. Co je na tom pravdy? Kolik soli cca na 50L?
Eheim Ecco 2233. Akva se zacalo priserne zanaset a behem chvilky (par dni) bylo vsechno spinave. Filtr nepracoval tak jak mel. Misto proudu vody tekl jen takovy curek. Tak jsme ho chteli vycistit. Tenhle pristroj ma pro napumpovani vody a uvedeni do chodu takovou pitomou paku (co vypada jenom jako drzadlo). Na te uz pri koupi (z toho inzeratu) preskakoval zavit. Jak jsme to pak chteli rozebrat, cely ten pumpovaci nesmysl praskl (v pantech rekla bych). Zatim na smetisti neni, ale pochybuju, ze se jeste budu snazit to nejak rozchodit.
Nechce se mi znovu opakovat nějaké věci z rána (už to udělali jiní) přesto připomenu, karbonový filtr pryč-nemá význam, vodu do nádrže odstát-dejme tomu, ale chemicky neupravovat žádnými urychlovači a pod., keramické válečky po 3 měsících neměnit.
Zásady mytí filtru byly popsány, ale vdohledné době se tím není třeba zabývat.
Btw, co bylo tomu Eheimu, že musel pryč, jaký to byl typ? Nebyla to škoda?
Díky za upřesnění mých informací, filipsi
Nema. Jde o minibublinky plynu, vznikle zmenou tlaku z tlaku v potrubi na tlak atmosfericky. Umocnuje to jeste modni pouzivani "perlatoru" na kohoutku, takze "mlecny" vzhled je zvlast intenzivni, o to kratsi dobu trva ustaleni.
nemá?
Aha.
Chybka... Snad se mi to podari ted vsechno napravit driv, nez dojde k totalni zkaze.
Aha. Nojo, do toho noveho si mela dat alespon krouzky + treba molitany ze stareho, a menit je postupne. Zaroven casteji nez obvykle vymenovat vodu.
Ale to taky zalezi na tom, kolik mas na objem akva ryb a kolik rostlin (a jak dobre rostoucich). Pokud prvniho dost a druheho malo, vypadek casti biofiltrace = problem.
Psala si "Filtr jsem vycistila po mesicnim chodu (predtim byl uplne novy)." , a o kus niz "Akvarko mam v provozu pet mesicu."
Jak to tedy s temi filtry, dobou chodu akvarka .. atd. je
, ted jsem nejak zmateny.
Pokud si vymenila stary filtr za novy, ten se teprve zacal "osidlovat" a to v prubehu nekolika tydnu melo za nasledek narust N-latek, ktery otravil (oslabil) ryby, ktere nasledne zacali podlehat bakteriim, atd.
Zkus si udelat prezentaci, a dukladne popsat, jak to bylo. Uz nekdo cast odkazu daval, jeste zopakuji dalsi me oblibene:
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.klub.akva.sk/… (prvnich cisla ale i ty ostatni stoji za to)
rybicky.net/rady/zalozeni-akvaria Akvarium jsem koupila pres inzerat od nejakeho typka, ktery ho pry mel uz 4 roky a ted se stehoval. Kdyz jsem si pro akva prijela, mel v nem jeste vodu a 4 rybky. Vodu behem dne vypustil a ja jsem si akva odvezla. Vycistila, vyprala... Filtr, ktery jsem k akva dostala (a ktery tam teda byl pred timhle novym) byl taky venkovni Eheim. Tam byla jen vata a ty keramicke krouzky. Dal mi ho jeste plny vody, takze jsem ho jen vymyla. Vatu jsem dala novou, ale krouzky tam zustaly. Po ctyrech mesicich filtr doslouzil a koupil se tenhle novy. Bohuzel nebyla moznost nechat je bezet soucasne.
