Mečovka - rozmnožování, odchov
Je docela napěchová. Ještě bych možná pár dní počkal a pak přelovil jestli chceš odchovat. Osobně nechávám rodit v nádrži a co přežije, to přežije
Lepší fotky by byla vyloženě z boku, ale řekl bych, že co nevidět. Cca týden?
poraďte za jak dlouho bude rodit?už ji mám dát do porodničky?
Starší reakce
Tak super to pro ní asi nebude, to je jasný
Neměl bys fotku tý ryby?
No a když bych ji těď dal do porodničky, nedostanu ji do stresu???
V tom případě by to na ní mělo každou chvíli přijít
No já ji tsk nějak zdědil, teda né doslova. Mám pocit, že cca před 3 měsíci. Jinak se mí zdá jak kopačák. Má už dost "ostré" hrany.
Kdo řikal?
Kdybys věděl kdy rodila naposled tak by to bylo jednodušší. U mě třeba mladší samice rodily za delší dobu, než ty starší. Teplotu máš tak akorát. A má už fakt velké břicho?
Oke, diks
Živorodky z čeledi Poecilidae jsou skupinou s tzv. labilním genetickým základem pohlaví. Některé z nich vůbec nemají pohlavní chromozómy (např. rod Xiphophorus), ale informace o pohlaví je roztroušena po celém genomu. Zvrat potom může být v embryogenezi navozen třeba pH nebo teplotou vody.
Píše dr.Slaboch - našel jsem to asi dříve než ty...mohu potvrdit
No v těch teplejších nádržích mám více samic, ale zkus si najít pojednání Romana Slabocha, které se tu nedávno objevilo na téma pohlaví mečovek je to v tématu Co je to za řivorodku?. Debatovali jsme ve čtyřech s Lila1 a dr.Hofmannem
No o tvrdosti a PH vim, ale ta teplá či studená voda snad minimálně. Jak to teda funguje? Když chci samice tak nastavim teplotu od 20 do 25 a když chci samce tak od 26 do 31?
Nebo sou tam nějaký fígle při březosti? Například střídání teplý a studený či naopak?
No u závojových ta délka problém je
No důvodů může být plno, škoda tak málo informací a bůh ví, jestli to byla opravdu otázka
Každopádně mě mečovky nerodily například kvůli samcovi, protože měl tak velký genopodium, že...
Všechny tři komponenty mají vliv na pohlaví většiny živorodek a mečovek zvláště!
No jestli má závojové mečovky kluka a holku a ta holka si nevrzla již dříve, pak se možná mladých nedočká...
Jak napsal Libor, ale nejvíc pravděpodobná možnost se mi zdá ta tvrdost, pak PH, teplota má vliv snad jen minimálně...
Zní to tak
ale nejspíš to tak nemyslel a pokud ano, odpovědi se dočkal...
Pravda zvýšení teploty pomůže.
Tak jim domluv. U mečovek mi jednou zabralo zvýšení teploty na cca 30°C a měladých jsem měl asi 150. Teď v akvárku udržuju tepotu cca 27°C a nějaké přírůstky pozoruju cca jednou měsíčně.
0 23.02.2012 11:39 skorpy001 – prosím
mám 2 mečovky kluka a holku jsou už veliký a mladý ještě nemněly prosím
Mě v akvárku snědli již spoustu rybek. a to mám jen živorodky. jak je některá lehce oslabený, už jdou po ní.
chtěla jsem se zeptat... poměrně dobře se mi daří množit paví oka a black molly. ale rodí se mi jen samičky. neví někdo proč?
U pavích oček to taky neřeším.
nemám, minule ji málem zbořila a před minule vyskočila, už ji tam nedávám a paví očka taky ne, protže se i tak vždy něco zachrání, alespoň mají kvalitní BIO potravu
Jak ti je mohli sežrat, když je máš v porodničce ?
Dává si na čas no
Jakou máš teplotu vody?
já myslle, že moje mečovka bude rodit, tak jsem ji dal do porodničky, přes noc vyskočila.....v době 2 týdnů se ji břicho vůbec nezvětšilo a stejně porodila po 2 týdnech (až), alebřicho se ji stejně nijak nezvětšilo, než jak jsme ji dal do porodničky, u mečovek je to těžce odhadnutelný...ze včerejška na dnešek opět porodila, ale mládata nevidim, asi je sežrali, nebo je prostě nemohu najít
Lidičky, 31.1. jsem se tu dotazoval na moji mečovku. Dnes je 22.2 a ta moje potvůrka pořád nic. Bylo mi napsáno, že ještě min. 2 týdny. už přetahujeme a nic. Kde se mohla stat chyba.?
