Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ancistrus - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Ancistrus - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2016 15:12 - Re: Urtman
Urtman napsal: není ancák, jako ancák, co se týče příjmu potravy. Na tom už by jsme se mohli shodnout, ne? pivo
Ano,zhodneme sa.Ak rybe od mala nie je ponúkané to čo potrebuje - myslím teda pestrú a nie jednostrannú stravu,tak jej organizmus zmenu stravy vníma ako niečo stresujúce a nevhodné.Ryba ktorá bude vychovaná len na samotnej čistej artémii pri absencii zeleného si vytvorí tráviace baktérie na konkrétny druh potravy.Potom následná náhla zmena na akúkoľvek čiste zelenú stravu môže občas viesť i k úhynu.
Preto nie je ancák ako ancák a vyberajú si to na čo sú od mala naučené.

Najvhodnejšie je stále dookola stravu obmieňať a striedať.Vychovať to na samotnej čistej artémii je fajn akurát tak pre ziskuchtivého množiteľa a podľa mňa je to i pre ryby ako je ancistrus totálna hovadina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.09.2016 15:04 - Re: LiborSprysl
LiborSprysl napsal: psal jsem že je ancák primárně masožravý... ale nepsal jsem o tom, že by také nebyl pastevec.

Takto by som to nešpecifikoval.Ancistrus sp.je minimálne krížencom 3-4 druhov.Všetky tieto ancíky sú skôr herbivore.Práve preto majú taký dlhý tráviaci trakt.Netvrdím,že si nedajú ,,mäso,,.To hej ale je to v prírode cca necelých 20% ich celodenného príjmu potravy.

Sú druhy ktoré sú omnivore.(hlavne hypancistrus a pod.)To sa dá ľahko posúdiť podľa tlamky a tvaru zubov - prípadne ich úplnej absencii.
Ryby sa v skutočnosti naučia na to čo im chovateľ ponúkne - predsa nebudú hladovať,tak čo iné im ostáva.Výkrmom na artémii si chovatelia zabezpečia hlavne rýchly rast,no nie vždy je tá rýchlo vychovaná ryba v 100% zdravotnej kondícii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.09.2016 10:36 JoKa Re: LiborSprysl
Pardáli mám taky a ty teda žerou zelený fest... Teď vtipkuji... :-)

Snažil jsme se jen vysvětlit, že není ancák, jako ancák, co se týče příjmu potravy. Na tom už by jsme se mohli shodnout, ne? pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2016 06:37 Muž LiborSprysl [9015] Re: Urtman
No jo, ale ten zase není moc vousatý... Takže Pepo, já vycházel z tazatele, který nechtěl "plazítko", aby se tam schoval masožrout, ale "vousáče" a tak ten váš pardál zase tak moc neprochází... ;-) :-P ahoj
Edit:psal jsem že je ancák primárně masožravý... ale nepsal jsem o tom, že by také nebyl pastevec. Vytrhl jste to v souvislosti s tím, že jsem zmiňoval absenci nadšení nad na špejli zapíchnuté okurce... Ale zase lupen salátu spase dřív než se nadějete...Je to i o chuti a stejné je to i s kytkami v akváriu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2016 20:37 R Muž ctibum [7165] Re: Urtman
Dneska jsem si přivezl Sp. o velikosti 12cm. Po vypuštění do 200l jsem na něj chvíli s láskou díval a pak jsem se nakopal do prdele, co jsem to za debila... Zítra ho, chudáka, jedu vrátit. Asi by se tam sice atlasově vešel, ale když ho tam vidím, tak je mi ho už teď líto... Jsem vůl...
Leopard je 100x hezčí a asi 1000x větší... :) Takže asi tak... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.09.2016 20:17 JoKa Re: ctibum
Každopádně existují druhy krunýřovců, kteří se živí VÝLUČNĚ masem...
Například můj oblíbený krunýřovec leopardí (bývají to většinou ale importy a tomu odpovídá cena), za něj dám ruku do ohně, že se zeleného ani nedotkne a dle mého soukromého názoru je to nejhezčí krunýřovec vůbec. Je jich samozřejmě víc takových, co žerou jen maso...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.09.2016 20:11 JoKa Re: LiborSprysl
Všichni krunýřovci si zelené prostě někdy dají

Někdy dají... Jasně, souhlas...
Však to také píšu. Někdy dají, když potřebují to své životní minimum zelené složky potravy...
Ale pokud jsou od malička odchováváni výlučně, pouze a jen na zeleném (jak to drtivá většina množičů dělá), tak je po zeleni v akva.
A tuším, že na to se tazatel ptal. Zřejmě mu nebude vadit, když si někdy dá a sem tam požvýká uhnívající list valisnérky, ale až mu začnou likvidovat vzrostlé echináče, tak bude asi trochu kyselý...
A přesně sem má odpověď směřovala, dá se naučit i na..., ne jen na... Takže platí, co stojí v mém příspěvku... ;-)

A co je to odchována na živém? Zaráží mě Libore, že zrovna Vy se na to ptáte... Všechny, bez vyjímky, mí ancistrusy jsou odchováváni na artémii a později grindal v téměř holých nádržích. Kromě živého a troše zelené řasy na skle, nic jiného do 2 cm neznají...

