Mečovka - rozmnožování, odchov
Závojnatku dej do inzerce, určitě se najde nějaký zájemce. A nebo se koukni, kdo má v zahrádce jezírko a nabídni mu ji.
Pokud chceš, mohu ti poslat nějaký růžkatec ponořený, Egeria densa a pár kryptokoryn. Růžkatec a Egeria se ti rozroste velmi rychle a spolehlivě odstraňuje z vody dusčnany. Ještě jednodušší by bylo spojit se s nickem jamajcan, tan je od vás a mívá docela dost přebytků. Ale nějak jsem ho tu poslední dobou moc neviděl.
Ve zdejší inzerci jistě seženeš a nejenom ty plovoučky.

Taky už jsem nějákej ten týden přemýšlím, že si to malé staré akva normálně vybavím, ať jse pak připravené. Nebo zatím do něj dám tu závojnatku, kterou nikdo nechce

Všechno vybavení kromě rostlinek mám. Protože to akva se kdysi používalo, měli jsme v něm rybičky, když jsem byla malá. Ty plovoučky mě taky napadly jako první, protože bych je tam mohla dát i už teďka. Filtr i světlo mám. Akorát, že nevím, kde je koupit a další burza bude až za dlouho..
Není dusík, jako dusík. V tom čerstvě založeným mini akvárečku bych to spíš viděl, že nastal problém s dusitanama a na ty právě výměna vody platí i když je ta měněná vody více bohatá na dusičnany, tak je to stále lepší než ten jistej zabiják NO2. Ale je to stejně jak říkáš, jenom můj názor.

Nechci radit, jen napíšu, jak bych to udělal já. Nejdříve bych tu dvacítku pořádně vymyl horkou vodou - dělám to tak, že ho dám do vany a vysprchuju ho horkou vodou. Potom bych ho dal na jeho budoucí místo, vzal filtr z toho velkého akvária a vymačkal ho do té dvacítky. Na to bych dal dno. Zasadil rostlinky a naplnil vodou kterou bych odebral z toho velkého akvárka. Filtr bych do něj dal určitě bublifuk a první dva týdny bych měnil co dva dny 4 litry vody a vždy bych dával vodu odebranou z velkého akvárka. Po dvou týdnech by to akvárko tímto způsobem mělo být v pohodě schopné přijmout prcky gupek i mečovek.
A můj názor, co zabilo ty prcky, se sice asi moc líbit nebude, ale podle mne to byla skoro jistě výměna vody. Dala jsi tam vodu z vodovodu a zřejmě v ní bylo tolik dusičnanů, že ty prcky prostě zabily. Když měníš vodu ve velkém akvárku, neměníš jí tolik a máš tam rostlinky, které ji dusičnanů postupně zbavují. V porodničce jsi rostlinky neměla a vyměnila moc vody najednou. Samozřejmě, nemám to ověřené, musela by sis zkusit udělat test na dusičnany, nicméně takto si to myslím. Ale hádat se o tom samozřejmě s nikým nehodlám. Jen mne to opět přesvědčilo o tom, že je velmi nutné nespoléhat na rozbory vody prováděné dodavatelem a především dusičnany ve vodovodní vodě si změřit sám. Jak to tak sleduji, tak se zdá, že v celém Česku jsou problémy s dusičnany ve vodovdoní vodě mnohem větší, než se oficiálně přiznává.
Tak filtr musím sehnat a rostlinky budu mít příští týden...ted to nevypadá, že by se nějaká rybka chystala rodit, tak s tím počkám, až budu mít vše. Snad se mi pak podaří už odchovat více prťousů

