Přihlásit se RYBICKY.NET »

Závojnatky - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Závojnatky - chov
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stetinka – Re: Paladin
do společenského? S čím?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Paladin
Zdravíčko rybičkáři,

před 2 dny jsem přikoupil párek závojnatek do sbírky. Dal jsem je do karanténní nádrže o 40l, vím, je to na ně málo, ale pak půjdou do společenského, kde budou mít 320l. Pozoruji na nich stavy, kdy se jedna či obě nacházejí dlouhé minuty bez hnutí tlamou u hladiny či na dně. Je toto běžný jev? S těmito rybkami zkušenost nemám. Když plavou, tak bezproblémově a ona pohled jsou v pořádku. Přítápím jim pozvolna k 24°C a mám u nich nalitej preventin kapku na litr, voda odstátá.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - stetinka
Krindapána, může mi tu někdo vysvětlit, proč je zde v atlase uvedeno, že tenhle kapr patří do 30 l elementky !? tone
S tímhle opravdu nemohu souhlasit, kazí to jinak docela kvalitní atlas
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Beky – Skvrna na hlavě
Fotka k příspěvku Dobrý den, mám dotaz a prosím o radu zkušenější chovatele.
Mám akvárium poměrně krátkou dobu - 3 měsíce. Před založením jsem četla a studovala.
Agua má 60 litrů, mám v něm kvalitní filtraci a vzduchování. V aqua mám dvě závojnatky a na dně dva ancistrusy. Ryby prospívají dobře, zatím bylo vše v pořádku. Černá závojnatka mi přebarvuje na žlutou, ale četla jsem, že je to normální. Myslím, že ta větší ryba i trošku vyrostla za tu krátkou dobu, co je mám.
Každý týden jednou měním část vody a odkaluji.
Před pár dny jsem našla černé rybě na hlavě bílou skvrnu. Ihned jsem nasadila léčbu na plísně a prvoky. Skvrna je ale stále a navíc se zvětšuje. Nevypadá to jako plíseň. Nevím, jestli rybě neroste "přilba". Jsou to závojnatky okury. Zaráží mě jen ta bílá barva.
Na ostatních rybách (druhá závojnatka a dva ancistrusy) není nic. Všechny ryby se chovají normálně (i ta se skvrnou), žerou a plavou. Jsou aktivní. Nemáte s něčím podobným někdo prosím zkušenost?
Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Vláďa – krmení
Ahojda všem,
chci se informovat, jak to máte s krmením při různém stářích závojnatek. Mám dvě o velikostech cca 10cm a cca 5cm. Když je krmím, tak samozřejmě dávám přiměřeně. Problém však nastává v tom, že kvůli té větší musím samozřejmě dát více krmiva, ale ta malá je tak nenažraná, že se furt futruje a nakonec je ráda, že se vůbec ponoří do půlky akvárka a udrží "rovnováhu". Pro její dobro mě asi nic jiného nezbude, než tu malou před každým krmením na chvíli z akvárka vyndat a po chvíli ji vložit zpět, ať se taky nají sad. Předem díky za rady.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek -1  - Moucha – Re: Těhňajs
a na rozdil od tebe jsou zde lide, kteri se zavojnatkami maji zkusenosti..... takze prestan ze sebe delat blbce a motat hlavu zacatecnikovi

a udelej si prezentaci klidne i bez ryb..... je to zaklad, kdyz chces od nekoho rady....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Těhňajs – Re: Moucha
ano tak to s tebou sohlasim :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Moucha – Re: Těhňajs
nikdo nerika ze jsou tezke, neber to tak cernobile!!! to ze zavojnatka je kapr, zamena ze patri do kaprovitych a o preslechtenosti vsech akvarijnich ryb to taky nejni pravda.... treba galaxky, ty zatim ani preslechteny byt nemuzou....

zavojnatka nejni sama o sobe narocna, ale produkuje dost exkrementu.... takze je narocnejsi na udrzbu
ne vsecko co najdes na internetu i v knizkach a casopisech je naprosto v poradku.....

