Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Skaláry - rozmnožování, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 13 Přejít na další stránku   1  
Skaláry - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2014 20:46 JoKa Re: finnnp
Já také ne. Dokonce ani nepřidávám nic proti zaplísnění. Jenom si pohlídám, že kam je přendavám, je nezatuchlá voda, zaběhlý filtr a čisto. Před přendaváním jenom stáhnu půl odchovny, doplním vodou z původního akva a přidám kamínek...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2014 19:23 finnnp Re: RAP
Já jikry přendávám suchou cestou a nikdy jsem s tím neměl problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2014 13:08 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: RAP
Proste ne kazda ryba musi byt plodna. Predpokladam, ze samce a samici pri treni rozezna ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2014 04:57 Muž LiborSprysl [9015]
Že by jikry skalár nemohly přijít na vzduch, to mi přijde jako nesmysl, (přendával jsem je vždycky "nasucho"), pokud se s nimi samozřejmě neběhá půlhodiny po místnosti a hledá vhodné místo pro jejich umístění. Kapilární vlhkost na přendání jiker stačí.
Jiná věc je voda...pokud má 6,9, dobrý, avšak může být samozřejmě nejen tvrdší, ale obsahovat i něco, co jikrám vadí. Nemusí být na vině jen voda. Pokud ale celý výtěr zbělá do druhého dne, s největší pravděpodobností je "samec" samice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   21.02.2014 21:18 RAP Re: TomaPetra
... viděl jak je samec oplodnuje...
Při odchovu skalár je důležitá kvalita samce. Pokud je to možné, zkusit samici vytřít s jiným samcem. Pak třeba zjistíte, že samec nebo samice se do chovu nehodí. ;-)
Pokud dáváte jikry do jiného akva, nesmí přijít na vzduch.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2014 20:11 JoKa Re: Designer
obrana jiker je opravdu hodne slusna, a pece vypada az dojemne, takze si dokazu predstavit, ze u Sklar, ac jsou to taky Cichlidy, tohle muze byt jinak.
Taky že je. Skaláry jsou (jasně, najdou se vyjímky a je jich hodně) jedny z "nejhodnějších" cichlid. To, co uhlídá téměř jakýkoli kančík, o tom se může skaláře jenom zdát... Skalára hlídá bezvadně, ale má své hranice. Ancáka bez noční lampičky neuhlídá...
Na druhou stranu obyčejný kančík příčnopruhý uhlídá téměř vše i před podstatně větším krunýřovcem pardálím a rozplavanou omladinu uhlídá i třeba před nenažraným thoracatem...
Skalára je prostě pořád ještě ta hodná cichlida... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2014 17:54 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: romant
Ani je treba moc "nezasiji", zrovna ted je mam v akvariu v pomerne otevrenem prostoru u celniho skla, ale obrana jiker je opravdu hodne slusna, a pece vypada az dojemne, takze si dokazu predstavit, ze u Sklar, ac jsou to taky Cichlidy, tohle muze byt jinak. Nakonec jsem to psal, Skalary nejsou muj salek caje, prosim to tak brat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2014 17:46 R Muž romant [27983] Re: Designer
Jirko u skalár je pro nějaký efektivnější odchov odlovovat, sbírat bezprostředně po výtěru. Ve společenských nádržích to o obvykle nebývá tak úspěšné, jako u těch cichlidek, oni je skaláry mají tzv. více na ráně, cihlidky je dovedou lépe "zašít", což nic nemění na faktu, že když není voda, nepovede se to ani tak, ani tak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2014 17:38 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: TomaPetra
Skalary nejsou uplne muj salek caje, ale kdyz to vezmu pres Cichlidky, pokud se staraji a jikry uhlidaji, je fajn jim je nechat co nejdele, sebrat treba az pulden pred vykulenim, do druheho akvaria napustit vodu z akvaria kde ty jikry byly a prehodit je. Samozrejme popisuji situaci, kdy ma voda vhodne parametry. Cichlidam, ktere se staraji, jikry neplesnivi ani bez pripravku, ty jikry maji od nich nejlepsi peci, takze proc cokoli horsiho. A maji-li se Cichlidy dobre starat a jikry uhlidat i ve spolecenskem akvariu, pak je fajn nechat v noci alespon minimum svetla, staci nekde uplne mimo nadrz nechat zapnutou lampicku atp.

