Jaké topítko?
Jsem si jistý, že jedenkráte 200W bude stačit. Mám o něco menší nádrž, přes 200 litrů, topím na 24°C, teplota v zimě klesá v noci na 18°C a není absolutně žádný problém to utopit mým topítkem Atman 100W. On totiž ten velký objem vody má také velkou tepelnou setrvačnost a tak i ten pokles teploty nějakou dobu trvá. Fakt bych z toho neměl strach.
Edit: Až za pár roků dojde na terčovce, řešil bych teprve co dále.
Teda 2 x 200W nebo 2 x 250W ?
Teplota v nadrži bude 25 - 26. Ryby tetry,skalary možná časem terčovce ale to fakt časem.
Pokud je do nádrže kam schovat, tak dokoupit ještě jedno a dát do protilehlých rohů. Bude se to aspon rovnoměrněji prohřívat.
Chybí základní informace a to na kolik stupňů budeš vytápět. Pokud na klasických 24-25, určitě to dotopí. Pokud kolem třicítky, přidal bych ještě jedno.
Přeji všem dobrý den
Chci vás poprosit o radu. Zakládám si nové akvárium 360L koupil jsem jedno topítko Eheim 200W no mám obavy, zda to bude stačit, když teplota v místnosti přes zimní období klesne v noci na cca 17 stupňů. Uvažoval jsem dokoupit ještě jedno 200W nebo vyměnit za 2 x 250W.
Děkuji za pomoc
Starší reakce
Tak to urcite neni spatna myslenka.....pri prudkem poklesu teploty by seply i topitka nastavena na stejnou teplotu a dotopily na teplotu pozadovanou.Kdez to pri rozhozenem nastaveveni by jedno vyplo pri teplote 24º a druhe by dotapelo na pozadovanou teplotu vody delsi dobu...
Ale urcite je to vec nazoru a potreb akvaristy

Nedávno se někdo ptal, proč se vlastně pořád vyrábí topítka bez termostatu. A tady je odpověď

Protože použiješ jeden externí pro víc topení naráz ...
Mejla82 napsal: To bych asi neresil....Protoze oba dohromady to vytopi mnohem rychleji nez jeden... A pokavad maji termostat tak si budou spinat dle potreby.Jestli mas mit pusteny 2 s celkovym odberem 500w na 30 minut nebo 1 s odberem 200w na 1,5 hodiny.... Ty 2 tam pojedou krasne,jen je sladit aby spinali spolu
Ani ladit to nemusíš, možá ještě vyčůranější je naopak obě teploty rozhodit. Dosáhneš tím spínání dle potřeby - jedno topítko dohřívá na požadovanou teplotu (řekněme 26C) a druhé dej na míň (např 24). v případě prudkého poklesu teploty když by jedno nestíhalo dohřát zabere i to druhé s mírným zpožděním a pokles se zastaví.
V případě že obě nastavíš na "přesně" stejnou teplotu budou zbytečně chaoticky na krátké intervaly spínat obě.
Ale je to věc názoru....
Starší reakce
Tak jdu seřizovat

To bych asi neresil....Protoze oba dohromady to vytopi mnohem rychleji nez jeden... A pokavad maji termostat tak si budou spinat dle potreby.Jestli mas mit pusteny 2 s celkovym odberem 500w na 30 minut nebo 1 s odberem 200w na 1,5 hodiny.... Ty 2 tam pojedou krasne,jen je sladit aby spinali spolu

Všechna topítka spotřebují stejně, pokud budou držet stejnou teplotu. Samozřejmě pokud nějaké nebude stíhat, nebo ho nastavíš níže, bude žrát méně.
(OT: Měl si ve škole fyziku? Co tam dneska učí...

)
Jj, mají termostat oba, vytopi ale zdálo se mi že TetraTec vytopila rychlejší a měla jen 200 W. Teď mi jde o spotřebu které více ji spotřebuje
tak jestli maj termostat tak bych dal obe... Jedna vec je vytopit a druha twplotu udrzet..
Zdravim. Prosím vás které topitko? Jedno mám Atman 300W 250-300l.a druhe TetraTec HT200W na 225-300l. Mám otevřené 450l akvarko, okolní teplota v zimě cca 21 stupňů a potřebuji vytopit na 27 stupňů.
Starší reakce

Komentář není třeba.
Mimo toho co doporučuje O.Tom (zakrytované a nějakým způsobem zaizolované) bych použil dvě topítka každé o výkonu minimálně 200W raději i 250W. Ten teplotní rozdíl je přece jen veliký.
No to nevím, 12°je strašně málo
1. by mělo být akvárium zakrytované, aby se neochlazovalo odpařováním (jako když se člověk potí)
2. bych ho zkusil zateplit, obložit polystyrenem
3. můj odhad je, že 100W ohřívač dokáže vytvořit zhruba 5° rozdíl mezi teplotou v akváriu a v okolí, takže při tak nízké teplotě okolí bych to typoval na 250W, ale je to jen odhad a pokud akvárium nezateplíš pojede ohřívač pořád... záleží tedy, jakou chceš výslednou teplotu
Poraďte: Aký celkový výkon vykurovacích telies je potrebný pre udržiavanie primeranej teploty v 250 l nádrži v miestnosti, v ktorej v zime sa teplota pohybuje okolo 12 stupňov Celzia? Ďakujem za radu.
Starší reakce
To vypadá dobře,jaká je šířka prosím.
Já ve výtěrce, když je potřeba používám Aqua Pro akvarijní topení AH 301, jen aby jsi viděl co má a jak vypadá.
www.akva-exo.cz/… Ahoj, tak zalezi jak malem, pokud to budes mit v mistnosti trvale vytapene a jen k dorovnani teploty o par stupnu, tak ti staci i treba tech 15 W, pokud je to ale mistnost, kde treba teplota klesa v nekterych castech dne pod 20 st., tak si myslim, ze bych poridil 50 W.

