Škoda, že se "Vaše evoluce" zasekla tak záhy. A nevědomí-ost skutečně poskytuje blaženou spokojenost.
U těch X. pygmaeus se pouhou selekcí těžko dosáhne oné blankytné modré barvy . Možná po mnoha generacích trochu jo, ale u samic pochybuji, bez použití křížení, což by už nebyl ve výsledku původní čistý druh, ale jen hybrid.
A zde fotka maldého "pozdního" samce. Nikdy jsem nic podobného neviděl, ale velká část samiček má mečík! Setkal jste se s podobnou populací někdo? Skusím vysledovat zda samice bude plodná, ale patrně ano, v nádrži byly rybky všech velikostí.
Nějak koncem léta jsem tu zakládal téma o podivné populaci mečovek. Bohužel už jej nemůžu najít. Je to populace mečovek vzniklá z několika mnou chovaách mečovek červené formy, né čistá linie, přidávám občas samce vídeňské formy, nebo divokého zbarvení. Dále vybírám červené ryby. Když jsem se dostal k nádrži kde byla odhadem F1-F2 od mých ryb, byla většina samiček nositeli části pohlavních znaků samců. Bohužel jsem neměl tehdy foťák, až dnes jsem si odnesl dvě mladé rybky a u seb je vyfotil. Vzal jsme samce a smičku. Ryby jsou robustní stavby, spíš větších rozměrů. Zde na fotce samička.
Pro porovnání přidám i snímek albinotického jedince z potomstva od 'Koi-Kohaku' mečovek.
Poslední dobou pozoruji i stoupající nabídku mečovek formy 'Albino', které pochází většinou z výchozího kmene 'Kohaku'.
Je víc zajímavých variet, u kterých je potřeba udržovat chov, aby nezanikly, třeba jako ty na fotce. Před šesti lety jsem je koupil pod obchodním názvem 'Slunce'.Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 46415x