Jaké topítko?
Ahoj, tak zalezi jak malem, pokud to budes mit v mistnosti trvale vytapene a jen k dorovnani teploty o par stupnu, tak ti staci i treba tech 15 W, pokud je to ale mistnost, kde treba teplota klesa v nekterych castech dne pod 20 st., tak si myslim, ze bych poridil 50 W.
Starší reakce
Jo, tak nějak jsem si to představoval, zkusit to a uvidím.
6°C rozdíl už je dost. Nejsem se úplně jistý, že to zvládne vytopit, ale trošku "natopí" i filtr a světla.
Být tebou zatím nic nekupuju a po instalaci nové nádrže bych sledoval topítko, jestli neběží někdy moc dlouho v kuse a teplota neklesá pod požadovaných 24°C. Rybám o stupeň méně na pár dní nevadí. Kdyby nestíhalo, dokoupil by jsi větší topítko.
nastaveno je na 24 stupnů a topíme ted krbem tam pořád je tu přes 20 stupnů, jen jak jsem psal občas jsem línej přiložit a to to asi klesne k 18ti.
50W by mělo stačit. Pro jistotu napiš, na kolik topíš v akváriu a kolik je minimální teplota v místnosti. Trošku pomůže i dát molitan na zadní stěnu akvária za tapetu.
0 28.11.2015 22:16 Berry Ahoj, dnes jsem zachránil jedno cca 114L akva od vyhození do kontáku. Plánuju přesunout tedy vše z 60L do něj. Filtr mám ted nově koupený na 150L, topítko ale 50w z toho setu. Rybičky budou paví očka, ancistrusy, panceřníčci a zatím dva menší skaláry. Ty mi tu zůstali po nákupu a kamarád si je neodebral. Výška by vyhovovala na ně. Akva bude vždy umístěno ve vytápěné místnosti. To 50w se v 60L spíná max jednou denně a to ještě ráno a jen pokud jsem línej jít v noci přiložit. Až přepnu na plyn tak teplota bude pořád stejná.
Starší reakce
taky tam mam 300 od eheimu.....premyslim ze bych taky zaizoloval tadni stenu jak zminil radim....
Tak takhle mě kdysi praskl od tetry
volba je jasná!!!! Děkuji za rady a vysvětlení.
300W eheim jäger 50cm mi v 800l akva drží teplotu na 29°C. V místnosti je 22°C. Když jsem léčil krupici, tak to vytahl až na 33°C jako prd
je to dělo.
Zadní strana akva je zaizolovaná...ne moc kvalitně. Visí mi tam 1 cm polystyren. I tak bych tam ale chtěl ještě jedno...
Je to spíše dané systémem spirály. Topítka od Eheimu jsou ovšem naprosto bezpečná, protože tubus je vyrobený ze speciálního borosilikátového skla které vydrží opravdu hodně viz
www.youtube.com/… Na to jsem se koukal, zaráží mě ze jäger měří něco málo přes 50cm a atman 38 cm má to nějaké opodstatnění? Jako že větší délka lépe prohřeje větší slopuec vody?
Tahle topítka jsou celkem bezproblémová. Pro začátek bych zkusil jedno a pokud by nestačilo není problém dokoupit další. Pokud bys chtěl něco kvalitnějšího koupil bych EHEIM thermocontrol 300.
Starší reakce
Díky za tipy ... že jsou i 75W topítka jsem nějak přehlédl ... jinak bych se ani neptal. Nějak jsem měl zafixováno, že jsou od 25W pak 50W a pak už 100W a více ... Asi vezmu JKA-H75W ....
počkej, jemu klesá okolní teplota k 15-16°C, o tom je řeč. A pokud jde o moje světla, mám tam cree čipy napájené hodně malým proudem, takže se šasi ani neohřeje, navíc mám otevřené akvárium a světlo relativně vysoko, ale jsme mimo téma a hlavně dotaz ...
prosím OT
S touhle teplotou místnosti ti to akvárko přes den ohřeje osvětlení a teplota ti lehce klesne až v noci. Taky máme doma 22-23°C a v akvárku mám 25-26°C, protože kryt úplně zakrývá hladinu. Topítko jsem už z akvárka vyhodil.
mám 50W topítko v 72 l nastavené na 24-25°C a při teplotě místnosti 22-23°C ho vidím seplé jen občas ráno ...
