Microsorum - pěstování
Určitě dobré vědět
Ještě mě napadlo ten kámen osadil malýma rostlinkama, až bude jejich čas
Počítej s tím, že může zareagovat jako když jí nově do akvária dáváš. Jsou to mrchy, někdy se tváří jako "nově" příchozí i když s nima hneš jenom o kousek, ale taky se tak vůbec chovat nemusí, jenom informativně.
No abych se přiznal, při sázení jsem ji hezky zahrabal do písku
Ale brzo sem se dočetl o mé chybě a napravil to
Holt, člověk se pořád učí.
Zatím ji mám lehce v písku (kořeny), aby neplavala, ale brzo půjde na jeden z dračích kamenů
MartyK napsal: Díky za radu (i Tudymu). Radši se zeptám, abych pak nezničil celou rostlinku
Správný přístup.
Tady se totiž občas vyskytnou "odborníci", kteří nejdřív vykonají akci a pak se ptají, proč jim to chcíplo.
Díky za radu (i Tudymu). Radši se zeptám, abych pak nezničil celou rostlinku
Hnědovka fixovaná k podkladu(kořen, kámen) správně "zasazená" rostlina.
Ještě počkej, až uhnije mateřský list, co tu drobotinu vyživuje.
Btw: svou hnědovku jsem nakonec přivázal na kámen a musím říct, že to vypadá o mnoho lépe a lépe i roste
Edit: poomaalýý
Počkat. Dokud je mladá rostlinka na listu, vyživuje ji matečná kytka a mladá roste rychleji. Počkal bych až začne list hnědnout.
Rád bych se zeptal na váš názor ohledně množení hnědovky. Na listech se tvoří poměrně velké množství dceřiných rostlinek a nevím, jestli už mám zasáhnout nebo ještě počkat?
Díky moc.
Starší reakce
bacha na ní, je to mrcha
Taky mi roste v substrátu. Neměj jí tam moc
Provedeno, děkuji za rady, vypadá teď o mnoho lépe. Jinak jí mám normálně položenou na substrát ( není zasazená ) a roste i tak, bez upevnění k dekoraci. Jen se nesmí zcela zahrabávat kořeny. Stejně ale uvažuji o kořenu, oživí to myslím celé akva.
Starší reakce
Jj snese,střih listů prováděj co nejblíže u oddenku a při dělení oddenku by jsi na něm měl zachovat min 3 listy.
Staré listy ostříhej a dělit můžeš jak chceš pokud bude aspoň pár listů na oddenku.
Starší reakce
Už jsem touhu po windelow zaměnila za touhu po trident, ale to asi nic neřeší
blbé je, že jsou to už celkem dražší kytky na pokusy, i když jinak pokustonuju ráda
Spíš než windelow bych volil nějakou klasičtější formu. Chce to zvykat postupně, prostě jim tu vlhkost snižovat, ale ne skokově. Jak říká paní Hořánková "přistrkávat je víc do průvanu".
Ajaj
díky.
Já mám Microsorium pteropus Trident v otevřeném mini. Listy co vylezou ven dlouho nevydrží, zčernají (někdy si říkám, jestli není spíš pteropus Vampyre). Vlhkost se mi drží okolo 55 %.
Nezkoušel jste někdo pěstovat microsorko windelow emerzně, v nezakrytém akvárku, tzn. při běžné "bytové" vlhkosti?
Bádám co dát do nezakrytého paludárka na kořen nad hladinu
Starší reakce
Ó, chlupaté je to velice
Hodím to do některé rozplavky a budu čakať.
No ale zamrzí to, teď už tedy vím, co to je a nebudu to tak bezhlavě přehazovat mezi akvárkama.
Pokud je to v pletivech, tak nemá cenu nostalgicky tu kytku držet. Když tak Ti Narrow donesu na burzu.
Jestli má chlupatý kořínky, tak bych jí dal šanci jinde, v nějaký ozdravovně, jinak kompost.
A viděls někdy nějaké takové virózy u akvarijních rostlin?
No tak nějak počítám s vyhozením. Ale má smysl tam dát jiné microsorium? Nenakazí se taky?
A nemůže časem obrazit ten původní kořen bez listů?
Všechny listy, postupně od jednoho konce trsu směrem k druhému konci. Nehýbe se s nima nikdy. Přirostlé k vrbové větvi, pouze oloupaná kůra a šup do vody.
Pokud je to viróza, tak jediná léčba je likvidace rostliny. Nic jiného nepomůže, akorát časem se může rozšířit na zdravé rostliny.
