Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Vodnatelnost

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Vodnatelnost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2020 12:11 Muž Lister [169] Re: afc1886
Tak rybka zatím žije. Ráno vypadal stejně jako včera. Moc nevěřím že to dáme, ale i tak bych chtěl něco zkusit.

Pokud bych zvažoval, že mu dám ATB, tak které nejlépe zvolit? Penicilin i sulfonamidy jsou za pár korun, tak bych tomu chtěl dát šanci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2020 17:34 Muž Lister [169] Re: afc1886
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Snažil jsem se, ale je zatím dost aktivní.

Břicho fakt hodně nafouklé. Tam odstávají šupiny. Jinak ne. Žádných vředů jsem si nevšiml. Jestli má větší oči úplně nedokáží potvrdit, ale jak tak na něj koukám tak ani vyvrátit. Zkusil jsem ještě jedny fotky a docela je zesvětlil, aby to břicho bylo lépe vidět.

Akvárium 25 litrů, měním vodu týdne 50%, dusík je tam skoro na minimu, naopak musím dodávat pro rostliny. NO2 nula.

Teď měním vodu, vypral jsem filtr a přemýšlím co s ním.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.01.2020 16:35 R Muž afc1886 [14704] Re: Lister
Na té fotce moc nevidím, ale začal bych tím, že omezím jídlo a hlavně mu ho dopřeji mnohem pestřejší. Taky prezentace akvária by nebyla na škodu, aby si šlo udělat lepší obrázek o akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2020 16:02 Muž Lister [169] – Co bych mohl zkusit
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj.

Prosím o radu. Samec bojovnice, doteď zdravý, velmi aktivní, necelý rok starý.
Včera jsem si všiml že má trochu větší břicho, do dnes se hodně nafoukl. Žije v malém betarium se samičkou. Podmínky tama dobré, hodně rostlin.
Přiznám, že krmín jen suchým a možná trochu moc, ano je to špatně, ale to u něj teď už nenapravim.

Potřeboval bych poradit, co by se teoreticky dalo zkusit. Je to synova první ryba, utracení připadá v úvahu až na tom bude fakt špatně celkové. Zatím dál lítá po celém akváriu a vypadá čile.

Nechci zaručenou spásnou myšlenku, které ho 100% vyléčí, ale tip co bych zkusit mohl. Když to půjde k horšímu, zbytečné ho trápit nebudu.

Jestli mu selhal nějaký orgán a má třeba ascites při renálním selhání, tak stejně nic nepomůže, Ale nechci jen říct klukovi promiň a hodit ho do záchodu.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   16.11.2019 15:05 Muž RAP [1557] Re: DanielCoufal
Nečekat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.11.2019 13:17 R Muž afc1886 [14704] Re: DanielCoufal
Já bych nečekal a rybce pomohl na druhý břeh, ale počkej co ostatní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2019 13:03 Muž DanielCoufal [1] Re: Tojsouvěci
Fotka k příspěvku Přikládám ještě jednu fotku. Už se dostavilo i vystoupani šupin. Mám ještě čekat a nebo rovnou utratit?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.11.2019 00:56 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: lacewings
lacewings napsal: - u čichavců nedochází v řadě případů k zmiňovanému zježeni šupin, dříve nastupuje zřetelně exoftalmus ;-)
Jen malé doplnění,pro usnadnění orientace náhodných čtenářů: exoftalmus = částečné vysunutí oka z očnice,vyboulené oko. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.11.2019 23:54 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: DanielCoufal
- kolega vám nadstandardně vypsal problematiku alimentarnich potíží, o kterých jsem se zmínil již ve svém příspěvku, proto ten dotaz na krmivo
- pouze krátce doplním informací, u čichavců nedochází v řadě případů k zmiňovanému zježeni šupin, dříve nastupuje zřetelně exoftalmus ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   15.11.2019 20:36 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: DanielCoufal
Podle tvaru těla bych tipoval,že se jedná o samici Čichavce zlatého - Trichopodus trichopterus „Gold“. Zvětšení břišní dutiny je způsobeno tělní tekutinou:zánětlivý (exudát) či nezánětlivý výpotek (transudát),přesnou diagnózu,nelze bez pitevního vyšetření určit.Možnou příčinou je selhání ledvin,jater,lymfatických cév trávicího systému,napadení bičíkovci atd..Z fota není zřetelné: zježení šupin,krvavé kožní nekrózy a případné vyboulení očí,typické pro zmiňovanou bakteriální virózu uváděnou pod názvem vodnatelnost,přesto zdravotní stav ryby směřuje k jejímu urychlenému utracení,cesta zpšt nevede..Akvarijní ryby v přírodě konzumují zooplankton,fytoplankton a vodní rostliny s nízkým obsahem sušiny,na převážné krmení,nebo překrmování koncentrovanými granuláty a vločkovými krmivy,není jejich organismus stále dostatečně vybaven a občas zkolabuje.Pokud nemá více ryb obdobné zdravotní problémy,jako ta na snímku,tak není důvod k panice a bylo by vhodné zaměřit se na pestřejší jídelníček s přírodní složkou potravy.

