Ancistrus - chov
Je mi to ale divný. Ta přísavnice byla předtím živá a po pár minutách ji drbal na kosti. A najednou druhá ryba fuč. Je mi to divný, nic jinýho mě nenapadá:(
To víš, že si na uhynulých rybkách smlsne. Ale že by v nádrži chytal zdravé přísavky thajské nebo neonky - to by byl hit na You tube.
Starší reakce

Podobná zranění jsou u samců ancistrusů běžná po soubojích. Tam ale bývají na obou stranách hlavy, od ostnů co mají u žáber. Nestalo se mi, že by byl problém s hojením, za pár dní bylo vždy vše v pořádku.
0 18.05.2011 17:38 Tonakona – Strhlá kůže

Ahoj, včera jsem se zhrozil, když jsem uviděl co se stalo mému ancíkovi. Má strženou kůži přes půl hlavy a oko zakalené, takže je na něj asi slepý. Chovám je společně s kančíky a akarami. Ancíků mám 5, asi samé samce. Kančíci je občas proženou, ale spíše si jich nevšímají. Občas se poperou i mezi sebou. Ale nevěřím, že mu to udělala jiná ryba, řekl bych, že se asi někde šprajcnul a nemohl se dostat ven. Nestalo se někomu něco podobného? Zahojí se mu to? Zdá se mi, že se mu ta rána od okrajů začíná hojit, chová se celkem normálně, jen vypadá jak terminátor.
Starší reakce
Tak zajdi do akvaristiky kup nejake 2 ancistrusi a uvidis co z toho casem bude

Pokud chceš jednoho, tak máš jedno, jestli to bude samec nebo samice, ne? Je fakt, že snadněji poznáš samečka. Já měla jednoho a až snad po roce a půl mu začli růst fousky. Do té doby jsem si myslela, že mám konečně samičku

tak jo,asi pořídím jen jednoho a budu na něj hodný,když tam nebude mít bráchu (:o
no jo dva samce,ale to bych je musel koupit větší,abych poznal,že jsou to samci,když koupím jednoho malého,tak se mi určitě nevytře (:o
Tak to bych se nebál dej tam klidně 2 samce když jim tam uděláš nějaké ukryty tak je to v pohodě.
120 litrů,já jen aby mu nebylo smutno.
Měl bys mít jednoho samce a 2 nebo 3 samice. Ale pokud je nechceš množit tak kup jen jednoho. Jak velké máš akva?
no jo ale co až vyrostou?co koupit jen jednoho,pak by se nemohli rozmnožovat (:o, ale oni mají asi být minimalně v páru,že?
Maslím si že to poznáš už tak od 6 měsícu až maj něco přes 5 cm. Jinak si tam dej co chceš když budou menší tak si myslím že se snesou.
ano,vím ,že u malinkých se to nepozná,od kolika měsíců se dají poznat jestli je to kluk nebo holka?a co byste mi tedy poradili,dva samečky nebo dvě samičky?
Já mám 4 samce a 1 samičku ve 200l akva a jsou naprosto v pohodě. Klidně si všichni oďobávají jeden kořen najednou a to rozhodně nebyli kupovaní všichni najednou. Takže bych se fakt nebála.
Navíc bys musel koupit už dospělé jedince, abys poznal pohlaví

čauky mám 2 samce a neperou se mi. jen když jsem jim tam hodil jídlo tak ten větší toho menšího odháněl a proto jsem to vyřešil tak že jim vše dávám na půl a každému na jinou stranu takže má každý své a jsou v klidu.
ahoj,prosím mohu chovat 2ks ancistrusů,ale jen samičky?nechtěl bych totiž ,aby se mi vytřely.tedy vlasrně ano,ale představa ,že jich v akva bude najednou např. přes 50ks,to ne ,kam s nimi,a tom nemluvím ani radši o odchytu.mám 120 L akva,zatím bez rybek,zajíždím ho.předpokládám,že 2 samečci by se mi stále prali.proto myslím,že 2 samičky jsou lepší.dík
Starší reakce
Tak to mám 2 samce tím pádem. Mám ještě jednoho a ten má 2x tolik fousků.
Samec, podle těch fousků.

