Skaláry - rozmnožování, odchov
možná začnou čistit někde jinde.
0 22.01.2010 11:54 reddriver tu třetí skaláru jsem včera ještě odlovil...čistění pokračovalo dále do noci...ale pak najednou se na to vykašlaly a listu už si ani nevšimli...v jednu v noci sem je šel zkontrolovat a jezdily si úplně jinde po akváriu...a k vytření nedošlo, zajímavé chování

a neonky už do teritoria pouštěj a přestaly na ně útočit, čistý list obsadily okružáci
Jde o to co myslíš tou druhou ( nebo třetí?) skalárou. Každopádně jestli je to první výtěr tak bych tomu nechal volný průběh, poučil se sám a nechal učit ryby. Do 3 týdnů bude výtěr další a pak uř dle zkušeností můžeš přikročit k nějaké akci. Toť moje doporučení pro teď.
edit: ještě to kladélko - je to pohlavní orgán samičky, kterým "spouští" jikry na plochu. Má jiný tvar než orgán samečka, ale když tady trochu zabrouzdáš ve vyhledávači a fotkách u skalár, určitě top najdeš nafocené.
rybicky.net/atlasryb/skalara_amazonska Je blbé, že to je na noc, pokud nakladou tak do rána to těžko ve společenském uhlídají. Přes den to nějakou dobu vždy uhájí. Největším zlodějem bude skalára a neonky.
i to že ti je sežerou ostatní obyvatelé se stát může, mě osobně už několikrát.
0 21.01.2010 20:34 reddriver a když už pak čistí jenom jeden, tak je to těsně před tím? a který čistí? já se bojim aby ty jikry nesežraly ancíci, neonky a nebo jedna skalára co se točí pořád do kola
0 21.01.2010 20:33 reddriver takže varianta nechat je dneska aby oplodnili jikry a během zejtra list přesunout?
Záleží na tom jak intenzivně čistí a jestli čistí již jen jeden. Také jak moc má vysunuté kladélko. Řádově to bude asi spíše v hodinách než ve dnech. Celý ten proces u mně trvá asi den dva od začátku výběru teritoria, čištění posledního listu po začátek kladení, určitě však poznám ( a ty časem také) že do hodinky dvou budou jikry nalepené.
Dají se pochopitelně líhnout i odchovat bez rodičů, ale musíš si být jist že proběhlo oplodnění.
0 21.01.2010 20:10 JuMPo – Re: reddriver
ahoj ja taky chovam skalary,a premistit jen poter samotny nedoporucuji take sem to skousel ale bez uspechu...
0 21.01.2010 20:05 reddriver – skaláry - tření
hoj, moje skaláry se nejspíše chystají vytřít..čistí jeden list pořád a střídaj se při tom...jeden sameček tam pořád oxidoval kolem a rušil je při tom...mám malé akvárium 112l tak jsem ho odlovil, aby měly klid. Moje otázka zní, za jak dlouho by tak se mohli vytřít jsou to řády hodin bo dnů? Po případném vytření list odstřihnout a přesunou do stejně temperované vody ze společenského akvária do menšího kam bych dal list a vzduchoval?
Starší reakce
0 05.01.2010 21:10 Hencin – Re: Yirka
To by mohlo být pravděpodobné.
Tak těch informací je trochu více, ale jak už někteří kolegové naznali a jak jsem ráno naznačoval, je to z cesty. Jedinému čemu bych mohl věřit je to že mladá mohla být nějaká plata a ta pak mohla skončit coby skaláří potrava.
0 05.01.2010 15:19 Paulina No, skusim to foto, ale pojdem tam asi az zajtra alebo pozajtra, zatial vam dakujem
Jsi si jistá že se jedná o skaláry? nějak si nedokážu představit jak by mohlo bejt vidět cokoliv u skaláry v žaludku.
0 05.01.2010 14:06 Paulina Aha, a este je tem jeden ancistrus
0 05.01.2010 14:05 Paulina Ja som ho tiez videla, naozaj mal uz 1,5 cm. Dokonca ho vraj vidno v matkinom bruchu (?)
0 05.01.2010 14:02 Paulina OK, takze v 80l akvariu su 4 tetry cierne, 3 platy, 2 guramy (dnes rano akurat jedna z nich uhynula) a spominane 2 skalare.
0 05.01.2010 14:01 Paulina OK, takze v akvariu 80 l su 3 tetry cierne, 2 platy, 2 guramy (dnes rano jedna uhynula) a tie dva spominane skalare
Víš, je to celé trochu zmatené. Pokud nebude více informací o nádrži a jejich obyvatelích je to na hádání z křišťálové koule. Tak jak je to totiž popsáno je to trochu mimo realitu akvarijního života. Proto se také nikdo nežene do rad.
0 05.01.2010 10:46 Paulina Dakujem, preco je ale potom ta samica malatna? Zeby bola chora? A nemohlo sa stat, ze ho zozrala sama?
0 05.01.2010 06:09 Hencin – Re: Paulina
Skalary sice svoje potomstvo chrání, ale tlamovci tonejsou. Mladé v tlamkách nenosí. Maximálně přenášejí malý potěr z místa na místo. 1,5 cm už ne. Myslím si, že mladého skalárka ostatní obyvatelé nádrže prostě sežrali.
0 05.01.2010 00:30 Paulina – starostlivost skalarov o mlade
Chcela by som poprosit o radu - hladam na webe, ako pomoct svojej svokre a nenasla som tam ziadnu info, ktora by sa priblizovala tomu, co ptrebujem vediet. Kupila si akvarium a do neho (okrem ineho) parik skalarov. Jedneho krasneho dna zbadala v akvarku malinkeho - asi 1,5 cm - skalarika. Nejake dva tyzdne to vyzeralo, akoby ho chranila - prenasala ho v puse (obcas bol vidiet, obcas nie). No za posledne dva tyzdne to vyzera, ze ho samica vobec z pusy nevypustila, zacinala chradnut, lezala na dne akvaria a odmietala zrat. Ale asi pred styrmi dnami zacala javit zaujem o zradlo. Maleho stale nevidno. Co sa mohlo stat? Je vobec mozne, ze skalar takto chrani svoje mlade? A je nejaka sanca, ze to mlade sa este objavi? Nesudte ma prilis prisne, ja sa v rybkach nevyznam, len chcem pomoct. Dakujem
Starší reakce
0 01.12.2009 15:51 halenar1984 ahojte vytreli sa mi skalare prelozil som ikry do maleho akva zo vzduchovanim a dal som aj acriflavin vsetko bolo ok ale ked sa ikry pekne vikulii a myslel som ze sa rozplavu vsetky mlade embria splesniveli toto sa mi este nestalo neviete kde mozem robit chybu voda je taka ista ako v spolocenskom akva mam inak nachytanu aj dazdovu myslite ze ta bude lepsia dik za odpovede
Starší reakce
no já měl teď právě třetí vrh, takže počkám a snad se to zpraví, díky