zavojnatky jsou obeti zaziteho predsudku
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Těhňajs
a je to tady však to na netu všude čtu že jsou jednoduche a nenáročné ale neeee prej nejsou. ( a ted osoba která si je chtela porídit si je stejne poridi /
 Reagovat na tento příspěvek 0  - martaaq
Nevím proč někteří pokročilý( nebo možná mistři) jsou tak děsně nepříjemní(myslím že víme o kom je řeč) Přečetla jsem si že jedna je na 30 litrů. Kapři to nejsou, to že byli původně a ted jsou přešlechtěny můžeš říct o jakékoliv rybě. Jenom do jezírka taky až tak úplně nepatří, když by tam v zimě umrzli. A co jsem zatím načetla, všude píší že je nenáročná a vhodná pro začátečníky. KOupím si je na burze od chovatelů, takže si myslím že zdravotně budou v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - stetinka – Re: Těhňajs
to klidně můžeš, pokud ti v akvaristice jde o to, chovat obtížné ryby a machrovat. Já osobně chovám ryby z jiného důvodu. Hlavně si uvědom, že tady radíš začátečníkovi
 Reagovat na tento příspěvek 1  - stetinka – Re: Těhňajs
kamaráde, jsi úplně mimo a navíc tu motáš hlavu začátečníkovi. To je moc špatný rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek 1  - NASREDDIN – Re: Těhňajs
Komentáře? K čemu prosím vás.
Čekáte, že ten, kdo si s ní neporadí, se tím bude chlubit?
www.akvarko.cz/… tak si přečtěte komentáře.... Jaká ryba je složitější Závojnatka nebo terčovec? :-D
 Reagovat na tento příspěvek 1  - NASREDDIN
Já si dovolím zkopírovat text od kolegyně Danisky, který snad vystihuje to, proč závojnatka není ryba pro začátečníka.
"jsou to velké ryby, s velkým apetitem, nedokonalým trávením,jsou přešlechtěné, většinou importy a tudíž velice náchylné k různým onemocněním."
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Moucha – Re: Těhňajs
hele rozhodne bych ji zacatecnikovy nedoporucil.... existuji jednodusi rybky.... nevim proc existuje ta silena predstava zavojnatky v maly sklenekny kouli

