Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Vývojová deska Arduino Uno a její využití v akvaristice

 

NápovědaFórum » Technika  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Vývojová deska Arduino Uno a její využití v akvaristice
Facebooková skupina, kde je možné řešit použití Arduina v akvaristice: www.facebook.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2016 20:43 Žena sonetka [136] - ŽivorodkyRe: lexxtor
Však proč cpát všude relátka, když máme tolik polovodičů, odladění obvodu, je asi to nejzábavnější ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2016 19:57 lexxtor
Rušení arduina motorky mám konečně vyřešeno. Po napájení kondíků a diody na motor jsem si chvíli myslel , že je po problému. Jenže asi po hodině se arduino restartovalo, takže po ještě dalších testech jsem zjistil, že opravdu motor a rele ne. Udělal jsem tedy ty tranzistorové obvody jak poradil Hirafazel a tím mu moc děkuju, protože to konečně funguje bez chyby! Takže ještě jednou díky za pomoc všem , kteří se v mém problému angažovali. Jinak těm , kteří to chtějí řešit přes relé to důrazně NEDOPORUČUJI, vypadá to totiž že vše funguje , ale třeba až po hodině zátěžového testu zapínání čerpadel každou minutu na 30sec , arduino vytuhlo a obě relé zůstala sepnuta , což by v případě čerpání hnojiva bylo pro osazenstvo v akvárku asi likvidační...
jinak zajímavý článek o této problematice jsem našel zde:
thebox.myzen.co.uk/…


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.01.2016 12:34 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: sonetka
Samozrejme, všetko čo píšete, je pravda, ale... Dióda samotná neposkytuje ochranu pred elektromagnetickým rušením, ale pred vysokým elektromotirickým napäfím a používa sa najmä ako ochrana polovodičových spínacích prvkov pred prierazom napätím opačnej polarity, lenže motor nespína polovodič lež relé. I tu síce dióda pomáha predlžovaním životnosti spínacích kontaktov relé, ale to nie je predmetom problému. V neposledom rade, k prechodovému javu tu dochádza len 2x za pomerne dlhú dobu, a tak vyššie harmonické, ktoré by sa mohli na probléme podieľať budú mať zanedbateľnú amplitúdu. Hoci je možné, že používa zdroj, ktorý nedokáže absorbovať spätné napätie (a prúd), vypne to jeho ochranu, čím nakrátko poklesne napájanie arduina, lenže medzi riadkami čítam, že na napájanie Arduina používa úplne iný zdroj (pôvodne USB), takže o tento problém by nemalo ísť.

Ak mám pravdu a je to elektromagnetické rušenie od komutátora sú problémom vysoké frekvencie, a tu pomôže len zvedenie vyšších frekvencií kondenzátorom alebo jeho tienenie vytvorením faradayovej klietky. Diódy, pokiaľ to nie sú špeciálne -- vf, nie sú konštruované na prácu s vysokými frekvenciami, a tak pri tomto type rušenia nestihnú otvoriť prechod a ich účinnosť na tento účel tak bude nízka až žiadna.

Avšak, pokiaľ nemá k dotyčný k dispozícii nejaký (kvalitný) osciloskop, ktorým by mohol identifikovať presný zdroj problému, sú všetky rady výstrelom do tmy a i preto sa vyhýbam kategorickým vyhláseniam, a tak i v prípade spomínanej diódy som nenapísal, že nemá zmysel, ale že nemá veľký zmysel. A určite by som ako prvé skúšal kondenzátor. Alebo by som skúsil tieniť atduino, napríklad nejakou plechovkou, ktorú by som uzemnil
aspoň rukou a sledoval, či sa niečo zmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.01.2016 08:11 Žena sonetka [136] - ŽivorodkyRe: slavko
Dioda právě smysl má a velký - u každé indukční zátěži napájené DC by měla být vždy damper dioda, která spolehlivě likviduje přechodové děje. Viz. třeba dioda u relé -není spínáno PWM a přesto je zde dioda, která likviduje špice při vypínání relé. A motor se chová naprosto stejně a i hůře, bo se vlivem komutace na chvílí odpojuje rotor(při každem přechodu kartáče na každou další lamelu) a vnikají na motoru velké napěťové špice, takže dioda má smysl vždy, i u DC napájené motoru, nejen PWM! tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.01.2016 23:34 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: lexxtor
lexxtor napsal: Takže kondenzátory a mozna diodu na motor ...
Dióda nemá veľký zmysel, pokiaľ to nie je PWM. Skúste kondenzátory, ako poslal KarloS, prípadne len jeden - paralelne k motoru, pokojne aj menej ako 10 nF (štýlom: čo so šuflíka vypadne prvé ;-) ). Ak pomôže väčšia vzdialenosť od Arduina, tak to bude rušenie od komutátora a potom treba odrušiť kryt motora, alebo radšej ho celý zatvoriť do kovovej škatuľky (hoc aj dierovanej), kde sa lepšie pripojí vodič a tú aspoň ukostriť. Môžete to overiť pokusne, okolo motora obtočiť drôt, no a k nemu pripojiť kondenzátory a uvidíte.

