Přihlásit se RYBICKY.NET »

Jaké topítko?

NápovědaFórum » Technika » Topítka 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Jaké topítko?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: orinoko
Jsem si jistý, že jedenkráte 200W bude stačit. Mám o něco menší nádrž, přes 200 litrů, topím na 24°C, teplota v zimě klesá v noci na 18°C a není absolutně žádný problém to utopit mým topítkem Atman 100W. On totiž ten velký objem vody má také velkou tepelnou setrvačnost a tak i ten pokles teploty nějakou dobu trvá. Fakt bych z toho neměl strach.
Edit: Až za pár roků dojde na terčovce, řešil bych teprve co dále.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - orinoko Re: Yirka
Teda 2 x 200W nebo 2 x 250W ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - orinoko Re: Yirka
Teplota v nadrži bude 25 - 26. Ryby tetry,skalary možná časem terčovce ale to fakt časem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Legioix Re: orinoko
Pokud je do nádrže kam schovat, tak dokoupit ještě jedno a dát do protilehlých rohů. Bude se to aspon rovnoměrněji prohřívat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: orinoko
Chybí základní informace a to na kolik stupňů budeš vytápět. Pokud na klasických 24-25, určitě to dotopí. Pokud kolem třicítky, přidal bych ještě jedno.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - orinoko – vykon topeni do akva 360 L
Přeji všem dobrý den
Chci vás poprosit o radu. Zakládám si nové akvárium 360L koupil jsem jedno topítko Eheim 200W no mám obavy, zda to bude stačit, když teplota v místnosti přes zimní období klesne v noci na cca 17 stupňů. Uvažoval jsem dokoupit ještě jedno 200W nebo vyměnit za 2 x 250W.

Děkuji za pomoc

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Mejla82Re: Ichtylopa
Tak to urcite neni spatna myslenka.....pri prudkem poklesu teploty by seply i topitka nastavena na stejnou teplotu a dotopily na teplotu pozadovanou.Kdez to pri rozhozenem nastaveveni by jedno vyplo pri teplote 24º a druhe by dotapelo na pozadovanou teplotu vody delsi dobu...
Ale urcite je to vec nazoru a potreb akvaristy X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ludvik Re: Ichtylopa
Nedávno se někdo ptal, proč se vlastně pořád vyrábí topítka bez termostatu. A tady je odpověď :-) Protože použiješ jeden externí pro víc topení naráz ...
 Reagovat na tento příspěvek 2  - IchtylopaRe: Mejla82
Mejla82 napsal: To bych asi neresil....Protoze oba dohromady to vytopi mnohem rychleji nez jeden... A pokavad maji termostat tak si budou spinat dle potreby.Jestli mas mit pusteny 2 s celkovym odberem 500w na 30 minut nebo 1 s odberem 200w na 1,5 hodiny.... Ty 2 tam pojedou krasne,jen je sladit aby spinali spolu ;-)

Ani ladit to nemusíš, možá ještě vyčůranější je naopak obě teploty rozhodit. Dosáhneš tím spínání dle potřeby - jedno topítko dohřívá na požadovanou teplotu (řekněme 26C) a druhé dej na míň (např 24). v případě prudkého poklesu teploty když by jedno nestíhalo dohřát zabere i to druhé s mírným zpožděním a pokles se zastaví.

V případě že obě nastavíš na "přesně" stejnou teplotu budou zbytečně chaoticky na krátké intervaly spínat obě.

Ale je to věc názoru....

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - funtcz Re: O.Tom
Tak jdu seřizovat :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mejla82Re: funtcz
To bych asi neresil....Protoze oba dohromady to vytopi mnohem rychleji nez jeden... A pokavad maji termostat tak si budou spinat dle potreby.Jestli mas mit pusteny 2 s celkovym odberem 500w na 30 minut nebo 1 s odberem 200w na 1,5 hodiny.... Ty 2 tam pojedou krasne,jen je sladit aby spinali spolu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - NHKG Re: funtcz
Všechna topítka spotřebují stejně, pokud budou držet stejnou teplotu. Samozřejmě pokud nějaké nebude stíhat, nebo ho nastavíš níže, bude žrát méně.
(OT: Měl si ve škole fyziku? Co tam dneska učí... tone )
 Reagovat na tento příspěvek 0  - funtcz Re: Mejla82
Jj, mají termostat oba, vytopi ale zdálo se mi že TetraTec vytopila rychlejší a měla jen 200 W. Teď mi jde o spotřebu které více ji spotřebuje
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Mejla82Re: funtcz
tak jestli maj termostat tak bych dal obe... Jedna vec je vytopit a druha twplotu udrzet..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - funtcz – Které topitko
Zdravim. Prosím vás které topitko? Jedno mám Atman 300W 250-300l.a druhe TetraTec HT200W na 225-300l. Mám otevřené 450l akvarko, okolní teplota v zimě cca 21 stupňů a potřebuji vytopit na 27 stupňů.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Host5Re: janojano
Fotka k příspěvku Komentář není třeba.