Starší reakce
0 10.09.2015 13:37 hombre Já tu nedávno řešil,jestli do třístovky dát 150 nebo 200W a teď přemýšlím,jestli dát 200 nebo 300w
,je to za stejnou cenu,ale zase na druhou stranu je fakt,kdyby odešel termostat,aby to nevyhřálo moc.Asi udělám kompromis a půjde tam 250w,může nastat situace(krupička),že budu potřebovat jít až na 30stupňů a slabé topítko by to nemuselo zvládnout.
nahrubo, nikdy sem nepočítal kolik tam je přímo vody 170?asi i méne - 200l venkovní rozměry
A to máš čistý objem nebo nahhrubo?
Já už jsem topítko z akvárka vyhodil, zůstaly mně jen krevetky a těm teplota 23 °C a víc úplně stačí. Navíc osvětlení ve dne taky přitápí akvárko.
doplnil bych můj názor,že asi zase není dobré nadimenzovat. protože kdyby náhodou odešel termostat, tak je aspon neuvaříš. mám do 200l 150W a bohatě. občas je v místnosti i 18
Akvo stojí v obýváku. Vytápět budu kolem 25 °c. Rybky mám neonky,tetry průsvitné,čichavec perleťový,pancéřníky a platy skvrnité. To topítko jsem myslel 150w.
Přesně tak. Taky jsem tu nedávno zmiňoval, že kromě objemu vody v akvárku záleží nejen na teplotě místnosti, kde je akvárko, ale taky na tom, na jakou teplotu chce tazatel akvárko vytápět. Ono je rozdíl, jestli ho chce vytápět například na 25 °C anebo na 30 °C.
Solidní výrobci přidávají tabulku nebo graf závislosti výkonu a okolní teploty. Je potřeba napsat jaké tam budou ryby a kde to akvárium je. Mělo by to být asi topítko 150-250 watt.
Já používám poměr 1W na 1 litr hrubého objemu. Tedy za předpokladu, že je akvárium umístěné v obytné části domu.
No de mě spíš o to,že když vezmu třeba 150w tak každý výrobce ho uvádí na jiný objem akvária. Ta nevím podle čeho se řídit. Jestli co uvádí výrobci nebo ne.
Potřebný výkon závisí na nejnižší teplotě okolního prostředí a požadované teplotě vody v akváriu. Nejnižší teplota v centrálně vytápěném bytě neklesá pod 20 °C, ale v rodinných domech je to různé, právě v tomto období klesá níž - už bývá chladno, ale ještě se nám nechce pouštět kotel.
Starší reakce
Mám to samé už rok a půl. Bez problémů mi v tech 800 litrech dá teplotu nad 30°C.
0 06.09.2015 22:07 Mejla82 Tak nakonec jsem pořídil eheim 300w pro akva 600-1000l
Umístil jsem ho před výpusť čerpací hlavy.
Teplotu jsem nastavil NW 25,5°C
Snad jsem vybral a umistil topitko dobre
Starší reakce
0 23.08.2015 16:47 Mejla82 Dix, duse na to podivat
No vzhledem k velikosti bych pořídil 1x 300W topítko s tím, že pokud nebude stíhat, přidáš ještě jedno. Topítka s víc jak 300W se moc nedělají. Já mám dobrou zkušenost se značkou Tetratec, hodně bývá doporučovaný Atman High Class, ale Atmana jsem nikdy neměl.
