Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krunýřovec - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Krunýřovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

http://www.catfish.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2012 08:39 Muž Yirka [9126] Re: tgfh
Na to, že nádrže je přes měsíc "stará", už toho má dosti za sebou. Zvláště, uvážíme-li, že mimo jiné dvoutýdenní léčbu. Z toho vyplývá, že rybky tam šly příliš brzo a pramení z toho i následné problémy. V podstatě s léčením a vyléčením krupičky zároveň docházelo vzhledem k zabíhání nádrže k vysoké koncentraci N látek, což je zřejmě pravou příčinou problémů krunýřovce, nikoliv pak lék EXIT. To je můj náhled na vznik problému. Řešení popsal Romant.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   30.11.2012 21:06 R Muž romant [27987] Re: tgfh
Přestal bych přidávat jakýkoliv "léky" a ordinoval vodoléčbu, nebo-li intenzivnější výměny vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 21:04 tgfh Re: xx
Děkuji za odpověď, ano potravu zjevně odmítá, sice se nám zdá, že trošku "pofrtal", ale nepapá jak papal předtím, ani z desetiny.

Je dost malý, asi tak 4cm, pokud je přiotrávený jaké jsou možnosti na jeho záchranu? Děkuji ještě jednou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 20:07 xx Re: tgfh
Jestli odmítá potravu bude pravděpodobně přiotrávený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 17:08 R Muž romant [27987] Re: tgfh
Nejlepší by byla fotka, aby to mohl někdo určit přesněji a zvolila se vhodná medikace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 17:05 tgfh – Ancistrus - dva šedé, ohraničené fleky
Dobrý den, prosím o radu.

Máme přes měsíc staré akvárko, prošli jsme si krupičkou, který se nám podařila dobře zvládnout.

Při dvoutýdenní léčbě krupičky eSHou EXITEM a eSHou 2000 se náš (zatím) jedinný ancistus začal podivně chovat, především se stal jakoby apatickým, pořád jen někde postával (především na listě rostliny), na skle se objevil jen velmi ojediněle.

Všimli jsme si, že mu ten exit v nějaké míře škodí, především po první (dvojté) dávce exitu měl mírně nafouklé bříško, to se za několik dnů zpravilo, ovšem asi po týdnu léčení se mu začalo opět zvětšovat, snížili jsme dávku existu z 6ti na 4 kapky a bříško se vrátilo opět do normálu, ovšem asi po tom týdny léčení, kdy se mu to bříško po druhé zvětšilo se jeho akvitita snížila.

Ale hlavně, ke konci léčení se mu objevily u pusinky a vedle oka ohraničené, jednobarevné šedé fleky. Zdálo se nám jako by to byla plíseň, ale nijak to z pokožky nevystupovalo, jeden den se mi zdálo, že je ta skvrna u pusinky žlutá a vypadá jako by mu tam "chyběly šupiny".

Nechtěli jsem dávat do akvárka po léčbě krupičky další chemku tak jsem ancíka přelovili do nového 10l akvárka, kde vzduchujeme (ale nefiltrujeme) (nemá v akvárku nic dalšího) a léčíme preventinem (sice obyčené léčivo, ale zkoušíme zatím něco slabšího). Fleky se zdají po 5ti dnech této léčby pořád stejné, jeho chování je taky pořád stejné, jakoby apatické, dáváme mu tam žrádlo určené přímo pro něho (takové 1cm velké "dřevěné" granulky).

Chci se proto zeptat jestli nevíte, zda to je nějaký bacil, (díval jsem se i po acriflavinu přímo na plíseň), ale diagnostika tohoto není pro mne vůbec lehká, hledal jsem dlouho na internetu a nic jsem nenašel. Myslím si, že se 100% nejedná o stresové fleky, ty jsou mnohem větší (na které jsem v hledání na internetu narážel nejvíce).

Toto jsou dva jednobarevné šedé fleky velikosti asi 2,5mm, které jsou dobře viditelné, ovšem nevíme co to znamená.