Reagovat na tento příspěvek 0  - ludvik Re: janojano
Mám takový pocit, že tuna byl výpočet: www.theaquatools.com/… (ale už nemám Flash, takže nic nevidím).
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R Silent Re: janojano
Mimo toho co doporučuje O.Tom (zakrytované a nějakým způsobem zaizolované) bych použil dvě topítka každé o výkonu minimálně 200W raději i 250W. Ten teplotní rozdíl je přece jen veliký.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - O.Tom Re: janojano
No to nevím, 12°je strašně málo :)

1. by mělo být akvárium zakrytované, aby se neochlazovalo odpařováním (jako když se člověk potí)
2. bych ho zkusil zateplit, obložit polystyrenem
3. můj odhad je, že 100W ohřívač dokáže vytvořit zhruba 5° rozdíl mezi teplotou v akváriu a v okolí, takže při tak nízké teplotě okolí bych to typoval na 250W, ale je to jen odhad a pokud akvárium nezateplíš pojede ohřívač pořád... záleží tedy, jakou chceš výslednou teplotu
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - janojano – Celkový výkon vykurovania
Poraďte: Aký celkový výkon vykurovacích telies je potrebný pre udržiavanie primeranej teploty v 250 l nádrži v miestnosti, v ktorej v zime sa teplota pohybuje okolo 12 stupňov Celzia? Ďakujem za radu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - sonetka Re: afc1886
vše tu :
www.aquael.pl/…
máme 50W, takže 5,5 cm :
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: sonetka
To vypadá dobře,jaká je šířka prosím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Xpe Re: afc1886
Já ve výtěrce, když je potřeba používám Aqua Pro akvarijní topení AH 301, jen aby jsi viděl co má a jak vypadá. www.akva-exo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sonetka
Malé topítko do malé nádrže? doporučil bych co používáme nyní :
AQUAEL akvarijní topítko NEOHEATER 50
Malé, nenápadné, ploché a ještě s bonus funkcí teploměru :) potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Mislow Re: afc1886
Ahoj, tak zalezi jak malem, pokud to budes mit v mistnosti trvale vytapene a jen k dorovnani teploty o par stupnu, tak ti staci i treba tech 15 W, pokud je to ale mistnost, kde treba teplota klesa v nekterych castech dne pod 20 st., tak si myslim, ze bych poridil 50 W. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NASREDDIN Re: afc1886
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886
Nevíte o nějakém malém topítku do akva 60*30*35.Děkuji za rady

