Vodnatelnost
Drahá ryba určitě, paví očko asi ne...
Nejdůležitější prevence je karanténa, protože nakažená ryba nesmí uhynout v nádrži. V karanténě je možné se pokusit o antibakteriální léčbu, ale účinnost je mizivá protože vodnatelnost můžou způsobit jak bakterie tak i viry. Přímo proti nákaze se preventivně dá maximálně dodržovat pravidelnou údržbu v nádrži a udržovat kvalitní prostředí aby imunita ryb nebyla ničím snižována.
Odpověď už jsi dostala tu. Utratit. Takže nejhumálněji zbavit života a utrpení. Metod je více. Praštit o zem - já doporučuju vhodnou paličku na kapry spíše. Někdo doporučuje rybku předtim oblbnout sodovkou ještě a pak zmrazit.
aha
to slyšim poprvý . . . co bych pro to měla udělat? nedávno jsem měla drobnou infekci na samci a dávala jsem kávovou lžičku soli . . . co dál?
Postupy možná jsou, jiná věc je nakolik jsou účinné. Ostatně proč jsi nějaké nezmínil?
Jsou postupy, proč je nezmínit ?
Vodnatelnost-utratit. Je prakticky neléčitelná. Odchlíplé šupiny jsou příznakem.
To jsem teda blázen ! hmm Sotva je líp jednomu samci, samice mi začíná dělat starosti
. . . ještě před pár dny to vypadalo, že bude rodit a teď není po těhotenské skvrnce ani památky a ještě k tomu má nějak odchlíplé šupiny hmm nevím co s tím
Starší reakce
U u nás běžně v akvaristikách prodávaných rybek se to moc poznat nedá,může to být kříženec typu balonka.U těch je to zámněrně vypěstovaná deformace,která může časem způsobit problémy s plaváním.
0 15.02.2010 16:05 Deennyy
0 15.02.2010 16:05 Deennyy pridavam fotky..prosim pomoc:((
0 15.02.2010 16:03 Deennyy – zavojnatka
nevim co s ni mam delat..je nafoukla.je to vodnatelnost?
Starší reakce
Tak doufejme, že se tak brzy nestane a nebudu muset k tomu přistoupit. Ale děkuji za komentář.
Představte si sama sebe kdyby vás ponořili do lihu a nechali ho vdechnout.Představa nic moc že? co se vám nezdá na rychlém, bezbolestném a milosrdném usmrcení prudkou ranou?.Při počtu ryb které doma mám se s tím setkávám poměrně často a věřte že je to pro nemocnou rybu zdaleka nejlepší způsob smrti.
Na to jsem právě koukala.. Ale díky.
0 05.02.2010 21:01 Johan [4950] - Rostliny Stejně tak nemám to srdce nechat rybku trápit, když vím, že to má jistý. Klepnout rybu určitě ne! Tak se budu muset hlavně snažit, aby ryby neonemocněly a když, tak aby se vyléčily. Tak mám o čem dalším přemýšlet. Ale stejně, když jsem viděla, že ponořením ryby do lihu bylo znatelně rychlehší, dovolím si říci, téměř okamžité usmrcení, než v CO2.
Ach jo, tak jsem zase nazačátku..
v lihu nebo v roztoku z obsahem hodně CO2 (např. Coca Cola, minerálka atd...) se rybka ale zase dusí,sice se nedusí dlouho,ale trápí se hodně. Jednou jsem to tak udělal do Coca Coly, protože jiná možnost nebyla. A dodnes toho lituji, že jsem vrah. Rybka sebou tak smíkala, že mi bylo na omdlítí a málem jsem se zhroutil. Od té doby žádnou rybku, a ještě k tomu takovým způsobem nezabíjím. Proto upozorňuji do roztoku s obsahem CO2 NE! NE! NE! a do lihu, s tím zkušenosti nemám, ale určitě je to to samé. Takže NE! JÁ SE Z TOHO VÁŽNĚ MÁLEM ZHROUTIL
. mohli by v akvaristice vynalézt prášky, které by normálně rybku uspaly, ona by umřela a nic necítila. jenže takhle daleko ještě ve vynálezech asi nejsme
.
