Květy akvarijních a jezírkových rostlin
To je možné, ale místní atlas je postaven na odborných názvech, takže obchodní názvy pro registraci v něm nepřipadají v úvahu. Jsou sice některé řídké výjimky jako třeba papouščí cichlida, ale jinak bych se držel pravidel, která zde byla nastavena. Nic Ti ale nebrání, udělat si vlastní registraci všech obchodních názvů třeba kryptokoryn a odkaz by Ti tady možná dovolí uveřejnit.
Na druhou stranu jako akvaristu mě ani tak nemusí zajímat botanický název, ale především zkušenosti s pěstováním atd. A ty by mělo smysl shromažďovat i pod provizorními názvy, stejně jako u těch L sumců atd.
Ona to je velmi komplikovaná záležitost. Pokud ty popisy, mají za něco stát. Dnes se často používají genetické analýzy, je potřeba vyhodnotit vzájemně vztahy mezi druhy atd. Není to sranda a je lepší to udělat pomalu a pořádně než spěchat.
Já Vaaclava celkem chápu. Pokud bychom postupovali podle toho, co si kdejaký sběrač vymyslí, za chvilku by byl v atlase bo.del. Stačí se podívat na rod Bucephalandra. Existuje pár druhů, ale když se člověk podívá na internet, nabízí se doslova stovky položek pod různými obchodními názvy. Přitom tatáž kytka se v různých podmínkách zbarvuje různě, takže tentýž druh může v různých nabídkách existovat pod různými jmény. Má snad Vaaclav tohle pustit do atlasu. A napravovat tenhle chaos je mnohem horší než ho tam nepustit.
0 25.12.2017 12:48 Rostliny – Cryptocoryn Natuna 8
Vznikla tady diskuze o názvech Cryptocoryn Natuna 8 a sp. Large Red. Obě tyto Cryptocoryny mám od pana Nakamoto, který je botanik a sám je sbírá a určuje, ale tyto Cryptocoryny nelze jednoznačně přiřadit ke známému druhu. Může se jednat o přírodní hybridy, případně nové druhy. Dostávají většinou přiřazení podle místa nálezu. Konkrétně Natuna 8 byla nalezena v únoru tohoto roku, ale nikomu nemůžu slíbit, že se definitivní zařazení dozvím. S panem Nakamoto je velmi komplikovaná komunikace. Jsem rád, že občas od něj něco získám.
Asi tě nechápu. Prostě někdo sebere novou neznámou kytku v lese a protože není botanik ale jen sběratel kytek pojmenuje ji třeba Cryptocoryne sp. Rainbow Leaf. Někdy později, třeba i za několik let, ji nějaký botanik buď přiřadí k existujícímu druhu či popíše jako druh nový. Pak získá oficiální druhové jméno. Ale mezitím jaksi není k čemu přiřazovat.
Děje se to i u ryb. Viz různá L- čísla nebo třeba parmička "z Oděsy".
Obchodní názvy a používání synonym je běžná praxe ale když zadáš název Cryptocoryne sp Large Red i google mlčí tak je to dost zajímavé.

Pokud si ten název někdo "vymyslel", není to název druhu ale nějaký obchodní název.
U těch nedohledatelných věcí budeš muset počkat až se toho chytne nějaký botanik a udělá v tom pořádek. Chápu, že nechceš, aby byl v atlasu bo.del a tak se zařazením takových váháš.
Pokud si ten název někdo vymyslel a i to pod ním prodává tak to dohledat jde.

Pokud ta kytka není popsaná nebo určená tak přiřazení k druhu logicky najít nemůžeš.
Natuna je ostrov to jsem našel.

To chápu ale tohle označení není k nalezení. Třeba Cryptocoryne Raubensis Black Red je Cryptocoryne nurii var. raubensis to jsem našel.

To je popsáno dost často podle lokality nálezu. Není to jako u Bucefálek, kde jednotlivé variety jsou popsány podle fantazie sběračů a nebo jejich šéfa. U těch kryptošek je ale aspoň zaznamenáno místo nálezu, takže v budoucnu, až to nějaký botanik bude chtít popsat, bude se moci opřít o nějaká data. U těch Bucefálek ani náhodou.
Cryptocoryne Sumatra Natuna 8
Cryptocoryne sp Large Red
Tak to netuším co to je a nic jsem nenašel.

To mi nepřipadá logické. V době dešťů stoupá voda a ony kvetou jako emerzní. Spíš to bude naopak - monzuny jsou v létě, v zimě se kvete.
Že by to bylo obdobím dešťů?
24 24.12.2017 14:01 Rostliny – Cryptocoryne Griffithii
Velmi souhlasím. Konečně se dovím, o jakých kryptokorynách se mi v noci zdává... že bych je někdy měl, o tom sním přes den.

Krásné rostliny, krásné fotky.
Bylo by možné je doplnit i do atlasu, případně se domluvit s Václavem ať je tam přidá?
17 22.12.2017 18:38 Rostliny – Cryptocoryne Scurrilis
Starší reakce
24 18.12.2017 19:42 Rostliny – Cryptocoryne Raubensis Black Red
8 17.12.2017 11:59
Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby. Vypadají jako masožravé.

9 16.12.2017 01:16 Angus68 – Cryptocoryne ???

Objevil se mi v AQ krásný květ kryptokoryny (zakoupený cca před 4mi lety od Rataje). Zatím se vyvíjí. Mohl by někdo prosím pomoci později s identifikací?
To je krása.

Velká paráda

33 15.12.2017 19:27 Rostliny – Cryptocoryne Sumatra Natuna 8
A jak by šla v klasickém akvárku v submerzu?
2 15.12.2017 17:15 rostliny – Re: JirkaŠčobák
Jako substrát používám pouze bukové listí. New je proto, že je z nově objevené lokality, a má zajímavě zbarvené listy, foto je trochu zkreslené, originál je tmavě hnědý. a ještě navíc vypadá, že mezi striolaty vypadá jako méně náročná.
Nádhera. Jaký používáš substrát a v jakých podmínkách ji máš? A proč máš v názvu New?
34 14.12.2017 19:58 Rostliny – Cryptocoryne New Striolata
Starší reakce
Kaira napsala: Někde jsem četla, že potřebují opylovat ručně, tak si asi zahraju na včelku a uvidí se.
Musíš při tom bzučet. Vaaclav tak opýlil madagaskarák.
Někde jsem četla, že potřebují opylovat ručně, tak si asi zahraju na včelku a uvidí se.

Nádhera, ale jestli je to čistý druh, tak se asi nedočkáš semen, protože ty jsou cizosprašné.
To byl takový fofr, že jsem ani nevěřila vlastním očím. V akváriu je teprve od 24.11. Předtím odpočívala v kelímku na okně zasázená ve vlhkém písku, který jsem pak dolila vodou, když začala hlíza rašit.
Krásný květ jak dlouho trvá než se objevil šlahoun s květem.

Starší reakce
16 20.11.2017 20:28 Rostliny – Cryptocoryne ferruginea var. sekadauensis

Cryptocoryne ferruginea var. sekadauensis
Starší reakce
22 10.11.2017 19:21 Standa – Cr. sp Large Red
Kochej se, vydrží tak dva dni.

Asi máš pravdu

ale aspoň se můžu pokochat pohledem

Tak že by voněl květ echináče nebo jeho list tak to si tedy nemyslím. Něco jiného je třeba Limnophila aromatica bahnatka vonná a jí podobné.

Přidat reakci
1 ...... [26] ...... 39 40
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 83747x