Starší reakce
Ha...to je informace hodná zaznamenání...Protože samozřejmě ve většině nádrží u mne platí to, co píše Roman o tom kontrolovaném poměru pohlaví. Převaha samců je téměř u všech živorodek. Tím by se skóre dalo dalo srovnávat...I když těžko lze hledat pravidlo. Protože jsi mne donutil k tomu, abych se staral o toho "pašáka" a dal mu v plen panny, tohle teda ještě zkusím. (Ta mláďata jsou opravdu čerstvá...) Udržitelný poměr pohlaví by se hodil i u jiných ryb...Z mých třech druhů limií jen "perugie" trpí na absolutní přetlak samců, u druhých dvou druhů je zase samců abnormální nedostatek. Formosy mají období, kdy jede samec za samcem a pak zase fůra holek (tohle měl Roman také)u elegansek je to fifty fifty, ale třeba u endlerů jedou samci jako blázen. Jedině alfara mají poměr prakticky pořád půl na půl. Kdysi jsem to řešil s Jindrou, zase jsem začal hýbat s pH, s teplotou, vodu ředit, aby to nebyl takový šutr, což jsem dělal před tou debatou také. Ale stejně jsem žádné pravidlo zatím nenašel. A to se velmi intenzívně živorodkám věnuji od té doby, co jsme se z hor odstěhovali do této stávající hardrockové vody.
Tak ať zemře v pokoji, ale nemyslím, že to je důchodce, posunuli důchody, takže tak za 1 rok může jít teprve do důchodu...
Taky si myslim, jen čekám na den, kdy se kouknu do akvária a už ho tam nenajdu...
Nevím, zda nepřicházím s křížkem po funusu, ale jestli ještě máš potomstvo těch panenských samic, tak se u něj zaměř na poměr pohlaví. Lodimu tehdy vyšlo, že v potomstvu panen oplodněných "hermafroditickým" samcem je velmi málo samců - ve 24 sledovaných vrzích bylo samic od 60 do 100 %, celkový průměr vycházel pouze 27 samců na 100 samic.
No tak to jo...to asi nejspíš ano
Právě proto sem dávám foto, ale vypadá takhle už 2 měsíce a chování je naprosto běžný bez nějakých známek problémů, proto mě právě napadá ta možnost, že po 2 letech co ji mám spadla do kategorie důchodců...
Nemusí to ani být dědeček, ale zdravá ryba to není zcela jistě...
Co myslíte? Zřejmě dědeček před umřením?
Yirka napsal: To bych spíše viděl jako krmení.
na aký účel sa predávali to už je na kupujúcom
..či ich použije na krmenie alebo na chov
když tedy holky pohlaví nezmění, nebo se ze zjevných samic neurodí "pozdní" samci
To je pravda, ale raději lépe poznám pohlaví u starších.
u malých líp poznáš stáří.
No...tak jsem rád, že mohu experiment ukončit
na začátku opatrnou debatu končíme (nebo teda končíte vy doktoři) takmer vědeckými závěry. Možná že se ještě trochu rozepíšu o podobných anomáliích u živorodek, které se mi začínají hromadit také u dalších druhů. I když to diskvalifikuje moje "nefocení"... Samce přimíchnu k XL mečovkám a až na ně bude objednávka, půjde do světa, ať může jásat také někdo jiný nad tím obrem.
rudolf napsal: ...což nemění nic na tom, že nevěřím, že centimetrová mečovka ve společnosti stejně starých sourozenců by už mohla být oplozená...
Souhlasím a s hanbou přiznávám, že fakt, že vůbec nepřišly do styku s dospělým samcem, jsem v Liborově příspěvku přehlédl.
Zároveň děkuji za odkaz, který jsem neznal.
Roman Slaboch
Mečovky si osobně kupuju až jsem si jistej při výběru, jestli je to kluk nebo kohlka, takto malé bych je osobně nekupoval.
To bych spíše viděl jako krmení.
Přidat reakci
1 ...... [25] ...... 45 46
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 46402x