Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Skaláry - rozmnožování, odchov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Skaláry - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2009 11:23 kolcun2
počkaj a priprav si artemku.... potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2009 11:20 BUBO
nom počkám počkám X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2009 11:19 kolcun2
Uplne ti stači ked das pozor nech nakladu ikry, Potom list vyberies do inej nadoby, len daj pozor aby voda a teplota bola rovnaka ako v zakladnom akvarku. Pridaj akriflavin tak ,aby ti voda zožltla. Inak ti ikry splesniveju.Potom len čakaš kým sa nevykulia a stravia žltok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2009 11:18 BUBO
no mam tak 5 ancitrusov :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2009 10:19 Muž metal [96] - Cichlidy
ak tam mas prisavnikou v noci ti ikri zjedia.najlepsie je oddelit samca zo samicou aby boli sami dvaja.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2009 10:17 BUBO – trenie
caw zas mam problem v mojej spolocenskej nádrži 120l sa mi budu triet skaláre /samička má vysunuté kladielko a so samcom čistia list/ :-( ale v akva mám 2 samce a 1 samicu nemám radsej odlovit jedného samca nebude ich rušit

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.08.2009 08:42 kolcun2
Vyber list s ikrami, pridaj akriflavin asi tolko aby sa voda trocha sfarbila a čakaj kym sa nevyliahnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2009 07:46 tagy
A teď k jikrám... včera večer jsem se byl na ně kouknout a dost jich zbělalo (nejvíce co zatím bylo). Než jsem odcházel z pěstírny, bylo jich zas dost zbělaných...
pH 6,8 UT 10N
Tedy, tudy cesta nevede...
Pomozte mi prosím vybrat RO, založil jsem nové vlákno:
rybicky.net/forum/11678…

Příště bych chtěl zkusit vše bez chemie palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2009 07:41 tagy – Re: Sid
Ne ne Side to jsem nemyslel, myslel jsem to, že vodu jsem upravil na patřičné hodnoty, a po pár hodinách se zas UT i pH samo zvedlo...
Odpověd jsem našel zde: rybicky.net/forum/11102…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2009 20:01 Muž jajaapaja [174] – Re: Terka
Tak tady moc šancí není.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2009 19:57 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: FoRgY
Dost pochybuju o tom že má Terka v záloze alespoň dvousetlitrovou rozplavávačku pro mladý, takže asi bude lepší když to sežerou :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.08.2009 19:37 Muž FoRgY [42] - Cichlidy – Re: Terka
Ak je to niekde v rohu, tak skus to zaterasit sietko na okno, aby sa ryby nedostaly dnu ani von ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2009 19:25 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: Terka
Pokud je to ve společnym akvariu tak jsou tvoje šance na odchov poměrně mizivé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.08.2009 18:39 Terka – Jikry
Mam jikry skalárů potlesk ,ale skaláři je nakladly na sklo.Nevíte jak je mám odchovat?
Moc bych si je přála odchovat,jinak dopadnu takhle: sad
Prosim poradte!!!!!!!!!Moc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2009 15:40 Muž Sid [6739] - Rostliny – Re: tagy
Jak je možné že se parametry po tak krátkém čase tak zásadně změnily? Ty změny parametrů mi nejdou do hlavy...
Co máte na mysli tím "že se parametry v tak krátkém čase změnily"?
Myslíte pokles tvrdosti (ze 14 na 9 dGH) po přidání Chelatinu nebo pokles pH (ze 7,4 na 6,8) po přidání Acidonu?! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2009 13:41 tagy – Re: Dahak
Samce mám ještě dva, tak pak můžu zkusit i tuto variantu.
A k té upravené vodě, tak to chci dělat až koupím RO.
Ale, nebudou se parametry měnit tak jako v této malé odchovničce?
Ty změny parametrů mi nejdou do hlavy... ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.08.2009 13:33 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: tagy
Ono vždy něco zplesniví.Může to bejt vodou ale i třeba špatnym samcem.Z černýho páru jsem nikdy nedostal víc jak 150-200 mladejch protože až polovina jiker zplesnivěla.Teď jsem na zkoušku vyměnil černého samce za kouřového a mladejch je kolem 400.
Chtělo by to aby se pár vytřel už v té upravené vodě.Změna chemismu vody jikrám určitě nesvědčí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2009 13:21 RAP – Re: tagy
Pokud vím, používal se Acriflavim proti zaplísnění jiker ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2009 13:18 tagy
Aktuality:
Dnes ráno v 6:30 jsem šel zkontrolovat jikry, 4 bílé, ty jsem odstranil upravenou špejlí na styl "dlabátko" + přidáno topítko.
Ve 12 hod. teplota vody 26 st., z původních 24 st. z rána.
25 ks jiker zbělalo, odstraněno, pak odsáto hadičkou ze dna.
Udělal jsem rozbor vody pH 7,4; CT 14N... proto tak velký počet bílých jiker :-( :-O
Jikry se mi zdáli pekně tvrdé, šli pěkně odstranit, což se u prvního výtěru říct nedá, ty se spíš rozpadaly...
Aplikoval jsem 5 ml výluhu z rašeliny (Chelatin - Rataj)
Po rašelině pH 7,4; CT 9N
Aplikuji 2,5ml Acidonu (Rataj)
pH 6,8
CT 9N
Teplotu zvedám k hranici 28 st.