Ten kód som pozrel i skompiloval, ale nevidím tam žiadny veľký problém (teda jeden áno - pozrite si return vo funkcii setup(), ale nesúvisí s týmto), takže máte pravdu kódom to nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 15:52 Muž FikinD [13] Re: slavko
Ty motorky jsou na 12V a udavanej odber 80mA. Realnej odber jsem nemeril
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 15:41 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: sonetka
Síce to používam na rosenie terária a bez arduina, ale na spínanie čerpadla/motora 5V/3A používam MOSFET FQP30N06L, a to aj na pomalý rozbeh. Výhodou je minimály odber GATE a minimálny úbytok napätia v zopnutom stave (= minimálny stratový výkon, tj. netreba chladiť).

Mimochodom, teraz ma tak napadlo, aký je odber tých motorov, ten môj dokázal zhodiť pri rozbehu aj 200 W zdroj z PC, a ten je stavaný na odber okolo 20 A z 5V vetvy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 15:34 Žena sonetka [136] - ŽivorodkyRe: hirafazel
Pumpy jsou vyjmuty z jistého zařízení, princip je tu :
www.curiejet.com/…
:)
PS pumpa = peristaltická pumpa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 13:56 Muž FikinD [13] Re: sonetka
PS pumpa je co?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 13:15 hirafazel Re: sonetka
Můžeš dát odkaz na ty piezo pumpy pls? Nějak si to nedokážu přestavit, slyším o tom poprvé.. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 12:48 Žena sonetka [136] - ŽivorodkyRe: hirafazel
No otázka, jestli nějaký silnější motor člověk někdy použije :)
Teď právě přemýšlíme, že nahranídme PS pumpy těmi piezo pumpama, je to tišší, lépe se dávkují a celkově méně věcí co se může pototo a ty pro zajímavost se spínají optotriakem relé používat minimálně :-D ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 11:57 lexxtor Re: hirafazel
ja to bohuzel umim tak možná naprogramovat a pospojovat pár drátu , ale tomuhle už moc nerozumím... sad takže zkusím nejdřív ty kondíky a diodu to snad zvládnu, treba to bude ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 11:17 hirafazel Re: sonetka
Bd139 používám v jiném zapojení cca 6 měsíců a pracuje to také suprove. Ty tip122 jsem dával kvůli možnosti spouštění silnějšího motoru. Na použití relé mám stejný názor. Proč to davad všude, když to není potřeba?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 10:49 Žena sonetka [136] - Živorodky
Nevím co tam používáte za motory, ale u nás se to spíná klasicky BD139 - rozumným proudem do báze co dá logika + antiparalerně rychlá dioda proti špicám + 100n kondík a jede to bez vad už 3tí rok .... Relé je zbytečné, nevhodné, pokud člověk nutně nepotřebuje obvod oddělit.
Zenerku na špice už vůbec ne, je pomalá - z hlavy něco ze série MUR, nebo jiné rychlé didody palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 10:11 hirafazel Re: lexxtor
Měl jsem na mysli obvod ovládání s NPN tranzistory TIP122 co jsem postoval na zacatku tvé otazky. Toto zapojení jsem včera zkoušel. Ty relé můžeš použít na zásuvky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 09:42 lexxtor Re: GP
pokud mas na mysli do rele modulu tak ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 09:35 GP Re: lexxtor
cirou nahodou nepoustis tam pwm?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 09:35 lexxtor Re: FikinD
Zkoušel jsem i jiná čerpadla a zdroje, vše stejné, pokud ho dám na delší vodiče vypadá to ok. Nicméně i v tom popisu relé modulu se o EMI píše, takže na tom asi něco bude. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.01.2016 08:31 Muž FikinD [13] Re: lexxtor
Tak jsem to otestoval. Mám to zapojené přes relé a nemám tam ani diodu. Nic to neruší všechno jede jak má. Myslím že tím čerpadlem to nebude, leda že by jsi trefil nějakej špatnej kus pokud jich mas víc tak zkus jine. Čím to napajis? Neruší ti to třeba zdroj?
Edit: já jsem měl problém s rušením čidel ds18b20 a rušil to předřadník ktery nebyl uzemněny. Po uzemnění rušení přestalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 07:09 Muž FikinD [13] Re: lexxtor
Mam ty same cerpadla tak to pudu testnout
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 06:19 lexxtor Re: hirafazel
urcitě to udělám, dám tam tedy tu zenerku, tohle by slo?
www.gme.cz/…

jinak to opravdu rusi hlavne lcd - mam ho na sbernici. arduino kolikrát jede dál...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 23:19 hirafazel Re: sonetka
Já mám tyto:
www.ebay.com/…