vyhovovala limitně. Podle obalu se původ pokaždé poznat nedá, kdo to zabalí (či přebalí!), uvede se jako výrobce. Rizikem jsou salmonely, tam bych pro krmení syrovým masem doporučoval kuřecí maso před použitím opláchnout octem nebo roztokem kyseliny citronové (nebo namočit) a potom opláchnout vodou. Nebo celý kus masa krátce namočit do vařící vody a potom zpracovat, v podstatě zůstane uvnitř syrové. Ale jinak obecně patogeny z teplokrevných zvířat jsou méně problematické než patogeny z vodních živočichů.
Mražený nebo živý plankton je určitě riskantnější, a z mraženého jsou vyšší ztráty živin.
Blíže k problematice tuků a bílkovin viz články na Akvarista.cz
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/…
Petr Novák
HaDaS napsal: Tak budeme trpělivě čekat na odpověď.
Požádal jsem o ní odborníka na slovo vzatého, p. Petra Nováka (zde přehled jeho článků na akvarista.cz , kde postupně vycházejí další-
www.akvarista.cz/… ), takže tady je:
Ancistrusové a krmení
Ancistrus je podle všech příznaků všežravec. Čili jenom rostlinné nebo jenom živočišné krmivo není vhodné. Pokud rostlinné krmivo, jednoznačně preferuji špenát kvůli obsahu edkysonu, který podporuje rozmnožování, poslal jsem o něm článek na Akvarista.cz, ale nevím redakční termín. Kromě toho okurka zhoršuje trávení a není jako krmivo příliš vydatná.
Maso teplokrevných zvířat pro ryby je problematické.
1/ Hůře se tráví, má vyšší obsah kolagenu než bezobratlí. Ancistrusové se v přírodě lovem obratlovců asi neživí a nebudou adaptováni na jejich častý příjem.
2/ Obsažený tuk (je skrytý, není vidět, ale je ho tam dost na to, aby dělal problémy) má vysoký bod tání nad 35 st. C, což je více, než je teplota akvarijní vody, tím se špatně metabolizuje a při častějším krmení to způsobuje „margarinovou nemoc“, čili problémy z nemetabolizovatelných mastných kyselin. Ještě rizikovější je krmení hovězím srdcem, tam je bod tání tuku asi o 5 st. C vyšší a obsahuje více trans-mastných kyselin.
3/ Pokud se maso vaří, tak je sice stravitelnější (štípnutí proteinu na sylfohydrylových můstcích), ale nastává tepelná degradace nejdůležitější esenciální aminokyseliny lysinu, její obsah se snižuje o třetinu až polovinu. Tím se výrazně snižuje základní hodnota masa jako zdroje bílkovin, v podstatě také o třetinu až polovinu. Také se poněkud degradují některé další termolabilní živiny. V důsledku toho je potom nutný celkový vyšší příjem bílkovin i jiných krmiv, ovšem přebytky zvyšují zátěž vody dusíkem a zvyšuje se množství detritu, tedy i čerstvé ohřáté vody na výměnu.
Ohledně tepelné úpravy masa osobně bych spíš volil maso syrové.
Názory na škodliviny v kuřecím masu jsou poněkud sporné, primárně naopak konverze živin při výkrmu je nejvyšší, takže teoreticky kuřata by měla být nejméně zatížená. Za rizikovější bych považoval spíše kuřata asijského původu (Thajsko je druhý největší světový producent) kvůli riziku krmiv (obilovin) pěstovaných v místech s vysokou ekologickou zátěží (Čína, Indie), tam jsou rezidua v rostlinách HODNĚ vysoká (až 1000x), ale na evropský trh by se kontaminovaná kuřata teoreticky dostat neměla, kromě toho kontaminovaná krmiva se „ředí“ s těmi čistými, aby
Tak budeme trpělivě čekat na odpověď.

