Listy, větve a další dekorace z přírody do akvária
To dřevo je podle Tebe jedovatý? Já jsem doteď žil v domění, že jedovatý jsou jenom plody.
Edit: Již jsem dovzdělán a dočetl jsem se, že i dřevo je jedovaté.
A proč ne, když se Ti vzhledově líbí. Jenom bych odstranil tu kůru z toho spodního klacku. Ne z důvodu, že by to nějak ohrožovalo vodu, ale bude se to časem loupat a trošku bordelařit, ale ani to by třeba v akváriu typu black water, nebyl problém.
Chci se zeptat jestli tyto větve a kámen jsou vhodné do akvária.
Starší reakce
Dvě - tři olšové šištice na deset litrů vody stačí k zabarvení.
Příště zadej jen olšové nebo jelšové Ty jantare
Malá šiška, to je šištička.
(OT)
Díky
já dal vyhledat "Olšové šišky" a nic mi to nenašlo, měl jsem se víc snažit
chtěl bych si do akva dát olšové šišky. Mám je nasbírané a spařené horkou vodou. Četl jsem že změkčují vodu, dodávají huminové látky (opravdu??), a taky že krásně barví vodu trochu do jantarova, což se mi líbí.
Ale nevím kolik jich tam mám dát. Zatím jich mám 5 daných ve filtru mezi filtračníma náplněma. Mám jich přidat víc?? Nebo jich pár mám dát i přímo do akva?? Kolik je tak ideál na 250L akvárko?
Starší reakce
Už se sice budu opakovat, ale proč to neudělat: dát polystyren, na něj kámen, ten někde podle náklonu podložit dalším polystyrenem nebo menším kamenem a pak to zasypat pískem.
To už jsem četl. Ale já nechci pozadí. Já potřebuju stabilizovat obrovský šutr uprostřed akvária.
Hledal jsem , ale nějaký návod jsem nenašel. Dejte mi tu prosím odkaz.
dolomit ale neobsahuje kalcit ale minerál dolomit, takže ani ten kalcit by nebyl úplně přesnej. Asi to přecejen nejde říct správně jedním slovem
Však trošku nadhledu. =)
Není, ale kdo si do akvária dává kalcit? Ale "vápenec" (vápenec, dolomit apod...) dost často.
to vím když studuju geologii
jen že se tu ten vápenec v akvaristické mluvě dost rozmohl, i když to není úplně přesný
...Chtěl bych to jako vyčnívající kus skály skoro až k hladině. To je přirozené, nebudu dělat "vznášející se kameny"...
Co kdybyste se podíval, jak to dělají akvaskejpisté, že se jim kameny skoro pokládají na bok, přesto se nikdy nepoloží úplně.
Dal bych sem nějaký odkaz, ale to byste to měl až příliš jednoduché.
(Osobně velké kameny podkládám polystyrenem.)
katterinecka upozorňovala podľa mňa na to, že CaCO3 nie je vápenec ale iba jeho hlavná zložka - kalcit.
Kalcit je minerál, vápenec je hornina.
Docela by mne zajímalo, jak se ten všemi proklamovaný vápenec, z toho betonu uvolní. Nebo-li, co tu vazbu naruší? Kyselina chlorovodíková? Jak tu bylo uvedeno. To je snad legrace. Kdo z Vás by se bál dát do akva zlato nebo platinu? Ty totiž HCl naleptává taktéž. Oči v sloup sem hodil kvůli tomuto. Nepsal sem, že se v akváriu bude uvolňovat vápník apod. kvůli HCl, ale jen sem poradil, ať beton odzkouší pomocí HCl, jestli beton vápenec obsahuje.
Ale to už je jedno.