EDIT: Jeste doplnim jeden poznatek. Pokud neni voda uplne vhodna, treba u mne je moc tvrda pro Ramirezky, i pres to se nektere jikry vykuli a daji se mlade odchovat, i kdyz v minimalnim poctu (ale k cemu u hobby mraky mladych, a vyvojove vady nemaji, staci se podivat na me Ramky v prezentaci). Je ale potreba jikry rodicum pred vykulenim sebrat, protoze jak jsem pochopil, par malo mladych jim nejspis nestoji za peci a uz jsem videl samce vykulene mlade sezrat (sebral a nevyplivl), ackoli o jikry se obe ryby staraly vzorne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2014 17:01 Muž TomaPetra [1] Re: romant
ok, ted jsem to otci volal, tak říkal , že viděl jak je samec oplodnuje,že první den jsou normálně čirý a druhý den byli všechny bílý, řekl jsem mu ty názvy přípravků , tak prý je koupí a uvidíme, jak se zadaří.Děkuju
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2014 16:55 R Muž romant [27983] Re: TomaPetra
Oplodněná jikra je čirá a je vidět taková tmavá tečka. Prostě mléčný jikry jsou buď neoplodněný a nebo je ta plíseň umoří. Jasně tvrdost vody je důležitá a platí, že čím nižší, tím lepší, ale u skalár nebývá problém ani ve tvrdších vodách, na rozdíl třeba od cichlidek.
Edit: Po tom oddělení je dobrý v té nádrži, kam jsou přelovený(přenesený i z podkladem), právě na to místo s jikrama zavést jemný vzduchování, aby se zajistil přísun čerstvější okysličený vody k jikrám, což dělají rodiče tím, že ty jikry při hlídání ovívají ploutvema.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2014 16:51 Muž TomaPetra [1] Re: romant
Děkuji Romane. A jak mohu poznat zda budou oplodněni?Jsou to dospělý skaláři a své jikry před ostatními brání i když je mezi nima sklo. co se týče toho přípravku, tak to otci oznámim. Jak je důležitá tvrdost vody? může mít nějaký vliv?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.02.2014 16:45 R Muž romant [27983] Re: TomaPetra
Je otázka, jsou-li oplodněný(vytírá se prokazatelně pár) a jako další bych při tom odděleným odchovu použil nějaký protiplísňový přípravek, třeba Acriflavin, nebo eSHu 2000.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2014 16:38 Muž TomaPetra [1] – nemůžeme odchovat skaláry
Zdravim.mam otazku pro meho otce.Jiz nekolirat se mu vytreli skalari,zkousel je mit oddelene od ostatnich ryb i zkousel prendat do jineho AQ.Ale nikdy se mu nepodarilo zadne odchovat.vzdy behem 24 hodin vsechny jikry zbelali.muzete mi prosim poradit,co by mohlo byt spatne a co by mel udelat?kdyz jsem meril pH ,tak se drzi na 6,9.diky za rady a pripominky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2014 12:52 Muž TomaPetra [1] – skalar-rozmnozeni
Zdravim.mam otazku pri meho otce.Jiz nekolirat se mu vytreli skalari,zkousrel je mit oddelene od ostatnich ryb i zkousel prendat do jineho AQ.Ale nikdy se mu nepodarilo zadne odchovat.vzdy behem 24 hodin vsechny jikry zbelali.muzete mi prosim poradit,co by mohlo byt spatne a co by mel udelat?kdyz jsem meril pH ,tak se drzi na 6,9.diky za rady a pripominky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2014 08:17 Muž RomanMch [1] - Labyrintky – Tri samci a jedna samice
Uz asi tyden pozoruji, ze skalara, kterou jsem uz dele podezrival, ze je samice, je nejaka "tlusta" a vcera jsem si vsimnul, ze ma opravdu venku kladelko. Podle tvaru je to vazne samice. Bohuzel dalsi 3 skalary jsou evidentne samci a pochopitelne ji nedaji pokoj. Samice si vybrala jednoho z nich uz davno, ostatni odhani. Rozhodne nemam ambice mnozit skalary, ale chci se zeptat, jestli se ti samci nejak tvrde mezi sebou pobiji. Nemam ty dva kam odlovit nebo komu dat. Dalsi vec je, ze skalary jsou hejnove ryby, co by se stalo, kdybych si nechal jen ten parecek? Diky moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2014 14:56 R Muž romant [27983] Re: Zuzici