PS: nejsem si jistý, ale nebyl jste to vy, kdo tady psal před dvěma lety, že ancák je primárně masožravec?? Jestli jste to nebyl Vy, tak se omlouvám, fakt se mi to nechce hledat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2016 09:56 R Muž ctibum [7165] Re: Urtman
Jeden tu inzeroval, vlastní odchov, ale nepíše, čím krmí. Každopádně mi neodpovídá, tak je to asi jedno :) V neděli jdu na burzu, tak uvidím, třeba tam potkám jednoho fousáče a kusem steaku v tlamě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2016 09:55 Muž LiborSprysl [9015] Re: Urtman
To je prostě blbost...Všichni krunýřovci si zelené prostě někdy dají!!! Někdy více, jindy méně... a to mohou být odchováváni na mase...
Co je to odchovává na živém??? Zatímco lorky dafnie i cyklop docela soustředěně loví, ancistrus je na to líný...má úplně jiný způsob stravování...
Takže platí to co stojí na začátku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   23.09.2016 09:08 JoKa Re: ctibum
Zkus si sehnat nějakého ancáka ještě mladého od chovatele, který odchovává živým krmivem... Tihle jsou pak zvyklý spíš na maso a zelené berou jen to životní minimum, co potřebují... Dá se to prostě od malička "naučit". Ber to s rezervou, ale moje odchovy nejdou ani na cuketu...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2016 11:29 R Muž ctibum [7165] – Existuje...?
Zdravím
Existuje nějaký ancistrus, který má jako samec fousy, který nežere kytky a který nekadí jak zájezd americké reprezentace v pojídání hamburgerů...? :)
Neprozřetelně jsem ženě slíbil jednoho fousáče do nové nádrže a teď toho lituju. Ale nechci slib rušit... Tak že bych to vyřešil šalamounsky, pokud něco takového existuje...
Lorikarii mám v plánu, ale tou jí asi neuspokojím...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2016 08:20 Muž LiborSprysl [9015] Re: visek
Jeden pár nebo 1,2 až 1,3
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2016 07:50 Muž visek [76] - Tetry
kolik anciku doporucujete v 200 litrovem akvarku?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2016 08:48 Muž bergkamp [80] Re: LiborSprysl
Děkuji. Kupoval jsem je oba malé po založení akvária. Asi před půl rokem jsem si s kytkou zanesl šneky a ty taky něco spasou :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.06.2016 08:47 Muž bergkamp [80] Re: TRULY
Našel jsem ho večer úplně bílého na dně. Jinak zatím nic zvláštního v akváriu nepozoruji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2016 23:54 Muž LiborSprysl [9015] Re: bergkamp
Není důvod doplňovat, pokud nechcete množit... jeden bohatě stačí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2016 22:19 Muž TRULY [164] Re: bergkamp
asi by som sa zacal zaoberat najprv tym preco uhynul
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2016 21:11 Muž bergkamp [80]
Zdravím, zhruba před 22 měsícema jsem si pořídil 2 mladé ancistrusy do 112 l akvária, které mám na profilu. Za tu dobu pěkně povyrostli. Dnes jsem bohužel zjistil, že mi jeden zahynul. Je rozumné dokoupit nového a pokud ano, nevadí, když bude zase menší?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2016 15:05 Muž LiborSprysl [9015] Re: jollyjoker
Samozřejmě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2016 13:30 jollyjoker – dno u ancíků
myslíte, že můžu mít ancíky jenom na dně bez písku ?.. nějakej kámen a kořen bych tam dal.. chtěl bych je mít v odchovném akvárku s malýma pavíma očkama. Kvůli, místu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   21.06.2016 19:35 Muž TRULY [164] Re: Karffe
Tak aby ti aj niekto odpovedal tak pisem :-D
U mna ak samec hadze strk tak sa pripravuje na trenie. Vacsinou je to pri nejakom ukryte alebo nejakej skale atd.. Treba zvazit ci ten ukryt bude vhodny a vi radsej nezvokit nejaku umelu jaskynku prioadne kokos.
Zahrabat by sa nemal aj ked kopa strku bude naokolo ale raz sa mi stalo ze sa vopchal pod koren a hadzanim strku sa prihrabal tak ze som si myslel ze azda vyskovil z akva. Nakoniec po vybrati rastlin a vsetkeho som ho nasiel pkd korenom. Trcali mu asi len oci :-D a samica prinom ovsem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.06.2016 07:21 Muž Yirka [9237] Re: LiborSprysl, Karffe
Vskutku hodnotná a pomáhající odpověď experta tomu, kdo se před pár hodinami zaregistroval.
hmm
Ancistrus v tu dobu začíná svou aktivitu, více si o něm přečti zde: rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_sp_obycejny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -4   21.06.2016 05:48 Muž LiborSprysl [9015] Re: Karffe
Vědí skoro všichni, kteří umí číst... ;-) :-P ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2016 02:43 Karffe – chování ancistruse!!!?
Ve večerních hodinách sebou ancistrus v akváriu pěkně vrtí, tak že to jde slyšet, snad si neublíží na kamenném podkladu, mám akvárium vysypané malími kamínky pro akvaristiku... Má otázka ale je zda lit o dělá že má například hlad, to mne napadlo že na sebe tak upozorňuje... nevíte někdo? coze