Uz jsem si rikala, jestli tohle opravdu nebyl ten problem. Ale je teda fakt, ze jen to cisteni filtru jsem ted udelala pod tekouci vodou. Jinak pri kazde vymene vody v akva napustim dostatek vody prvne do prchace (pridam SERA pripravek na upravu vodovodni vody a pripravek s bakteriemi), necham vodu nejakou dobu stat a pak teprve davam do akvaria. Uz jsem timhle zpusobem menila vodu nekolikrat, ale ten hromadny uhyn se deje az ted v poslednich nekolika dnech. Jestli to teda nemuze byt tim mym spatnym odkalovanim. Pokud ted znovu vymenim cast vody a odkalim, neprenese se ta nakaza, co uz je na rybach znovu dal? Mam pocit, jako by to byla nejenom otrava, ale i nejaka bakterie nebo plisen. Nezda se mi, ze by jenom otrava zpusobila takovy rozpad ploutvi... Ale prave proto se ptam vas zkusenych, protoze ja jsem zacatecnik a fakt nevim.
Lucianetta napsala:.. když si do skleničky naleju "čisté" vody, která prví půlminutu spíš připomíná mlíko. ...
To ale s chlorovanim vody nema nejmensi souvislost
Zvlast na sidlistich, panelacich a mestech je situace s chlorovanim rozumna, protoze mestske vodarny vice vodu sleduji. Problem byva obcas spis na vesnicich, ktere maji vlastni prameny, vodojemy ...
No, a pomalu se asi dostavame k tomu problemu. A jaky filtr tam byl predtim? Tenhle po mesici teprve tak nejak zacinal fungovat. Pokud tam byl predtim jiny, mela si nechat jet oba najednou. Keramicke krouzky nech, ty jsou "naveky", uhli v nem pri pristi vymene vymen za filtracni penu, a vymachej vzdy jen "kousek" filtru.
souhlasím s tím, že tohle není nebo nemusí být příčina, rozhodně bych to na vodovodní vodu nechtěla svádět. Ale opatrně s tvrzením, že
vec pretrvavajici z dob, kdy voda smrdela chlorem leckde tak, ze kolem ni musel clovek chodit obloukem
Oficiálně už se takové praktiky asi nedějou, ale vidím to denodenně, když si do skleničky naleju "čisté" vody, která první půlminutu spíš připomíná mlíko. A nemyslím, že by to byla nějaká chybka jenom u jednoho bytu, paneláku, sídliště nebo města
+ edit: možnost s vodou z kohoutku jsem nemyslela jako "ta za to může", ale jen jako další možnost. Ráda minimaluzuju co nejvíc rizik můžu, a to nejen v případě akvária
Lucianetta napsala:...že když už čistit filtr, tak ne ve vodovodní vodě , ale ve vodě z akvárka. Při mytí ve vodovodní vodě se z filtru smyjí ony důležité bakterie,...
Tohle povazuji za vec pretrvavajici z dob, kdy voda smrdela chlorem leckde tak, ze kolem ni musel clovek chodit obloukem, natoz pak ji nalit bez odstati do akva. Dnes je situace uplne jina, a skoro nikde se nebude vymachani filtru ve vodovodni vode lisit od vymachani v akvarijni, a skoro nikde nicemu neskodi lit vodu do akva primo z kohoutku.
Samozrejme je to zasada, ktera nijak neskodi a praktikovat se muze. Ale neni rozumne svadet na vymachani ve vodovodni vode vznikly problem. Protoze po tehle rade si clovek rekne ahaa, tim to bylo, podruhe to udela v akvarijni stejnym zpusobem, a opet bude tam kde byl.
Hm, tak jestli to nebude taky tim... Filtr jsem vycistila po mesicnim chodu (predtim byl uplne novy). V navodu pisou, ze uhli se ma menit kazdy mesic a jednou za tri mesice ty keramicke krouzky... V knize jsem cetla, ze se filtr nema vymenit kompletne (kvuli tem bakteriim). Pisou, ze se ma proprat ve vlazne vode, ale nikde neni, ze NESMI byt vodovodni. Tohle mi nedoslo. Vyplachovala jsem to opatrne, ale vsechno pod tekouci vodou z kohoutku. Pro priste uz vim. Dekuju za kazdou vasi radu.