Reagovat na tento příspěvek 0  - NASREDDIN – Re: Těhňajs
Jakou máte zkušenost s chovem závojnatek v akváriu? (jezírko mne nezajímá)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stetinka – Re: martaaq
Prosím tě neposlouchej Těhňajse. Závojnatka je kapr. Klidně ti doroste 20 cm, tak si je představ v tý svý loužičce! Budou tam jak sardinky v konzervě. Minimum pro dvě je 200 l, ale radši se na ně vyprdni! Je to čuník. Musíš neustále odkalovat. Bude ti přehrabovat dno, vyndavat kytky! Navíc jde většinou o nemocema promořené importy z Asie! Lépe se cítí ve více kusech.Do šedesátky si dej pár teter a na závojnatku zapomeň.
A přeščti si něco o tom, začínám být taky unavená neustálým omýláním toho samého dokola.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Těhňajs – Re: stetinka
To tedy je pro začátečníky? co je na závojnatce těžkého? :-D
 Reagovat na tento příspěvek -2  - stetinka – Re: Těhňajs
Si děláš srandu?! Závojnatka je ryby pro začátečníka? Ufff
stetinka napsala: závojnatka se s ničím nekombinuje. Přečti si něco o ni, je to spíš ryba do jezírka než do akva. Se šneky jsme je mívali, ale byly menší, cca 5-7 cm. Z velkejma nevím. Pozor ale na to, že šneci mohou být zdrojem parazitické infekce, což závojnatkám zrovna dobře nedělá. Nevybral sis jednoduchou rybu pro začátečníka!. a jakou jednodusí rybu by si mel vybrat? nějakou střevli východní? :-D
 Reagovat na tento příspěvek 1  - martaaq
Chci dvě(60l) Je lepší pár nebo dvě stejného pohlaví? Štastnější asi budou v páru že
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Těhňajs – Re: stetinka
Závojnatka není jednoduchá ryba? :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - martaaq
uvidíme. Ješte se chci zeptat, jestli může být s pancéřníčky a jakými druhy.
MNo nevím závojnatky nemám, ale když bude mít taková závojnatka hlad tak si myslím, že by si troufla i na ty šneky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jajaapaja – Re: martaaq
Ne nežerou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - martaaq – závojnatka + šneci
Dobrý den. Nesežerou závojnatky šneky? Neritiny zebry a ampulárky. Děkuju
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Jitrulka – Re: Jitrulka
Takže nikoho nic nenapadá? :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Jitrulka – Re: geminika
Žere dobře, plave asi normálně, je poměrně čilá a zvědavá. Teplota vody je cca 24oC. Přesné stáří nevím, ale určitě víc jak 1 rok. Mám ji v 60L, kde ji mám asi 14 dní. Takto barvit se začla až u mě. Ale ostatní rybky (mečovky) jsou zatím v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - geminika – Re: Jitrulka
Aká je stará tá rybka? Nemôže to byť mladá rybka, ktorá dospieva a prefarbuje sa na dospelú? Chutí jej papať? Nepláva nejako neprirozdzene? Aká je teplota vody a v akom veľko akva ju máte?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jitrulka
Fotka k příspěvku Zdravím, potřebuju potadit. Mám moje závojnatka začala černat od hřbetu. Dřív byla u známé v pidi akvárku, bez rostlin, bez filtrace. Ted ji mám ve větším akva, s rostlinkami, které ožďubuje a její rovnoměrná zlatá barva těla začíná od hřbetní ploutve tmavnout. Čím to je?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - katkra
Moc dík za rady. ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RadioactiWe – Re: katkra
Podarilo sa mi nájsť ten odkaz:
www.lon.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - roman – Re: katkra
ja mám závojnatky v jazierku, hlboké je 50cm a celý deň tam pečie slnko teaz cez leto. u nás je aj 35 stupňov. a sú v pohode. ale preistotu im vždy dopĺňam studenú vodu ;-) . no teplotu vody som tam nemeral. ale myslím že znesú aj vyššie. moje sú typické závojnatky čínske.
Vyzkoušejte
Závojnatky silne znečisťujú vodu, preto by sa mali chovať v jazierkach alebo velkých akváriách. Myslím že na jednu rybu by malo pripadať 30l vody.
Vyhovujúca teplota závisí od ich pôvodu. Rybky z našich končín majú radšej nižšie teploty, zatial čo importy potrebujú teploty vyššie.

Nedávno sem niekto dal zaujímavý odkaz o chove závojnatiek ale neviem to nájsť..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katkra
Zdravím, chci se zeptat kolik nejvíc stupňů snese závojnatka,jestli také je možný úhyn při více stupních a nebo kdyby byla jen jedna rybka v akva,nebo je lepší mít více rybek v akva.a do jak velkého je nejlepší ji dát, jestli může být i třeba 15 nebo jen velké akva.
Předem dík.

Starší reakce

V prvom rade kvalitne filtrovať ;-)
Prúdenie hladiny vodu okysličí. A čím viac rastlím, tým lepšie.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katkra – vzduch
Zdravím potřebuji poradit, měla jsem Betty splendens, a to bez vzduchování,
tak se chci zeptat kolik vzduchu potřebuje Závojnatka,
jestli jí nestačí jen hodně rostlin,nebo postačí přivzdušňování z filtru ATMAN AT-F300 ,
nebo ji budu muset ještě přivzušňovat zvlášť.
Předem dík. :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek -1  - ekaterine – Re: Beginek
hele vem 2 sklenky a dej kazdou z nich do 1 ale zavri je tam tak aby mohly dychat druhej den je vytyhni ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ekaterine – ahoj
ahoj ja nemam se zavojnatkama problem viresim to tak ze mam 2 kluky a ten vetsi porad strka toho mensiho z akvaria a ja to vyresila tak ze sem vetsiho za trest do druhyho dne zavrela do sklenice a on pak si zapamatoval ze si tone nema dovalovat a to je mi teprve 7