Zda to může škodit, nám bude muset napsat někdo jiný. Vzhledem k tomu, že vám to bez obtíží baští, bych tipl, že jim to nijak neublíží. Ale třeba je vařením o něco šidíte.
Občas čtu, že někdo vaří rybám, ale jste asi první, kdo mi napsal i proč tak činí

.
Syrovou dávám rybu (file apod.). U kuřete jsem to zkusil jednou, zachutnalo to rybkám, a tak to dávám dále. Poprvé jsem jej uvařil proto, protože jsem se bál právě toho zanesení nežádoucích látek a organizmů do akva, jak jsem již psal. Přeci jen, v drůbeži je toho dost.
Jestli je k tomu trávicí trakt rybek uzpůsoben, je docela zbytečná otázka.
Možná je to pro mně práce navíc, vaření pro rybky, ale když to takto občas udělám, tak mně to nezabije. Ancíkům to chutná, rostou jak z vody

, tak proč ne?
Spíš by mě zajímalo, jestli to vařené kuřecí může ancíkům uškodit, když jsi již zmínil ten dotaz ohledně uzpůsobení zažívání rybek.

Netvrdím, že jim vařená strava vadí. Ptal jsem se pouze, zda je jejich zažívání k tomu uzpůsobeno.
Vařit maso rybám mi prostě přišlo poněkud nelogické.
Mé ryby naštěstí vařenou stravu nevyžadují, ale je pravda, že syrovou stravou krmím teprve šestým rokem.
Proč by jim měla vadit tepelně upravená potrava? Provozuji to tak 7 měsíců, rybám chutná, jsou zdravé. Rozumnou úpravou zamezím zanesení nežádoucích organizmů a látek do akvarijního prostředí.
Vynechám-li teď akvarijní ryby, směsi pro lov ryb jsou tepelně upravovány běžně.
Jestli ale dělám něco špatně, tak si velice rád dám poradit.
HaDaS napsal: Když dám vařené kuřecí (prsíčka rozřezaná na drobno), tak to co nestačí zblajznout rychlejší rybky a padne ke dnu, tak o to se krunýřovci porvou.
Vařit maso rybám?
Proč? Copak to vyžadují a mají zažívací trakt uzpůsoben k příjmu tepelně upravené potravy?
Jo tohle také znám, ale největší masér byl před lety můj starý velký samec thorakáta, který dokázal vysát tetramin na hladině totálním vírem...na ostatní se dostalo jen to drobné, co mu vyletělo ze skřelí

a budou ted znecistovat jako z vlocek nebo hur?
ja jim ted dal s tou okurkou i file a zerou to vsecyny ryby co v akvariu jsou

takze je to snad vyreseno a nebudou mi zrat kytky
Když dám vařené kuřecí (prsíčka rozřezaná na drobno), tak to co nestačí zblajznout rychlejší rybky a padne ke dnu, tak o to se krunýřovci porvou. Když dám do krmítka mražené dafnie, komáří larvy, nebo žábronožky, tak se na krmýtko přisají každý jak se dá, a dokud se nenabaští, tak tam jiné rybky nepustí. Dokonce jsem musel mraženky přestat dávat do krmítka, jinak by se na ostatní ani nedostalo.

Mraženejma patentkama a v tomto období už mají živý dafnie a buchanky.
U mě když ji budou mít možnost vybrat, tak rozhodně jako první půjdou po masitý potravě a teprve až když nebude k dispozici, tak nepohrdnou ani tou okurkou, takže souhlasím s tím, že to jsou všežravci.

nevím, oni prostě sežerou okurku , která je větší než oni,
Jde mi o to, jestli to co z nich vypadne nejak neznecisti vodu vic nez obvykle.
Masožravci? Tak to určitě nejsou rozhodně nesouhlasím. Odchoval jsem spoustu Ancistrusu a spousty druhu a jsou to všežravci kteří upřednostňují rostlinou stravu. Nepopírám že masitou nepotřebují.
Ono víc než okurkou jim přilepšíš nejlép něčím masitým, třeba patentkama, jsou to masožravci.

Jak dobře ancistrus stráví okurku? Pořád tam nějakou žužlají tak nevím jestli to potom třeba nezkazí vodu hůř než třeba když snedí to co zbvyde z vloček.
Ano dřevo mají vemi rádi, ale pokud to vyvážíš správným krmivem pro sumcovité ryby neviděl bych v tom problém a ještě přidat nějaké ty úkryty
Přidat reakci
1 ...... 65
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 51162x