Microsorum - pěstování
Je to naprosto normální růst nových listů. Ta jakoby průhledná špička se v průběhu času, jak ten list stárne stratí a list vypadá úplně stejně, jako jeho spodní část.
0 08.03.2011 23:48 guramiguru – Průhledné špičky Microsoria
Máte někdo zkušenosti s průhlednými špičkami (cca 1/4 listu) nových listů Microsoria? Na první pohled jsou tmavší, ale ve skutečnosti jsou průsvitné až průhledné. Předpokládám, že je to nějaká deficience živin. Ostatní rostliny jsou zatím v pořádku.
Starší reakce
Nejdřív tam budou ty kořínky a posléze se objeví i listy, takže až se Ti bude líbit velikost těch novejch rostlinek, tak to můžeš odlomit a máš novou rostlinu, Ten list na němž se takto začnou tvořit další rostliny bude stejně postupně odumírat.
0 28.02.2011 17:58 j0hny [86] joo aha a ja na to cumel jak puk
takze to mam nechat a nevsimat si toho nebo pockat az budou delsi a zasadit to ?
To budou začínající kořínky novejch rostlin. Ona se takhle rozmnožuje.
Starší reakce
Musíš vydržet, je to kapradina a roste vcelku pomalu. Nový listy bych hledal tak nejdřív po 7-10 dnech.
mno je v akva jeden den, zatim se neobjevuje nic, jen pekne zhnedla
Zvyká si na prostředí který bude mít u Tebe. Je to kapradina a schození listů při změně stanoviště je u ní normální. Možná, že na těch zhnědlých listech bude vytvářet nový malý rostlinky. Co nový listy? Objevují se?
Ja ji treba dostal od SIDa a najednou behem dvou dni mi v akva zhnedla skoro cela, prisla krasne zelena a ted je to hnede cele, fuj, cim to muze byt? je prichycena v korenu ...
A co tý kytce teda vlastně hnědne? Listy, nebo kořeny?
Přesně proto jsem se ptal. Je vcelku pomalu rostoucí kytka a trošku dýl jí trvá než se adaptuje na nový místo v akva. Pokud se jí dařilo do tý doby než jsi jí změnil stanoviště, tak to chce čas než si na svoje nový místo zvykne. To, že rychleji schazuje listy bude znamenat, že bude i rychleji(pokud se to tak dá brát) tvořit nový. Proudění vody jí vyhovuje, hlavně když voda protéká kořeny.
Je to kapradina, která se do substrátu nesází.
Upevnění jenom za konce kořínků je přesně to správný co potřebuje.
Samozřejmě, že přichycení ke kořenům a kamenům je taky dobrý uplatnění této kytky.
A máš ji dobře zasazenou? Mě taky hnědly listy, až jsem jednou dal malou rostlinku do prázdnýho akvárka a měla krásně zelený listy, tak jsem ji povytáh, že byla ve štěrku jen kořínkama a od tý doby je má zase zelený (občas na starých listech hnědej flek, ale to se dá pochopit).
Máš jí v akvárku po celou dobu na jednom místě?
Vzdáleností ode dna a nebo od hladiny to nebude, problém hledej jinde. Bez problémů mi rostla jak u dna tak pod hladinou.
S tímhle Microsouriem mám úplně stejnou zkušenost. Čím níž jí v akvárku mám, tak tím líp se jí daří.
Jakmile je výš u hladiny, tak se chová úplně stejně, biogenní odvápnění a zhnědlý konečky. COčko nepřidávám, pouze dělám pauzu ve stvícení.
- tim to asi nebude, vetsinou se M. pteropus privazuje ke korenum a ty jsou na dne
spis to bude tim, ze se tahne hodne nahoru, takze to tad vypada...zkus to CO2 - PETka od Coca coly, hadicka a kaminek = do mesice mas jasno
a nemůže to být tím že jej mám až u dna? nedaří se této rostlince více na hoře? většinou akvaristé ji mají víc k hladině...
Malé akva už je zrušeno. Mám to v popisu(protože nevím jak tam dát ten hrobeček..
) takže se jedná o to velké akva.
