Microsorum - pěstování
u teto rostlinky je potreba aby byli korinky pevne chycene ke koreni nebo staci chytit rostlinu a korinky se casem prichyti???
Ahoj, připevnil jsem hnědovku ke kořeni (stabilně a pevně). Za jak dlouho myslíte, že se svými kořeny chytí sama? Měsíc, dva ?
Starší reakce
To je přesně ono, jen barva se mění až k černé. Odstranění starých zasažených listů pomůže jen esteticky a na čas. Po určité době se to udělá i na těch ostatních.
Možná je lepší je zkrátit. Pokud budou zasychat, tak zaschlé listy odstranit úplně.
Ak bude mať dostatočne vlhko nič špeciálne robiť netreba.Ako sú listy pod vodou tak ostanú i nad vodou.Microsorum na toto nie je dáko citlivé.
prasan napsal:
Mohlo by sa jednať i o dáke hubové ochorenie,možno niečo ako pri gaštanoch - mycosphaerella,alebo chrastavitosť pri jabloniach - venturia.No ako zabojovať pri akva rastline? Fakt netuším.
Kdyby někdo věděl, jak bojovat s houbovým onemocněním, tak prosim poradit zde:
rybicky.net/forum/18833-houbove-onemocneni-rostlin Alebo ak máš možnosť rastlinu vybrať z akvárka,tak ostrihaj tie listy a skús ju dať na emerz.Pod dáke sklo a pod.nech má dostatok vlhkosti a korene vo vode.Mne takto rastú dokonca krajšie ako v akvárku.Možno sa spamätajú aj tie tvoje.
Mohlo by sa jednať i o dáke hubové ochorenie,možno niečo ako pri gaštanoch - mycosphaerella,alebo chrastavitosť pri jabloniach - venturia.No ako zabojovať pri akva rastline? Fakt netuším.
Jakmile je ten list jakoby zkrabacenej, bublinkovatej, tak je to projev nějaké deformace, jenž s výtrusnicema nemá co společného. To že jsem to nazval tou "rakovinou listů" neznamená, že se o tuto chybu skutečně jedná, prostě jsem ten to pojem v souvislosti s tím jak ten list vypadá zaznamenal. Osobně bych postupoval cestou nejmenšího odporu a postižený listy odstranil a na nových se uvidí, jestli se to bude opakovat, nebo ne.
Nepoznám,na mojich som okrem výtrusníc nič podobné nikdy nemal.No máš pravdu na výtrusnice je toho až moc a ani sa to tak nepodobá.Určite by pomohlo niekoľko detailnejších foto od užívateľa milosak.(hlavne viac makro)
Ak je to tá rakovina,by ma naozaj zaujmalo prečo k tomu dochádza a či sa dá tomuto dáko zabrániť,alebo rastliny strihom vyliečiť.
Viděl jsem tu už podobný obrázek a u něj stejná diagnoza.
Tohle výtrusnice nebudou, tomu se tuším říká rakovina listů, ale jistej si stopro nejsem, on to třeba někdo potvrdí, nebo vyvrátí.
Asi to tak bude
Ale nové rostliny se z těch krust nikdy nevyrazí,takže jedině staré listy stříhat...
A nebude to vytváření dceřiných rostlinek? Nechte to tak, jak to je a za nějakou dobu budete mít hromadu nových rostlinek
Mám podobný problém, ale tvrdou vodou to určitě nebude - v Budějovicích máme vodu velmi měkkou a tyto černé krusty mám na hnědovce u krevetek. Část listů je ale nad vodou (střídavě).
Ve větším akváriu je podvodní hnědovka dokonale zelená.
Mám problem u Microsoria pt. - verze s úzkými listy.
Nové listy jsou úplně v poho a všechny ostatní rostliny také, ale na starších listech se
vyskytují ze začátku méně, potom čim dále více jaké si černé kuličky na pohmat tvrdé
snad mineralizované.
Jedině co mě napadá, tak souvislost s mojí tvrdší vodou 17 - 20 dkh
Neměly by se staré listy rozpadat a černat ?? To u mě nefuguje.
Díky všem za příspěvky.
Starší reakce
To je normální, aspoň u mých Windelow a černaly jim staré listy. Kompletní přelistění jim trvalo několik měsíců. Jak přibývalo listů nových, staré jsem stříhal.
a jěště teď se spíš jedná o mladé lístky jejiš konce jsou tmavší a trochu průsvitné to je taky normální nebo je to horší ?
Ano, já si myslím, že je to normální, třeba se někdo jiný vyjádří jinak.
takže by se dalo říct že je to normální proces ? ...mám to tedy nechat být jak to je ?
