Jaké topítko?
0 13.04.2012 09:23 jirakolar Zdravím
prosím o radu, jaké topítko by jste doporučili pro chov terčovců v cca 650 L akva. Díky
Starší reakce
aha, tak jsem zase o něco chytřejší, pro mě totiž je pomalu vše co u nás v baumaxu(oddělení zvěře) prodávají podezřelé
Ospravedlňujem sa za preklep, napísal som ATMAN no v skutočnosti išlo o značku Aquael. Atmana mam tiež v jednom akva cca 2 roky a je naozaj v pohode
Topítko Atman mi slouží již pátým rokem k naprosté spokojenosti.
Pokial pouzivas vonkajsi filter, mozes nan napojit vonkajsi ohrievac Hydor.Potom uz staci len vybrat priemer hadice tvojho vonkajsieho filtra
www.akvaobchod.sk/… Mezi levnějšími topítky jsou Atmany absolutně nejlepší. Navíc s prodlouženou tříletou zárukou.
.. no vidíš a já si ATMAN nemůžu vynachválit.... máme jich asi 20 a vše OK
Pokud vím, tak u těchto topítek kryty nejsou. S kryty jsou standardně prodávána topítka od Sera (taky doporučuji) a Fluval řady E.
Pri tých ohrievačoch sú aj ochranné kryty na koniec?
Topítka Vitacraft nejsou podezřelá. Jedná se o starší modely která vyrábí Jäger pro firmu Vitacraft což je německý výrobce krmiv pro zvířata.
ATMAN-a už nechcem ani vidieť, toto je teraz tretí čo mi prestal fungovať termostat. Preto chcem siahnuť po lepšej značke.
Zaujímavé, že napriek tomu je najlacnejší.
pokud ještě sháníš, tak jsem viděl 300w v baumaxu od nějakého podezřelého výrobce(tušim vitacraft)
Kvalita je u všech těchto topítek podobná. Nejlépe z nich ale vychází Eheim Jäger. Mimo kvalitních "vnitřností" je vyroben z prvotřídního laboratorního skla které snese velké teplotní výkyvy.
Starší reakce
termostat nepotřebuju, dá se levně udělat nebo ředit se studenou, stejně tam nedávám jenom vodu z RO.
Nerozbitné topítko u nás seženeš, ale levně to nebude navíc v tebou požadované wattáži. Aquarium systems vyrábí polymerové 200 nebo 250W s elektronickým termostatem je to typ NEWATT PRO. S nerezovým bude ještě větší problém. Dříve ho vyráběl Aquael ve wattážích 200 a 250W a byl relativně levný, ale výrobu tohoto typu už ukončil asi před třemi lety. Teď pokud vím seženeš snad je Schego Titan. Ale tam to zabíjí cena. Ta se pohybuje kolem tisícovky a navíc je bez termostatu. Zkus E-bay. Jen namátkou jsem zkoušel a našel jsem docela zajímavé nerezové s externím termostatem
viewitem.eim.ebay.cz/… Ahojte,
poohlížím se po nějakém silnějším (200-300W) topítku na vytopení vody v sudu, je vždycky docela studená a krevetám to dělá někdy problém, když potřebuji měnit více. Budu s ním dost manipulovat, tak raději nějaké plastové či nerezové za přijatelnou cenu, nepojede pořád jako v akváriu, ale jen při dostatečné hladině vody cca 1-2 dny než se vyrobí dost vody z RO.
Ohřev o cca 8°C a vody bude 100 a časem až 200l.
Starší reakce
Zalatá 15 litrová koule, než tahle imitace akvária. Zkus to rozmyslet a pořídit pro toho beťáka důstojnej domov v podobě nějakýho akva kolem těch 15 litrů a více s komplet výbavou. Koupil bych si alespoň teploměr a to akva bych dal někam k topení. Měň tam ob den polovinu vody a moc toho chovance nekrm.
Tak jinak. To není vhodné ani pro chov Betty. V takhle malé nádrži a v těchto podmínkách je to de facto týrání.
Běžné topítko do tak malé nádržky prostě nenacpeš.
Před časem bylo k dostání (teď si nevzpomenu na značku) takové menší celokovové, ale co vím tak značně poruchové. (I to by však bylo rozměry problematické).
Edit: ještě něco k betám:
rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra Haimdol má pravdu. Než topítko, sežeň raději vhodnější akva. To co máš ty je pouze pro krátkodobé přechování ryby.
Chudák to je, to máš pravdu
Však já je nechovám, já mám jenom jednoho chudáčka...
To není akvárium vhodné pro chov ryb.
To máš akvárko nebo sklenici od okurek?
0 13.02.2012 19:35 Dixie – Mám koupit topítko?