Potvrďte mi nebo vyvraťte, že jikry zbělaly díky špatným parametrům vody.
Mohl to snad způsobit Acriflavin?
Jak je možné že se parametry po tak krátkém čase tak zásadně změnily?
Vím že destilka, když je v kontaktu se vzduchem tak do sebe "nasává" složky ze vzduchu, což je i tento případ? (Pokud ano, jak to udělat aby se parametry nehly?)
Mám vyměnit část vody z akva? Dolil bych měkkou vodou filtrovanou přes již zmíňěnou Britu (aktivní uhlí)

Děkuju za pomoc ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2009 21:55 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: tagy
Fotka k příspěvku Možná bych příště místo Acryflavinu zkusil okyselit trošku vodu a přidat Amazon nebo Torumin.Já nepoužívám chemii vůbec a zaplísnění je maximálně do deseti procent.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2009 20:43 Muž DonJuanKarlos [30] – Re: tagy
Jak sem psal, rychleji se vyvinou, takže klidně můžeš zvyšit až na 28°C ;-) Samozřejmě postupně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2009 20:40 tagy
Zdravím, pánové ahoj
Tak jsem teď byl v pěstírně, ani jsem tam nešel kvůli skalárám, ale byl jsem tam odnést mladé krevetky...
A co nevidím, jikry! hop Samec je ovíval, střežil. Jako posledně samici k nim nepustil. (Řekl bych, že už na ni nebyl tak agresivní, i tak byla schovaná v rohu a jakmile se jen hnula hned ji šel vynadat)
Chvilku jsem jej pozoroval a došel k názoru že oplodněné již jsou a jen je ovívá (zprvu jsem si nebyl jist...)
Nechal jsem je ještě chvilku tam. Připravil odchovnou nádrž --> přidal 0.5ml Acraflavinu na 14L vody (cca 3.6ml na 100L vody)
Za půl hoďky jsem je tam dal. Ovívané jsou vzduchovacím kamenem + je v akváriu malý molitanový filtr. Teplota vody 24.5 st.
Když jsem je vyndaval z akvária myslel jsem že samec vyleze ven a dá mi ploutví jednu přes... rozzureny fakt vzornej taťka.
Chtěl jsem jim ještě ohřát vodu, ale vzhledem k tomu že už se vytřeli tak jsem nechal vše tak jak je...
Bylo by rozumné zahřát vodu u jiker na 27 st, nebo spíše nechat tak jak jsou teď?
Tagy :-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2009 17:57 Muž DonJuanKarlos [30] – Re: Koldy
Nemusí mít 27, ale rychlejš se vyvijejí jikry, takže je menší pravděpodobnost zaplísnění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2009 17:32 Koldy
Neměla ta voda mít 27 st.Protože jsem četl tady o skalárech a ti musí mít po celou dobu tření až do rozplaváni teplotu 27 C. A vždycky jak se mi chtějí třít tak jim zvednu teplotu na 27.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2009 15:38 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: tagy
Voda by měla bejt lehce kyselá a spíše měkká.Já parametry vody vůbec neřeším protože mi tu teče z kohoutku voda ideální pro odchov terčovců natož skalar :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2009 14:58 tagy – Re: vaclav
Díky moc Václave, link byl pro mě velice přínosný (hlavně po registraci...) ;-)
Avšak parametry vody pro odchov jsem tam nikde nenašel... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.08.2009 21:29 Usine – Re: tagy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2009 21:25 tagy – Pterophyllum scalare / Skalára amazonská
Ahoj :)
Právě se mi připravuje pár mladých skalár na výtěr, již druhý den očišťují podklad umělého "listu".
Měl by to být jejich 4. výtěr.
Rybky jsou staré něco kolem roku.
Koupil jsem je od chovatele, s tím že se na nich chci naučit odchovávat tento druh. (Mám již koupené mladé na chov...)