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - duso – Re: daniska
toto bude me druhe akva ,tak ja dam zavojnatky do zabehnuteho a do noveho strcim starou osadku
 Reagovat na tento příspěvek 0  - daniska – Re: duso
Zdravím. 100 l je pro 5 závojnatek žalostně málo. Ideálně by měla mít jedna závojnatka pro sebe 50 l a akvo s velmi výkonnou filtrací. Mají tak nedokonolaé trávení, že stolitrové akvárko nebude nápor 5. závojnatek zvládat. Závojnatky také není vhodné míchat s tropickými druhy ryb. Jsou to ryby se speciálními nároky a dobře jim bude jedině, budou -li chovány jednodruhově. Vůbec to nejsou ryby vhodné pro začátečníky, jsou jen obětí tohoto přihlouplého mýtu.
Ve sto litrech bych tedy viděla jen tak 2 tyto ryby, které stejně dorostou do velkých rozměrů, akvárium by mělo být dobře zaběhnuté s velkou spoustou rostlin. Nezapomeň je krmit rozmanitě krmivy určenými speciálně pro tyto ryby, mraženými potvůrkami a v teplejším období, až se zase bude prodávat, tak i živým krmením. Chovám je už nějaký ten rok a vím, o čem mluvím. Mám akvo o 432 l s mnoha rostlinami v něm 5 dospělých ryb a 9 kusů potěru a i tak mám problémy s udržením kvality vody. Asi bych ještě, být tebou, zamýšlenou rybí osádku zvážila. Tak ať se daří Daniela ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kristýna
Já bych k závojnatkám nedávala nic a zdá se mi, že 5ks je moc.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - duso – Re: ja
ty tam chci dat 3 ks asi po 5 cm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ja
prisavnika...ale vacsieho :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - duso – zavojnatky
zakladam nove akva kolem sto litru a chci do nich dat 5 zavojnatek..pise se ze maj byt zavojnatky osamocene v akva ale presto muzu dat nejakou rybu k nim popr.jakou??

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - lila
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či má niekto skúsenosti s chovom závojnatky-červená karkulka v akváriu. Potrebovala by som odporučiť optimálnu teplotu. Rozpätie 18 - 26 čo som sa zatiaľ dočítala mi príde moc široké. Ďakujem za radu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - zelvik58 – Re: prisavnik
Pokud se akva dobře odkaluje,čistí se filtr a ryby jsou tak 4 na 200l,tak jsou v pohodě,žerou jen jemnolisté rostlinky.Jinak oranda může dorůst za dva roky 15cm a je to ryba která žije nejraději v páru,pokud je víc samců jsou problémy.Do malého akva o kterém byla řeč na začátku se naprosto nehodí.A do rybníčku patří karas a koi kapr. ahoj

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - prisavnik – Re: Závojnatka
Dokazu zlikvidovat vsetky rastliny, aj tie odolnejsie napr. anubiasy. Zacne sa ti tvorit cierna riasa (ruducha). Ryby sa nozu otravit z velkej koncentracie NO2 atd...................
Zavojnatky su rybnikove ryby, do AQ v ziadnom pripade, viem o com hovorim.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: Rastiik
Takže radíte pět "3 cm" ryb do necelých 10 litrů vody?
S tímhle objemem radši začněte bez ryb, třeba se šnekama. Ryba nežije měsíc, ale pár let, tak ať víte, do čeho je to vlastně dáváte.

maniakva.sweb.cz/…

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 14

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 13302x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/973-zavojnatky-chov?od=414