Difuzory CO2
O pH bych strach neměl, určitě se to stačí rozptýlit. Spíš mám obavu o ryby - otrava CO2. Ve zvonu teď CO2 už nepřibývá - nejspíš proto, že se rozjela fotosyntéza (svítit začalo v 9.40 hod.)
Trosku by som sa mozno bal ze voda velmi blizko pod zvonom moze mat vyrazne nizsie pH ako voda v akvariu. Ale mozno je to neopodstatnena obava, ved nejak sa to tam miesat musi ...
Bez míchání, jen tam pouštím CO2, někde jsem četl, že stačí difůze - je to asi pořád lepší způsob, než bublinky na hladině...
Část bublinek se zachytí i na síti při vstupu do zvonu (mám ji tam kvůli Čichavcům). Bublám dovnitř asi hodinu a zvon se plní velmi pomalu.
Do toho zvonu pustas aj vodu z cerpadla, aby tu vodu v zvone nejako premiesala s vodou v akvariu? Alebo do neho privadzas iba CO2?
0 15.09.2011 09:59 Tudy [330] - Krevetky Používal jsem cigaretový filtr, ale po čase (3-4 dny) začnou být bubliny příliš veliké, většina CO2 unikne na hladinu (pH stoupá). Už mě nebaví stále měnit filtry.
Sbastlil jsem si tedy zvon (obsah 250 ml), kam chytám veškerý CO2 vyrobený z kvasnic. Otázkou je, zda naopak neotrávím ryby.
Vypadá to sice hnusně, ale zepředu to vidět není a účel to plní...
Starší reakce
Starší reakce
Samozřejmě, Tilmanova tabulka a optimální pH ... to nikdo nezpochybňuje.
Myšlenka byla jiná. A to sice že malý dufuzor koncipovaný na 250l uplně klidně na 700l akva stačit MŮŽE.
Ovšem při použití rašeliny nebo jejího výluhu už neplatí Tillmannova tabulka. S tím je třeba počítat.
Je sice jasné, že difuzér nemusí na takové akvárko stačit, ale taky záleží na tvrdosti vody... Jestli máš tvrdší vodu tak můžeš mít optimální množství CO2 i při pH 7 (viz Tillmannova tabulka).
Pokud ovšem je tvůj cíl snížit pH třeba na 6,5 tak by k tomu mohla přispět například rašelina atd...
Taky se přidám do debaty, aby bylo jasno, jak je to s kapacitou difuzorů.
Mám akva 720L a difuzor s porcelánovou patronou, dle výrobce je na 250L akvaria -
www.akvarista.cz/…
Donedávna jsem používal kvasničák a dufuzor jsem měl v proudu vody z filtru. Bublal jsem jako o závod, ale ph7, ať jsem dělal, co jsem dělal.
POřídil jsem si od rataje (přes inzerát) CO2 set (bomba, redukč. ventil,elmag.ventil). Bublal jsem jako o závod, prostě co to šlo, bublinky šly stále do poudu vody z filtru, aby se rozpouštěly co nejdéle. Po celodenním bublání stále ph7. Skrátka, člověk by řekl, že ten difuzor je opravdu na 250l max, jak tvrdí výrobce a mých 720l je na prd.
Zkusil jsem ještě dát dufuzor k nasávání externího fitru, dřív jsem to tak zkoušel s kvasničákem, ale vždy se mi filtr zavdrušňoval a jedno nasávací rameno pak přestalo nasávat. Pustil jsem tedy bublinky jen tak decentně a na pár hodin jsem odešel.
Když jsem se vrátil, všichni gavůnci břichem vzhůru, zbytek ryb dýchal u hladiny. Ph jsem naměřl 6! Rychle jsem vypustil polovinu vody a ph srovna, nakonec to odnesla jedna ryba, zbytel se vzpomatovat.
Takže fakt ani tak nezáleží, jestli si koupíte SuperJet za 1800, nebo jiný superdifuzor/reaktor za 2500, stačí obyč s patronou za 400 a umístit ho do nasávání fitru.
A já si kdu objednat přes ebay ph controller, bez něj už ani ránu !