Uvažuji o co2 z kvasnic. Ale moc tomu nerozumím a mám strach že mi rupne pet lahev. A tak to musím vše zjistit co a jak. Ale asi to nějak zprovozním.
To asi ano díky
Ale spíše je problém to hnědnutí.. :(
Ale asi přidávání co2 by odstranilo i to hnědnutí.. ale to nevím.
- v tomto stavu /hnede listy/ me prislo M. Wind. z Asie
- svitim celkem malo (14w na 37l aqua), pridavam CO2 z kvasnic
- trvalo to celkem dlouho dobu, mozna i 2 mesice nez se vzpamatovalo a zacalo trochu obrazet
- aktualne nejvetsi pokrok udelalo s PMDD, ale s nim poskocily v aqua vsechny kytky
divam se, ani v 1 aqua nemas CO2, takze bych zkusil to nejlevnejsi reseni - CO2 z kvasnic a uvidis
Jestli odvápňuje, pak má mnoho světla a málo CO2.
Dobrý večer chtěl bych se zeptat:
Mám v nádrži microsorium asi 4 měsíce. Ale moc se mu nedaří. Probíhá na něm biologické odvápnění jako na echindorus amazonicus Na místo 4 zářivek svítím jen 3. Ale myslím že to není žádný zázrak.
Ale to hlavní je že jeho listy hnědnou. Nemá správný růst. Za celou tu dobu nednožil ani jednu mladou rostlinku. Celou dobu je přivázaný na lávovem kameni a ležel na dně akvária (výška 50cm po odečtení písku asi 40cm) TeĎ před pár týdny (asi 3) jsem jej přesunul i s kamenem na pařez a je jen o deset cm víše.
Tak by mě zajímalo čím to může být? Díky za reakce.
Starší reakce
0 02.09.2010 13:38 Pavol [0] - Raci, krabi, krevetky takze to ze su tie mlade listy take sklovite, tak to je ok?
tak to si ma potesil
uz som rozmyslal komu je dam skor nez u mna zhnije
ok tak idem vymenit vodu a pozajtra vymenim tiez
dakujem
Na tý fotce je naprosto normální mladej list. To, že má ten konec jakoby průhlednej je naprosto v pořádku. Postupem času jak se list zvětšuje, tak ta sklovitá část se zmenšuje až do normální zelený. Ten problém bude v tom větším množství hnojiva ve vodě.
0 02.09.2010 13:14 Pavol [0] - Raci, krabi, krevetky ale to robia aj mlade listy....vidim ze zacina ist novy list, ale uz vyzera cca. takto
Je pravda, ze v poslednom case som mal trochu prehnojene, bolo to tesne po kupe microsoria, ktore som kupil 12.8. tak som mal fe:1,2mg/l a P:2,5mg/l
este som microsorium naskor vykupal* v save pomer savo a voda 1:asi 20
a nechal som ho tam 1min a 20 sek.
tak skusim zamenit vodu a nehnojit
hnitie* listov, niektore su hnede scasti a niektore zltnu a niektore sklovateju ide pomerne pomaly a prejavuje sa aj na novych listoch
Je to kapradina a je naprosto normální, že vyměňuje listy. To co píšeš je podle mě normální proces. U mých hnědovek k výměně listů dochází tak ve čtvrtletním intervalu. Samozřejmě že postupně, takže při čištění akva občas staší a odumírající listy otrhám a nový normálně rostou. Když jsou tzv. mladý tak mají světle zelenou barvu a postupem času jak stárnou, tak se barva mění na tmavě zelenou. To hnojení bude zřejmě příčinou rychlejšího růstu a s tím spojených projevů s obměnou listů.
0 01.09.2010 22:13 Usine – Re: Pavol
Když si přečtu seznam hnojiv v tvé prezentaci tak bych řekl že je to dost jasné. Přeháníš to. Kolik hnojiva do akvária dáváš?
0 01.09.2010 22:06 Pavol [0] - Raci, krabi, krevetky mojmu microsorium pteropus sa muc nedat vodu mam 7ph, gh6, a kh 14,5
listy ma naskor normalne zelene, ale potom su take vyblednut, ba aj nove listy a stare pomaly odchadzaju ze zazltnu, jeden aj hnedne pridam aj fotku, ale az zajtra, neviem cim to moze byt: niesu zasadene a ani na ne moc svetlo neprazi, a taktiez dostatocne hnojim.
pls poradte
Starší reakce
0 04.06.2010 18:16 petulevrtule – Re: sonia
A co takhle listovní tajemství??
