Microsorum - pěstování
Starší reakce
Obycejny balik stoji od 52Kc (do 2kg), a kdyz se vejdes naplacato do 2cm, pak:
www.ceskaposta.cz/… ,
proste kdyz to bude do pul kila, vysoke do 2cm a rekneme pohodlne jako papir A4, das 21Kc,
a to pri tom co uz jsem sam dostal od jinych akvaristu, pri obcasne zasilce fakt neresim, sam sobe bych si pripadal blbe.
Psal jsem Amrtinovi, ale bylo to i pro tebe.
Ahoj, ja na nemoci moc neverim, ale tohle asi nejaka bude. Sam ty potvory mam a pravidelne je vyhazuji do kose, jak se mnozi, ale tohle je evidentne nejaka forma nemoci, microsorium moc nepotrebuje a dokaze zit temer z niceho, nemyslim, ze by byl problem z nedostatku cehokoliv .... Osobne bych vsechny rostliny vyhodil a poridil nove .... Kdyby me postovne nestalo majlant, tak rad zaslu, mam jich dost ....
ale šíří se to, z jedný rostliny na druhou a to byla jedna v jiným akvu a když sem je dal k sobě tak to mějí obě. zkusim ostříhat a když se to ještě objeví, zkusim do kýble s vodou a trochu sava...jinak díky za odpovědi
dám vědět co sem zkusil a co pomohlo nebo nepomohlo.
Mě to ale nepřipadá jako nějaká nemoc,vzal bych jeden list a nechal ho v nějaké nádobě s čistou vodou,co se z toho vyvrbí.Taky by bylo dobrý se na to kouknout pod mikroskopem.
Tak presne toto som mal aj ja vobec neviem o co ide. Odstranil som napadnute listy, tiež pridal svetla W/litr a zacal som hnojit. Zatial v pohode.
Mé hnědovky (pteropus, windelov, narrov) postihlo totéž. Všechny jsem vyhodila.
Nové hnědovky zatím dobrý...Ťuk, ťuk, ťuk
Já naštěstí tu smůlu nemám. Řešil bych to ostříháním napadených listů a jestli nové budou taky špatné, tak bych vyhodil celou rostlinu. Možná to vzít skratkou a vyhodit ji rovnou.
To je teda hezký, asi nikdo neví co s tím?
Zdravím, objevily se mi na listu microsoria jakoby nádorky malé několik mm, vystuplé protáhlé a hodně u sebe ve skupinkách zelené barvy. Jsou tvrdé, ale stejná barva jako je list a nejdou odstranit. Později se mi to začlo šířit na další hnědovky. List se potom kroutí, vypadá to jako nějaký nádor nebo parazit. Neví někdo co to je a co s tím? Děkuji
Starší reakce
Vyměň vodu nic jinýho než to světlo.
To je microsorum, stačí málo světla a CO2 se přidávat nemusí.
Osvětlení je mnohem důležitější než teplota.
Já bych řekl,že 19-20s stupňů microsoriu neuškoní.Pokud je tam nějaké světlo,tak nevidím problém
Je dost divné, aby voda byla studenější, než okolní teplota vždy to díky osvětlení bývá právě naopak. Jediná možnost je že je akvárium u venkovní studené zdi takže ho musíš od zdi odizolovat třeba polystyrenem. Teplota 19–20stupňů je pro tyhle rostliny dostatečná nic se jim nestane, jen možná porostou pomaleji.
Mně malé akva stíhá vytopit lampička
Taky bych akva zakryl krycím sklem pokud nemáš.
Minimálne jeden dôvod na samorozpadajúce sa viazanie mám - keď som minule rozoberal (oberal?) anubias, tak som mal čo robiť odtrhnúť ho od kameňa aj bez vlasca.
Na všechny přivazovací rostliny používám vlasec. Nevidím důvod k čekání, až se mi tam rozpadne gumička nebo niť. Vlasec je prakticky neviditelnej, manipuluje se s ním dobře, nemůžu si stěžovat...
používám vázací drát v plastu, když se kytka chytne tak ho pak sundám (když se k němu dostanu) případně gumičky, když má kořen vhodnej tvar, rozpadnou se samy za 1-3 měsíce podle toho jak hodně jsou natažené
Vlasec je trvanlivý, dá sa povedať, že riadne
Bežne ho používam na rastlinky, ktoré neprirastajú. Microsorum pekne prirastie, takže používam bavlnenú niť, ktorá sa časom rozpadne i sama.
