Hromadný úhyn ryb
...co je na tom postupu špatného?
Tohle je hloupost:
4. Za tři dny máš hotovo, vrať ryby a všechno je OK, za to ručím.
Spíš se zaručte, že stejné problémy jsou skoro nevyhnutelné.
nelapaji rybky po vzduchu ? pac ten zakal muzou byt i premnozeny nalevnici a tim i nedostatek vzduchu
Mraku, vycházím z této počáteční konverzace:
27.12.08 20:07:02, Bledule:
... houfně mi vymírají rybičky...za dnešek už 5...
... postupně mi začali chcípat neonky, před chvílí se mi k nim přidala jedna cichlidka...
... všechny rybičky co zemřely plavaly u hladiny...
... přemýšlela jsem o nedostatku kyslíku, ale filtr i vzduchování jede...
... byly už přeléčovaný bactopurem...
... teď když jsou odděleny "nemocné" od "zdravých" si plují v pořádku ...
... co s nimi mám udělat? Utratit? Ted vypadají celkem zdravě...
27.12.08 20:11:41 lucasoff:
... Jak dlouho to akva máš?
27.12.08 20:19:24 Bledule:
... cca měsíc...dva týdny běželo jen s kytkama, pak tam přišly ryby, před týdnem jsem měnila vodu...
Nemohu si být 100% jistý, ale podezření mám - na NO2.
Nevim, co na jakem postupu je spatneho, ale neskodila by trocha slusnosti bez trumberu a strejdu. Kozy s Tebou nikdo z nas nepasl.
Vymeny vody v pripade otrav jsou zakladnim predpokladem zachrany ryb, pokud je neni mozne dat jinam. Klidne nekolikrat denne. Nevim, cemu by se tim mohlo uskodit.
0 27.12.2008 22:02 lucasoff – Re: zrada
Ty trumbero jeden, co je na tom postupu špatného?
Jak poznám přemnožené nálevníky?
hrůza, teprve 14dní a tolik potíží
Takže mi chcete tvrdit, že když budu každý den měnit v akváriu polovinu vody, tak to bude ok, jo?
Když bude hrozit otrava, třeba i dvakrát denně. Co podle vás hrozí rybkám, když se rozhodnu denně měnit v akvišku 50% vody za čerstvou, odstátou?
A beru jako naprosto samozřejmé, že do 60l nemůžu naházet najednou tzv. hafo rybek.
Už se kroutíte a couváte.
Ale jsem rád, že začínáte chápat.
nelapaji rybky po vzduchu ? pac ten zakal muzou byt i premnozeny nalevnici a tim i nedostatek vzduchu pro ryby tzn nemusely se nutne otravit NO2 ale "jen" udusit
Děkuji
přežijí mi ted noc bez vzduchování?
No nic, bude to zítra zatěžkávací zkouška, když akvárium bude zajeté pouze v tom smyslu, že filtr filtroval a kytky předtím co byly zasazeny v celku kvalitně zakořenily...
Co když v té vodě bude i po noci stále "bílý zákal"? Neublíží jim to? Nebo mám čekat déle až to všechno sedne a voda bude křištálově čistá?
Navíc by se požrali... byla rybí šikana...
Nevím, jakou máte skladbu ryb - je na vás rozhodnout, jestli mohou být pospolu.
0 27.12.2008 21:48 lucasoff – Re: Bledule
Já jsem ti už napsal 4 body jak bych postupoval já.
jenže co ted, když je už voda z akvária pryč? V náradních nádržích ted 3 hodiny žádná rybka neumřela... mám tam zítra dát novou vodu nechat ustát a ryby vrátit?
počítá se do chemie i ustalovač vody a easy balance od tetry?
V náhradních nádržích rybky neumírají, protože zatím koncentrace N-látek nedosáhla takové koncentrace, aby je otrávila. Navíc - otrava NO2 je vratný proces - v čisté vodě se rybí organismus dusičnanů zbavuje.
Do akviška bych napustil čistou vodu, zapnul filtraci a ráno do něj rybky přelovil.