0 27.11.2009 08:40 kreten – Re: Miras
Občas to chronicky dělají cichlidy, které nejsou odchované s rodiči, ale skaláři se zhruba napotřetí uklidní a začnou fungovat normálně. Pokud ne - amůže se to stát - je jen možnost odděleného odchovu, nebo přepárování.
Tak je jednou zkus po nakladení a oplození odlovit a jejich péči nahraď jemným vzduchováním.
no to jsem chtěl vědět, vyzkouším a uvidíme, díky

Zkuste "Destilovanou vodu pro technické účely", (ve skutečnosti permeát získaný reverzní osmózou), která se prodává u čerpacích stanic, v supermarketech, drogeriích...
Není to úplně nejlevnější řešení, ale na váš "pokus" by to ještě mohlo být "v normě".

0 26.11.2009 10:11 kreten – Re: Miras
Myslím, že koupit je to nejjednodušší - ale hovořím z pozice manuálního laika

, proto nakupuji

no jak popsané, jsetli se to dá udělat doma, nebo se to musí koupit atd., no zkusím googla

0 26.11.2009 09:20 kreten – Re: Miras
jak popsané? já je nakupuji v Liberci, firmu lze nalézt celkem snadno
právě, že to doma nemám, a je někde toto zařízení nějak popsané?
0 26.11.2009 09:17 kreten – Re: Miras
No nevím, pokud máte akvárko doma, tak to asi nepoužíváte, ale v rybárnách je to zařízení, které snižuje vlhkost a jejím produktem je cca 20 litrů vody (podle velikosti a množství strojů) s prakticky nulovými hodnotami.
Přístroj na snížení vlhkosti vzduchu v rybárnách. Kondenzuje nadbytečnou vlhkost a odvádí ji buď do kanalizace, nebo , jako v případě provokatera, do barelu

.
no nezní to špatně, ale nějak nechápu ten pojem "odvlhčovák" ač už jsem o tom slyšel

0 26.11.2009 08:38 kreten – Re: Miras
Možností k experimentům je více - co třeba voda z odvlhčováku? to je destilka, sám jsem takto dělal tisíce skalár a dělám tak všechny rybky, které si to žádají a přimíchávám do ní svou, jak mnozí říkají, hardrockovou vodu. Chce to ovšem vychytat poměr.
hmmm, a kde zas vzít ten sník když nesněží, to jsem se nikam nedostal s pomocí

sníh=>roztaje=>voda v podstatě dešťová.. Ale nebrat ze země..

takže pro příště zkusím nějakou děšťovku a uvidím, no akorát nevím jak ji teď přes zimu zachytím

0 25.11.2009 22:31 fidel Ano tvrdost je vysoká a pH tak na6,8 to může ta deštovka zvládnout.
Teplota je v pořádku, těch 28 bohatě stačí, pH akceptovatelné, ale tvrdost je vysoká a odhadoval bych, že voda bude mít i vyšší alkalitu - podíl uhličitanů (které nepříznivě ovlivňují vývoj embrya). Zkuste příště namíchat vývojovou vodu s 2/3 podílem vody upravené z RO popř. čisté dešťové...
no parametry se mi zdají v poho, tvrdost 10, ph 7,2 a teplotu jsem dal na 29 z 28 kvůli rychlejšímu vylíhnutí jiker, toto jsem aplikoval vždy,určitě je to samec a samice.
Dvouletý samec není určitě příliš mladý, neplodnost se sice může vyskytnout, ale určitě není tak běžná, jak se o ní hovoří. Zaměřte se spíše na parametry vody (zejména alkalitu, celkovou trvdost a vhodnou teplotu) popř. zda se Vám společně nevyytírají i dvě samice - také k tomu může dojít, ale pohlaví snad při tření rozeznáte...

Přidat reakci
1 ...... 41
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 38894x