Děkuji za pomoc.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2012 16:13 R Muž romant [27987] Re: kraken192
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2012 16:10 Muž kraken192 [6] - RostlinyRe: LiborSprysl
Dobře, na catfish odkazují na nějaký bioverm, ten nemám dá se nahradit třeba entizolem? A léčit celé akvárko nebo rybu odlovit? Jak je to s teplotou? Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.09.2012 06:23 Muž LiborSprysl [9015] Re: kraken192
Odčervit!!! Jestli už není pozdě. Je to dost akutní stav.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2012 20:16 Muž kraken192 [6] - RostlinyRe: kraken192
Fotka k příspěvku Fotka z dneška
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2012 20:15 R Muž romant [27987] Re: kraken192
Mrkni sem, je tam sekce nemoci www.catfish.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2012 20:13 Muž kraken192 [6] - Rostliny – záhada?
Fotka k příspěvku Už asi měsíc mám problém s giboušem. Nechodí jíst, je apatický a plachý. Při visení na skle kouže dolů. Měl stresové zbarvení jinak nic, Myslel jsem, že ho nějaká ryba kousla do tlamky. Před 5 dny jsem si všiml, že má děsně propadlé oči a trochu i břicho. Druhý den to bylo lepší a dneska má oči v pořádku ale prozměnu má nafouklé břicho.
Nevím co s ním teda je, nenepadá mě ani příčina (žádné velké změny v akvárku jsem nedělal), ani čím to léčit (má-li to smysl). Už se někdo s něčím podobným setkal, jakože propadlé oči a břicho a za pár dní opak?
Foto před 5 dny.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   09.07.2012 14:33 R Muž romant [27987] Re: JJ
Jenom doplním kolegy, že by to chtělo založit si prezentaci předmětnýho akvária a uvést tam co nejvíce informací s fotkama, aby ten kdo bude chtít a umět poradit měl jednodušší pozici. Jinak ke studiu je zde třeba i toto: www.horacovoakvarium.cz/…
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
O akvárium je třeba se řádně starat a vše se dá vyčíst v zmíněných odkazech. Tou výměnou vody bych i po následující dny pokračoval v množství 1/3 akvária a pokud se zdravotní stav rybek po několika dnech nebude lepšit, tak bych přikročil k vhodnější medikaci, třeba tou doporučenou eSHou. Je třeba mít na paměti, že každé, byť sebešetrnější léčivo je pro akvárium zátěž a jenom na něj se spoléhat nelze. Pravidelná péče v podobě týdenní výměny min. 1/3 vody, odkalování dna dle potřeby, dostatek rostlin, správná péče o filtr, nepřekrmování ryb, vhodná skladba a množství ryb jsou základem pro prosperující akvárium. Netřeba se toho bát, informací je zde dost a dost, takže vzhůru do studia. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2012 14:08 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: JJ
Prostuduj si pořádně tyhle ty stránky www.akvarijni.cz/… a najdeš tam odpovědi na svoje otázky. Já jen dodám jsou to začátečnické chyby. A možná podle toho co popisuješ pomohlo ke katastrofě překrmení. To bude mít na svědomí ten, kdo měl na starosti krmení během tvé nepřítomnosti.

Martin Honzejk

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2012 14:06 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: JJ
Ancistruci horkem klidně pojít mohli. Pokud mam teplotu kolem 28-30°C tak mi ancíkové lezou nad hladinu. Zkus teď často, klidně každý den odkalovat a měnit 1/3-1/2 vody, tím nic nezkazíš. Pokud by to nepomohlo, obrátil se na eSHa 2000. Přijde mi to jako bys popisovala dvě různé nemoce co se ti vyskytly v akvárku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2012 13:57 JJ – úhyn Ancistrů
Dobrý den,
POtřebovala bych se poradit. Od kamarada jsem dostala zabehle 110L akvarium, kde byli 2 čichavci, několik různých neonek a asi 8 Ancistrů. Jeden z nich byl opravdu obrovský, asi 8 let starý.
Odjeli jsme na tyden na dovolenou a dostavali nazrat jednou za 3dny. Venku se hrozne oteplilo, bylo kolem 35stC a kdyz je akvarium ve zdenem dome a na severni strane, stejne se mi ohralo tak na 28stC. Bohuzel bylo zakryte vikem se zarivkou, takze asi ta zarivka pritapela. Kdyz jsme prijeli, dva ancistrove byli mrtvi, ostatni rybky ok. Za tyden mi uhynul zbytek ancistru. Ostatni rybky (neonky) maji sem tam bily jakoby plastickou tecku 2mm (na boku, na tlame)a neonky cervene maji uplne rozpadle ploutvicky s bilym zakoncenim a zase bilymi chuchvalci a celkove kuzi maji takovou ochliplou, divnou. PO zemi na detritu se povaluji take takove pruhledne chomacky cehosi- plisen??? Kdyz to odstranim, za chvili je to tam zas.
Jedna se o plisen? Nikdy jsem vodu v akvariu nijak pravidelne nemenila. Cistim jen kazdy tyden filtr a dolivam, co se odpari. Muzu to jeste nejak napravit, a nebo cele akvarko zrusit desinfikovat, atd.
Jeste musim dodat, ze jsem dokupovala rybicky, ale tak v polovine kvetna z jednoho osvedceneho zverimexu. A tohle cele propuklo mesic a pul pote.
Tech anciku je mi hrozne lito, hlavne toho velkeho, poděděného.
Diky moc za rady!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2012 09:47 Meridian
No kdybych měla otevřené akvárko, tak bych mohl být za skříní, ale takhle asi těžko, musel by si otevřít a ještě za sebou zavřít :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.06.2012 16:56 S Muž invalida [3881] Re: Meridian
Nevyleze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.06.2012 15:26 Muž O.Tom [439] Re: LiborSprysl
Fotka k příspěvku Noo, taky se mi kdysi stalo. Ale to je desítky let z5. Ancík vylezl/vyskočil ven a zůstal šprajclý v mezeře mezi zdí a skříňkou akvária. Díky křivé zdi byla mezera do "V" a podařilo se mi ho včas vyšťourat ven kouskem dřeva. Vůbec netuším jak dlouho tam byl, ale ještě to rozplaval.