O nahrivani nic nevim,ale udelej burcak(ja delam do 3 litrove lahve:800 ml cukru,necelou cajovovou lzicku praskoveho drozdi-ctvrt caj.lzicky sody bicar. a vlaznou vodu)prohledni vsechny spoje a hadicky a musi to fungovat,sam pouzivam diffusory ne drazsi jak 11$(necelych 200 Kc)
Dobře vyzkouším, udělám novou náplň, možná to bude fungovat... Jinak nepomůže třeba nahřátí teplou vodou?
Bylo mi jasné, že za tu cenu to nebude ideální, ale dát 500 za difuzér od Ada se mi nechce...
Ja to praktikuji jak na lahvi tak na na burcaku a jede to,ale na burcaku to trvalo celkem dlouho,nez to procedilo co2 pres patronu!!!Musi to jit(pouzivam levne plastove diffusory s 100% keramikou)
Většina těchto levných difuzérů má keramickou patronu, která potřebuje mnohem vyšší tlak na to aby jí CO2 prošlo(málo které fungují bez tlakové láhve), dražší mají membránku ze skleněného sintru, který kromě vyšší životnosti má i lepší průchodnost.
S tím tlakem se mi to nezdá... mám 2 flašky 1,5 litru, jak jsem to napojil, tak šlo vidět jak to jede k difuzéru, ale tam se to zaseklo... a natlakovalo se to tolik, že mi to urvalo hadičku u vršku...
Ta keramicka patrona potrebuje vetsi tlak(vzduchvaci motorek ho neudela,pokud nemas kompressor
).Pokud uzivas burcak,tak ti to nekde netesni nebo musis cekat dele az se v systemu udela vetsi tlak ktery to protlaci,ale fungovat by to melo!!!!
Dobrý den, potřeboval bych poradit, koupil jsem si difuzér na CO2, ale po zapojení nebublá přes keramickou patronu neprojde ani bublinka a to jsem to zkoušel napojit i na vzduchovací motorek a nic.
Jedná se o difuzér od Blau viz. foto
shop.rataj-spk.cz/…
Neví někdo co s tím? Předem díky za Vaše odpovědi
Starší reakce
Aha, takže to nahřát asi hořákem s bomby že ? nedokážu si představit, že to někdo zkouší na šporáku doma
, trouba dá taky maximálně 260st C. Pokud to co spojuje tu patronu se sklem je taky sklo - tak by to neměl být problém.
....no ak je to kamen alebo keramika? -a pocitam "cervenu" to je cca 500C ...problem nebude a odpada "H2SO4,Savo,NaOH...a ine
veci"...
...vsak kto ma tu patronu "zlu" nech to skusi...
a napise ci to ide alebo nie....ja som tie vzd.kamane mal v podstate nefunkcne a zelenohnede...
A že to ten plast vydržel...?!
Ty seš ale pokusitel
zajímavej nápad, ale myslím že naše zmiňované vypálit opravdu nelze.A jen taková věcná - nezhorší se po vypálení skupenství daného kamene ?
Zajímavé. To si prostě jen dal do trouby a nechal ohrát? Na kolik C?
...no ja som skusal len vzd.kamen vypalovat a je ako novy...
moj difuzer lip.drievko sa tiez neda vypalovat
...teda ak ma niekto "staru" patronu - nech to vyskusa zohriat na sporaku do cervena -ze co to povie?
-podla mna to bude dobre...
Jen to nesmíš přehnat s teplotou. Tou velkou spotřebou difuzerů jsem myslel to, že pokud se budeš pokoušet patronu vyndat tak jich asi pár padne za vlast než se ti to povede bez poškození
. Vzpomněl jsem si na další s vyjímatelnou patronou a to od Sery.
no ak je tam "len" sklo a ta patrona -tak to nahriat pojde...
spotrebu ani nie....ved ked je taky difuzor nah...o? -teda pusta velke bublinky tak s nim mozme robit co chceme....
Když ti lumpové výrobci to tam dávají za tepla do naměklého skla a to proto aby to po vychladnutí dokonale těsnilo. Ale máš pravdu. Když to jde tam ven to musí jít taky. Jen budeš mít velkou spotřebu difuzerů.
Rozebrat jde např. difuzer od Rataje nebo Eheimu.
