Listy, větve a další dekorace z přírody do akvária
To bych napsal hnít a ne růst.
Takže je na čase ji vyndat z akva?
Edit: Počkej, teď mi docvaklo co růst? Hniloba? Nebo jsi to myslel jinak?
Začíná ti růst.
Starší reakce
Starší reakce
Starší reakce
Znám několik lidí co mají vrbu i nevysušenou a jede jim vše v pohodě, já mám v plánu buky
- Pokud je to suché, buk, dub, prostě nějaké tvrdé dřevo tak to bude nejspíše v pohodě
- horší je to u měkkých dřev, olše, bříza, vrba (ta bývá i toxická) atd.
- nejhorší je to u jehličnanů
- já mám v akváriu větve korkového dubu
No, tak to tam raději nedám ani ten podle mě suchý klacek
- nadměrné množství tříslovin může působit svíravě na cévy a tkáně
- jestliže se pak třeba do hypoxické tkáně dostanou anaerobní bakterie, zachytí se a začnou se množit
- kyselými produkty ,svého metabolismu ,dále prohlubují hypoxii tkáně
- produkované enzymy jim umožňují rychlé šíření infekce
- složky imunit. systému do takto hypoxické tkáně špatně pronikají, atd.
Jen dotaz, proč by měli vadit například třísloviny? Není to náhodou žádoucí? Alespoň to čtu u kořenů
Člověče, koukám na to tvé akva a ty tam máš snad kus stromu
já měl namysli větvička, něco takového, ale ještě to seříznout, chtěl bych tu rozvětvenou část, větev vypadá že je komplet suchá
- nejčastěji jde o hnilobu (mykózu) , dále o třísloviny, taniny, atd.
- vše co je čerstvé (živé) ovlivňuje výrazněji hodnoty vody, než dřevo suché (mrtvé)
pokud se bavíme o dřevě, rozdíly jsou tam i podle jednotlivých druhů,
Ahoj,
a můžu se zeptat, proč čerstvé větve ne? Protože já si čerstvou dubovou větev do akva dala (na základě různých článků, které proti čerstvému dřevu nic nenamítají, např.
www.akvarko.cz/…) a teď mám i 14 dní po založení nepěkně vysoké hodnoty NO2 (dnes > 0.25mg/l), víc v prezentaci. Může být viníkem ta větev? Jsou na ní navázané kytky, tak se mi do vyndavání moc nechce, ale pokud někdo potvrdí mou domněnku, že za to může větev, poletí.
Zdravím.
Co říkáte, na suché listy citrónu nebo kávovníku v akváriu?
Ty mám, samozřejmě i partu levatek a piskořky
Super je mít v akváriu třeba okružáky, co ty větve nebo kořeny pěkně dočistí.
- 20-30 minut koupel, opláchnout a může to jít do akvária, žádné mykózy a podobně
A po ošetření hypermanganem ji jen opláchneš?
- pokud nejsou suché je nutno kůru sundat,dělá to bordel v akváriu
- beru jen suché větve,
Díky, a vysušuješ je případně nějak? Co když nebudou úplně suché? Sundaváš z nich kůru?
- čerstvé větve určitě do akvária nepatří,
- suché větve dubu s kůrou v akváriu mám ( Mañana Mañana)
- já provádím hypermanganivou koupel pokaždé
Ahoj, musím nalezené větve z lesa nechat vyschnout a očistit od kůry nebo s nimi mohu hned do akvária?
Starší reakce
Já bych se nebál ji tam dát.
mám na zahradě kroucenou lísku, myslíte že by bylo možné oloupat a vložit čerstvé do akva? Zdá se mi to jako celkem hodně tvrdé dřevo.díky
Starší reakce
Jen bych doplnil, chce to použít větve proschlé nebo řezané v zimě. Případná přítomnost mízy může napáchat hodně škody.
Jabloň, švestka, třešeň...něco tvrdšího.
Starší reakce
Vrbové větve dávám všude, i do chovných akvárii kde jinak nic jiného není. Občas vyraší a roste, ale hlavně jí věřím jako prevenci, acylpyrín vynalezli v podstatě zkoumáním léčivých účinků vrby a extrahováním její účinné složky, kyseliny acetylsalicylové.
Ty větve ale neloupu, ony se obalí sice plísní, ale ta časem zmizí sama. Je pravda, že ty větve rychle nacucají a jdou ke dnu.
V pořádku. Vrba nacucá vodu rychle. Každý si může vybrat dle svého uvážení. Neříkám že můj názor je jediný správný. Je to o přístupu a co v akva chci. Např : když někdo chce Jižní Ameriku tak tam vrba nemá co dělat. Aspoň podle mně. Ale každý má volbu.