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2016 11:38 - Re: Ji333
Am majú fúziky aj stredom pomedzi oči,tak potom to budú zrejme samce.Večne sa takto dobiedzajú.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2016 11:31 Ji333
Zdravím,
chci se optat na chování ancistrusů. Mám doma tři kusy cca 7,6 a 5cm. Největší si veškeré žrádlo bere pro sebe, odhání i ryby, okurku si hlídá i když už nejí. Ty dva větší nemají bodláky na hlavě a už jsem spatřil jak se mezi sebou "jakoby" perou. Nejmenšího vždy zdrhne bez konfliktu. Nejmenšímu začínají vyrůstat bodláky v řadě na čumáku.
Tak se chci optat jestli samice od nich jsou mezi sebou také agresivní a nebo mám z nich čekat samce?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.03.2016 23:49 -
Fotka k příspěvku :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2016 20:16 Žena petrys [107]
Dobrý den. Máte někdo zkušenosti s chovem ancistruse u závojnatek? Mám obavy, aby jim v noci když spí neukusoval závojové ploutve, potřebuji ale do akva nějakého řasožrouta. Nerytiny nespasou všechno a okružáky mi závojnatky úspěšně baští. Děkuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2016 14:35 R Muž ctibum [7165] Re: ioopp
No jsem vůl, že jsou čuňata jsem věděl. Neměl jsem se nechat ukecat. Chtěl jsem Krunýřovec Haroldův, ale ten se nedal sehnat, nebo otíky, ale ty prý boží nejsou...
No nic, jdu je nabídnout, snad si je někdo vezme...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.03.2016 14:13 ioopp Re: ctibum
Podezříváš je dobře. Jsou to čuňáci. Jestli je Ancistruse nutné mít s ohledem na rodinu, pro kterou jsou boží :-D tak si tam nech jen nějakého jednoho favorita... Rozdíl bude viditelný velice brzo. V pěti kusech nejspíš na 60l hrubého objemu to bude s jejich růstem stále větší otročina na údržbu a ne akvaristika :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2016 13:46 R Muž ctibum [7165]
Zdravím
Mám v akva 61l (viz prezentace Prvorozené) 3x Betta, cca 20x razborka a 4x Acncistrus sp. (aktuálně cca 5cm).
Všechno vypadá fungující, ale neustále řeším problém s vodou. Hodnoty víceméně v normě a bez výkyvů, pokud se dá zhruba věřit papírkům eSHa 6v1, ale pořád mi v ní plave bordel. Ne že by tam plavaly kusy detritu, ale takový ďubky všelijaký mrňavý. Filtr je původní Biobox. Teď jsem ho předělal, resp. vykuchal z něj ty originál náplně (hrubý molitan, 2x kuličky, jemný molitan) a celý prostor vycpal středním molitanem (cca 10x5x25cm). zdvojnásobila se tím náplň, tak se to třeba zlepší.
Nepřekrmuju, spíš podkrmuju.
Ale proč to sem píšu. Myslím si, že za to můžou Ancistrusy. Že jich tam je moc a že ten bordel dělají a víří hlavně oni. Podezírám je správně? nebo to má širší souvislosti s osádkou?
Vodu měním a dno povrchově projíždím jednou týdně.
Koupit jsem je tenkrát musel, protože "jsou boží a my je chceme", říkala žena a děti, ale raději bych je dal pryč, nebo vyměnil za otíky nebo nějaký menší druh v menším množství...
Za názory předem díky a omlouvám se, pokud je to už OT...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2016 23:33 Majo Re: prasan
tak to asi skusim naštudujem čo a ako ohladom tych rýb a pokusim sa zohnať aspon jeden párik na skušku do jedneho akvarka ... inak vdaka za radu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 23:13 - Re: Majo
Moje P.taeniatus mám s troma otíkmi a i keď ich samec riadne niekedy popreháňa,tak si nesťažujú.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 21:28 Majo Re: prasan
presne na Pelvicachromis som myslel len neviem čo porobí s ancikmi sice samci maju od 12 do 15 cm a najmenšia samička ma cca 7 cm či mi ich neuštvu alebo niečo take
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 21:11 - Re: Majo
Sú aj drobné cichlidky.Apistogramma,Pelvicachromis atď.Apistogramma som nikdy nemal no za to Pelvicachromis vie ikry zašiť až na neuveriteľné miesta,kde by ich asi ani dospelý ancík nedostal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 20:28 Majo Re: prasan
to mi je jasne že to požeru preto neake rybky čo kladu ikry do neakych úkrytov alebo niečo take a stražia si potomstvo to by som ich potom preložil do samostatnej nadrže len 250L akvarium a ryby na dne a 90% akvaria volne tak to chcem neako využiť no ... uvažoval som nad skalármi alebo male druhy cichlid (ale k tym sa neprikláňam viem čo su za potvory)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2016 20:23 - Re: Majo
Ancíky ikry žerú radi,hlavne v noci.To žiadna ikernatá rybka zrejme neustráži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 19:53 Majo Re: Majo
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 19:51 Majo ake ryby k ancikom do chovňe
Ahojte mam taku malu chovňu ancikov a uvažujem aby som využil akvaria na plno a neviem sa rozhodnuť ake ryby by som k nim ako chovne kusy mohol dať aby antici neboli v strese a zaroven aby aj tym zatial neznámim rybkám nepožrali ikry ... ma s tym niekto neaku skusenosť??? živorodky nie tie mam v 3 akvariach a este dalších 5 mam len ancikov tak ich chcem neako využiť .. neak takto vyzerajú akvária (fotka ) maju od 112 -250L ... vopred dakujem :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.02.2016 07:19 Muž Yirka [9237] Re: Kebab
Už jsem to tu uváděl několikrát. Někdy mi začali opouštět úkryt až po 3 týdnech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.02.2016 23:42 Muž patamatix [408] Re: Kebab
Tak se neboj,vylezou.Už si nepamatuji jak dlouho jim to trvalo u mě,ale příroda ví co dělá. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2016 23:39 Kebab Re: patamatix
Jasný, flákají se na zadní stěně "boudy" :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2016 23:25 Muž patamatix [408] Re: Kebab
A už jsi je viděl? Pokud jo,tak se neboj až přijde čas vylezou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2016 23:06 Kebab – Pořád neplavou...
12 dní po nakladení jiker zůstávají vylíhnutí malí ancistrusové pořád schovaní pod bdělým dohledem otce. Je to OK? coze