Kdo má zájem,ať si stáhne: www.google.com/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2019 18:14 Muž DanielCoufal [1] Re: lacewings
Krmim normálně suchým krmivem. Od vloček po granule a občas mrazenym. Chování apaticke hledá soukromí a moc se nepohybuje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2019 18:09 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: DanielCoufal
- je u ryby zřetelný exoftalmus, z fota nelze poznat
- popište chování ryby, může jít o alimentárni problem
- čím krmite? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2019 16:43 Muž DanielCoufal [1]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím. Je to vodnatelbost? Jedná se o čichavce libajiciho
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.08.2019 21:35 R Muž Anthrax [4787] Re: Elissa
Koukni sem rybicky.net/forum/8894 Řešilo se to tam. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2019 19:33 Žena Elissa [88]
Hezký večer, ráda bych se zeptala, umřela mi betta na vodnatelnost, ráda bych tedy akvárium řádně vyčistila a založila znovu. Ale chci se zeptat, co s rostlinami? Musím je také zlikvidovat? Jsou tam anubiasy, hygrophila, nějaká ta šípatka a echináč tropika.

Omlouvám se pokud je tohle špatné téma, nevymyslela jsem lepší. stydim

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.03.2019 20:09 Muž pjt [6]
Bettka ožila, už je týden zpátky v akvárku. Sice se mi nezdá že by nějak splaskávala, ale rozhodně je pryč všechna letargie.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.02.2019 23:32 Muž pjt [6] – infekční vodnatelnost
Dovolím si podělit se o zkušenosti, v pokročilém stadiu (markantní odstávání šupin, vypadá při pohledu shora jako ježek) už je opravdu neléčitelná, rybka má poškozené vnitřní orgány a moc šancí nemá. První setkání s touhle nemocí je drsné a troufám si říct že u většiny začátečníku včetně mě neúspěšné. A opravdu nejdůležitější je čistá a pravidelně měněná voda, stačí v malém akvárku to o týden přepísknout a je vymalováno. Když se vám ale podaří nemoc rozpoznat včas - rybka je apatická, i když žere tak má tendenci se moc nehýbat a šetří energii, odpočívá na dně a hlavně to vypadá, jako by díky menšímu množství pohybu tloustla a především při pozorném prohlédnutí zblízka jí lehýnce začínají odstávat šupinky v místech kde je tlustá, hlavně když se otáčí. A pokud navíc máte špatné svědomí že jste zanedbali hygienu, je dobré ji dát do karantény a přeléčit "Sera bactopur direct" a při tom zvednout teplotu na 28°C, vzduchovat. Je to dost silná chemie, takže např. plovoucí kytky co jsem jí tam dal aby se měla kde schovat byly spíš k horšímu, po 4 dnech začaly hnít, takže spíš doporučuju držet čistou vodu. Obden vyměnit půlku vody a doplnit antibiotika. Krize nastoupila 5-6 den, to už