Jinak po zkušenostech se snažím jejich oblíbené duté dřeva a podobně natočit tak, abych si na ně doslova mohl posvítit. Posledně když jsem měl "nafouknutou" samici a náhle se ji propadlo břicho, šel jsem zkontrolovat skrýš, a byli tam :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2012 15:14 Muž LiborSprysl [9015] Re: Meridian
Je za skříní smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2012 12:47 Meridian
No to mě napadlo, ale že bych ho za 14 dní vůbec neviděla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2012 11:33 S Muž invalida [3881] Re: Meridian
A nebo hlídá omladinu ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2012 11:27 Muž LiborSprysl [9015] Re: Meridian
Vylezl z vody a je někde zalezlý za skříní...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2012 10:12 Meridian – Ztracený ancistrus
Nestalo se Vám někdy, že se Vám ztratila 20 cm ryba? Mám už hodně let pár zlatých ancistrusů a asi před 14 dny se mi ztratil samec, měl svoje obvyklá místa kde býval a teď už jsem ho nikde neviděla. říkám si, že kdyby někam zalezl a umřel stejně by ho ty ryby nestihly za noc sežrat, byl to fakt obr. Když mi umře třeba neonka tak minimálně kostřičku ze zbytkem masa tam najdu a vylovím tak přece nění možné aby po tak velký rybě nezbylo vůbec nic.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2012 17:14 naty198
Mě se jeden ancistrus přisává tam kde je vzduchování přímo do bublin a teď má skoro holý ocásek. Nevíte někdo co to může být? A co s tím? sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 19:19 R Muž romant [27987] Re: kamila
Mrkni se na tyhle stránky, je tam sekce nemoci a článek o Tvém problému.
www.catfish.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 19:17 kamila – nemoc ancistruse
Dobrý den, potřebovala bych poradit, můj ancistrus se ze dne na den nafoukl a druhý den zemřel, je to nakažlivé? nevíte někdo proč se to stalo nebo co je to za nemoc? děkuji za radu. :-) :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 22:21 R Muž romant [27987] Re: Xedos
Zánět střev, nebo Camallanus spp.? To mě napadá podle těch popisovaných příznaků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 22:10 Muž Xedos [9]
Můj ancik gold měl nafouklé břicho, a u zadku jakoby 3mm růžovou bublinu a po 2 dnech uhynul. To samé se po týdnu opakovalo u druhého, tak jsem ho dal do čisté vody se vzduchováním, po dvou dnech má břicho skoro normální, ale po týdnu stále nežere, občas se pohne, ale ze zadku mu také stále trčí asi 2 mm něco červeného. Má význam nějak léčit? A hlavně co to může být za nemoc? Mám podezření na CO2, které mám u kořenu které ty mé tlamičky tak rádi hoblujou. Zatím mám CO2 týden zastavené a u ostatních ancíků a ryb se nic podobného neopakuje.Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2012 10:52 Muž bleriot [0] - Živorodky
Tak sice se to vizuálně zlepšilo,ale bohužel ancík včera uhynul.Nádrž preventivně přeléčím Eshou 2000.Snad to u jiných nebude.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 19:14 Muž hawok [64] - ČtverzubciRe: bleriot
neco podobneho ma vyfocete na strankach cat fish www.catfish.cz
Myslim, ze se jedna o plisen, ale nejsem si jisty. Navic ma nejake propadle oci podle fotky.
Nez multimedical bych zkusil acriflavin a vymeny vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 19:01 Muž bleriot [0] - Živorodky
Fotka k příspěvku Tak po třech dnech v odlovení.Léčení multimedikalem a slané vodě se zdá,že to možná ustupuje.Jakoby se ztratila polovina té mapy.Má nyní jen z levé strany.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2012 17:47 Muž bleriot [0] - Živorodky – Ancík-flek
Fotka k příspěvku Ahoj,mám dotaz na ancistrusovi se udělal takový světlejší flek na hřbetě.I se mi zdá,že v tom světlejším fleku je kouřově žlutá .Je to naprosto pravidelné.Měří cca 6cm.Jiní menší ancíci to mají jen lehce,a tmavší druh co ještě mám to nemá vůbec.Pro jistotu byl odloven do karantény.Je to nemoc?Nebo je to normální?Dík za rady.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 12:40 Juratwin
Dik za rady, zkusím :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 12:36 xx Re: Juratwin
Akvárium bez štěrku + voda + vzduchování. Kousek kořen, rostlina nebo něco, kde se může schovat.