...no ked to islo dnu? musi aj "von"
PS:niektore sa daju rozoberat a vymienat patronu
To by šlo pokud jde patrona vyndat. Ze zmiňovaných skleněných difuzerů to nejde, takže by se to muselo vypalovat celý a to teda nevím, nevím
.
a co tu patronu vypalit?....
vcera som akurat vypaloval vzd.kamene...prvy krat v zivote...a su ako nove
zaujimave ze najprv scernaju a po tom ako ich plamen nahreje do cervena su biele...
teda urcite pojde vypalit aj ta patrona...
Pokud Vám nepomáhá Savo, tak doporučuji použít nějaké silnější kyseliny-já používám roztok H2SO4, oproti Savu účinněji čistí i ty nejmenší póry...Případně pokud by nebyla k sehnání kyselina, mohl by posloužit i hydroxid sodný a podobné zásady- toto nemám odzkoušené, ale na zahraničních forech se o tom lidé zmiňují běžne
To s tím savem, mě nepomáhá a to nemám ani kamenitou vodu.Zajímalo by mě, jak se dá zabránit usedáním nečistot na keramiku. Kéž by fungoval furt, jako když je nový.
Měl jsem 2 tyto difuzory ( boyu ) a jen jeden funguje dobře, druhý rovnou od nova vypouštěl velké bubliny, jen z jednoho místa.
Ono je to vidět už na tý patroně. Dostane nahnědlou nebo nazelenalou barvu a bublinky začnou unikat z místa nejmenšího odporu v malé ploše.
jak se to projevuje, kdyz uz je to zarostle? vetsi bubliny z jednoho mista?
Já ho vezmu cca každý tři měsíce a ponořím ho na pět minut do koncentrovaného Sava. Potom pořádně opláchnu a znovu se bublá.
jak tomu zabranit? da se to nejak cistit? napadlo me koupani v savu
zalezi na tlaku ja jedu z pet lahve 2bubliny za vterinu takze mam mensi bubliny a nez dojdou k hladine se jeste zmensi, navic to mam pod rozstrikovaci rampou, ktera ty bublinky jeste proudem vody posune dal pod hladinou
Dělá to opravdu mikrobublinky.
Mě by akorát zajímalo, zda to dělá fakt mikro bublinky, ještě menší než mám ted z kamínku. Na videu mi ty bubliny připadají celkem velké.
www.youtube.com/… zrovna v patek mi to dorazilo, primo od tohoto prodejce.
Prumer asi 2cm bubla to pekne, jemne bublinky, predtim jsem pouzival cigaretovy filtr.
Jedina nevyhoda co jsem se docetl, ze to zacne casem zarustat rasou, takze to neni na dlouho, no uvidim jak dlouho to vydrzi.
Do menších nádrží je dobrý. Nemám s ním nejmenší problém, jen je třeba zabránit tomu aby se zneprůchodnila keramická patrona.
0 12.12.2010 22:16 kmara [10] - Cichlidy Zdravím chtěl bych zeptat, jaké máte zkušenosti s tímto difuzorem.
aukro.cz/…
Díky
Starší reakce
si to nepochopil
tu ide o ext.filter a ext.reaktor alebo aj bez neho a pouzit "dlhu" hadicu na filter nech sa bublinky rozpustia este v hadici a neidu do akva
...proste nesrat sa z drievkom,kamienkom,a "kadecim"
Prosím můžeš to vysvětlit trochu jinak ? nechápu jak to myslíš s tou hadičkou
délka hadičky kterou půjde plyn nic neovlivní
Tak se podívej trochu víš na můj nápad a řekni co si o tom myslíš?
0 17.11.2010 18:37 nasa Zdravím, já jsem si koupil takový pískovcový kamínek přimo na co2 rozbíjí to krásně na jemňunko, taky jsem zkoušel lipové dřívko a všechno možný, ale tohle se mi osvečilo nejlíp a myslim, že stál kolem 30 korun kupoval jsem ho u rataje.
ja vim, ale u nás nesehnatelné, oblítal jsem snad 20 odchovů s vodoinstalací a nic, a baumax je až ve Zlíně, kde jezdím jednou do roka.
hadicove prechodky nie su drahe cca 20-30Kč
Přidat reakci
1 ...... [21] ...... 24 25
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 18953x