0 23.08.2015 16:31 Mejla82 Dobry den, chtel bych se zeptat/poradit..Me akvarium (viz. profil).Rad bych poridil topitko s termostatem.Pri cirkulaci vody a okyslicovani vody mi teplota klesa na 23/24 stupnu.
Rad bych vodu udrzel na 25/27 ºC...
Poradite co za topitko poridit?
Dikes..
Tak to mě potvrzuje,že jsem vybral dobrou značku.Už dávno a u všeho platí,že to nejdražší nebo značkové nemusí být nejlepší
Určitě ano
já ho většinou odpovím ale už se mi stalo párkrát že sem zapomněl a vše v pořádku
.. Ještě můžeš popřemýšlet o externím topitku hydor. Taky ho plánuju do 350l nádrže, ale zatím už došli finance
Já si zas myslím,že to není složité.Co píšeš jsou základní věci,které jsou mi jasné.Dal jsem konkrétní parametry a na ty jsem chtěl poradit s watáží
Nemyslím, že to je tak jednoduché. Taky záleží na tom, jaká je okolní teplota vzduchu kolem akvárka a na jakou teplotu ho potřebuješ ohřát. Pokud třeba víš, že máš v místnosti teplotu celoročně minimálně 22°C a stačí ti v akvárku 23-24°C, pak topítko skoro nepotřebuješ. Pokud ti někdy teplota v místnosti klesá třeba pod 20°C a dejme tomu, že chováš terčovce, tak budeš muset fest topit, aby v akvárku potřebná teplota vůbec byla.
Myslím, že u takového dotazu (jaké topítko do akvárka s xxx litry) je dobré dodat, jaká bývá teplota v místnosti, jestli ti v místnosti hrozí teplotní poklesy (v paneláku to může být na začátku topné sezóny) a jakou teplotu vody potřebuješ mít v akvárku.
Mě nejde o ušetření,ale nechci moc dlouhé topítko,čím větší výkon,tím bývá delší,co jsem viděl.Tak ať je co nejmíň vidět,to je jediný důvod
Pokud se má ohřát určité množství vody na danou teplotu,tak slabší to bude ohřívat dlouho a výkonnější kratší dobu,spotřeba proudu bude ve výsledku stejná
Tak míval jsem topítka v poslední komoře filtru. 2 praskly když jsem si nedal bacha a při údržbě jsem tuto komoru příliš upustil -> topítka na suchu. (Aquael a ještě jedna levná značka, u obou byl problém s regulací teploty.)
Tak jsem koupil mnohem dražší od Sery, jelikož má údajně proti tomuto ochranu -> po 2,5 letech natekla dovnitř přes léto voda a já se pak na podzim hrozně divil, proč mám v akváriu 20°C, když topítko je zaplé. Regulace celkem OK. Toto pak nahradila aktuální Tetra.
Taky jsem kupoval jedno do karantény, staré jsem musel vyhodit, protože odešla regulace teploty úplně (kolísala asi o 5°C). U nového regulace teploty celkem OK, ale do té Tetry to má daleko.
U těch 2, co si nepamatuju značku, ani jedno určitě nebyl Atman.
Jinak 250W topítko mi s velkou rezervou dělalo v prakticky 400 litrech v akváriu teplotu o 6°C větší než v místnosti. Takže ti 150W bude stačit, ale nic neušetříš.
NHKG napsal: Doporučil bych Tetru. Mé za posledních pár let asi 5. topítko a první, se kterým jsem spokojený. Výkon záleží jaká bude v místnosti teplota v pokoji a jaká je požadovaná v akváriu,ale dal bych radši 200W, stojí skoro stejně.
akvarijni-topitka.heureka.cz/…
Rozdíl teploty nebude velký,akva bude v obýváku,plánuji vytápět asi na 24st.Co ti na tom odešlo,je to celkem jednoduché zařízení a ty Atmany jsou údajně spolehlivé.
Asi vezmu těch 200w,je lepší mít raději rezervu,než trápit slabší topítko delším provozem.
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 28 29
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 24633x