Nám bylo doporučeno do lihu, že je to rychlé a je tomu tak. Sama bych neusmrcovala nic živé bezdůvodně a aby se to prodlužovalo. Jen musím ještě podotknout. Každý den co nahlížím do několika akvárek, to jich nemáme málo, počet nevím, všímám si den co den chování a vzhled každé rybky, je-li nějaká změna. V první řadě jsou důležité vhodné podmínky, ale může se stát, že nějaká ryba onemocní a stane-li se tak, podchytit co nejdříve. Ale přiznávám, že počátky pro nás nebyli hned tak samozřejmý, ale snažíme se chybamy učit. O tom to je!
já si taky myslím, že splachovat do záchodu živou není dobrý nápad. Si vemte, že to spláchnutí přežije a bude se trápit někde v potrubí nebo kanále,. Jak zde i píšete. hlavně že někde v knížce napíší.... raději ji utraťe, a ani nenapíší jak. pak jsou lidé zoufalí, co s nevyléčitelnými rybkami. Aji zmražení mi přijde drastické. Přece tam jen leží a pomalu mrzne. Drastické mi přijde všechno, ale něco se musí udělat. Já naštěstí tohle dělat neumusím. Přeji všem hodně úspěchů, správná rozhodnutí a štěstí s rybkama.
Ale řekl bych že pokud rybka jeví známky vodnatelnosti je možná lepší ji zabít i v případě že by se z toho vodnatelnost třeba nevyklubala protože bych chtěl vidět člověka co by chtěl soupeřit s vodnatelností a na konec by to skončilo tak že by chudák savoval akvo a kupoval nové osazenstvo víme co vodnatelnost dokáže...
1 05.02.2010 19:59 Strojek Já ji chytnu do síťky v ní praštím o mísu a hned spláchnu..lepší než ji nechat trápit.
No mě právě spláchnutí příde hodně drastický. Ryba bude ještě dlouho žít a pomalu se otráví hnusem v odpadu. Já utrácím ryby tak, že je hodím do ledu. Ono je to zvláštní když v knížce čtu, ....rybku raději utraťte.... ale nikde nepíší JAK.
Koukni se na rybku ze zhora a jestli ma najezene supiny tak ma vodnatelnost - spatne lecitelna spise nelecitelna zalezi v jakem je stadiu -
Penicilin
Tabletovaný 400 000 m.j. na 80 litrů vody. Dávkuje se denně po dobu 6 - 7 dnů. Dávku je možno i zdvojnásobit, rybám ani rostlinám neškodí. Pak je ale doporučováno použít 10 000 m.j. na 1 l vody, nechat působit 2 hodiny a koupele opakovat 6 až 7 dní. Nedoporučuje se dávat malá množství krátkodobě vzhledem k možnému vzniku rezistentních kmenů bakterií. Nedoporučuje se používání injekčního penicilinu, jelikož kalí vodu a u ryb se může vytvořit zaplísnění.
použití - bakteriozy kůže a žaber a některým formám vodnatelnosti
Je to na tobe jak se rozhodnes ale nez lecit blbe a vytvorit silnejsi formu nemoci je lepsi utratit a koupit jineho a zjistit proc a kde jsem udelal chybu - precist si jak dojde k vodnatelnosti
Ta prosba o radu je spis myslena o pomoc pri potvrzeni ci vyvraceni domenky, ze je ryba nemocna a jak to poznat.
Zatim tu koukam, jsou jen reakce zabit zabit zabit a to i po prvnich dvou fotkach ze kterych jde tezko poznat co to je za rybu, natoz zda ji neco je (Onys).
Vylov ho dej ho do igelitovýho sáčku šlehni s nim o stůl a je po něm pak ho vyhoď...