Řekl bych, že je tady možnost tu vyčnívající skalku udělat celou z polystyrenu, prostě jako pozadí, jako imitaci šutru a neměl by bejt problém. Přilepíš to ke dnu silikonem a je po srandě.
ono když se to tak vezme, tak když ten kámen nedrží nastojato, tak by tak nedržel ani v přírodě, takže by stálo za to zauvažovat nad tím jestli to vůbec bude vypadat přirozeně. Ale jak chceš ty, je to tvoje akvárko, když něco člověk chce tak si to vždycky nějak vymyslí
Jelikož je vápenec tvořen z větší částí kalcitem (proto jsem za vápenec do závorky uvedl CaCO3), tak se detekuje v geologii, ale i v paleontologii právě pomocí HCl. Proč se hledá vápenec, nikoliv kalcit jako takový, i když ten může za danou bouřlivou reakci, je nasnadě.
... a už toho nechme. vyznívá to jako hádka a ironizující poznámky a to opravdu nechci.
Odběhly jsme trochu od tématu a tím byl betonový podstavec pod kámen. Já říkám že je to zbytečně složité a nedělal bych to takto. Nejspíš bych kámen podepřel v rámci mocnosti dna jinými menšími kameny a zasypal.
ale betonu se nebráním, bez něj to asi nepude s tak velkým objemem.
Doporučuji příležitostně okouknout jako inspiraci akvárko v ZOO Braník, které je z plastu. Originální a lety osvědčená konstrukce.
Bývalá Zikyčova Směska prezentovaná tady
rybicky.net/nadrze/1195 pravej geolog by neříkal vápenec ale kalcit, ale to už je tak trochu bokem
Víš, já si Tvých názorů ohledně akvaristiky velice vážím, ale pokud obracíš oči v sloup v souvislosti s detekcí vápence (CaCO3), tak nevím co si mám myslet. Při studování geologie by jsi se s touto, byť zastaralou, metodou jistojistě setkal. A věř mi. Tvrdost zvedat nebude, pokud nebude špatně udělaný.
proč by z betonu nemohlo být rovnou celé akva, sám nejspíš půjdu touto cestou a napenetruju beton, jen čelní sklo ze skla. Tady je taky jedna taková betonová 2000l prezentace.
Můj plánovaný objem a rozměr ze skla by byl už trošku problém. Hold na to si ještě ale počkám než budu předělávat nebo stavět barák, snad pochodím i u statika a nějak to vykumu na max rozměr. ale betonu se nebráním, bez něj to asi nepude s tak velkým objemem.
HCl na důkaz přítomnosti "vápence".
Krom toho psal sem co bude dělat. Zvyšovat tvrdost prostě bude. Stejně jako vápenec. Nepsal sem, že se nedá použít.
Len taký nápad, čo takto použiť ten betón, nechať ho vyzrieť a potom "obabrať" silikónom a zakopať?
1 12.01.2012 15:06 HaDaS – Betónek
Proč se tedy z betonu dělají atomové elektrárny, sila a vodní nádrže (a kdo ví co ještě), když je tak nebezpečný. Lidi, beton (technologicky správně zpracovaný a aplikovaný) v akvarijním prostředí neudělá nic zásadního. Osobně jsem ho do akva nedával, ale s jeho aplikací mám mnoha-lété zkušenosti, určitě bych se toho nebál. Co by tomu mohlo ublížit, je právě zde zmiňovaná penetrace. Docela by mne zajímalo, jak se ten všemi proklamovaný vápenec, z toho betonu uvolní. Nebo-li, co tu vazbu naruší? Kyselina chlorovodíková? Jak tu bylo uvedeno. To je snad legrace. Kdo z Vás by se bál dát do akva zlato nebo platinu? Ty totiž HCl naleptává taktéž. Myšlenka, že HCl se používá k zjištění, zda-li je přítomen vápenec, je jistě správná, ale zavádějící. Pokud ji totiž použijete, tak tím samozřejmě můžete narušit strukturu betonu a beton se vám může začít drolit. Všimněte si, že používám slova může. Zamyslete se někdo nad tím, jaké existují betony a v jaké oblasti se používají. Podívejte se všichni do koupelen a zjistěte, jakým drogistickým zbožím je vaše manželka, nebo snad i vy, ošetřeje. Za jak dlouho vám opadají dlaždička a vypraská dobře udělané spáry.