Moc díky

Normálka to akvárko založ, dej tam nějakej filtr, třeba bublifuk, nějakou rostlinu, třeba plovoučku a budeš mít připravenou zaběhnutou nádrž, kterou můžeš používat víceúčelově, třeba jako karanténu, nebo tu odchovničku. Se starou vodou bych si hlavu nedělal, použil bych normálka novou a když bych si chtěl zabíhání urychlit, tak bych si naočkoval filtr a bylo by.
A mám tu dvacítku zařídit s úplně novou vodou z vodovodu, nebo by jsem mohla použít vodu z velkého akva? Napadlo mě, že když se ho dnes chystám čistit, tak by jsem vodu mohl použít do toho malého.
Tak jestli v tom množení hodláš pokračovat, tak bych tu 20 litrovou nádrž zařídil, bez ohledu na to jestli teď mladý jsou nebo ne. Pro drobotinu, která jistě další příjde to bude daleko lepší když je budeš dávat do zaběhnutýho akvária, než to potom narychlo řešit. Pravděpodobnost, že se Ti příště zadaří, se tak bude zvyšovat.

Teď bych ten neúspěch připisoval té mini nádržce, velkýmu počtu mladých a z toho plynoucí velmi rychle se zhoršující kvalita vody a N látky udělají svoje. Příště až se mladý narodí, tak když se nepodcení intenzivní výměny vody a bude se dostatečně krmit, tak se úspěch jistě dostaví.

0
[20] - Živorodky 04.08.12 10:29 Maky29 Tak jsem měla v plánu, že dnes zařídím tu dvacítku a asi ani nemusím. Jak jsem psala, že se mi narodilo přez 50 mečovek, tak až na dvě všechny uhynuly

Ale například na začátku července, jsem z akva zachránila dvě gupky, které přežily bez problému. Dokonce už jsem je včera vypustila do velkého akva a daří se jim tam. Taky mám jednu mečovku náhodně nalezenou asi dva týdny starou, která taky žije

Abych to shrnula, tak umřeli gupky, kterých se narodilo kolem třiceti a teď ty mečovky jak jsem psala. Všechny byli ve stejné vodě.
(mečovky se narodily až po úhynu gupek)
To zní rozumně.

Nech to 20 litrový akvo trochu zajet, ať nejdou úplně do čistýho a ty výměny vody nepodceňuj ani tam.

Já bych je taky dala do většího (třeba 20-30 litrů) a souhlasím s tou výměnou vody obden. Já byla se školou 2 týdny pryč, jak potěr povyrostl a doteď toho lituji. Rybky onemocněly bakteriální infekcí a zůstala mi nakonec jen jedna největší

3 litrovka je dost málo, jestli tam budou nějakou dobu. Taky záleží jestli už áš nějakej plán co s nima pak, ve společným akvárku už máš dost plno
Tak to vidím tak, že to nejspíš nebudu tolik řešit a uvidím, jak se to povede teď s těma mečovkama. Jen nevím tedy jak s tou vodou. Mám 3 litrovou odchovničku, jak často je potřeba jim vyměnit tu vodu?
Možností je více....bakterka, nálevník, špatná voda a nevyvinutá (neživotaschopná) mláďata. Z hlavy mne víc nenapadá, neznám vaše akvárium.
Bakterka a nálevník vznikne z poporodních zbytků a špatné výměny vody.
Špatná voda...to je pokračování předchozí věty a toho, co jste napsala...(odlovila jsem je a dala do odchovničky se stejnou vodou, do které se narodily). Včera jsem jim část vody vyměnila,...
No a konečně to poslední je tzv.předčasný porod.
Cosmogagy napsal: No já to pochopil tak že tohle není fotka tazatelovy mečovky, ale prostě vzal fotku z netu, a nakreslil na ní (v příšerné kvalitě
) jak velké břicho má ta jeho..
pokud tomu tak je, a je opravdu březí (nenafouklá z jiných důvodů), tak to Michale97 odhaduju tak do týdne 
No asi jsem nepochopil, každopádně je-li podobná této, není oplozená.
Docela zajímavé.. Na mojich mečovkách jsem nikdy nezpozorovala, že by se najednou takto "nafoukly" během 3 dnů. Leda když se hodně najedly, tak jim 2-3 dny trvalo, než vypadaly zase normálně

No já to pochopil tak že tohle není fotka tazatelovy mečovky, ale prostě vzal fotku z netu, a nakreslil na ní (v příšerné kvalitě

) jak velké břicho má ta jeho..
pokud tomu tak je, a je opravdu březí (nenafouklá z jiných důvodů), tak to Michale97 odhaduju tak do týdne

Vůbec nevypadá jako oplozená...