Přidej akriflavin podle návodu, kdyby se to nezlepšilo do 3-5 dní, pak vyzkoušej Sera baktopur direct (tablety). Teplotu nech na těch 25 st.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 12:22 Juratwin
Akva je asi 2 měsíce, ta fotka je stará. teplota 25,5 St... Zkusím tu karantenu, jak má toková karantena pro ancika vypadat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 12:12 xx Re: LiborSprysl
Spíš bakterka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 12:06 Muž LiborSprysl [9015] Re: xx
Trichodina??? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 12:01 xx Re: Juratwin
V normálně zaběhlém akváriu by ta odřenina za týden sama zmizela. Jako první při pohledu na fotku akvária mě napadne vyhodit ty kameny - mají dost ostré hrany, přepokládám, že se tam někde šprajcl ve škvíře a odřel se o ně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.02.2012 11:49 S Muž invalida [3881] Re: Juratwin
No zkusil bych to a zvednout teplotu...na léky bych si netroufal...anc je háklivka ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 11:46 Muž larix [1420] Re: Juratwin
Vyzerá to na čerstvé akvárko. To, že ti nejaký test namerá 0+10 ešte neznamená, že hodnoty sú naozaj 0+10. Ja by som v tomto prípade najprv skúsil romantovu vodoliečbu a menil 2-3 x týždenne cca 30% vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 11:45 xx Re: Juratwin
Jak dlouho je to akvárium zaběhlé a jaká je teplota vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 11:44 Juratwin
Z vodovodu teče celková asi 26, v akva je 17 naředěná demi vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 11:40 xx Re: Juratwin
Jak tvrdou máš tu vodovodní vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 11:38 Juratwin
Myslíš že ho mám odlovit a namíchat mu ideální vodu a nechat ho nějakej den v karanteně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 11:33 S Muž invalida [3881] Re: Juratwin
Karanténa?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 11:31 Juratwin
Fotka k příspěvku Akva 190 litrů Juwel Trigon 190, originál filtrace.NO2-0, NO3-10, PH-8,480uS...Myslel jsem si to s tím poraněním, jine ryby bezezměn.5x tetrazone a 10 ancistrusů...Jen mám dost tvrdou vodu a každý týden ředím demi vodou z RO 30litrů.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 11:19 S Muž invalida [3881] Re: larix
Může to bejt až fatální ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 11:16 Muž larix [1420] Re: Juratwin
Pravdepodobne je to drobné poranenie, ktoré bolo kolonizované baktériami a plesňami. Čo je to voda v norme? Lebo práve vo vode by som hľadal príčinu aktuálneho stavu. Ako často vodu meníš? Aká je filtrácia? Koľko rýb a rastlín je v akváriu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 11:13 S Muž invalida [3881] Re: Juratwin
Zaplísněná rána asi ano
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

http://www.catfish.cz

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 21

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 9722x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9480-krunyrovec-nemoc?od=301