Nevíte o nějakém malém topítku do akva 60*30*35.Děkuji za rady
Starší reakce
Pokial sa ryby nezdrziavaju v blizkosti topitka, tak to neries, ked ano potrebujes viac...
Jo, tak nějak jsem si to představoval, zkusit to a uvidím.
6°C rozdíl už je dost. Nejsem se úplně jistý, že to zvládne vytopit, ale trošku "natopí" i filtr a světla.
Být tebou zatím nic nekupuju a po instalaci nové nádrže bych sledoval topítko, jestli neběží někdy moc dlouho v kuse a teplota neklesá pod požadovaných 24°C. Rybám o stupeň méně na pár dní nevadí. Kdyby nestíhalo, dokoupil by jsi větší topítko.
nastaveno je na 24 stupnů a topíme ted krbem tam pořád je tu přes 20 stupnů, jen jak jsem psal občas jsem línej přiložit a to to asi klesne k 18ti.
50W by mělo stačit. Pro jistotu napiš, na kolik topíš v akváriu a kolik je minimální teplota v místnosti. Trošku pomůže i dát molitan na zadní stěnu akvária za tapetu.
Ahoj, dnes jsem zachránil jedno cca 114L akva od vyhození do kontáku. Plánuju přesunout tedy vše z 60L do něj. Filtr mám ted nově koupený na 150L, topítko ale 50w z toho setu. Rybičky budou paví očka, ancistrusy, panceřníčci a zatím dva menší skaláry. Ty mi tu zůstali po nákupu a kamarád si je neodebral. Výška by vyhovovala na ně. Akva bude vždy umístěno ve vytápěné místnosti. To 50w se v 60L spíná max jednou denně a to ještě ráno a jen pokud jsem línej jít v noci přiložit. Až přepnu na plyn tak teplota bude pořád stejná.
Starší reakce
taky tam mam 300 od eheimu.....premyslim ze bych taky zaizoloval tadni stenu jak zminil radim....
Tak takhle mě kdysi praskl od tetry

volba je jasná!!!! Děkuji za rady a vysvětlení.
300W eheim jäger 50cm mi v 800l akva drží teplotu na 29°C. V místnosti je 22°C. Když jsem léčil krupici, tak to vytahl až na 33°C jako prd

je to dělo.
Zadní strana akva je zaizolovaná...ne moc kvalitně. Visí mi tam 1 cm polystyren. I tak bych tam ale chtěl ještě jedno...
Je to spíše dané systémem spirály. Topítka od Eheimu jsou ovšem naprosto bezpečná, protože tubus je vyrobený ze speciálního borosilikátového skla které vydrží opravdu hodně viz
www.youtube.com/… Na to jsem se koukal, zaráží mě ze jäger měří něco málo přes 50cm a atman 38 cm má to nějaké opodstatnění? Jako že větší délka lépe prohřeje větší slopuec vody?
Tahle topítka jsou celkem bezproblémová. Pro začátek bych zkusil jedno a pokud by nestačilo není problém dokoupit další. Pokud bys chtěl něco kvalitnějšího koupil bych EHEIM thermocontrol 300.
Starší reakce
Díky za tipy ... že jsou i 75W topítka jsem nějak přehlédl ... jinak bych se ani neptal. Nějak jsem měl zafixováno, že jsou od 25W pak 50W a pak už 100W a více ... Asi vezmu JKA-H75W ....
počkej, jemu klesá okolní teplota k 15-16°C, o tom je řeč. A pokud jde o moje světla, mám tam cree čipy napájené hodně malým proudem, takže se šasi ani neohřeje, navíc mám otevřené akvárium a světlo relativně vysoko, ale jsme mimo téma a hlavně dotaz ...
prosím OT
S touhle teplotou místnosti ti to akvárko přes den ohřeje osvětlení a teplota ti lehce klesne až v noci. Taky máme doma 22-23°C a v akvárku mám 25-26°C, protože kryt úplně zakrývá hladinu. Topítko jsem už z akvárka vyhodil.
mám 50W topítko v 72 l nastavené na 24-25°C a při teplotě místnosti 22-23°C ho vidím seplé jen občas ráno ...
Starší reakce
Já tu nedávno řešil,jestli do třístovky dát 150 nebo 200W a teď přemýšlím,jestli dát 200 nebo 300w

,je to za stejnou cenu,ale zase na druhou stranu je fakt,kdyby odešel termostat,aby to nevyhřálo moc.Asi udělám kompromis a půjde tam 250w,může nastat situace(krupička),že budu potřebovat jít až na 30stupňů a slabé topítko by to nemuselo zvládnout.
nahrubo, nikdy sem nepočítal kolik tam je přímo vody 170?asi i méne - 200l venkovní rozměry

A to máš čistý objem nebo nahhrubo?
Já už jsem topítko z akvárka vyhodil, zůstaly mně jen krevetky a těm teplota 23 °C a víc úplně stačí. Navíc osvětlení ve dne taky přitápí akvárko.
Přidat reakci
1 ...... 28 29
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 24916x