Poptat se v akvaristikách, zverimexech v okolí, zabrousit zde do sekce inzeráty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2014 14:48 Zuzici Re: romant a radim
Nazdar chlapi, tak jsme při druhém výtěru byli už lépe připravení a zkusili jsme odchov potěru v jiném akváriu. Díky Vám za rady, protože ikdyž rybek není moc (cca 20), tak už se jim 3 týden daří a vypadá to, že dorostou do krásy. potlesk Nicméně otázka zní, co potom s nimi? Odchov a péče nás baví, ale nemůžu mít doma celý jeden pokoj plný akvárií se skalárama. :-D Máte nějaké tipy? Díky za info. Zuzka :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.01.2014 07:56 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: nada
Dobrý den , asi bych nejdříve začal s nastudováním těch nejzákladnějších podmínek pro chov skalár, až po té bych se pokoušel o odchov jejich potomků
rybicky.net/atlasryb/skalara_amazonska
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 23:01 nada – skakary
Dobry den mame dva dny nakladena vajicka na hrdlu karafy od paru skalar(skalara leopoldova a skalara zlata).Akvarium je 60l,kde mame 4 kardinalky,2neonky,1parmicku,2sumecky.Chci se optat zdanaz se vylihne pludek je dobre ho odlovit do porodnicky a ponechat ve stejnem akvariu nebo odlovit skalary a zbytek ryb?? Pred 14 dny jsme meli take poter cca50 prtat',premistily jsme je do jine nadoby s kaminkem,sterkem a vodou z akvaria a do dvou dnu poter odumrel:- nechceme znovu prijit o skalary a tak vas prosime o radu....dekuji
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 18:02 R Muž romant [27983] Re: kovy
Tak ten průduch zacpi, oblož, molitanem, třeba a nebo jenom vzduchuj. Já jsem prostě věrný bublifuku a v odchovných nádržích na něj nedám dopustit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 17:48 kovy Re: romant
já mám právě něco takovédleho www.google.cz/…


což by je potom určitě nasálo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 17:45 R Muž romant [27983] Re: kovy
Filtr je ideál mít bublifuk a jedeš neustále. Oni si poradí i bez rodičů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 17:44 kovy
Takže potom určitě filtr vypnout a nechat je až se rozplavou samy ? Četl jsem , že pár by je měl někam přenést , nevadí tedy , že odpadnou samy ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 17:41 R Muž romant [27983] Re: kovy
Za cca 60-70 hodin by se měl potěr vykulit, bude záviset na teplotě a za další 3 a klidně i více dní se začnou rozplavávat. Jakmile jsou vykulený tak druhej den začít s artémkou a futrovat co se do nich vejde, ať to nejsou mrzáčci podtržený. Co se v začátku zamešká, už se potom nedožene.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 17:36 kovy
Už předtím jsem tam dal přípravek anti-mykotin. Koupil jsem to ve zveráku a prý je to prosti plísni i pro plůdek . Už je to asi po 5. co se to nepovedlo , tak pak rodiče odlovím , snad to nějak dopadne. A ještě se chci zeptat , oni potom budou mít takovej ocásek a samy se rozplavou ? A kdy tam mám dát tu žabronožku , aby měli co žrát ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 17:33 R Muž romant [27983] Re: kovy
Až po akci, až začnou hlídat, tak za dvě hoďky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 17:31 kovy
A kdy je mám odlovit , zrovna teď se začali třít ... samice ještě furt klade a ten sameček to nejspíš oplodňuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 17:25 R Muž romant [27983] Re: kovy
Po výtěru odlovit, zavést na ty jikry jemný vzduchování a pohrát si s tím odstraňováním. Použití protiplísňovýho prostředku, jako třeba Acriflavin, nebo eSHu 2000 je záhodný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 17:13 kovy – Skaláry jikry plesnivý
Dobrý den, rád bych se zeptal .