A pak postupoval tak, jak jsem napsal - sledoval bych NO2 a dle potřeby měnil část vody.
Ustalovač a EASY Balance neznám, v případě, že potřebuji použít surovou vodu, používám AQUA Safe od Tetry. Jelikož vy nebudete používat surovou vodu, ale odstátou, žádné upravovače nepotřebujete.
Nechcete se prosím přestat hádat? Mě vymíraní mého akva docela mrzí a potřebuji vědět, co s rybkama dělat TED, né za měsíc
0 27.12.2008 21:45 lucasoff Já znám Sida dlouho, měl jsem tady 2 roky malawi pod jiným nickem.
Ale to je jedno, já jsem se snad asi zbláznil. Já netvrdím, že nemá zkušenosti, ale já si troufám říci, že je mám taky a pokud tady někdo tvrdí, že může každý den měnit polovinu vody v akváriu a bude to ok, tak já říkám: KRAVINA! I kdyby to byl král akvaristů. Howgh.
Nemám přerybněno
počtala jsem si ty rybky na litry...
Sid je tu ve foru uz delsi dobu a vetsina tech stalych navstevniku bude verit jemu, protoze z tech x desitek ne-li stovek rad, nebyla snad ani jedna rada spatna.
Navic ma pravdu i ted
0 27.12.2008 21:42 lucasoff – Re: Sid
Takže mi chcete tvrdit, že když budu každý den měnit v akváriu polovinu vody, tak to bude ok, jo?
A beru jako naprosto samozřejmé, že do 60l nemůžu naházet najednou tzv. hafo rybek. Dle mého názoru na přerybňování bych je tam nedával ani postupně, to není co řešit. Já mluvím o rozumném (!) zarybnění.
Já se mírně bojím o to, že kdyby přeci jen byly nemocné, schytali by to i ty v tom druhém akvária. Navíc by se požrali
měla jsem její gupky předtím u sebe a byla rybí šikana...nedovedu si představit, jak by to probíhalo v akváriu půl metru na šířku
0 27.12.2008 21:41 pansuu No tak polovina ze 60 je 30, ze 100 je to 50, atd.. Jseš pěkně voprsklej mladíku, dej bacha abys na to jednou nedojel.
0 27.12.2008 21:38 lucasoff – Re: pansuu
Přečti si, co jsem psal před tímto přízpěvkem, ty čehý hote.
Opakuji, že se jednalo o výměnu 30l ze 60l!!! Takže za měsíc by se to začlo morodovat znovu.
To jste mě ale strejčku příliš nepochopil, nikde není psáno o tom, že proces nitrifikace se zruší při výměně vody. Tady se jednalo o výměnu poloviny vody v 60 litrovém (!) akváriu. A po 30 dnech bez dalších opatření? Jak bez dalších opatření? To si myslíte, že má dotyčná vodu ve sterilním barelu nebo co? Tady se jedná o osázené akva atd.
Kdybyste si toho strejdu ušetřil, (podobně jako vulgární vyskakování proti lidem s jiným názorem), vůbec by vám to neuškodilo, naopak!
Ostatní se k vám budou ve většině případů chovat adekvátně.
Co by se mělo podle vás stát, když vyměníte v 60 l akvišku 50% vody? A třeba i denně, když to bude nutné?!
A co se stane, když do akviška 30 dní po jeho založení nasadíte hafo rybek? Myslíte, že to systém ustojí, aniž by mohlo dojít k riziku zvýšení NO2?
To, že v akvišku nějak vegetují rostlinky, ještě nic neznamená. To spíš tehdy, kdyby nevegetovaly, ale hnily...