Nedalo mě to a po příchodu domů jsem zapojil obě čerpadýlka a pustil smyčku. Pustím jedno na 10s pak druhé na 5s, vypnu obě a stále do kola. Jede to bez problémů. Nemám tedy zapojen LCD TFT display a teploměry abych zjistil rušení těchto komponent. Deska ale jede. Lexxtore zkus si spájet ten obvod co jsem dával v předchozím příspěvku. Je to za pár korun.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 23:06 lexxtor Re: sonetka
nejlépe asi takhle...
www.aliexpress.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 22:58 Žena sonetka [136] - ŽivorodkyRe: lexxtor
Bylo by možné foto toho čerpadla? by mě to zajímalo, jak to vypadá, jestli to tahle ruší...
coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 22:53 lexxtor Re: FikinD
tak jsem jeste zkusil to oddelene napajeni rele modulu , ale situace je uplne stejná. Takže kondenzátory a mozna diodu na motor ... zatím díky za veškerou pomoc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 21:15 hirafazel Re: FikinD
Jj, proto jsem psal s tahnout si datasheet na ty rele co mas. Nevedel jsem z hlavy jak to prepnout a kam dat napajeni. Jinak Sonetka ti to vyresila. Vykasli se na to a pouzij jinou logiku potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 21:08 Muž FikinD [13] Re: lexxtor
Misto te propojky tam musis privezt napajeni na civku rele a arduino ovlada jen ten optoclen a tim paden neni vubec v kontaktu s rele
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 21:03 lexxtor Re: FikinD
jasne propojkou se to vyzkratuje, napajení je ale propojene s tou stranou co jsou vstupy , takže je jedno jestli je vlevo nebo vpravo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 20:59 Muž FikinD [13] Re: lexxtor
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 20:50 Muž FikinD [13] Re: lexxtor
Kdyz ho prohodis tam tim myslim vyzkratujes arduino proto se jakoby vypne, ale nejsem si tim jistej. Misto toho jumpru se musi na naktery z tech pinu privezt napajeni. Aspon ja to tak mam
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 20:41 lexxtor Re: hirafazel
ten přepínač asi jen obrací napětí nebo co, když ho zkouším přehodit tak arduino a ostatní se začne vypínat, když ho sundám relé nespíná. A v každém případě jsou to podle mě oddělené obvody takže spíš to rušení jak píše i Karlos, ve čtvrtek zajedu do GME a pak tam vrazim ty kondíky a uvidíme...
díky za pomoc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 20:34 Muž FikinD [13] Re: lexxtor
Snad pomuze. Jestli se ti bude chtit muzes mi poslat ten kod at se mrknu. Diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2016 20:31 lexxtor Re: FikinD
díky, přesně tenhle článek jsem ráno taky četl... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2016 20:20 Žena sonetka [136] - Živorodky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku To by mě zajímalo, co za hovadské motory používáte?
V naše zařízení, ikdyž je na vaše poměry velice primitivní (je pouze z diskrétní logiky) tak používáme malé PS pumpy a z žádným rušením jsme se nesetkali, ani jsme ho nemuseli řešit ...
Navíc teď zkoušíme nové piezo pumpy, opět primitivní logika a vše šlape jak hodinky ....
Někdy méně je více palec
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 20:20 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: KarlosS
Proč zenerka? Já si teď pomalu navrhuji něco podobného a na ochranu při zapnutí motorku jsem spíš uvažoval o Schottkyho diodě (pro tahle peristaltická čerpadla 1N5908). Zdálo se mi, že by Schottkyho mohla být rychlejší a flexibilněji reagovat na nástup těch napěťových špiček než Zener. Nebo je k něčemu užitečné to otevření v závěrném směru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2016 20:12 Muž FikinD [13] Re: lexxtor
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 20:07 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: hirafazel
možná zenerka na jmenovité napětí motorku by byla lepší. Navíc, pokud je to spínaný relátkem, tak je to v podstatě oddělený, tipuji to na to rušení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2016 20:03 hirafazel Re: lexxtor
Fotka k příspěvku Pokud ti to s lampou jde a čerpadlama ne, dle mého názoru ti tam vznikají špičky. Máš paralerně v závěrném směru k motoru připojenou diodu např. 1N4007? Ten Jumper na přepnutí optického oddělení tam máš (je to ten plastový bazmek na zkratování kolíků dole na foto). Jestli to má nějaký vliv na rušení nevím, používá se spíš na ochranu při ovládání 220V. Až budu mít čas zkusím pustit zapojení s NPN tranzistorama jestli to nebude rušit. Pokud půjde mužeš to zkusit taky.