Při prvním výtěru u mě v pěstírně (cca 200 jiker)všechny do dvou dnů zbělaly.
Průběh:
20.7 -> Výměna 10L vody (čistý objem vody v akváriu 60L), teplota 23, zapnuto topítko
21.7 -> Ryby se vytřely, teplota vody 26 st., pH > 7.4, CT 15 N, jikry bez plísně, bez zbělání, samec(úzký rozmn. orgán) mírně agresivní k samici, jikry hlídá, samice v rohu akva, utíká před samcem.
večer 21:00 4 jikry plíseň, odebírám je pryč, aplikuji Acriflavin 5ml/100L
22.7 -> 11:00 30 jiker ok, zbytek zbělal, o 15 min později již jen 15 jiker ok, 14:30 jen 8 ok...

Současnost:
Předpokládám že se znovu vytřou, dnes jsem jim vyměnil vodu, 6 L za vodu o malé tvrdosti v řádu 4N (N = dGH?, rataj test)
(z konvice na filtrování vody zn. Brita -> přefiltrováno přes aktivní uhlí)
Teplota vody 23 st. CT 14N
Připravil jsem menší nádrž na případný plůdek: CT 9N, pH 6,5 (namícháno Brita/voda od páru v poměru 6,5l ku 5 L)

Tedy: jsou parametry ve vytírací nádrži vhodné k vytření a je voda připravená v menší nádrži vhodných parametrů?
Představa je taková že až se rybky vytřou, jikry jim odeberu a dám je do menší nádrže o vhodnější tvrdosti. (Tak to prý dělal i předchotí chovatel, odebral jikry a vodu míchal s destilkou...)

Prozatím takovéto řešení, až pořídím RO, chtěl bych se pokusit o odchov přímo ve vytírací nádrži.

Jaké jsou vhodné parametry vody pro jikry/vykulený potěr?
Lze použít trvdší vodu pro již rozplavaný potěr?