Já normálně posílám na Slovensko kytičky z akvárií a stejně tak šneky apod. vůbec nevím, že by bylo zakázané tohle posílat. Stejně tak mi ze Slovenska už pár rostlin do akvária přišlo.
TO Ezcool: pokud se ti nikdo neozval, dej vědět, mám tu pár malých rostlinek, jsou to ještě opravdu malé kousky, ale to se rozroste, určo něco pošlu
0 03.06.2010 20:24 eriksk ano ma mat cierne korene je to tzv. papradie na listkoch mu vyrastaju male listky nove papradia ja ju mam tiez ale malu od kamarata ...ale zajtrasi asi kupim velku pretoze je pekna a mala mala asi malo svetla.a ma sa sadzat nie priamo do strku ale na dekoraciu (korene,kamene)...
Tím nesázet je myšleno, neschovat všechny kořeny do dna, ale jenom tak lehce přichytit za konečky kořenů, třeba nějakým kamenem(kamínky). Zasazená v písku nebude tak dobře prospívat a spíše stagnovat. Neměnit její stanoviště a nechat na svém místě. Pokud se jí bude dařit, tak ty nový rostlinky začne časem opět vytvářet. Já nechám narůst u těch nových rostlin listy cca poloviční velikosti než má mateční list a pak oděluji a mám další rostliny. Nejlepší zkušenost mám s přichycením ke kořenu nebo kamenu k nimž časem pevně přiroste.
0 03.06.2010 19:36 sonia – Re: romant
uz je v akvarku. jo a ja jsem nejakym nedopatrenim ty mmlade vyhonky oddelila
tak je dam jen na hladinu a uvidim. jen k tomu nesazet
ja jsem je dala do sterku, sice jsem je tedka trosku povytahla, ale snad to nebude vadit. mam 2-4mm sterk...
Nic vevyhazovat, nic nevracet, nic nesázet. Pouze za kořínky zatížit a nechat volně se vznášet. Nebo třeba přichytit ke kořenu, já používám špendlík. Ty kořínky na listech jsou naprosto normální, jedná se o nově se vytvářející rostlinky. Je to kapradina a takhle se rozmnožuje, časem se objeví i listy. Jsou to opravdu pěkný exemlpáře Hnědovky křídlaté.
já mám trochu jinou odrudu, taky má černé kořeny a tvoří rostlinky na listech
Myslim si ze je to O.K. .Je vela druhou rastlin a tak tiez na niektorych rastlinach mam cierne korienky.A ako sa ta tvoja rastlinky vola ?
0 03.06.2010 18:06 sonia – Re: sonia
jeste jedna fotka
0 03.06.2010 18:05 sonia – ma mit tahle rostlinka cerne koreny?
zdravim, zrovna jsem si prinesla tuhle rostlinku, rozbalim ji a koukaji na me cerne korinky, je to v poradku? jesnte na jedno liste jsem nasla dve prichycene rostlinky, ktere uz maji korinky. poradite mi prosim jestli je to v poradku
listy jsou krasne pevne, vypada dobre. nechce se mi ji vyhodit nebo vracet. diky za rady
Starší reakce
...jak je "zarazit"...
Já to řeším tak, že se na mé podmínky přerostlých kytek zbavuji a nechávám si jen oplégry.
(Vždycky se najde někdo "potřebný" s velkým akva...
)
...snášenlivost hnědovek s ostatním rostlinstvem a její proklamovaná schopnost likvidovat při větším počtu v akva ostatní kytky...
Nikdy jsem se s takovým jevem nesetkal ani jsem o něm nečetl.
No, mám v akvárku 2 podobné "obludy", jednak už začínají lézt ven a taky omezují proud z filtru. Potřebovala bych poradit, jak je "zarazit". Klidně i jak omezit tvorbu dceřinných rostlin a výtrusnic, moc hezky o nevypadá.
Přidat reakci
1 ...... ...... [10] 11 12
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 11893x