Mám jeden pár skalár samec je zlatý a samice strakatá. Ve společné nádrži se začaly vytírat a druhý samec to vždy sbaštil. Tak jsem založil nové akvárium bez podkladu jenom s břidlicemi a filtrem(filtr je vnitřní a zároveň vzduchovací) pár byl zvyklý jikry klást na ten filtr , tak jsem jim ho nechal. No a teď problém , vždy když to nakladou na filtr , tak je pár vajíček bílých (četl jsem , že by to měli samy odstanit, ale neodstaňují) no a do rána , vždy zaplísní a pak už to jede , zaplísní skoro všechny až tam nezbude nic. Při pokusu odstanění těch bílých špejlí to nejde.. Samička i sameček dělají jak vzteklí.. Vždy tam dávám u vzduchovací kamínek do druhého rohu.. Ale asi to nestačí nevím , jsem začátečník.. Koupil jsem nějáký přípravek proti plísni. Chtěl bych se tedy zeptat , neměl bych ten kamínek dát přímo pod ten filtr ? A pokusit se tedy ty bílé vajíčka nějak odstatnit ? Děkuji za odpověď.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:49 Zuzici Re: romant
Díky Vám chlapi. No necháme je tedy na pospas osudu a ráno se necháme překvapit. Dobrou noc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:45 R Muž romant [27983] Re: radim
I dřív. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:45 radim Re: Zuzici
:-D trefil šlak :-D vsadil bych se, že ráno tam jikry už nebudou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:45 R Muž romant [27983] Re: Zuzici
Naopak, je to dobře, jak píšu učí se. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:43 Zuzici Re: romant
První výtěr to je, to je pravda, ale nebudou zbytečně vystresované? Máme 200l akvárium a v tom samozřejmě i další ryby, no a ten pár nedělá poslední hoďku nic jiného, než že to o život brání. Tak zase nechci aby je z toho trefil "šlak", jak se k tomu přibližují jiné ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2014 21:40 R Muž romant [27983] Re: Zuzici
Pokud je to mladý pár a je to jejich první výtěr, tak to nech kde je, oni se učí a když budou podmínky, vytřou se znovu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:38 Zuzici Re: romant
Tak teď jsem na vážkách. No zkusíme to. Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:37 Zizuzi Re: radim
Dííky, jsem zvědavá jestli z toho něco bude. Akvárko máme asi měsíc, takže zkušenosti žádné. A máme přemístit celou rostlinu i s kořenem, nebo jenom jeden ten list? Nezačne ten list brzo uhnívat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:35 R Muž romant [27983] Re: Zuzici
Po výtěru přemístit jenom ten list a zavést na něj jemné vzduchování a je dobrý vodu ošetřit něčím protiplísňovým, třeba eSHa 2000, nebo i klasiku Acriflavin, nachystat artemku a další rozplavávací akvo, ale toto bych nechal až na později, ty první výtěry bych nechal svému osudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2014 21:33 radim Re: Zuzici
ne
sežrali by je
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:32 Zuzici – Právě se nám poprvé vytřely skláry. Prosím o radu
Ahoj koukám, že tato diskuze je aktuální. Aktuálně se nám objevily jikry na listě v akváriu, nachystali jsme tedy náhradní nádrž, jak jsem se dočetla níže a chceme list s jikrami přemístit, ale máme k tomu přemístit i ryby??? Daný pár, který je nyní střeží??

Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:27 JoKa Re: marinmil
Takže se vracíme na začátek, tak o dvě hodiny zpátky... Něco si o nich přečti. Ryba hejnová = 6 a více kusů = nechovat v páru!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:26 radim Re: marinmil
ty dva páry ti v té tvé kostce předvedou pořádné rodeo hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:25 marinmil
ale já nebudu mít 10 kousku ale dva pár si koupím od chovatele jak sem psal výše :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:24 JoKa Re: marinmil
Mrkni na moje "společenské". To je akvo, které jsem dělal, s ohledem na stavební možnosti, pro skaláry a později, až si troufnu, pro terče...
Také musíš myslet na to, že rybka je to hejnová, chov v páru není vhodný... Minimálně 4 ks, lépe 6. V 500l klidně 10 a budou megaspoko ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:24 radim Re: marinmil
100*50*50 a větší (podle počtu)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:22 R Muž romant [27983] Re: marinmil
300 litrový akvo ne nižší než 50cm a v něm hejno 10-12 kousků z nichž se chovný pár vybere sám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:20 marinmil
a jako akvárium ve kterém mají žít
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:18 R Muž romant [27983] Re: marinmil
Jako vytíračka klasická kostka 50x50x50cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 21:14 marinmil
jaké akvárium by pro ně bylo vhodné
:-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [13] ...... 41

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 38753x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3703-odchov-skalar?od=601