Veliké díky Tagy :-) ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 11:40 Muž discus [127]
Ja to robím takto list aj s ikrami im zoberiem a dám do malého akvária. Stačí aj 10 litrové. Voda tam musí byť rovnakej teploty ako v chovnej nádrži. Ikry s listom treba umiestniť tak aby na ne išlo jemné vzduchovanie. Môže sa dať vzduchový kameň. Potom treba aby tam šiel filter. Nakoniec do vody nakvapkám niečo proti zaplesneniu. V akvaristike dostať kúpiť. Ja používam mycopur. Potom asi za štyri dni sa vyliahne poter. Niekedy sa stáva že keď sa prvýkrát skaláry vytrú tak ikry zaplesnia. Ale keď sa už vytrú druhýkrát tak sa skoro všetko vyliahne. Keď sa už vyliahnu, tak ešte asi päť až sedem dní potrvá pokiaľ sa rozplávajú. Keď sú už všetci rozplávaní, tak môžme začať kŕmiť artemiou. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 11:15 Muž vena [52]
Jestli je chceš odchovat, tak ustřihni list s jikrama a dej ho do jiné nádrže s vodou z akvária kde jsou teď a zapni jemné vzduchování.Rodičovský pár určitě nepřelovuj byli byt tak vystresovaní, že to požerou. Jestli je to pro tebe moc složité tak to nech být, pár dní to budou hlídat a pak to zlikvidujou za spoluúčasti zbylého osazenstva. Moji skaláři si to vydupali, ze společenského akva je 140 l vytíračka s párem skalárů, 3 pancéřníčky (jednoho nejspíš dostali) a párem ancíků. V pořadí mám druhý výtěr.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 10:56 Muž O.Tom [439] – Re: Jcht
Mno, ve spolecne akva mi nikdy neprezili, hlavne pokud je v akva ancitrus, tak se nestaci ani rozplavat, protoze priplave , sedne na list a vsechny jikry sezere. Napada me jedine prelovit rostlinku do zvlast nadrze a s rodicema, ti se o to staraji (tusim ze do rozplavani). Otazka, jestli to prezije pri zmene prostredi. Osobne jsem skalary nikdy neodchoval, nestihl jsem je zkusit odlovit ze splecne nadrze :) Takze to jsou takove me osobni poznatky onich, ne 100% informace :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 10:33 Muž Jcht [0] – Co s jikrami Skalár?
Ahoj,
rád bych se zeptal na vaše názory co provést s jikrami Skalár. Včera jsem před čištěním akvária zjistil že se mi na jednom listě objevili jikry, pravděpodobně od Skalár (rybicky.net/nadrz/6817/5.jpg). Teď nevím, jestli je mám vyndat do samostatné nádrže bez rodičů nebo nechat ve společenském akváriu. Ve společenském akváriu je nejspíš sežerou ostatní ryby nebo je nasaje filtr. Na druhou stranu když je dám pryč tak se o ně nebudou moct rodiče starat a taky je to asi vystresuje. Co myslíte že je nejlepší řešení?
Díky za rady
PS: Až se to vylíhne a jestli přežijou nechcete je někdo??? ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2009 20:03 michal
zdravim je to cervik asi milimert velkej bilej a tahne se po skle
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.07.2009 23:58 Muž ČUPR [205] - Tetry – Re: michal
Malí bílí paraziti... Upřesni, zda se jedná o červíky, nebo jiný tvar těch parazitů
Nepoužívej prosím CapsLock při psaní! no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2009 23:01 michal
MÁM PROBLÉM,DNES JSEM OBJEVIL NA SKLE U MOBOU MÝCH CHOVNÝCH PÁRU TAKOVÉ MALÉ BÍLÉ ASI NĚJAKÉ PARAZITY,NEVÍM CO TO JE A MÁM PODEZŘENÍ,JESTLI TO NEZPUSOBUJE PLÍSEN NA JIKRÁCH.DŘÍVE BYLO VŠE V POHODĚ A TED JIŽ PO ČTVRTÝ SE SKALÁRY VYTŘELI,ALE JIKRY ZAČLI POSTUPNĚ BÝT BÍLÉ,COŽ JE ASI PLÍSEN A PAK JE STARÝ SEŽRALI.CO S TÍM
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.07.2009 21:00 Muž Dahak [425] - Cichlidy
Chemie není nutná vůbec.Já nepřidávám mimo huminovejch látek nic a líhnivost je víc jak 90%.Pokud je špatná voda nebo samec žádná chemie nepomůže :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2009 20:42 Muž jajaapaja [174] – Re: Bob66
taky ho používám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2009 20:33 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: jajaapaja
Akriflavin je lepší proti zaplísnění ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2009 20:27 Muž jajaapaja [174] – Re: jaa
1.Preventin dej podle návodu.
2.Plesnivé ,neoplodněné jsou bílé,odstraň pinzetou.
3.Je to tak zhruba 60 hodin
4.Po odlepení z listu když uvidíš že plavou ,ne ležej u dna můžež začít krmit.Já začínám Mikrama.
5.Teplotu nech na 28 stupňů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2009 20:24 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: jaa
1. místo preventinu můžeš dát pár kapek Akriflavinu
2. plesnivé jsou bílé
3. vylíhnout by se měly po 60h
4. začíná se krmit po rozplavání cca po 5 dnech žábronožkou solnou
5. teplotu nech na 28°C
Ať se daří ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2009 20:11 Muž jaa [5]
zdravim! mam dotaz..........dnes sa mi vytreli skalary. Chcel by som to skusit odchovat bez rodicov.......premiestnym ikri do mensieho akva(asi 20litrov) aj s listom na ktorom su nakladene a dam knim vzduchovaci kamienok.(voda z pôvodneho akva)
1)mam dat preventiv aby ich menej zplesnivelo? ak hej, kolko?
2)vsade citam plesnive odstranit. Ako vyzeraju plesnive a ako dobre?
3)po akej dobe by sa mali liahnut?cital som ze 60hodin,je to tak?
4)co ked sa vyliahnu?cim a kedy zacat krmit?
5)aka ma byt teplota? v akva kde sa treli je 28? mam tolko nastavit aj v tom malom akva alebo ako?
To by bolo zatial vsetko. Dakujem za odpoveda a rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2009 22:17 RAP – Re: jaa
Záleží na zralosti jiker u samice. To je těžké odhadovat. Zítra ráno už můžou být vytřené. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2009 22:11 Muž jaa [5]
no to som uz cital.........ale ako dlho sa budu venovat cisteniu a prejdu na samotne trenie........bude to este dnes alebo az za par dni?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2009 22:08 RAP – Re: jaa
Výměna vody velmi často způsobuje jako spouštěč ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2009 22:06 RAP – Re: michal
Zhoršená kvalita vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2009 22:04 Muž jaa [5]
mam dotaz.............asi pred hodinou som odkalil a vymenil cast vody.......okamzite mi dvaja dospeli zavojnaty skalary (asi par-pred tym sa ako par nejavili) zacali cistit list a spavat sa, vsetky ostatne ryby odhanat a chovaju sa k sebe ako par (aj ked doteraz to na nich nebolo vobec vidno).....proste povedal by som ze ucebnicova priprava na trenie...........no a chcel by som sa spitat kolko to asi bude trvat kym sa budu tret?(ta priprava?) .......... bo okamzite ako som dolial vodu (doslova okamzite, asi behom 5minut) sa do toho vrhli na 200% ako keby sa ponahlali........su v tom chystani listu a odhanani ostatnych uplne zhavy...................co myslite bude to otazka hodin alebo dni?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2009 21:50 michal
mam problém v poslední době mám neustále neoplodměné jikry-všechny bílé i přesto že dříve šli jak divé