Tak podle mě se aklimatizuje, hnědovkám to někdy hodně dlouho trvá, než se na svým místě tzv. usadí. Bude i přelistovávat a je jedno jestli jsou ty listy emerz, nebo submerz, to oni při změně prostředí a to třeba i změně místa v jednom akváriu dělají a to co pozoruješ bych přikládal tomu přelistovávání.
Jak je v akváriu ta rostlina dlouho, je stále na stejným místě? je k něčemu přichycená? Černají starý, nebo mladý listy?
Starší reakce
super mas teda tvrdou vodu a roste? tak to si troufnu taky....
Mě roste nádherně,vodu mám hodně tvrdou, kupoval jsem emerz u Hořánků.
No nevadí,trocha menší estetický dojem.Inak listy mám pekné,len ma to zaujmalo či to niekto pozoroval a prečo tomu tak je.
Pokud Ti tam ta řasa nevadí, tak bych jí neřešil, neb hnědovky jsou akurátníci a jakmile je poposuneš, trochu změní stanoviště, tak jim zase nějakej čas trvá, než se dostanou do původní kondice, taky na kořenu s hnědovkou řasu pozoruju, prozměnu ruduchu.
Mám na teba otázočku romant.Všetky rastlinky mám krásne zelené,listy hnedovky sú v super kondícii.Všetko rastie ok.Čo teda chcem?
Trápi ma sústavne sa tvoriaca riasa vždy len na koreňoch hnedoviek.Nikde inde sa mi zelená riasa netvorí.Kde môže byť problém?
Príde mi to ako cladophora,alebo žabiak.No len a len na koreňoch hnedoviek.Niečo jej chýba?Že má pravdepodobne oslabené korene?
OK.Díky za rady.. Tentokrát mám silnou mateční rostlinu,tak třeba bude i potomstvo životaschopnější...
U hnědovek je důležitá fixace k podkladu, prostě když přiroste, tak je šance že poroste daleko větší.
Mě se právě nikdy ty rostlinky nechytly..Zkoušel jsem je utrhnutout a přivázat, utrhnout a nechat plavat, počkal jsem až upadnou a přivázal jsem je a nebo je nechal plavat,ale nikdy se nechytly...
Já ten list z něhož vyrůstají nechám v podstatě rozpadnout a ony se tak nějak samy oddělí(rozeberu je) a buď jsou do světa, nebo je k něčemu píchnu a hotovo. I malá rostlinka je po uchycení na novým místě narůst do úctyhodných rozměrů. Žádný jiný rozsazování s nima neprovádím.
Ahoj,potřeboval bych poradit,jak velké by měli dceřiné rostlinky být,aby se po oddělení od matečního listu dobře ujmuly? A co s nima po oddělení? Musím je hned přichytit třeba ke kořenu,nebo je můžu zasadit do košíčku a nechat je v něm (pod vodou)než povyrostou? Díky
Starší reakce
stačí rozdělané kancelářské sponky vytvarované do U
A co třeba nerez, když už přemýšlíš o kovu?? Případně se poohlídnout po něčem plastovým nebo dřevěným (párátka???)
0 22.12.2012 20:56 Dess – Připevněni kytek na k polistirenovemu pozadi
Hojky nevite čim by šli přidělat hnědatky k pozadí aniž bych měnil složeni vody mám toto pozadi
www.juwelakvarium.cz/… a to pozadi je relativne rovné. Když dám něco železného tak to bude reznout měd také nebude dobra tak vubec nevim
Starší reakce
dovolim si citovat adama votavu:
Narrow je opravdu to pravé úzkolisté microsorum co mají Japonci v akváriích(listy šířky cca 1cm). Semi-Narrow je varieta s užšími listy (cca max 3cm), kterou nabízí třeba Tropica jako Narrow. A Mini Narrow je kříženec těchto dvou variet, délka listů nepřesahuje 15cm a šířka 1,5cm.
Starší reakce
No, tak to já se nebudu při měření trápit s měřením fosforu.... stejně už dávno měřím nulu. Vysvětluju si to tím, že fosfor ve vodě je, ale ne čistý, nýbrž v nějaké sloučenině, kterou rostliny zpracovávají, ale test na fosfor ji neregistruje.
Sid napsal: Pokud se daří všem rostlinám včetně hnědovek, nejspíš bude všeho dostatek. Tedy i fosforu.
S tým sa dá len súhlasiť
Pokud se daří všem rostlinám včetně hnědovek, nejspíš bude všeho dostatek. Tedy i fosforu.
A platí to i naopak? Pokud se daří všem rostlinám včetně hnědovek, je v akva fosforu dostatek?
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 11 12
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 11893x