Skaláry - rozmnožování, odchov
prvý deň som svietil obom párom 1. pár v odchovni a druhý v spoločenskom .. ten v odchovni to požral tak svietim len páru v spoločenskom a ten ešte drží, som zvedavý

Ivoš napsal: Není důvod jim svítit 24 hor/denně.
No jak se to veme... v případě výtěru ve společné nádrži to nutnost je. Dospělým se tak dává šance se přece jen něčeho dočkat.

A pak při odchovu mladých je to dokonce nutnost v některých případech rovněž.

ok ďakujem, ušetrím na elektrine
Není důvod jim svítit 24 hor/denně.
zdarec, možno je to hlúposť .. ale vypínate páru s ikrami, príp. poterom cez noc zapnuté svetlo ?
Starší reakce
asi to tak bude nejlepší

Jak říkám, nejlepší pro tebe je zapomenout na množení skalár. I kdyby se ti ryby opět vytřely, nech jikry ve společném akváriu napospas osudu protože ty ryby zkrátka nemáš kde odchovat.
Jo já vím ale s tím prostorem to bude horší bydlím v panelaku až v posledním patře a nevím jak by se sousedum líbilo mít vodu v bytě.Ale rozhodně se budu snažit o pořizení většího akvari
Budeš potřebovat nejen peníze ale i nezbytný prostor pro další akvária. Pro začátek by mohly stačit dvě 200-300 litrové nádrže na odchov. A taky budeš potřebovat čas -odchovny potřebují každodenní údržbu a péči.
Bohužel já stim nic nenadělám ja za to nemužu že na skalari přišlo jaro:

Pustil bych se do něčeho méně prostorově náročného, třeba nějakých cichlidek.

Toncek12 napsal: No jako ja teprve s akvaristykou začínám takže se mam čemu učit ale podařilo se mi odchovat par skalaru v 10 L akvarku a dneska jsem je přehodil do toho 100L ale mam strach že byly přiliž malí proto ocením jakoukoliv dobrou radu
Tak přesně toho jsem se obával. Jediná možná rada je aby ses za těchto podmínek vyprdnul na jakékoli pokusy o množení skalárů protože jsi na tom s nutným vybavením podobně jako člověk chystající se na přechod Grónska vybavený pouze sandály , repelentem na komáry a šnorchlem.

Tak zcela upřímně, ve tvých podmínkách kloudnou skaláru nikdy neuděláš. Chce to akvo alespoň 250 litrů a to stávající 100 litrový si nechat jako tu výkrmnu, rozplavávačku, klasickou kostku 50x50x50cm jako vytíračku.
No jako ja teprve s akvaristykou začínám takže se mam čemu učit ale podařilo se mi odchovat par skalaru v 10 L akvarku a dneska jsem je přehodil do toho 100L ale mam strach že byly přiliž malí proto ocením jakoukoliv dobrou radu
A těch 100L co máš v prezentaci je i na ten potěr po pár tejdnech málo
EDIT : a koukám že tam jsou dospělí , to není nic dobrého , ty ryby maj daleko větší nároky ...
Jen tak mezi námi: máš nějaké odchovné nádrže pro ty skaláry anebo se tvé úvahy pohybují v dimenzích toho tvého 100 litrového akvária?
Osobně, pokud bych měl jenom trochu místa, tak bych pro ně měl sólo výkrmnu(čistý akvo s co nečastější výměnou vody a několikadenním futrováním), kde je daleko dříve a efektivněji dostaneš do prodejní velikosti a ta výtěžnost bude příjemnější. Budou ve svým houfu, zabojují o potravu mezi sebou, nebude jim neustále dáváno na jevo, od dospěláků, kdo je v akváriu pánem, ale jestli to máš jako náhodnej výtěr, co se tzv. zadařil dotáhnout až sem, tak jak píše Ivoš.

Děkuji moc a jaká je asi přibližně velikost kdy je mužu přehodit.
Zjednodušeně řečeno tehdy až je dospělé ryby nebudou schopny sežrat čí výrazněji je utiskovat.
Zdravým chtěl jsem se zeptat za jak dlouho po rozplaní plůdku skalara je můžu přemístit mez dospělé ryby
Starší reakce
Jedna věc je vytření ale zcela jiná vykulení. A jak už tu bylo psáno - pokud nemáš dostatek prostoru, času a prostředků pro odchov, tak to ani nezkoušej.
Nechal bych tomu volný průběh a neřešil to.
Jenže oni se chystaj se na ten filtr vytrit už po druhé
Stěhovat celej filtr kvůli jednomu výtěru, to se mě nezdá jako dobrej nápad. Zamysli se nad tím, co jsem napsal, jak jsi připravena na to až se jikry vykulí, čím budeš krmit, kam mladinu posléze umístíš.
Edit: Já tě nechci odradit, jenom uvádím sktečnosti, na který se v té euforii možného odchovu někdy zapomíná.