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Vodnar
Pokial sa ryby nezdrziavaju v blizkosti topitka, tak to neries, ked ano potrebujes viac...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - BerryRe: NHKG
Jo, tak nějak jsem si to představoval, zkusit to a uvidím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: Berry
6°C rozdíl už je dost. Nejsem se úplně jistý, že to zvládne vytopit, ale trošku "natopí" i filtr a světla.
Být tebou zatím nic nekupuju a po instalaci nové nádrže bych sledoval topítko, jestli neběží někdy moc dlouho v kuse a teplota neklesá pod požadovaných 24°C. Rybám o stupeň méně na pár dní nevadí. Kdyby nestíhalo, dokoupil by jsi větší topítko.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - BerryRe: NHKG
nastaveno je na 24 stupnů a topíme ted krbem tam pořád je tu přes 20 stupnů, jen jak jsem psal občas jsem línej přiložit a to to asi klesne k 18ti.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: Berry
50W by mělo stačit. Pro jistotu napiš, na kolik topíš v akváriu a kolik je minimální teplota v místnosti. Trošku pomůže i dát molitan na zadní stěnu akvária za tapetu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Berry
Ahoj, dnes jsem zachránil jedno cca 114L akva od vyhození do kontáku. Plánuju přesunout tedy vše z 60L do něj. Filtr mám ted nově koupený na 150L, topítko ale 50w z toho setu. Rybičky budou paví očka, ancistrusy, panceřníčci a zatím dva menší skaláry. Ty mi tu zůstali po nákupu a kamarád si je neodebral. Výška by vyhovovala na ně. Akva bude vždy umístěno ve vytápěné místnosti. To 50w se v 60L spíná max jednou denně a to ještě ráno a jen pokud jsem línej jít v noci přiložit. Až přepnu na plyn tak teplota bude pořád stejná.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Mejla82Re: Fuchs
taky tam mam 300 od eheimu.....premyslim ze bych taky zaizoloval tadni stenu jak zminil radim....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fuchs Re: Heimdall
Tak takhle mě kdysi praskl od tetry :-) volba je jasná!!!! Děkuji za rady a vysvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - radimRe: Fuchs
300W eheim jäger 50cm mi v 800l akva drží teplotu na 29°C. V místnosti je 22°C. Když jsem léčil krupici, tak to vytahl až na 33°C jako prd ;-) je to dělo.
Zadní strana akva je zaizolovaná...ne moc kvalitně. Visí mi tam 1 cm polystyren. I tak bych tam ale chtěl ještě jedno...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: Fuchs
Je to spíše dané systémem spirály. Topítka od Eheimu jsou ovšem naprosto bezpečná, protože tubus je vyrobený ze speciálního borosilikátového skla které vydrží opravdu hodně viz www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fuchs Re: Heimdall
Na to jsem se koukal, zaráží mě ze jäger měří něco málo přes 50cm a atman 38 cm má to nějaké opodstatnění? Jako že větší délka lépe prohřeje větší slopuec vody?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: Fuchs
Tahle topítka jsou celkem bezproblémová. Pro začátek bych zkusil jedno a pokud by nestačilo není problém dokoupit další. Pokud bys chtěl něco kvalitnějšího koupil bych EHEIM thermocontrol 300.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fuchs
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s tímto Topítko JKA-H350W Atman High Class. Mám akva o objemu 510l a chci tam terčovce s tím, že v bytě je okolo 22-24 stupňů v létě i 30°C teplotu chci udržovat kolem 29-30°C vytopíto jedno toto topítko? Nebo koupit něco jiného?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - lhajek Re: Heimdall
Díky za tipy ... že jsou i 75W topítka jsem nějak přehlédl ... jinak bych se ani neptal. Nějak jsem měl zafixováno, že jsou od 25W pak 50W a pak už 100W a více ... Asi vezmu JKA-H75W ....
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R Silent Re: lhajek
Já bych, vzhledem k možným krátkodobým výraznějším poklesům teploty okolí, pro jistotu koupil topítko o výkonu 75W jako např. www.jkanimals.cz/… které bývá bezproblémové. Případně od jiné značky www.akva-tera.cz/… www.akva-tera.cz/… www.akva-tera.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: Jifi
počkej, jemu klesá okolní teplota k 15-16°C, o tom je řeč. A pokud jde o moje světla, mám tam cree čipy napájené hodně malým proudem, takže se šasi ani neohřeje, navíc mám otevřené akvárium a světlo relativně vysoko, ale jsme mimo téma a hlavně dotaz ...
prosím OT
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jifi Re: KarlosS
S touhle teplotou místnosti ti to akvárko přes den ohřeje osvětlení a teplota ti lehce klesne až v noci. Taky máme doma 22-23°C a v akvárku mám 25-26°C, protože kryt úplně zakrývá hladinu. Topítko jsem už z akvárka vyhodil.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: lhajek
mám 50W topítko v 72 l nastavené na 24-25°C a při teplotě místnosti 22-23°C ho vidím seplé jen občas ráno ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lhajek
Myslíte že by stačilo 50W topítko na hrubý objem akva 80L včetně filtru (v akva za zadní stěnou bude filtr)? Přitom bude potřeba topit na 25-26°C a teplota v místnosti s akváriem může docela kolísat a klesnout krátkodobě na pár hodin až k nějakým 15-16°C (za rok až nám zateplí dům by to už tak klesat nemělo).

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - hombre
Já tu nedávno řešil,jestli do třístovky dát 150 nebo 200W a teď přemýšlím,jestli dát 200 nebo 300w smich ,je to za stejnou cenu,ale zase na druhou stranu je fakt,kdyby odešel termostat,aby to nevyhřálo moc.Asi udělám kompromis a půjde tam 250w,může nastat situace(krupička),že budu potřebovat jít až na 30stupňů a slabé topítko by to nemuselo zvládnout.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - drsnake Re: ercan
nahrubo, nikdy sem nepočítal kolik tam je přímo vody 170?asi i méne - 200l venkovní rozměry :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ercan Re: drsnake
A to máš čistý objem nebo nahhrubo?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jifi Re: drsnake
Já už jsem topítko z akvárka vyhodil, zůstaly mně jen krevetky a těm teplota 23 °C a víc úplně stačí. Navíc osvětlení ve dne taky přitápí akvárko.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 28 29

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 24916x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3861?od=336