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2009 23:38 Muž Romy [1839] - Cichlidy – Re: navik
Díky,bral jsem nějak automaticky už vodu s parametry pro JA. ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2009 23:30 Muž navik [908] - Sumci – Re: Romy
Snad bych jen moudrá slova Romyho doplnil tím, že pokud jsou důvodem nevhodné parametry vody, pak bych do separátní nádrže tu "stejnou ! vodu" raději nedával a upravil ji :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2009 23:18 Muž Romy [1839] - Cichlidy – Re: Zuzik
Omlouvám se za pozdější reakci,ale práce si nevybírá,právě jsem dorazil...
Ono je to trochu složitější než se zdá,pro to,že ryby sežraly jikry může být celá řada důvodů.Od nevhodných parametrů vody,kdy rodiče poznají,že z jiker stejně nic nebude,přes výtěr dvou samic,nebo neplodného samce,ale tam se to pozná podle vývoje jiker,až po rozhádanou(nesourodou) dvojici.Samozřejmě se vytřou,to je příroda,ale nejsou schopni se podělit o starání se o snůšku.Velký vliv má na chování ryb i věčné šlechtění a sourozenecké výtěry.
Pokud dojde k dalšíu výtěru,dá se po vytření list,do separátní nádrže se stejnou ! vodou,ale už bez rodičů,zavede se pod jikry jemné vzduchování a čeká se na vykulení plůdku.Do podrobností odchovu nebudu zabíhat,těch je na internetu dost a dost.
Hodně štěstí Roman.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 41

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 38894x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3703-odchov-skalar?od=1324