Chci se zeptat za jak dlouho by mohla mečovka s takto velkým břichem rodit už je tak nafouklá 3 dny. zakresleno na obrázku
Starší reakce
Promiňte, stařík, opakuji se....

Já vím, už jste mi jednou psal ve vzkazech, ať se podívám

Mně šlo o to, že nesnáším, když se takové věci používají,. Strašně to zatěžuje naše životní prostředí a v akváriu to dělá taky pěkné hnusy... a přitom zcela zbytečně. Podívej se na mou Zelenou džungli a možná pochopíš, co píšu.
To jsem si domyslela podle toho léčiva.. Navíc to na nich bývá napsané

Tomu věř

Ještě budeš mít hlavu z toho, kam prcky udat

No, na přípravky proti řasám a šnekům jsem citlivý i já

A jinak z rostlin se mi osvědčil růžkatec. Jen je dost citlivý na některá léčiva a přípravky proti řasám šnekům apod. A zřejmě trošku i na nárazové změny. To jsem nevěděla, takže mi během léčby opelichal a musela jsem ho vyhodit

ale co stál mě jeden asi 5kč a rostl a množil se jak divej. Zaštipovala jsem ho každý druhý den, aby moc nestínil hladinu

(samozřejmě uštipnuté kousky se upět zasadí do substrátu a roste to dál)
No jak jsem koukala na vaše akva tak se asi opravdu neměli kam schovat.. Možná někde u dna. Navíc s těmi skalárami asi neměli moc šanci..
Já jsem je nacházela asi 2 měsíce

Ty první byly schované mezi rostlinami na hladině a bylo jich tam skoro 10. Lovila jsem je dva tři dny. A dalších pár během měsíce jsem našla zase u dna.
U mě přežije většinou tak 4-6 kousků a dospělosti se mi jich dožívá 3-4. Jestli máš nějaký trs plovoucích rostlin, nebo mechu, tak si jich tam zalezlo víc, jenom se dobře schovávaj i před tebou. Někdy vidím mladé i u dna v místech, kam se dospělé ryby nedostanou.
Koukala jsem jakou dobu, jestli ještě nějaké nenajdu, ale nic jsem neviděla. I během dneška, ale asi je ostatní zblajzli a já jen náhodou našla toho jednoho

Zřejmě tam těch prťousů bude víc, umí se dobře schovávat

Při měkké vodě vám nezbývá než velmi často měnit vodu, pokud chcete chovat mečovky. Nedokonalé trávení, obrovské množství konzumované potravy, udělá s kvalitou vody své. Půjde dolů pH, zvýší se dusíci a mečovky půjdou zakrátko kukat.
Já nemám nové akvárium. Mám ho skoro rok. A pH měřím většinou dopoledne před výměnou vody. Možná kdybych ji neměnila tak často, pH by kleslo. A s tou tvrdostí většinou roste i pH (alespoň co jsem četla)