A když přestěhuju ty jikry na filtru do menšho?Stane se něco?
Musíš si nejdříve odpovědět na otázku, jak jsi připravena na skutečný odchov a jestli máš připravenou další rozplavávací nádrž, řekněme ne menší než 100 litrů a odchovničku v podobě nějakýho sólo akvária, řekněme 30 litrovýho, tak potom jim tam podstrč nějakou umělohmotnou destičku a když bude klika, nakladou to na ní, tu vyndáš, přendáš do toho 30 litrovýho, zavedeš jemný vzduchování a odchováš uměle, mezi tím si připravíš živou potravu, nabízí se artémie, aby bylo čím krmit a jede se. Tak to by bylo ve stručnosti.
0 03.02.2015 16:36 Lucie123 – Skalary
Dobrý den,chtěla bych se zeptat co udelat kdyz mi skalary jikrami osypou filtr?Diky
Starší reakce
Nevkládej sem cizí fotky ale jen odkaz.

Jo, je to změnou prostředí. Nejspíš se jeden už chce třít a druhý ještě není zabydlený a tak na tyhle věci nemá ani pomyšlení. Dej jim čas a živé krmení.
Super, díky za info. Myslíte tedy, že je to přechodný stres jo
Nic, dej je do velkýho akvária a nech to na nich, třeba se znovu spárují. Jak se moc tlačí na pilu, není z toho nic. Určitě máš jinou vodu, než ten chovatel, zmeněna podmínek, stresík atd. Dej jim čas.
Ahoj všem. Nedávno jsem si koupil od chovatele párek skalár koi. Jemu se naprosto v klídku třeli a neustále byly mimo společné aq.
Přede mnou je vylovil z vytíračky (samička měla ještě venku kladélko). Já jew přinesl domu a dal jsem je do mé vytíračky. Den, dva naprosto vše v pořádku.
Pak se začali hrozně prát až jedna měla okousané ploutve. Rozdělil jsem je sklem, ale stále na sebe útočí. Poraďte, co dělat ? Prosím
Starší reakce
Pokud se pár o jikry a pak i o vylíhlý potěr stará a pak potomstvo zlikviduje, tak mě napadá jediný důvod: snůška byla rodiči vyhodnocena jako neživotuschopná.
Z 99-ti procent to zapříčinila kvalita vody: pH, či tvrdost.
Nebo jim obětovat páru větší akvárium.

Každopádně můj původní záměr o odpočinku páru vzal za své.

Jelikož je nechci rozdělit,tak budu muset uvolnit další akvárko.Tentokrát je už s potěrem nenechám.
To padlý ph by ukazovalo že Libor bude mířit na terč přesněji.
Sám jsem se divil že se vylíhlo všechno a to při ph 6,8 a vodivosti kolem 120uS.Obvykle jsem míval ph níže.Od vylíhnutí spadlo ph k 6,4.
No spíš byl v tom čerstvém potěru nějaký defekt...nehoupla voda? Při takovém množství mladých a krmení bych to viděl spíš sem...
Spíš jde o nezkušenost v péči o mladé. Stává se to, když ryby nemají možnost se to naučit nebo jako následek neustálého umělého odchovu bez rodičů.
Druhá možnost,jejich obrané reakce byly znakem velkého stresu, který vyustil v sežrání potomstva.
Jinak viděl jsem rodiče, které se starali o dva výtěry najednou, mezi kterými byl třítýdenní odstup. Bylo to ve zverimexu a rodiče byli hodně ostrý.

