Vývojová deska Arduino Uno a její využití v akvaristice
Ještě dodám, asi by nebyl problém snímat teplotu přes sklo, akorát švába namazat teplovodivou pastou, aby byl zaručen dostatečný tepelný přechod. Možná o maličko dokalibrovat, kdyby rozdíl teploty při měření v akva byl nějak dramaticky velký, oproti měření přes sklo.
Čidlo je zalité do epoxidu a náslědně trošku ubroušeno, aby nebyla moc silná vrstva epoxidu mezi švábem a vodou.
0 02.05.2012 10:34 balljirdos Jak řešíte vodotěsnost čidla? zalitím vývodů do silikonu? nebo jak snímáte teplotu vody?
Video nemám, nejsem příznivcem videí na trubce, kde autor půl hodiny kecá co a jak a pak je záběr na displej, že to něco dělá
Řízení zatím není doděláno do koncevé podoby, tzn. mám to funkčně propojené na stole v práci, až na měření pH vše funguje. Neměl jsem doteď vhodnou klávesnici, tak jsem se nebabral s ovládáním - vše se programuje přes PC, teď ale na tom začnu dělat. Skoro bych řekl, že než fotka, tak by bylo lepší hodit na papír schéma a případně program
Starší reakce
nemáš nějaký fotky a nebo video jak to v reálu funguje? Jinak já začal a zároveň skončil u takovýho blábolu, kterej mám v desce pod nádrží. V každým případě, chtěl bych to Adruino drobet posunout dál a začít to využívat na něco co bude mít hlavu a patu.
vsechna tyhle digitalni cidla vesmes meri velmi presne JEN mivaji absolutni chybu - pokud je tedy treba zajistit absolutne presnou teplotu tak je treba provest kalibraci - a zjistit jaky maji offset
ja v meteostanicich
www.jakjevenku.info pouzivam cidla od Sensirionu (meri teplotu a rel.vlhkost - jsou osazena na stanicich Bukova a CB), ktera se delaji ruznych presnostech - pokud se ale zkalibruje i ta nejmene presna rada tak to meri na setiny - tyhle cidla ale na mereni vody nejdou pouzit a take nejsou levna
PetrP2B napsal: Pro měření teploty používám DS1621, je to I2C čidlo, zatím testuji jakou má přesnost, ale vzhledem k přesnosti bi-metalové regulace topení si myslím, že jsem na tom lépe. Taky jsem používal PT 100 a po půl roce začala ukazovat nesmysly... nevím, jestli je možné, že jí vadí voda, nebo byl problém jinde.... Druhou jsem projistotu oblemcal silikonem a ta zatím funguje.
myslim, ze PT sonda asi neni idealni cidlo na mereni akvarka - tedy ne, ze by to bylo spatne cidlo, ale prijde mi to naopak jako silenej kanon, ktery vyzaduje zbytecne slozite zapojeni na to, ze potrebujete zmerit teplotu s presnosti cca 0.1stC
staci bezna digitalni cidla treba od Dallasu na 1-wire sbernici nebo jakakoliv jina treba na I2C sbernici. Stoji par korun a nepotrebuji kolem sebe prakticky nic.
Bylo by možné popsat podrobněji váš projekt? Také se zabývám vývojem řídící jednotky a momentálně mě zajímá měření teploty, zakoupil jsem pt100 sondu ale nedaří se mi přesně měřit teplotu....
Starší reakce
Starší reakce
Stačily by mě klasické věci, 3x ovládání světel , řízení teploty den noc, větrání, řízené přidávání CO2, pH metr, ovl. pomocného čerpadla den noc.
má to fakt vymakaný
co si chtěl programovat ty? jinak kdyby se mi to povedlo, tak ti pak postup pošlu
Taky jsem na to koukal, dostalo se to do přijatelných cenových relací. Bohužel programování je pro mě španělská vesnice. Zeptej se ale Technika ten už podobného něco dělal.
www.akvarko.cz/… 0 26.02.2012 12:25 drateník – FOTO
0 26.02.2012 12:25 drateník – Vývojová deska Arduino Uno a její využití v akvaristice
Nenašel by se tu někdo, kdo má nějaké zkušenosti? Mě se zatim jako jediné podařilo naprogramovat tzv. led scanner v čelní desce pod nádrží, ale je mi jasný, že možnosti jsou daleko větší. Chtěl bych se zeptat jestli nemá někdo zkušenosti s programováním například světel nad akvárkem, dopoušení a řízený odtok vody z nádrže, řízení CO2 systému, otevírání vrchního krytu akva a pod. Vim, že je to hodně specifické téma, ale určitě se i mezi akvaristy najde pár šikovných programátorů
Přidat reakci
1 ...... 14 ...... [15]
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16710x