0 25.02.2009 10:21 Mirasek TO vypadá na to že se ti dusí odkalit vyčistit filtr v akvarijní vodě eventuelně nasadit léčení např Eshou 2000 kup si testy na vodu takové které ponoříš do vody a máš hned přehled :o)
dodržuj pravidelnou výměnu vody 20% týdně.
Většina akvaristů asi ví, ale i tak by možná stálo za zmínku i to, že když už čistit filtr, tak ne ve vodovodní vodě , ale ve vodě z akvárka. Při mytí ve vodovodní vodě se z filtru smyjí ony důležité bakterie, které upravují vodu a udržují v ní rovnováhu - a na akvárium to má pak hodně podobný efekt jako založení akvária. TZN. i problémy s NO.
Obejdes se i bez tech testu (samozrejme na skodu nejsou, ale dle tve financni situace), pravidelne (ted casteji) menit vodu a poradne parkrat odkalit. Jeste jedna vec - jak cistis ten externi filtr? Pises tam "dukladne", mozna to znamenalo prilis dukladne?
Pokud mu viditelne neklesa prutok, nesahej do nej, a pri cisteni proper pripadne vymen jen zanesene nejjemnejsi vrstvy (vata ..).
Kapkove? Dekuju moc za rady. Doufam, ze to sezenu. Tady v okoli mam pouze PetCenter a tam podle me vubec nic nemaji. At se jich zeptam na cokoli, vetsinou neuspeju. Kdyztak to objednam pres net.
Odpověď najdeš v těch odkazech:
dusitany (NO2) - 0,1-0,4 mg/l, smrtelná koncentrace kolem 0,5 mg/l
dusičnany (NO3) - až 100-120 mg/l i více, avšak některé citlivé ryby i mnohem méně
V dobře zavedené společenské nádrži s biologickou rovnováhou půl roku až rok starém, by mělo být NO2 neměřitelné a NO3 mezi 10-15. Bude o tom určitě psáno i v manuálu v testech.Kup raději kapkové (cca 70,-).
Super zprava. Uz jsem si myslela, ze o vsechny rybky prijdu. Hned dneska to poradne vycistim. Muzu jen otazku, jaka je spravna hodnota NO? Nejsem si jista, jestli jsem to videla v nejake knize a pochybuju, ze to bude napsane na tom testu (dneska se zajdu podivat do obchodu, jestli ten test sezenu).
Odkalíš a vyměníš vodu a mělo by to fungovat. Až změříš NO2, uvidíš jak často je nutno měnit vodu,aby byla pro rybky akceptovatelná. Akvarium komplet v žádném případě nečisti, vrátila by ses úplně na začátek.
Aspon trocha optimismu. Uz jsem si rikala jak jsem strasna chovatelka. A myslis, ze kdyz ted poradne poctive odkalim, ze zbyvajici rybky zachranim? Nebo je mam odlovit do nejake karanteny a vycistit akva komplet? A diky za odkazy. Clanky si urcite prectu.
Nechci ten váš dialog nějak zvlášť narušovat, ale abych zamezil nějakým mýtům, k tomu co správně podotknul Horác k aktivnímu uhlí musím dodat, že na dně určitě nečeká žádná armáda bakterií, které přepadávají odpočívající rybky. (To by taky nebyl krunýřovec a pancéřníčci v pohodě).
Dále venkovní filtr je běžné čistit v řádu měsíců, takže tam problém také není. Rovněž biomolitan se nemění hooodně dlouho.
NO2 a NO3 jsou hodnoty, které asi budou příčinou nezdarů. Jsou to dusitany a dusičnany. Zejména látky NO2, které se vyskytují několik týdnů po založení AQ mohou být pro rybky smrtící. Proto to chce testy a měřit. Dále pravidelně řádně odkalovat (200 l vezme tak 20 minut a ne hodiny- zvlastní zkušenosi) a nebát se zajet až k rostlinám a pohnout s dekoracemi a vyměňovat vodu.