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.02.2016 08:50 - Re: Kebab
Ancistrus má prídavné črevné dýchanie.Možno zlá voda a možno ani nie ,nakoľko je to u nich normálne.Pre pokoj duše odporúčam ako by napísal romant ;-) pritlačiť na výmenu vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2016 07:42 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Kebab
Možno sa dusí. Ide o čerstvé akvárium? Ak áno, kedy bola naposledy menená voda? Čo všetko je v akváriu, ako je veľké? Čo ostatné ryby? Nejaké meranie škodlivín vykonané nebolo? Výmena veľkej časti vody by mohla pomôcť, ja v odchovnom mením aj 80-90%, ale tam nemám nič iné, len ancíkov a nechtiac premnožené krevetky. Chcelo by to viac info o akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2016 01:26 Kebab – Dotaz
Ancistrus mi kazdou chvili plave k hladine a zpatky. Nevite, co to znamena?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2016 06:58 - Re: Kublik
Je to normálne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2016 01:32 Muž Kublik [8] – Nechápu proč
Zdravím, koupil jsem na burze už dospělého samce Ancistrusa sp. Gold a odkdy je v akváriu, tak si nasel díru v kořeni a nonstop je v ní zalezlej. Myslím, že jí dokonce už i vyhloubil, protože na začátku z ní trčel víc. Nereaguje ani na nasypaný krmivo, prostě je tam furt(možná v noci ne, to nevím).
Chtěl by se zeptat jestli je to normální?
Případně, měl bych mu pořídit samičku, ať má důvod vylézt? :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2016 21:02 Muž curk [0]
Asi jo ale zatím jsou malý až budou větší budu to muset asi nějak řešit. Pardon tohle je taková zacatecnicka chyba je mi 13

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 65

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 51162x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/84-ancistrus-sp--chov?od=324