Já moc rád používám větve z kroucené vrby. Jsou zadarmo, roste skoro všude, člověk si může nařezat přesné délky/tvary na míru své nádrže, dobře se instaluje i do prostoru, dobře se na ně navazují/lepí mechy a kapradiny. Snadno se loupou, podle mé zkušenosti se dají použít v akvárku už po měsíčním namáčení, nevšiml jsem si, že by po oloupání vylučovaly něco škodlivého. Ve svých nádržích je mám přes rok, stále stejně pevné, žádná hniloba ani rozpad. Ukázka použití viz:
rybicky.net/nadrz/29200/0.jpg… Smrk určitě ne. Kořeny z vody se nedoporučuje dávat do akva. Vhodné jsou kořeny z rašeliniště. Já osobně jsem koupil kořen Amazonia v Hornbachu za rozumný peníz. V přírodě nic takového nenajdu a vím že nebude zahnívat. Když si spočtu čas a práci s kořenem z přírody stejné velikosti, který bych mohl dát do akva,tak se to ani nevyplatí.
Tak to vypadá spíš na skalku pro jesterky
3 29.11.2019 14:01 Silviebaris –
Re: let Ahoj, budu zakládat 400l akva a našel jsem do něj pařez/kořen v přehradě (upuštěné) - cca 50 let pod vodou. Strom bych si tipl na smrk - a protože mě to hned nenapadlo, dal jsem ho máčet do nádrže s dešťovkou, aniž bych ho vyfotil - vytáhnout ho bude boj. Měkké části jsem odstranil, wapkou ostříkal. Kořen byl těžký, ale trochu plaval. A konečně nečekaná otázka - dát či nedát, nebo dát až později? Případně nějak upravovat? Já ho tam samozřejmě dát chci..
Starší reakce
Já kořen owapkoval za dvacku u benzínky...
wapku taky nemám. Sebrat ten kořen byl momentální nápad a asi z toho nic nebude, než investovat do nástrojů a úprav s nejistým výsledkem, to spíš koupím už hotový, byť jsem zatím nikde v obchodě kořeny podobného tvaru neviděla. Samozřejmě, kdyby chtěl na návštěvu přijít hodný akvarista vybavený wapkami, kartáči, káděmi a kastroly a kořen mi vypucoval, zlobit se nebudu, zvlášť, kdyby potom dorazil ježíšek s novým akvárkem, ale to už asi moc fantazíruju...
-wapkou vystrikat, opláchnout hypermanganem a šup do akva
-vyvářet nemusíte
Ahoj,
díky za poznámky ke kořeni. Rozhodla jsem se, že nevyvařený ho nechci, a protože nemám ani káď, ve které bych ho máčela, natož dostatečně velký kastrol na vaření (kořen je zhruba 70 x 50 x 40), kořen buď někomu přenechám, anebo ho nechám na zahradě postupně ztrouchnivět.
Pokud tedy někdo chcete kořen z rybníka, je váš.
PS. Kdybyste měl někdo tip, kde sehnat podobný, ale už ošetřený a do akvária vhodný, uvítám.
PPS. Teď je aspoň částečně namočený ve velkém pytli s vodou.
-mech je ze studenovodního prostředí, nebude prosperovat při akvarijních teplotách okolo 25 st.
- nemusí se stát nic, nebo se teplotou rozjede mykóza v mechové části
-
Já se jen zeptal. Když nevíš, tak nevíš. O nic nejde...
Prostě mně to napadlo. Dál to nehodlám řešit.
Klídek. Neříkám, že soliči jsou idioti. To je každýho věc. Ať si to klidně vyvaří i se zeleninou a udělají pak polívku.
Ale zajímá mě zdůvodnění té soli při varu. Jakože fakt. Není to rejpání...
Taky netvrdím že se tam má dát kilo. A do tvrdého tzv.zkamenělého dřeva se jí zas tolik nevsákne. Autoři co napsali knihy o akvaristice a píšou jaké dřevo nebo kořeny do akva použít jsou asi idioti?
Tak zkušení tu říkají, že ta sůl se vsákne do dřeva a pak se postupně uvolňuje, což může nesvědčit např. rostlinám ke kořenu přichyceným...
Mě právě zajímá, co přežije var, ale nepřežije sůl. Zatím mi to žádný solič neuměl zdůvodnit, tak se vždycky ptám..
Praktizuji něco podobného, co ZDRI - větvičky z potoka skladuji v karanténě měsíce v kýblu s vodou na balkóně. Akorát, že je finálně přidávám po jedné, abych si moc nehnul se stabilitou akvária - u tvého kořenu to asi nepůjde.
Akvárium je v pořádku, nepřitáhl jsem si nikdy nic a větvičky nasbírané před rokem, mi už docházejí (některé starší kousky dřeva už krevetky skoro sežraly). Je to trochu delší proces než vyvařit, ale vyhovuje mi.
Sůl jen tak pro zichr. Vadí to něčemu?
Je něco, co se samotným varem nezabije, ale varem se solí ano?
Přidat reakci
1 ...... 22 23
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 34695x