Bettka jen ležela na dně a dalo jí evidentně dost práce se dostat na hladinu nadechnout a nežrala. Od 7. dne měním denně 1/3 vody a už nepřidávám antibiotika. Dneska je to 11dní od zahájení léčby, pořád vypadá obézně, ale už plave v celém objemu nádržky, po dně se neválí, baští a pokouší se strašit svůj odraz. Pro jistotu jsem dneska přidal kapku Esha 2000, preventivně aby oslabený organismus nechytil plíseň nebo jiné svinstvo a držte jí palce, asi ještě nemá vyhráno, ale doufám že je na dobré cestě. Věřit tomu budu až trochu splaskne, to by mohla být definitivní známka že se vrací k normálu bez následků...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2019 13:55 Muž zervan [1123] - Rostliny
Dnes som si všimol, že jedna Razborka bornejská vyzerá ako z katalógu chorôb - vodnateľnosť. Má odstávajúce šupiny, je nafúknutá a úplne bez farby (resp. skoro biela). No má apetít a pri kŕmení sa správa ako všetky ostatné, teda zaujíma sa o potravu a kŕmi sa. Ostatné razborky vyzerajú v pohode. Nikdy som sa s touto chorobou nestretol, premeral som vodu - žiadne merateľné dusitany, ani amoniak. Teplota je v norme - 24 °C. Ide o toto akvárko: rybicky.net/nadrze/27872-zervan-vanicka

Rýchlo som googlil a dočítal sa, že liečba je prakticky nemožná, prípadne možno by pomohli nejaké antibiotiká.

V pivnici mám (zväčša nepoužité) liečivá, skoro všetko na parazity a nie baktérie, no potenciálne by možno mohol pomôcť Acriflavin alebo eSHa 2000? Alebo inak - rybku musím tak či tak odloviť preč. Buď ju rovno utratím alebo dám do nádoby s dávkou Acriflavin alebo eSHa 2000. Nechcem to miešať, tak prosím o názor - ktoré liečivo by dalo vyššiu šancu na úspech? Samozrejme nečakám zázraky, ale keď už roky opatrujem v pivnici spomínané liečivá "pre prípad potreby", tak prečo by som neskúsil...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2018 17:48 blue-kitty
Tedy druhý pokus, ale rybičky se nějak vylekaly, přitom normálně právě plavou u přední stěny akvária.

youtu.be/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 21:17 blue-kitty Re: Anthrax
Dobře, zkusím druhé video zítra až bude zapnutá zářivka. Zježené šupiny mi nepřipadá, že by byly.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 21:15 R Muž Anthrax [4787] Re: blue-kitty
Není tam nic vidět. Příště rozsviť (akvárko) až budeš něco točit nebo fotit. ;-)

Mají zježené šupiny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 21:02 blue-kitty – Infekční vodnatelnost nebo zbytečně plaším?
Dobrý den, když jsem četla o nemocech ryb, pomyslela jsem si, že samice Gold Molly u mě mají dosti velká bříška a očička taky taková větší než u duhových pavích oček. Možná zbytečně plaším, ale raději se zeptám...

Natočila jsem krátké video, protože u foťáku mi vůbec nešly samice zachytit.