Starší reakce
Tak vo tom žádná, zprasit se dá kde jakej objem.

styfi napsal: Tak potvrdzujem pritomnost nalevnika. Je dobry napad zohnat si proti nemu UV lampu?
romant [16351] – Re: styfi
Spíš bych si sehnal větší akvo.
A já dodám, naučit se krmit, odkalovat a používat plže...
Spíš bych si sehnal větší akvo.
Tak potvrdzujem pritomnost nalevnika. Je dobry napad zohnat si proti nemu UV lampu?
Starší reakce
Slizko = dravý nálevník nadostřel
Pokud máš tvrdou vodu, tak se nevyhneš její úpravě (změkčování). Já si taky vodu pro míchání vozím z jiných částí Prahy protože mám pak menší spotřebu vody z RO, kterou si kupuju.
Čili bych si na tvém místě zajistil nějaký zdroj vody z RO a koupil konduktometr a taky test KH protože uhličitanová tvrdost je absolutně limitní záležitost.
Vodu se snaž namíchat na max.2°KH při vodivosti pod 100mS (což by mělo být asi tak do 6°dGH).
Voda, kterou si vozíš, má sice celkovou tvrdost v přijatelných parametrech ale ta uhličitanová tvrdost je pro vývoj jiker a potěru skalárů doslova vražedná.
Pokud nechceš investovat do konduktometru, tak zkus pro další tření namíchat vodu v poměru 3(RO):1 (voda, kterou si vozíš) či možná ještě lépe 4:1.
KH měř kapkovým testrem od Sery, papírky zahoď. Ideální je max.1°KH ale 2°KH taky schroupnou.
Vodu pořádně dobarvi Torbenem, to je dle mého soudu taky klíčová záležitost
Rozplavanému potěru pak měň vodu za stejně tvrdou aspoň 3 týdny.
-zaviest vzduchovanie
-mat pripravenu makku, odstatu, cistu vodu
LiborSprysl : toho nalevnika este pozriem, nadrz som este nevypustil. Mohlo by byt znamkou pritomnosti nalevnika akoby slizske steny akvaria? Co mam spravit aby sa mi nalevnik nabuduce nevyskytol? Ak ho mam vo velkom akva, ako sa ho zbavim?
Utrman : co tie ziabre? to je nejaka choroba? to len aby som vedel, ak sa mi to vyskytne
Vzduchování bych zavedl, ale jemně, příliš silné v kombinaci s filtrací může zahýbat hodnotama vody...
S vodou souhlas, jenom bych dodal čerstvou, nikoli z jiného akva...
Aby se nálevník příště nevyskytl, můžeš před napuštěním akvo vydesinfikovat, není to stoprocentní, ale může to pomoct. A krmit střídmě...
Ty žábry by právě ukazovaly na nedostatek kyslíku, nikoli nemoc...
Dakujem za ochotu pomoct, no rybicky to uz maju za sebou. Bol to druhy pokus, prvy skoncil po dvoch dnoch zozratim poteru rodicmi. Teraz to bolo 7 dni a poter mal tak do 1 cm. Ide o to, aby som si z toho zobral ponaucenie. Opravte ma, ak je nieco zle:
-zaviest vzduchovanie
-mat pripravenu makku, odstatu, cistu vodu
LiborSprysl : toho nalevnika este pozriem, nadrz som este nevypustil. Mohlo by byt znamkou pritomnosti nalevnika akoby slizske steny akvaria? Co mam spravit aby sa mi nalevnik nabuduce nevyskytol? Ak ho mam vo velkom akva, ako sa ho zbavim?
Utrman : co tie ziabre? to je nejaka choroba? to len aby som vedel, ak sa mi to vyskytne
Pozn: z vodovodu mi tecie mimoriadne tvrda voda, preto vozim vodu z domu, od rodicov kde je KH - 4 az 7°, GH - 5 az 6°. Odchylky su sposobene nepresnostou lakmusovych papierikov. Davno som vsak nebol doma, preto som uz mal prazdne bandasky.
styfi napsal: Posledne dva dni som vsak zaznamenal velke straty. Uhynula mi skoro polovica. Viete poradit co robim zle? Mam ich v 12 litrovom akvariu, .... Rybycky su pri dne, evidentne vystresovane, snazia sa zavrtat do neexistujuceho dna.
Rybycky su pri dne, evidentne vystresovane, snazia sa zavrtat do neexistujuceho dna. !!! Jestli ony před něčím neprchají...

Mimo vývojové vady, kterou z textu nelze poznat, cítím v té nádržce nálevníka...
Moje zkušenost je taková: voda z vodovodu=zbělané(ne plesnivé) jikry do 3. dne. Postupně jsem se propracoval až pod 100 mS s tím, že se vykulí vše. Acryflavin vůbec nepoužívám, akorát Torbenem udělám ve vytíračce takový čaj, že černý rodiče skoro ani nejsou vidět.
Přidat reakci
1 ...... 41
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 38917x