www.pistek.eu/…
přečti si poslední bod...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 19:52 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: lexxtor
Fotka k příspěvku odrušovací člen k ss motorku se standartně prodává, ale postačí i dva kondíky 10 - 100 nF.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 19:50 lexxtor Re: pros
čerpadla mám na úplně jiném zdroji než arduino...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2016 19:40 Muž pros [36] Re: lexxtor
Máš dos dimenzovaný zdroj k napájení systému, zkus měřit napětí na zdroji při spuštění čerpadla pokud poklesne. Tak máš slabý zdroj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 19:33 lexxtor Re: hirafazel
Fotka k příspěvku Tak už vůbec nevím, teď jsem s tím přes hodinu blnul, výměna rele modulu, napájení,čerpadla a pořád stejné...čerpadlo jsem dal pul metru od arduina, vydrží běžet tak minutu pak se sesype bud cele arduino nebo jen lcd. Zkoušel jsem spínat lampu 230v, ventilátor přes stejne napájení a všechno chodí bez problému jen ten motor ne... rozzureny
Na relátku žádný přepínač , který by měl na něco vliv není, ale myslím že to tím stejně nebude...přikládám fotku rele modulu - je to standart pro arduino.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 17:08 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: hirafazel
Určite áno, čo sa týka napájania. USB 2.0 je limitované na 500 mA, moje relé berú 80 mA pri zopnutí, tj. 8 x 80 = 640 mA + niečo displej a zvyšok... Zmysel tých optočlenov mi pri relátkach uniká, hoci ako istota ničomu neublížia, len pozor, čo optočlen to ďalších +- 20 mA.

Lexxtor: to rušenie môže byť pokojne aj elektromegnetické, takže možno kovovú (uzemnenú) krytku nad motory. Rád sa pozriem do kódu, najmä ma zaujíma časové riadenie ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 14:26 Muž pros [36] Re: hirafazel
Chci se zeptat jak ovládáš čerpadla na dávkování hnojiva přes relátko nebo tranzistor mám objednáno 12V peristaltické čerpadlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2016 13:01 hirafazel Re: lexxtor
Tak si projdi datascheet k relé modulu a opticky to odděl pomocí prehozeni jumperu. Mas tam paralerne ochrannou diodu proti špičkám při odpojení motoru? Zatím přesně stejným zapojením vypinam 6x zásuvku na 220v a dalsimi dvemi relé ovladam 12v okruh na odpojení led pásku. Z čeho ty relé napajis? Když jsem původně napájel vše během testování z PC USB měl jsem problém to nakrmit. Bylo vidět na LCD jak klesá intenzita podsvícení při sepnutí všech 8 relé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 12:33 lexxtor Re: hirafazel
chyba v programu urcite neni , bez připojení napájení čerpadel to jede bez problemu, testováno nekolik dni ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 12:09 hirafazel Re: lexxtor
Fotka k příspěvku Já to mám zapojené takto. Upozorňuji, že jsem zapojení zatím nezkoušel v běhu s displayem a řízením. Jen jsem ovládal spouštění motorů přes digitál výstup 0 a 5V jestli to pustí čerpadla. Nejsem tedy schopen říct jestli ti to pomůže, nevím jak máš zapojení ty.

Edit: Jestli používáš relé moduly nevím proč by docházelo k rušení. Na mých lze pomocí jumperu opticky oddělit ovládací a ovládaný okruh. Řídím tak 220V zásuvky a jede to. Není chyba v programu?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 12:04 lexxtor Re: hirafazel
jo a zapojené to mam pres moduly s rele
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 12:03 lexxtor Re: hirafazel
totalne se to zhrouti, na displeji maglajs a relatka se už ani nevypnou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 11:54 Muž FikinD [13] Re: Mrakoplash
To ano,ale když si stáhneš ty soubory tak ty jsou zaheslovane
Facebooková skupina, kde je možné řešit použití Arduina v akvaristice: www.facebook.com/…

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 14 15

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16710x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/17694-vyvojova-deska-arduino-uno-a-jeji-vyuziti-v-akvaristice?od=201