Abychom si to zase trochu upravili...(pardon, vy nejste s prasanem žádní nedůtklivci jako někdo...
)
am....
Vliv teploty na pohlaví mečovek prokázán nebyl tak, aby se to dalo uvádět jako fakt! Mečovky jako chromozomálně neustálené ryby reagují na mnoho podnětů a zcela bez varování máte z hejna samic půlku samců bez ohledu na teplotu.
pra...
Mečúniky zvládajú u mňa výmenu o 17-18C vode (v izbe a aj v nádržke max.20C) Sú takto otužilejšie.
Jasně že zvládají
ale je to to, co je pro jejich vývoj ideální? Rybky tropické a subtropické vůbec netouží být ruskými mužiky či Františkem Venclovským, hledám-li příměr pro otužilce. Samozřejmě, že není nutné je "přetápět", jsou to převážně říční ryby. Ale u mláďat je to malinko trochu jinak, pokud použijeme hlavu...
Od matky jsou vodou odplavena...ještě to nejsou velcí plavci...kam odplavou? Do mělké tišinky u břehu...a jaká tam bude voda? No přece teplejší než v tom proudu, někdy dokonce hodně teplá. Takže kdy začít s tréninkem na překonání kanálu La Manche? Ve věku, kdy ryby jsou už dostatečně odolné a schopné otužileckého tréninku.
Mimochodem...studená voda - a to 17-18 stupňů pro mladé tedy rozhodně je! - zpomaluje již tak nedokonalý metabolismus živorodek a ty blbě žerou.
Já tedy dospělce mám klidně i při deseti stupních ještě v rybníčcích, ale to co tvrdím, za tím si stojím!
A abych ještě k těm samcům něco utrousil...
Sice na mé názory někteří odborníci vraští čelo, ale vyslovím smělou hypotézu, a skoro bych řekl, že je na ní více než na teplotách, pH, krmení, parametrech vody a já na čem ještě někteří uvádí.
Tak tedy: U šlechtěných mečovek nejvíce samců vzniká v důsledku těsných prostor, v nichž jsou mladé ryby odchovávány. A to z toho důvodu, že si nějakým způsobem uvědomují, že bude-li přehršel samic, bude při sexuálním apetitu samců brzy nádrž plná mladých. A bude ještě těsněji.
U divokých mečovek je to ovšem teorie neplatná, tam je aspektů mnohem více.
Trochu ta teorie souvisí s řádky, které, jak jsem slíbil po návratu ze špitálu, jsem odevzdal redakci. Po prvních porodech samic se situace velmi výrazně mění...ale to bych se opakoval, počkejte na schválení článku redaktory...