0 27.12.2008 21:35 lucasoff – Re: Sid
Tak když už tady tak mocně radíte, tak bych si dovolil taky jednu menší radu, kterou mám prověřenou roky a vždy fungovala perfektně:
1. Ryby dej třeba k ségře do akva.
2. Vylej ten humus, co sis vytvořila v akvárku.
3. Nalej novou vodu, do té přidej dle návodu Sera NITRIVEC, podle parametrů vody může přidat ještě aquatan.
4. Za tři dny máš hotovo, vrať ryby a všechno je OK, za to ručím.
Dobrá, zkusím nekrmit...
jenže co ted, když je už voda z akvária pryč? Podle toho kolik mi tam chcíplo rybek a jaký tam byl hnědý zákal se mi je tam nechtělo moc nechávat.
V náhradních nádržích ted 3 hodiny žádná rybka neumřela, což je zatím úspěch
mám tam zítra dát novou vodu nechat ustát a ryby vrátit?
počítá se do chemie i ustalovač vody a easy balance od tetry?
Nemám zkušenosti se SERA Bactopurem a hledat se mi to nechce, ale je docela možné, že jste si tímto baktericidním prostředkem zlikvidovala v akvišku nitrifikační bakterie, což by mělo za následek již zmíněnou otravu N-látkami...
Co bych dělal na vašem místě? Nejspíš bych rybky vrátil zpět do nádrže a tak jak už tu zaznělo - vyměňoval bych pravidelně větší množství vody, (nejlépe v návaznosti na výsledky průběžného měření koncentrace dusitanů - NO2), do akviška bych nelil žádnou chemii, která by mohla zlikvidovat množící se nitrifikační bakterie a naopak - posílil bych jejich množení nějakým komerčním přípravkem. Taky bych až do vyspravení podmínek silně omezil nebo zpočátku i zrušil krmení - rybky pár dní bez krmiva přežijí!
Tohle už mám načtené...nejvíce mě na tom prudí, že menší sestra si koupila 30l akvárium a všem rybičkám se tam daří...nekupovala si ustalovač, vitamíny nic...
bohužel není...mám jen 2 akvarijní karanténky ale ty jsou tak pro menší rybku. Nějak jsem nepočítala, že mi začnou téměř všechny hromadně chcípat
0 27.12.2008 21:09 lucasoff – Re: Sid
To jste mě ale strejčku příliš nepochopil, nikde není psáno o tom, že proces nitrifikace se zruší při výměně vody. Tady se jednalo o výměnu poloviny vody v 60 litrovém (!) akváriu. Takže take it easy. A po 30 dnech bez dalších opatření? Jak bez dalších opatření? To si myslíte, že má dotyčná vodu ve sterilním barelu nebo co? Tady se jedná o osázené akva atd. Já třeba používám nitrifikační bakterie, ale to je věc názoru. Takže kraviny plácáte vy, strejdo.
díky, kdybych nedělala 2 věci najednou, možná bych i stíhala...
To je hezká rada do budoucna, také jsem minulý týden měnila 40-50% vody, ale co s nimi ted? Vyměnit vody a všechny je tam opět vrátit a čekat co přežije a co ne?
Mco se mi tam nechce dávat znovu bactopur. rozně mi to zakalilo vodu a jak je vidět moc jim to nepomohlo.
Jakto, že to nějakým rybkám vadí a jiným ne?
Jediná pomoc je tedy vyměnit a vše bude v pořádku?
PS: Mám je ted v nádobách o takových cca 5l...vydrží noc bez vzduchování?
Teď vůbec rybky nekrmte!!! Situaci to ještě zhoršuje.
Udělejte, co vám radí Ustavprochore - měňte pravidelně velkou část vody, ať co nejvíc snížíte obsah N-látek ve vodě. K výměně používejte pro jistotu vodu alespoň hodinu odstátou a vytemperovanou.
Jo tohleto...ěnco takového jsem tam dávala. Jmenovala se to filterstarter "přátelské bakterie". jo, něco tu je o té nitrifikaci...
nicméně i kdyby už je pozdě. jak začali umírat, hned jsem je řpelovila do náhradních nádrží a oddělila, vytahala kytky etc etc...navíc tam mám čichavce líbající a ti se mi sakra blbě chytali v plném akváriu:(
ale umírali pouze bojovnice, cichlidky a neonky...
pancéřníčci, ti průhlední mini sumečci, čichavci, šnek a trnovec vypadali ok
ale chudáci jsou všichni nějaký vyjevení...dala jsem jim ted mražený komáří larvy aby se uklidnily a těžký nezájem:(
Kraviny plácáte vy.