youtu.be/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.02.2018 19:43 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Figo
Figo napsal:..... poslední dobou se ji zvětšilo (nafouklo) břicho.... je to podle mě vodnatelnost, chtěla by se zeptat jestli se nedá nějak vyléčit..? četla jsem, že by se mohl dávat V-Penicilin a nebo sulfonamidy..
-podle zvětšení (nafouknutí) sice lze zvažovat vodnatelnost ,ale není to přímo určující ,nebot v případě vyklenutí (zvětšení) tělní dutiny se může klidně jednat o plynatost střev ,poškození nebo infekci ledvin ,případně o Ichthyosporidium (druh plíseň) , mnohdy bakteriální infekce vlivem zvýšené koncentrace NO2 ,včetně možnosti Mycobakteria
-u vodnatelnosti se léčí pouze v raném stádiu ,pozdější rozvinutá nemoc ,kdy je imunitní systém vystaven stresujícímu faktoru ,léčba je již zbytečná za pomoci antibakteriálních léčiv (antibiotika, sulfonamidy).
-výše uvedené není diagnostikou nemoci v dotazu ,pouze náhledem možných možností ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   06.02.2018 18:11 Muž UndeR [80] Re: Figo
Chtělo by to dát sem fotku a podrobněji specifikovat. Jak je to dlouho co se jí zvětšilo břicho atd. Ideální by samozřejmě byla prezentace celé nádrž ;-) Takto se dá jen těžko radit. Pokud by to byla skutečně vodnatelnost, tak by asi bylo lepší ji šetrně utratit než prodlužovat trápení léčbou s nejistým výsledkem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2018 17:57 Figo – vodnatelnost léčba?
Dobrý den mám bojovnici. poslední dobou se ji zvětšilo (nafouklo) břicho.... je to podle mě vodnatelnost, chtěla by se zeptat jestli se nedá nějak vyléčit..? četla jsem, že by se mohl dávat V-Penicilin a nebo sulfonamidy.. neuškodí jí to??
předem moc děkuji za odpověď :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 17:42 Petr Re: romant
Perfektní, moc děkuji za radu, okamžitě tak udělám a snad vše dobře dopadne. Děkuji a přeji pěkný večer.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 17:40 R Muž romant [27987] Re: Petr
Petr napsal: No, právě že vypadala uplně stejně jako na fotkách. Možná ještě hůř. Nikdy jsem nic takového neviděl na vlastní oči, tak nevím jak teď přesně postupovat.Vyměnit polovinu vody, tuto lehce zasolit(polévk lž. na 50 litrů) a čekat, jak jsem opsal v minulém příspěvku, protože ona další rady už bude na totálku, tedy pokud se ukáže pokračování nemoci, ale nepředbíhejme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 17:37 Petr Re: romant
No, právě že vypadala uplně stejně jako na fotkách. Možná ještě hůř. Nikdy jsem nic takového neviděl na vlastní oči, tak nevím jak teď přesně postupovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 17:29 R Muž romant [27987] Re: Petr
Proto se na to ptám, co tě k tomu vede. Jestli ryba vypadalo tak jako na fotkách zde v sekci nemoci, potom se asi právem domníváš, že šlo o vodnatelnost, ale ještě bych nepodléhal panice a neděla žádný unáhlený kroky, zaujal pozici vyčkávajícího střelce, tedy akvo podrobil intenzivnímu sledování a vyčkal zda-li se to zopakuje. Onen případný drastičtější zákrok bych dělal až se ukáže, že to pokračuje, každý akvo je originál a to i v tomto směru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 17:21 Petr Re: romant
Děkuji za rychlou reakci. Rybka byla nafouklá (což jsem uplně neřešil), poté se jí zježili šupinky a udělali takové jakoby puchýřky. Druhý den bylo po ní.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 17:19 R Muž romant [27987] Re: Petr
Tak v první řadě je nutno si odpovědět na otázku, zda-li to skutečně vodnatelnost byla. Z čeho tak soudíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 17:12 Petr Re: romant
Dobrý den, poradíte prosím, jakým způsobem nádrž vydezinfikovat po zjištění vodnatelnosti a úmrtí? Četl jsem příspěvky, ale nikde jsem nenašel (nebo nevšiml). Jestli musí vše pryč (kořeny, rostliny, kameny, substrát atd), aby se do nádrže mohly rybky do budoucna vpustit? Moc děkuji za jakoukoliv odpověď.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 20:10 Muž Kubaa [718] Re: GoldfishJana
