Krunýřovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
http://www.catfish.cz 0 11.01.2010 20:08 Jeenda Mám je doma. nevim jak se jim říká u nás ale jinač to je Hypostomus Plecostom. Asi se jim říká pardáli.
Podla mna to je ten pardali takze casom budu musiet ist do vacsieho lebo ich tam budes muset otacat rukami
dufam ze sa podari ich vyliecit,nech sa dari s liecbou
0 11.01.2010 18:00 Fox14 [0] Díky za reakce, víceméně jsem už tušil, že to bude krupička, ale stále jsem doufal. Ač chovám rybky už asi 15 let, tak s nemocemi - potažmo s krupičkou moc zkušeností nemám (díky bohu). No nic, jde se léčit. Zítra mi přijde UV sterilizér, myslíte, že proti krupičce pomůže?
Co se týče identifikace: podle fotek to asi bude on - kresba u těch mých sice není, ale jsou mladí a navíc nemocní. Ale ty podélné pásy šupin s trny by souhlasily. Hlavně, že paní co mi je prodávala tvrdila, že dorostou tak kolem 15cm a tady uvádíte 30-50cm (jestli to je opravdu krunýřovec pardálí). Mám je ve 160l akváriu.
0 11.01.2010 17:29 xx – Re: Fox14
Při pohledu na oči to je jasné! Chudák rybka!
Zdravím, na sobotní akvaburze v Ostravě jsem zakoupil dva krunýřovce, zatím jsem je moc neviděl (byli schovaní), ale dnes, když jsem přišel z práce, konečně jsem si je mohl pořádně prohlédnout. Oba dva mají na hlavách bílé tečky (směrem k ocasu jich ubývá). Krunýřovce se mi zatím nepodařilo identifikovat, takže netuším, jestli je to přirozené zbarvení, nebo ne. spíše bych si ale tipoval na nemoc. Poradíte někdo? Je to krupička? Případně o jaký druh krunýřovce se jedná?
Starší reakce
0 26.09.2009 23:35 6ex Velká nádrž zůstane do vyléčení prázdná... to není problém. Jakou inkubační dobu má ta krupička? Mám z tý doby ještě v porodnicích dvoje živorodky (zatím bez problémů)!
Dík všem za rady
Tou karanténou jsi ale nepomohl, krupičku máš teď v obou nádržích.
Čím jsi vlastně léčil?
Co se týče prcků, tak napadeni být mohou a nemusí, krupička si nevybírá.
Ale i některá léčiva ti mohou mladé zabít.
0 26.09.2009 19:05 6ex – Re: NASREDDIN
Vylovil jsem ryby všechny, dal je do karentény, aby se dalo lépe reagovat, protože ve velké nádrži s krupičkou bojuji už týden a je to čím dál horší. Jde mi o ty malé Hypostomuse, na ty jsem přišel až druhý den po výlovu, právě při snaze v té nádrži krupičku doléčit. Čím ty malé krmit a jestli se musí počítat u těch prcků s krupičkou taky ( byla by větší než oni sami ). O to mi hlavně jde.
Pokud je krupička v nádrži, tak se v té nádrži musí také doléčit.
Výlovem jsi si tak akorát infikoval i karanténní nádrž.
0 26.09.2009 17:08 6ex – Hypostomus
Kvůli krupičce u ramirezek jsem zvýšil teplotu vody, nemoc se nezastavovala a já už včera vylovil rybky do karantény. Čeho jsem si všiml, že jinak velmi soupeřící a teritoriální krunýřovci se nějak celkem v teplé vodě mají k sobě. Nechal jsem léky i teplotu na vyšší úrovni dál, aby se paraziti rychleji vyhubili, s tím, že dnes vyměním vodu v celé nádrži.
Jenže oni jsou tam malí krunýřovci. Objevily se jich tam desítky, jsou nalepení na stěnách akvária. Odlovuji jak se dá, ale čím a jak je krmit? A co ta krupička, aby na nich nezůstala.
Starší reakce
alespoň,že tak... Měla jsem strach,protože předevčírem okousaly rybky ocas pavímu očákovi a on uhynul,tak jsem měla strach
To prece vubec nic neni
Asi ji zobla nejaka ryba. Behem kratke doby ploutev doroste,netreba vubec nic delat (zvlast kdyz jde o takovou malinkou "ranu").
0 13.04.2009 14:34 Ivulik1 – Re: Hatomi
Nekdy staci vymenit cast vody. Poradne odkalit. V ciste vode si ryby lepe udrzuji prirozenou obranyschopnost a ploutve se zahoji samy
takže je (víceméně) v pořádku? To jsem ráda
...
Dobrý den,předevčírem jsem na mé samici ancíka zpozorovala jakoby "vykouslou" ocasní ploutev. Je nějaké léčení a zajímá mě hlavně i příčina. Děkuji za pomoc
Dnes to má ještě o něco trochu víc než na té fotce,ale špatně se fotí...
Starší reakce
nerada bych strašila, ale osobně mám zkušenost, že jsme přišli o samce z chovného páru a samice (plná jiker) ho brzy následovala. Přišlo mi že "praskla". Sice jsme jí koupili samce, ale asi byl moc mladej
Být tebou, tak se jí snažím co nejdřív sehnat samce (dospělýho).
0 05.03.2009 07:45 SOL Ještě bych se chtěla zeptat, jak dlouho může v sobě ty jikry držtet a také, když němám kluka
jestli jí to neublíží?