Výměna vody nitrifikaci "zruší" jen tehdy, pokud zdrojová voda obsahuje látky schopné zlikvidovat nitrifikační bakterie.
Čekat, že se proces nitrifikace uzavře "za 30 dní" bez ryb, načež je možno nasadit rybí osádku, je bez dalších opatření taky hovadina.
Pěkný večer.
0 27.12.2008 20:51 lucasoff – Re: ustavprochore
Když vyměníš půlku objemu vody a ještě v takto malém akváriu, tak dosáhneš poze toho, že za pár týdnů se stejná situace bude opakovat znovu a dorveš i ten zbytek.
no já bych se snažila zachránit rybky, co zbyly... asi špatně, no...
0 27.12.2008 20:47 lucasoff – Re: ustavprochore
Měnit teď vodu, když vrcholí proces nitrifikace, je naprostá hovadina. Tím se to nastartuje od začátku. A k tomu půlku vody?
Mysli, než plácneš kravinu.
0 27.12.2008 20:45 lucasoff – Re: Bledule
Nemá cenu to detailně rozebírat, ale velmi zjednodušeně se dá říct, že se jedná o koloběh dusíku. Ve vodě trvá + - 30 dní (někdy to může být 15, někdy 35), ale držme se těch třiceti. Pokud nepoužiješ nitrifikační bakterie, první měsíc bych ryby do akva rozhodně nedával. Takže jisté chemické procesy ti teď ty ryby odstřelují. Uvidíš co přežije.
určitě zkus tu vodu vyměnit znova, klidně půlku. tvoje rybky se nejspíš otrávily vysokou koncentrací N-látek.
ehm...nic
napřed jedna bojovnice, pak 2 neonky, pak cichlidka, pak další 2neonky...ostatná rybky vypadají ok.
0 27.12.2008 20:32 lucasoff – Re: Bledule
Troufám si říci, že je to celkem jasné. Co ti říká nitrifikace?
cca měsíc...dva týdny běželo jen s kytkama, pak tam přišly ryby, před týdnem jsem měnila vodu...
0 27.12.2008 20:11 lucasoff – Re: Bledule
Jak dlouho to akva máš?
Pomoc pomoc, houfně mi vymírají rybičky...za dnešek už 5:(
samičku bojovnici (koupila jsem si ji ještě s další (už mrtvá) s otrhanými ploutvemi a křivou páteří a jak je bphužel vidět také s dalšími nemocemi) jsem utratila, protože se jevila nemocně a měla jsem na ní podezření, že je přenašeč:( postupně mi začali chcípat neonky, před chvílí se mi k nim přidala jedna cichlidka:( všechny rybičky co zemřely plavaly u hladiny v pozici "juchu žrádlo" ale když jsem je krmila, nic si nevzaly. při chytání byly apatický, při lovení mrtvol jsem se slzou v oku zjistila, že některé neonky dosud žily, byt bříškem nahoru:(
přemýšlela jsem o nedostatku kyslíku, ale filtr i vzduchování jede, byly už přeléčovaný bactopurem...tedf, když jsou odděleny "nemocné" od "zdravých" si plují v pořádku, jako kdyby jim nic nebylo. Tedy spíše se drží u dna, jsou vyděšené. Co s nimi mám udělat? Utratit? Ted vypadají celkem zdravě...Nevím v čem by mohl být problém:( mám 60l aqua, hustě osázené, tudíž přemíra CO2 by být neměla:(
Starší reakce
ale stale neviem prosc je snimi konec
nekupil som ich v hornbachu a rybky bole zdrave na pitvu ich nedam uz su v zachode
Přidat reakci
1 ...... [17] ...... 23 24
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 15306x