Obecně se u rostlin takto mohou projevovat virózy. Léčit se to myslím obvykle nedá.
Virózy se šíří pletivy rostlin pomalu, takže "vzdálenější" kousky bys mohl zkusit oddělit a zachránit v jiném akvárku.
Ale je to zvláštní, podivná věc.
Postihuje to všechny listy a nebo jenom starší? Mají stále stejné stanoviště? Nehejbe se s nima v akváriu? Jsou dokonale přirostlý k podkladu? Nejsou na kořenu vyvařeným v soli?
Jo. Dal jsem do akvarka zde v prezentaci jako Abacaxis(fotka neaktuální, ty microsorka tam byly už tak 3x větší), 2 rostlinky, kde jsem toto pozoroval. Postupně od okrajů trsu začaly listy takto odumírat.
Zvláštní je, že 1, možná 2 rostlinky tomu odolávají a 1, asi trochu jiný kultivar, tak nějak mizerně přežívá a choroba nepostupuje.
To chceš jako říct, že se to chová jako nakažlivá choroba?
Pozoruji na mých hnědovkách problém, řekl bych nějakou chorobu.
Nejprve zreziví, zhnědne a následně úplně uhnije původně absolutně zdravý list. Řekl bych, že to není vodou, respektive živinama. Už dříve jsem totiž toto pozoroval na některých rostlinách a nenapadlo mě nic lepšího, než že jsem postižené rostlinky dal do akvária, kde se hnědovkám náramně dařilo. Jenže ty napadené rostlinky se nevzamatovaly a naopak ty krásné zdravé rostiny toto postihlo taky a prakticky už tam téměř nejsou.
Nesetkal se s tím někdo? Nevíte, co to je a hlavně jak to vyřešit?
Starší reakce
Však jistě, pevná fixace s podkladem, tedy ke kořenu se to lépe přirůstá.
Edit: Sliby se mají plnit, nejen o vánocích a prosím někoho aby to srovnal.
Edit2: Díky Horáci.
Uvázat silonem na nějaký kořínek. Mám zkušenost že Anubiasy a kapradinky rostou na kořenech o poznání lépe než na kameni.
Ach tak, díky za osvětu.
A jak na ty malé rostlinky?
Zežloutne, posléze zhnědne až se úplně začne rozpadat, tedy ten vyživující list.
Tak, tak, jak začne hnědovka tvořit nový rostlinky na koncích listů, jsou tyto předurčeny k odumření a jejich úloha vyživit svoje "děti" je prvotní.
Uhnije? Doufám,že neuhnije celá rostlina! Klidně je tam nechám - jak velké mohou ještě držet na matečné rostlině? A jak potom zasadit nebo na co připevnit? Tu matečnou mám přivázanou vlascem ke křemenu, ale u těch mikrošů si to nedokážu představit,jak bych to dělala. Kořínky už mají,i když malé.
Počkal bych až matečný list uhnije. Dokud je rostlinka vyživována mateřskou rostlinou, roste lépe. Sice to nevypadá tak esteticky, ale když se mladá rostlinka oddělí předčasně, může zastavit růst a v horším případě i uhynout.
Nechat povyrůst a jakmile začnou mít svoje několikacentimetrový kořínky, prostě charakter malých rostlin, možno oddělit a již pěstovat samostatně.
Microsorum pteropus 'Windelov' (hnědovka) - všimla jsem si, že na okrajích lístečků dělá malé rostlinky. Jak je nejlépe pěstovat?
Starší reakce
Nevím jak jinak to živíš, ale podle toho co píšeš asi nebude od věci, když budeš přihnojovat i do vodního sloupce, tedy aby byl příjem a následná spotřeba v nějaké rovnováze, samozřejmě v kombinaci se světlem.
Průhledné špičky jsou u nových listů a tím jak list stárne ona průhlednost postupně mizí. Černý tečky a postupně fleky jsou znakem listů starých, tyto listy postupně odcházejí, v místech černání je možné pozorovat nový rostlinky, neplatí vždy.
Starší reakce
Získal jsem letos v létě oba druhy jako malé rostliny. Mám to v akvárku kde trochu cirkuluje voda. Zatím drží, nepozoruji žádné odumírání. Pěstování bude asi dost podobné jako u Bolbitis. Nesnažil bych se tam cpát moc hnojiva. Spíše měkčí voda.
Velikosti jsem si všiml. Mně šlo spíše o náročnosti na pěstování apod.
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 11 12
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 11893x