Děkuji
0 04.03.2009 17:38 aughostino – Re: Tom K.
vyzera to na vodnatielku daval si aj nejake liecovo do vody?
Ivu, mám úplně stejnou
, řekla bych, že bude plná jiker, chlapa ancistrusího, nějakou trubku, či kokosovou skořápku by to chtělo a bude zase štíhlá (a matka)
0 04.03.2009 11:51 SOL – Ivulik1
Děkuji. Ale je možné, že ji máme od vánoc, a v lednu jí bříško narostlo a má ho dodnes? Navíc máme dvě holky
Jinak zlatá je nádherná, my máme sp. No, hlavně že jí chutná
0 04.03.2009 11:09 Ivulik1 Tak fotku bricha nemam, ale nasla jsem tuto. Muze byt jeste baculatejsi.
0 04.03.2009 11:05 Ivulik1 – Re: meri
Jestli to byla samice, mohla byt plna jiker. Pak to zlute prosvita a samice muze byt opravdu ohromna. Zkusim najit nejakou fotku.
0 04.03.2009 09:23 SOL Přeji dobrý den, mám také ancistrusí samičku s nafouklým bříškem. Nafouklá je již dva měsíce, žere, není zježená, samečka nemáme, máme dvě samičky, takže o tření asi také nepůjde, hovínka má normální, hodnoty v akvárku jsou ok, tak nevím, nevypadá to, že by jí to vadilo, ale je tedy pořádná. Ostatní rybičky jsou také v pořádku, jen jedna neonka vždy večer vybledne, když přijdeme z práce, je zas ok, tak nevím, mám je dát do karantény, nebo počkat co se z toho vyvrbí? Navíc ani nevím, na co je léčit, obě se chovají jinak normálně.
Starší reakce
Pokud se ti zdá jinak normální, přijímá potravu a neobjevily se na něm příznaky nemoci je někdy pobyt ve špatné karanténě horší než v zamýšlené nádrži. Nevím jaké máš akvárium, jak je staré, jak dobře běží, z jakého zdroje ancistrus je. Rozhodnutí je na tobě, možnost dát ho do nádrže reálná určitě je.
0 22.01.2009 20:37 makky Takže bych ho mohla už dát do akva k ostatním?
Krunýřovci mění barvu když se jim něco nelíbí nebo když jsou ve stresu. Lze to pozorovat i ve společenské nádrži, normálně to trvá pouze několik minut, jakmile se situace vrátí k normálu, vrátí se i vybarvení.
0 22.01.2009 17:46 makky – pokračování nemocného krunýřovce
Zdravim,asi před týdnem sem sem psala o pravděpodobně nemocném krunýřovci:http://rybicky.net/forum/9480 .V karanténě je dva týdny a jak sem psala že je krotký tak už není,ale ted mu vybledly barvy.co to může být?mám o něj strach..děkuju
Starší reakce
0 16.01.2009 06:00 xx – Re: Romy
Já mám zkušenost takovou, že u krunýřovců ancistrus rozmnožených v akváriu není problém léčit solí 1 měsíc a to platí i pro mláďata, která jsou na změny chemismu vody citlivá.
Častější výměnou vody se nic nezkazí a když bude mít krunýřovec v karanténě nějaký úkryt, rozhodně mu to prospěje.
Dle mých zkušeností,je u krunýřovců maximální doba léčení solí,při zvýšené teplotě vody,až 30%C(ale to se jedná o kožovitost) týden,až 9 dní,pak je třeba vyměnit polovinu vody.Dávka je 1 polévková lžíce na asi 25 l vody.Dále týdenní výměna 30% vody,aby do měsíce nezůstaly stopy soli ve vodě.Tady,kdy si není makky jistý diagnozou,bych zatím zůstal jen u té výměny vody.Krunýřovcům nedělá nic tak dobře,jako čerstvá voda.Zde bych si byl skoro jistý,že se jedná o nezaběhlou karanténu.
0 15.01.2009 20:39 xx – Re: Romy
Krunýřovcům vadí trvale osolená voda, normální dávka soli při léčbě, která trvá 1-2 týdny, je bez problémů snášená.
Krunýřovci sůl nemají rádi,nedávej jí tam,pokud má poškozené ploutve,je možný vysoký obsah dusíkatých látek.Zatím bych doporučil měnit 30% vody každý den.
Ano,je to ako so psom,ale treba k tomu vela vela casu a trpezlivosti.Pochybujem ze by makky cvicil prisavnika aby sa mu dal pohladit
Alebo sa mylim?
Ako napisal Romy,ked sa nema kde schovat tak je v strese.
Ale moze ist aj o chorobu.
Někteří krunýřovci se dají i,,ochočit",krásně žerou z ruky a i pohladit se nechají.
Pokud se nemá kam schovat,je ve stresu,podívej se,jestli nemá zvětšenou břišní dutinu.Má normální barvu?O jakého krunýřovce jde?
Urcite je.krunyrovce su *stale* hladne a nenechaju sa pohladit lebo su plache.
0 15.01.2009 18:49 makky – nemocný krůnýřovec?
Mám krunýřovce ještě v karanténě,je tam týden.Vůbec nejí a když na něj sáhnu,vůbec se neboji,nechá se hladit,není to příznak nemoci?Díky moc
Starší reakce
Tak díky za příspěvky
Jsem ráda, že ti moji nejsou žádnou vyjímkou. Mějte se všichni, až si zas nebudu jistá, tak se ozvu a třeba zas něčím pobavím...
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
http://www.catfish.cz Přidat reakci
1 ...... [14] ...... 21
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 9730x