No a na závěr doporučuji přečíst alespoň tyto materiály, spoustu věcí si ujasníš:
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/… Stydim se, ale musim priznat, ze asi to tak je. Bala jsem se hrabat do dna, abych neposkodila rostlinky. Tak jsem do nej spis tak stouchala a virila dno. V akvaristice mi dokonce rekli, ze kdyz nemam zivorodky (ktere jsem do akva pridala teprve nedavno), tak to neni nutne cistit tak casto - pry jednou za mesic staci. V odbornych obchodech jsou opravdu odborni pracovnici. (ironie)
Myslite, ze kdyz to ted poradne poctive odkalim, ze ty zbyvajici rybky zachranim? Nebude se ta nemoc (nebo co to je) sirit dal i po vymene vody?
Jak to tak čtu, tak jste v podstatě 5 měsíců neodkalovala. (Myslím pořádně neodkalovala). To si ovšem může dovolit je ten, kdo má hodně (ale opravdu hodně) rostlin a málo (ale opravdu málo) ryb. Všichni ostatní si koledují o problémy. Takže doporučuju (jak už tu bylo řečeno) poctivě odkalit do hloubky. Ani bych se moc nedivil, kdyby vám při tom šly bubliny ze dna (= hniloba). A to aktivní uhlí z filtru vyhoďte, na běžnou filtraci je k ničemu - viz
www.horacovoakvarium.cz/… Ja jsem si rikala, ze tenhle zpusob se asi moc libit nebude. Ale mam tam hodne korenu, kamenu a rostlinek po celem dne, tak jsem do toho nechtela moc hrabat, abych jim treba neposkodila korinky. A navic takhle odkalit 200 l akva, to asi nejakou tu hodku zabere, ze? Je mozne, ze kvuli tomuhle spatnemu odkalovani mohla vzniknout nejaka infekce nebo otrava? Co bych tedy ted mela udelat? Mam udelat novou vymenu casti vody, poradne odkalit a rybky se uzdravi? Anebo uz jim neni pomoci? Mam pocit, jako by vsechny byly nejak nemocne. Moc dobry pocit to teda neni. Dneska jsem si navic vsimla na jedne parmicce, jako by mela na boku nejaky bily vyrustek nebo tak neco.
Aha tak filtr je supr.Ale to odkalování stršné.To právě musíte do těch kamínků hrabnout a to so nejhlouběji.Musíte to pořádně zabořit trochu s tiím "zakvedlat" než vypadá ze zvonu a tak to dělat místečko po místečku.Ale musíte mít dobrý zvon něco ve stylu tohoto
www.exo-eko.cz/… Jsou tam ctyri molitany, jeden a pul patra carbon a jeden a pul patra keramickzch kouzku. Krouzky jsou jeste puvodni, uhli jsem menila ted pred tydnem. A molitan jen poradne proplachla, ale nevymenila. Odkaluji tak, ze se tim zvonem snazim co nejvic rozvirit dno. Ale priznam se, ze do kaminku moc nehrabu.
Co tam máte všchno za nápně v to filtru?A odkalujete dno?
Filtr je od Vanoc novy (vycisteny asi pred tydnem) - externi Fluval 305. Do nej se da take koupit ten biomolitan? Akva cistim jednou za dva tydny (1/3 vody) a myslim ze rostlin je tam dost. Pres nektere neni ani videt.
Můžete to zkusit kompletně vyčistit.Dno pořadně proprat a zasázet hodně rostlinek.A ještě bych doporučil co největší biomolitan a na filtr.Nechat zaběhnout a pak pouštět rybky.A nezanedbávat odkalovaní a vyměnu vody+rybky nepřekrmovat
Tak pokud spí tak podle mě na hladině ne takže na to dno musí nebo alespoň na nějaký předmět,list.
Přidat reakci
1 ...... [14] ...... 23 24
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 15303x