Maličko nerozumím té vaší příčinné souvislosti "mám pH 7,3, tak nemůžu moc zvyšovat tvrdost" - proč? Ale hlavně, změřte si, prosím, pH v akváriu - ne hned po založení, ale v běžícím akváriu. A změřte si ho jednak ráno a jednak večer. Voda z vodovodu (tedy ve větších městech, tam, kde je dodávána voda vodárensky upravovaná) má pH lehce přes 7 vždycky, to ještě nic neznamená. To pH se ale v akváriu mění. Jak, to závisí na kombinaci množství faktorů (počet a velikost ryb, hustota osázení rostlinami, intenzita osvětlení, dodávání či nedodávání oxidu uhličitého...). Normální je, že v akváriu s rybami a rostlinami pH přes noc klesá, takže ráno je nejnižší, a přes den stoupá, takže večer před zhasnutím osvětlení je nejvyšší. Pokud budete mít ráno nějakých 6,5-6,8 a během dne vám to vystoupá na 7,0-7,2, je to pro mečovky v pořádku. Problém je, pokud máte ráno pH 6 nebo ještě míň a do večera se k sedmi vůbec nevyšplháte. Pak to chce nejlépe přidat hydrogenuhličitan sodný neboli níže citovanou jedlou sodu, čímž trochu zvýšíte uhličitanovou tvrdost (celková se nezmění), zvýšíte alkalitu a hlavně posílíte tzv. pufrační kapacitu vody.
Tomu se moc bránit nemusím, jelikož takové hodnoty má i voda z kohoutku. A já v akva měním vodu i 2x týdně (viz profil). A mám tam s mečovkama bojovnice. Myslím, že málokteré z těch ryb byly chovány v přesných podmínkách, jaké by měly mít.
majka93 napsala: Já mám pH (jak jsem psala) cca 7,3. Což není málo. Proto tu tvrdost nemůžu moc zvyšovat. Nevím jestli se dá celková tvrdost zvýšit aniž by se něják zvýšilo pH
Pokud si pořídíte ryby z vody podobných parametrů a budete zuby nehty bránit tomu, aby nezkysla. Ve třetí, čtvrté generaci to bude fungovat.
Já mám pH (jak jsem psala) cca 7,3. Což není málo. Proto tu tvrdost nemůžu moc zvyšovat. Nevím jestli se dá celková tvrdost zvýšit aniž by se něják zvýšilo pH

majka93 napsala: Právě kvůli tomu tlaku se bojím. Ale když je chová, rozmnožuje a prodává taková spousta lidí tady v okolí Ostravy apod, tak by měly být zvyklé ne? Myslím, že každý studnu s tvrdší vodou nemá
Já je mám doma už půl roku.
Fakt jde o pH, jak psal pan doktor.. já je měl na horách ve vodě "trojkové", ale soda každý den a skoro "lopatou". Zvyknou si na měkkou vodu, ale já je chovám jako živnost...takže kytek poskrovnu a mohu si s nádrží dělat různé brikule.
Jinak jak tady čtu, já jsem je krmila krmivem Sera Micron (drahé ale vydrží šíleně dlouho) a nálevníky. Až byly dost velké tak jsem přidávala (při příležitosti krmení velkých ryb) mražené patentky, které jsem ze začátku ještě trhala na půl a rolovala do mrňavých kuliček

Já jsem březí mečovku něják neřešila. A pak když jsem přišla vyměnit vodu, najednou vidím mezi rostlinkama něco malýho plavat

no a za chívíli jsem ten potěr viděla všude. Tak jsem ho odlovila (plastovou mističkou protože byl u hladiny) a přemístila ho do nové nádrže. Časem jsem našla další a další. Hodně jich ryby sežraly, ale 13 jsem jich našla. Což je jedna nevýhoda ponechání ve společném akva. A ta druhá, že rostou mnohem pomaleji, protože tam většinou nemají dostatek potravy přiměřené velikosti.
No právě že ta voda (jak v akva, tak z vodovodu) má dGH 4-5° ale ph má cca 7,2-7,4. Takže nevím jestli můžu zvýšit tvrdost, aby se také ph něják výrazně nezvýšilo

Právě kvůli tomu tlaku se bojím. Ale když je chová, rozmnožuje a prodává taková spousta lidí tady v okolí Ostravy apod, tak by měly být zvyklé ne? Myslím, že každý studnu s tvrdší vodou nemá

Já je mám doma už půl roku.
Přidat reakci
1 ...... 45 46
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 46507x