Vápenci zdar a betonu zvlášť. Hlavně nad tím příliš nepřemýšlejte.
Tak, jak byla vedena tato diskuse, tak tak přesně vznikají fámy. Sice se říká :"Víc hlav víc ví.", ale jen se to říká.
Nakonec. Pokud se udělá špatný beton, tak jej zlikviduje i obyčejná kyselost deště. Proč ale předjímat, že každý kdo se pokusí něco vytvořit, je lemra? Římské památky staré přes 2000 let tu stojí dodnes. A v některých případech jsou prorostlé bujnou vegetací. O použití betonu pod vodou a jeho porůstání organismy se zmiňovat nebudu (i v malých uzavřených prostředích).
Proč my lidi neustále používáme nějaké poučky a vzorce, když se stačí trochu rozhlídnout.
Takže ještě jednou závěrem. Kdo chce dát do akvarijního prostředí beton, a umí jej zpracovat, tak hurá do toho. Nic se nestane. Chemické složení a reaktivnost s nikým probírat nebudu.
To máš nejspíš pravdu, já s tím osobní zkušenost nemám, jen jsem si vzpomněl, jak o tom Havroš kdysi mluvil, a že to měl v pohodě, obvyklá výměna vody a vše bez problémů.
Třeba jde taky o rychlost vylučování toho vápníku nebo jeho sloučenin. Pokud se to z betonu neuvolňuje moc rychle, tak se možná nestihne nahromadit, když děláš údržbu.
Potvrzuji, vodní sklo lze úspěšně k uzavření pórů toho betonu použít, ale je dobrý to dělat až nejdříve po měsíci, přeci jenom doba zrání betonu je 28 dní.
cement i vápno se vyrábí pálením vápence, ale cement při vyšší teplotě. Narozdíl od malty z vápna ale beton tvrdne i pod vodou a i tam vydrží. Ale třeba taková hladová voda toho dokáže z betonu dost vytáhnout, záleží jak moc dramatický by bylo to luhování v akvárku
Betonové pozadí bude určitě ovlivňovat vodu. Musí se něčím penetrovat. Teď si nejsem jistý, ale asi to jde i vodním sklem.
A z čeho se skládá cement?
Vápenec ne? Tak to by byl problém, to je fakt.
Kepi85: Nedává se vápno náhodou do malty?
3 12.01.2012 13:39 PaDa [6079] - mřenky a sumci Možná to s tím vytvrdnutým betonem nebude tak zlý.
Kdysi psal Havroš na akvaristu článek o betonovém pozadí do akvárka a na parametry vody si nestěžoval...
www.akvarista.cz/… Možná to bude v tom, z čeho se dělá cement
Chemii jsem měl naposledy na základce v deváté třídě a pamatuju si jak štěká vodík, takže složení betonové směci mi vůbec nic neřekne. Tak prosím, co to udělá? Bude šumět? Bublat? Bouchne? Nic se nestane? Beton se dělá z cementu, vody a písku jestli se nepletu. Že by cement nějak reagoval? Pouze domněnka...
Podívej se na složení betonový směsi a bude to myslím jasnější.
Polijte beton HCl.
Nechcete raději napsat oba důvody přoč si myslíte, že máte pravdu?
0 12.01.2012 09:27 HaDaS – Re: Johan
Johan napsal o betonu: Tak ten už by alkalitu a tvrdost zvedal...
Proč by měl vytvrdnutý, dobře vyrobený beton ovlivňovat parametry vody?
Dobrým nástrojem lze vyvrtat cokoliv.
zordix: - i když jsi asi myslel více než 1mm, raději bych šel opravdu do silnější dlaždice. Nakonec si to lze vyzkoušet ještě na suchu - tu stabilitu.
Přidat reakci
1 ...... [14] ...... 22 23
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 34695x