Přesně tak, na závojnatky je to prostě příliš malé. Pokud chceš chovat závojnatky, začal bych u akvária nejméně 200 litrů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 20:07 Muž Densi [40] - AmerikaRe: GoldfishJana
Tohle nevyléčíš..........zbytečné rybí trápení..... tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.01.2018 20:06 R Muž romant [27987] Re: GoldfishJana
Šetrně utratit, akvárium desinfikovat, tedy komplet a vybrat odpovídající osádku, kterou tři závojnatky rozhodně nejsou, na ty by jsi potřebovala min. 120 litrů vody, velmi účinnou filtraci a týdenní výměnu klidně poloviny vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 20:03 GoldfishJana – Závojnatka pearlscale - má vodnatelnost?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, mám první akvárium, které má objem 42 l. Do něj jsem si na začátku září pořídila tři Závojnatky druhu Pearlscale. Všechno bylo ok, až do ledna, kdy mi jedna z nich umřela. Předtím vypadala a chovala se ok, jediné co, tak měla na boku tři malé červené tečky. Po tom jsem do akvárka aplikovala léčbu Sera Omnipur a vyměnila část vody (jinak měním vždy cca 15 l za 10 dní). Bohužel jsem si všimla, že druhá rybka má u ocasní ploutve ty tečky také a dokonce kolem nich má jakoby vystouplou kůži. Dnes ráno jsem na ni koukala a přijde mi, že má i zježené šupiny. Našla jsem si tady, že by mohla trpět vodnatelností. Poznáte to z fotek? Co se s tím dá dělat? Normálně jí, aktivně plave, nechová se nijak apaticky, takže bych jí chtěla zkusit zachránit a nemuset jí utratit sad Zatím jsem ji přesunula do desetilitrové nádrže a dala jí tam další dávku Sera Omnipur.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.12.2017 09:57 Maq Re: Mirunek
Doplním ctibuma v tom smyslu, abys jeho rady bral opravdu vážně. Tak jak to máš je to beznadějné. Pokud opravdu chceš mít akvárium, využij všeho, co toto fórum nabízí, získej vědomosti, a potom začni znova a líp.
Čti a neboj se zeptat. My víme že zpočátku to vypadá obtížně a ochotně poradíme. Většinou jsme začínali stejně špatně jako Ty, tak to umíme pochopit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   09.12.2017 01:22 R Muž ctibum [6926] Re: Mirunek
No, tak to se moc nepovedlo... Já to vidím asi tak, že žádná z těch ryb do takhle malé nádrže nepatří. Snad až na ty Platy. Najdi si je ve zdejším atlasu a přečti si jejich požadavky na chov, velikost nádrže a doporučený počet ryb (uvedené doporučené velikosti nádrže jsou čistý objem, který ty máš 40 litrů...).
Stejně tak tam nemají co dělat všechny umělohmotné "dekorace".
Naopak tam má být spousta živých rostlin, hlavně rychlerostoucích nenáročných stonkovek.
Dno je moc hrubé, řekl bych, bude ti do něj zapadat bordel, který neodkalíš.
Jestli souhlasí datum založení nádrže, tak tam ryby ještě nemají co dělat, i kdyby bylo akvárko založené správně.
Ta ryba bude podle mě načatá z mizerných podmínek.
Za mě ryby vrátit tam, kde jsi je pořídil, i kdyby zadarmo. Nejlépe hned. Do té doby měň denně polovinu vody. Akvárko vypustit všechno vyházet a začít číst témata pro začátečníky, která jsi dostal při registraci. A potom začít znovu a lépe...
Ale ještě si počkej na názor jiných ;-)
Hlavně nevěš hlavu. Nejsi první ani poslední, komu se začátek nepovedl... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 01:00 Mirunek Re: ctibum
Podívej se teď jsem to dodělal a jestli můžeš tak mi poraď prosím. :-( :-( :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2017 23:30 R Muž ctibum [6926] Re: Mirunek
Ahoj
Asi by nebylo od věci se zaregistrovat, založit prezentaci akvárka, vyplnit o něm co nejvíc informací a přidat aktuální fotku. Bude se pak líp radit.
Hlavně kvůli těm umělohmotným "rostlinám" si troufám hádat, že tam bude nějaký problém... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2017 23:28 Maq Re: Mirunek
Spíš nemoc z umělých rostlin, řekl bych.