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jaké topítko si mám pořídit? Mám právě jenom 3 litrové akvárko, a nerada bych tu rybku (bettu) uvařila
...Nemáte prosím nějaký tip?
Starší reakce
Já mám topítko Tetra 150W na 250 litrů čistého objemu a v pohodě.
Aj ta karimatka co-to zaizoluje.
JO, kryt větrání nemá (aspoň zatím) a stojí na .... ja nevím - něco jako karimatka to je. Fakt už nevím jak se to jmenuje.
Urcite bude stacit. Postaci tam aj 100W topitko.
Edit: pozeram ze kryt je takmer bez vetrania, ked mas akvarko polozene na polystyrene... ta teplota ti moze vyskocit aj o 2 stupne. Este mozes usetrit na vykurovani akva ked das polystyren aj za neho.
Jsem přesvědčen že ano. Navíc je to i při té slušné ceně dosti kvalitní výrobek. Jede mi už spoustu let bez problému. Někdy nemusí o stupeň dva sedět teplota na noniu a na kontrolním teploměru, ale to vychytáš během 2 dní a je to natrvalo.
Těch 150W bude stačit a topítka Atman jsou poměrně slušná a spolehlivá.
Fajn, díky za tip. Takže toto by mělo být to, co potřebuju.
www.akva-exo.cz/…
Cena je fajn. Dle toho co je tam ale v tabulce.... bude stačit těch 150W?
22°C pro tyto rybky by mohlo být dostačující. Pro udržení teploty ve tvých litrech bych použil 100w topítko.
V podobně velké nádrži za podobných okolních podmínek a s teplotou 24°C používám topítko Atman 100W a je to v pohodě. Pokud chceš mít větší jistotu můžeš použít 150W, spotřeba i cena bude prakticky stejná.
atman.heureka.cz/… Použil bych topítko o výkonu cca 150W. Je to i s rezervou pokud bys musel, nedej bože, zvedat teplotu například kvůli léčení.
Čest.
V tento okmažik - leden, poměrně teplý - mám v zakládaném AQ bez ryb a ještě bez funkčního osvětlení 21.5 st.
Když začnu svítit teplota zřejmě o cosi stoupne. Ale taky očekávám, že přijdou mrazy atd. Bydlím v paneláku a z minulých let vím, že teplota vody byla kolem 22st. bez použití topítka.
Otázka? kolik wattu by mělo mít topení, abych docílil teploty kolem 24st.? AQ má 240l hrubého = 190l čístého. Mám v plánu nějaké gavůnky, možná skaláry a jak jsem tak koukal, voda by měla být přeci jen teplejší, nebo to stačí?
Starší reakce
Měl jsem podobný případ.
Cca 160litrů vody, topítko 150W, v zimě teplota v místnosti většinou nepřekročí 17stupňů C. Navíc akvárium umístěno u studené obvodové zdi. Akvárium na zimu obloženo polystyrenem a bylo to tak akorát.
Nemůžeš paušalizovat. Půl Wattu na litr objemu je dostatečné pokud je nádrž ve vytápěné místnosti se stabilní teplotou a v akváriu s krytem. Já mám např. nádrž bez krytu a topítko 300W na cca 300 litrů vody a je to tak akorát.
Starší reakce
Ta teplota by neměla být velký problém. Rybky nejsou nijak náročné. Když měním vodu přímo z řádu, taky kolísá a nijak nereagují.
Spíš bych se zeptal do jak velké nádrže? Rychle totiž rostou.
0 06.11.2011 10:10 Matyson – přísavka
Chtěl bych si koupit asi 2-5 přísavek thajských do mého akvaria a přečt jsem si že jsou prý náchylné na změnu teplot topítko nemám mám si ho pořídit?teplota v mém akváriu kolísá mezi 22-26°C
Starší reakce
Díky...jsem si vůbec toho odkazu nevšiml
Asi to zkusím dneska zapnout to topítko a uvidím, jestli mi to tu teplotu zvýší do zítra nebo pozítří...podle toho buď koupím silnější nebo ne
Podívej se na ten link co poslal filipsi. Je tam taková tabulka. Sice jenom do 100l nádrže, ale při třoše fantazie a představivosti by se dalo zhruba domyslet. Přímou úměru bych v tom moc nehledal, ale možná těch 75W bude tak na hraně
0 22.09.2011 11:15 Stistko Zdravím....existuje někde nějaká jednoduchá tabulka na výpočet toho, kolika wattový potřebuju topítko, abych vytopil 210 litrové akva o 3-5 stupnů více? Mám tam teď 25 stupnů a potřebuju 28-30 stupnů. Fyzika mi nikdy nešla
Doma mám jen staré 75W topítko, tak předpokládám, že nebude stačit....
Přidat reakci
1 ...... [15] ...... 28 29
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 24633x