1 05.02.2010 17:36 GrunDmanKa LIDI NOTAK PORADTE TO TU NEVINOU RYBKU NECHÁTE TRÁPIT!
ty fotky sou strasny, jinak bety se dokazou tak prezrat, ze se jim najezi supiny na brichu. Vodnatelnost se se tusim projevuje najezenim supin po celem tele. Chtelo by to lepsi foto a lepsi popis co tomuto stavu predchazelo.
Toho už stejně nezachráníš
Zabít !!! Citový pouta jsou fuk tak ať ho zabije někdo jinej...
0 05.02.2010 13:18 GrunDmanKa TO FOTO JE DOST HROZNÝ DÁVÁM JINÉ PŘIBLÍŽENO
0 05.02.2010 13:12 GrunDmanKa – Asi vodnatost musím zabíjet
Zdravím mám samce bojovnice a má nafouklé bříško mám ho zatím vyloveného v kouli ale moc dobře nevypadá nechci ho zabíjet ale nejspíš je to vodnatost ani nechce žrát a stále je na hladině !co s tím
Objevuje se často při nevhodných podmínkách v akváriu, např. příliš dusíkatých látek ve vodě, nebo podáním zkažené potravy.
Takže nejlepší je prevence, měnit vodu v akváriu, hlídat kvalitu vody a potravy...
0 04.02.2010 14:24 Alice111 – Re: Haimdol
Latentní infekce už podle mého byla v nich. Živým nekrmím, mrážo jenom koretrou, jinak Tetrou sušeným, je to za cca 5 let co mám akvárka první moje setkání s chorobou mimo krupičky, úhyny žádné, kytek mraky, vodu porád měnim, jediný, co mě napadá, že jim teď padla teplota pod 24. Nový ryby poslední byly právě tyhle Apistogramy - někdy před cca půl rokem. No uvidíme, džte mi palce ať byl vyjímka.
Tady záleží na původci infekce, imunitě ryb a prostředí v nádrži. Rozmezí je dost velký od týdne až po několik měsíců.
0 04.02.2010 13:24 Alice111 – Re: Haimdol
Zvláštní výbavu nemám, tak já pořídím, asi je to jednodušší než pořád dezinfikovat. (Opět se potvrzuje moje teorie o rozpínavosti akvapotřeb :o) Jakou to má asi inkubační dobu ? Čistě teoreticky, ja vím :o)
Ono se preventivně s tím moc dělat nedá, ale pokud ryby neuhynuly v nádrži je riziko nákazy ostatních minimální. Proti přenosu do jiných nádrží se dá dělat to, že buď máte do každé nádrže zvláštní výbavu, nebo se dá desinfikovat hypermanganem.
0 04.02.2010 13:05 Alice111 – Co dělat při výskytu vodnatelnosti
Akvárium 60 l, nějací panceřníčci + 1+2 cichlidky kakadu, samce cichlidky jsem vcera zlikvidovala, měl průkazné projevy vodnatelnosti. Akvárko udržované, ostatní ryby se zatím jeví zdravě. Co teď se zbytkem osádky a jak se mám chovat, abych si nákazu nenatáhla do dalších akvárek ? Nejsem příznivcem moc velkého lití chemie. Díky za každou smyslupnou radu ;o)
Starší reakce
P.očka mají mladé jednou za cca 3týdny.Poznáš to podle řitního otvoru.Začíná se jako by prodlužovat do špičky a to je už nevišší čas dát ji vzlášť.
Ryba je aktivní více než ostatní, u jídla je první, a sní taky nejvíc. Pořád je prostě v pohybu. Za jak dlouho bude asi porod?
Ryby jsou v pořádku pouze jsem mu odpovídal jak se pozná vodnatelnost.
0 03.01.2010 10:15 klubicko – Re: Yirka
Ano i podle mne je ryba zcela v poradku
Yirka: lama zrejme odpovidal na dotaz Pedra94,jak se vodnatelnost projevuje
Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 16 17
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22513x