Čili zaregistrovat, udělat prezentaci, a zaujmout obrannou pozici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2017 23:12 Mirunek – Je to vodnatelnost ?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Chtěl se zeptat, asi před týdnem jsem našel u jedné rybky (žlutá molly), která má nafouklé bříško netuším jestli je to vodnatelnost nebo jiná nemoc, moje mamka si hned myslí že by mohla mít mladé, protože v akvárku je ještě jedna žlutá molly, která ale byla agresivní proto jsem ji dal vedle do menšího akvárka, aby se sklidnila. Viz. foto.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 21:38 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: KLeo
- u vás je to začarovaný kruh , hlístice ,bičíkovci ,kroužkovci a nyní vodnatelnost
- vše je spojeno a odvozeno od chovu a prostředí ,v jakém jsou ryby chovány a přístupu a chovatele
- moc spojujete načtené informace na internetu ,které nedovedete adekvátně přiřadit k druhu onemocnění vzhledem k odbornosti určení
- infa z internetu ovlivnují i zdejší vyjádření popisů příznaků ,které zde uvádíte
- hlístice v akváriu má každý ,jde jen o to ,o jaký druh hlístic se jedná
- pro vaši informaci ,vodnatelnost jsem určil za tento rok pouze v 6 případech a vždy se jednalo o ancíky starší jednoho roku , u jiných druhů ryb jsem se doposud letos s tímto typem onemocnění nesetkal ;-)
-
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 17:33 Muž MichalV [327] Re: KLeo
Ahoj, ja som mal obdobné problémy s touto chorobou po použití liečiva. Baktérie museli dostať poriadne po boku a zdecimovalo mi to aj stonkové rastliny. Ak by si si spravila test na dusitany, myslím si že ich nameriaš. Mne sa tieto príznaky prejavili u prísavníka, ale bolo to pozvolné a tiež príjmal potravu. Keď to s ním bolo dosť zlé, oddelil som ho do akva len s vodovodnou vodou, bez filtracie a substrátu. Nekŕmil som ho. Jeho stav sa stabilizoval a dokonca mierne ustúpili príznaky, ale úplne nie. Po návrate do pôvodnej nádrže asi za 2 dni bolo po ňom. Predpokladám, že zvýšená hladina dusitanov (tet som nemal) spôsobila trvalé poškodenie orgánov.
U ostatných rýb (dospelé gupky) sa to prejavovalo postupne. Jedna "ochorela" (odstávajúce šupiny) a za pár dní bolo po nej a potom ďalšia. Preto som sa spočiatku domnieval, že to je infekčné, ale na príčinu som došiel neskoro.
Asi polovica osadenstva to nerozchodila, neskôr sa podmienky stabilizovali. To bolo v 70L akva, keď som sa sťahoval a prakticky znovuzakladal nadrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 12:01 R Muž romant [27987] Re: KLeo
Nejlepší prevence je do toho moc nerejpat a samozřejmě výměna vody. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 11:57 Žena KLeo [13] - Živorodky
Dnes jsem našla v akváriu mrtvou neonku s prasklým břichem.Už 2 dny před tím jsem si všimla,že je trochu nafouklá, našedlá a má naježené šupiny,ale potravu ještě jedla,tak jsem jí chtěla dát šanci a nechala jsem jí v akváriu. Vím že to měla asi kvůli zhoršeným podmínkám v akváriu, protože pořád řeším hlístice a kvůli podávání léku a častému odkalování předpokládám že tu ubyly nitrifikační bakterie a přibylo dusičnanů, také protože se výkaly na dně i pomaleji rozkládají.
Co teď?
Předpokládám že ryby mohou být z hlístic oslabené tak se pokusím ještě dnes sehnat nějaké vitamíny a vyměním třetinu vody. Mám jim v tomto případě dát ještě něco jiného preventivně?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2017 12:38 Lota Re: ctibum
Oni tam v té "karanténě" byly už od začátku a do normálního akvária se ani nedostaly,kvůli komplikacím s hlavním akváriem,s jeho opakovaným zabíháním aj.,a když už mohly do hlavního 40 l,tak onemocněly a zase se to oddalovalo.Jinak ryby co jsou v akváriu jsou v pohodě.Tamty pravděpodobně onemocněly z nevhodných podmínek-hlavně asi ze stresu z denní výměny vody,ale neměla jsem je kam jinám dát,tak jsem se aspoň snažila zajistit čistou vodu a úkryty pro to aby se cítili v bezpečí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.05.2017 12:26 R Muž ctibum [6926] Re: Lota
Do profilu o sobě nemusíš napsat vůbec nic. Zůstaň anonymní. Nejde o tebe, ale o tvoje akvárka. A jestli máš pocit, že dáváš blbé otázky, tak je stejně dáváš ty, a je jedno, jestli jsi lesi nebo lota... Ale jestli chceš, aby tě tu lidi brali vážně, tak se ptej jen pod tou registrovanou.