Běžně se to dělá vlascem na ryby, nebo můžeš použít i drát potažený plastem. Na YouTube je těch návodů několik.
Starší reakce
pořídil jsem ještě jeden kousek od Hořánků z emerzu, tak uvidíme co to udělá...
Mam vedle sebe obyc hnedovku a windelov, obe rostou stejne dobre.
Mne rastie i táto var. v pohode.Mám ju i v emerze a tak isto ok.
Jaké jsou Vaše zkušenosti s touto varietou, všechna ostatní microsorka mě jdou, ale tohle jediné spíše skomírá, ostatní rostou jako blázen, tady občas lístek vyrazí a druhý zhnědne a upadne. Ostatní rozdávám a tohle se moc nedaří, ale netuším,kde by mohl být problém...
jj, ideální je, když za tu novou rostlinku zlehka vezmeš a ona se volně oddělí od mateční rostlinky
Taky můžeš nechat do rozpadnutí matečního listu, rostlina nová bude déle vyživována.
Uškubni (ustříhni) celý ten konec listu, čím větší je mladá rostlinka, tím lepší...
Starší reakce
já měl s plovoučkama podobnej problém, mám jich tam dost, ale všechny jsou u předního skla nebo v rozích kam je tlačí proud z rampy. Nakonec jsem na místa, která jsem chtěl zastíněná použil Hydrocotyle leucocephala (nezasazenou, jen obtočenou kolem rampy)jako plovoučku a roste nádherně, ve směru proudu, přesně jak potřebuju.
Microsorii mam v akva hodně a listy s malymi nechavam, dokud není rostlinka dost silná aby se udržela sama a nemám s tím problém, malé se dělají nejčastěji na starších odumírajících nebo poškozených listech. Odstřihávám to vyjimečně.
Ustřihlý list jí oslabí víc, než mladé rostliny, které z něho vyrůstají.
jo,něco jsem si měl vzít..ale čekám na nový stojan na výbojku,pak budu moct světlo dát ještě výš a mělo by to být v pohodě
Tak to sis z toho skopku na stole na setkani mel vylovit
rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_pteridoides . On ma totiz obrovsky korenovy system, za ktery jej nekam chytnes (klidne jen zapletes mezi listy rostliny pod nim). A kdyz je pak velky, ma snadno listy pres celou sirku akvarka (40cm s prehledem), takze i tak se da trosku "sprajcnout". Zaroven nesebere vsechno svetlo, a protoze se snadno mnozi, muzes co se nehodi vyhazovat. Navic male rybicky se v jeho korenech umi krasne schovavat.
Zkratka bezva rostlina, je to skoro jako reklama, ze?
plovoučky mi tam nedrží..furt je proud strhává někam do pryč
Sviti Ti primo na nej moc svetla, pak tam roste tahle rasa. Umisti nad nej nejakou plovoucku, poroste dobre i tak a rasa sama zmizi.
Trápí je řasa, protože jsou už starší.
Ok,budu je stříhat,taky nevypadají moc dobře..jen tyto listy trápí staghorn..listy bez malých rostlinek,jsou čisté
Tak i tak...spoustě lidí roste jako "dříví v lese", jiným hynou listy na nichž jsou nové rostliny...
Starší reakce
Ja tuhle rostlinu pritahl gumickou ke koreni, nadherne se rozrustala, darilo se ji, po ctyrech mesicich gumicka praskla a ja zjistil, ze je Microsorum uplne volne, ze se ke koreni vubec nechytlo a ackoli nadherne rostlo, klidne si nad korenem bez gumicky plave. Tak jsem ho tim korenem trosku "propletl" a ted uz at si dela co chce, drzi na miste
. Takze za jak dlouho se chytne, to uz si ja rict netroufnu ani nahodou
.
Přichytí se sama.Já jí jenom "přirazil" za kořeny mezi kámen a kořen a drží už sama.
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 11 12
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 11893x