Co se vodnatelnosti týče, spíš než o šíření bych se zajímal o příčinu. Co jsem tak četl, tak to jsou špatné podmínky v nádrži. Pokud platy do teď žily v Lota napsal: Pak mám o něco větší zaběhnuté akvárko s dnem, rostlinami a filtrem , kde o něco větší než deset litrů bude co? Patnáct? Dvacet? Co tam tak bude za filtr? Jsou tam rostliny? Přihraj tu prezentaci... Jestli jsou tady podmínky naprd, pak jsi je přelovila do holé čerstvě desítky, kde vymřely, jednu živou pak do další, tak se těžko divit, že to nedaly... Toť můj názor.

Pořád jsi nenapsala, proč jsi je odlovila do té desítky, když byly ok a vodnatelnost se projevila až tam...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2017 11:50 Lota Re: afc1886, ctibum
Jen potřebuji poradit.A myslím,že jsem tu napsala dostatečné pravdivé informace o daných nádržích.
V atlase je napsáno,že se to přenáší z mrtvých jedinců,ale to se mi nezdá-když je to "infekční vodnatelnost",ale kdyby to tak bylo jak píšou v atlase,aspoň bych měla klid.

Tu zaběhnutou nádrž mám i v prezentacích-je pravda že pod jinou přezdívkou.Jiné přezdívky používám jen když se ptám na něco,co mi připadá trochu blbý (protože jsem trohu ostýchavější typ),ale vždy píšu pravdivé informace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.05.2017 11:41 R Muž ctibum [6926] Re: Lota
Tak s léčbou čehokoli nemám zatím (naštěstí) zkušenosti, takže to si počkej na jiný.
Já bych ti ale poradil, jak píše afc, zaregistrovat se, založit prezentace obou skutečných akvárek a napsat tam popravdě všechny informace.
Tadyto přehazování ryb z jedné desítky do druhé, obě sterilní holbyty, mi nepřijde úplně fajn.
Krom toho stále nechápu, proč byly platy v karanténní desítce, když byly "nejdřív ok" a pak se jim rozjela nemoc. To rozjetí nemoci teda chápu, pokud byly v té holé čerstvé desítce...
Taky úplně nechápu, proč vymýváš nádrž roztokem eshy2000. Jak jsem psal, zkušenost s tím nemám, ale myslel jsem, že se to lije do vody. Takhle mi to přijde jako hodně drahý mejdlo...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 16 17

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22464x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6443-vodnatelnost?od=51