Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hnědá řasa

 

NápovědaFórum » Řasy » Hnědé řasy 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Hnědá řasa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2023 19:15 R Muž vaclav [14523] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Andyy
Založ a řádně vyplň prezentaci akvária a přidej celkové foto (hlavní fotka prezentace). Jinak to bude jen hádání problému a příčiny... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2023 14:38 Muž Andyy [0] – Čo znamená táto riasa a ako sa jej zbaviť
Fotka k příspěvku Pekný deň prajem, som začínajúci akvarista a chcel by som radu od skúsenejších ,ktorý už vedia čo a ako. Toto je novo založené akvárium má 1 týždeň… no na rastlinke Bacopa Australis sa mi začala tvoriť riasa/povlak neviem čo to je :) a chcel by som sa toho zbaviť… No zatiaľ som nič neskúšal a prišiel si najskvôr o radu.

Prikladám aj Foto rastlinky

Veľmi pekne ďakujem za každú radu smich
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2023 17:34 Muž pmas [0] Re: Rovano
Asi je to vyřešeno :-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2023 17:25 Muž pmas [0] Re: NIKA98
Ahoj, já také bojoval s hnědou řasou asi půl roku. Měl jsem extrémně hodně křemičitanů ( dělal to křemičitý písek ). Kompletně jsem vyměnil dno za substrát a vyházel kameny. Dno jsem vyměnil za INVITAL Japanese Soil Powder ( super se tam sází rostliny ). Upozorňuji že to tam mám cca 2 měsíce -- tak že můj názor nemusí být relevantní !! Já to měnil za pochodu ale u tebe je výhoda že tam nemáš ryby. Mě nic neuhynulo. Začal jsem také používat osmózu - neředím to se vstupní vodou ale přidávám vápník a hořčík na cca 250mikro/s -ano k tomu je potřeba měřák ( když tak písni ). K tomu Co2 - mám to non-stop. Zelený dropchecker - není co řešit. Laboroval jsem i skoro do žluta a nic neuhynulo . Ale já mám jednoduché ryby. Snad ti to pomůže - ale jsem začátečník. Ostatní poradí lépe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2023 17:22 Muž Rovano [218] - RostlinyRe: skypi
Ty jsi na to kápl.
www.mall.cz/…
Hlavní složkou je Oxid vápenatý (obsaženo až 28% CaO).

Koukal jsem na tyčinky, co mám pro pokojové kytky a do akvárka, a tam vápník není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.10.2023 14:33 Muž skypi [246] Re: NIKA98
Ten Floral je to, co se prodává jako Bio-guano?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2023 12:57 Muž Rovano [218] - RostlinyRe: NIKA98
Snažil bych se vyřešit otázku, kde se bere tolik vápníku, když je voda z osmózy.

Snažil bych se nádrž vést třeba po restartu tak, abych si to nekomplikoval. Voda z osmózy ředěná na 2:1 až 1:1. K tou komplexní hnojivo do vody.
Pokud by se mi dařilo, tak až potom bych si vyhrál s hnojením.

Ano, restart je třeba pročištění dna, založení znovu. Neznám dna lávové drtě. Neporadím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2023 20:12 Žena NIKA98 [0] Re: Rovano
Myslíš vyměnit všechnu vodu a proprat dno? Nebo dno úplně vyměnit? Tu hnědou řasu tedy způsobuje množství vápníku a rostlinám se nedaří také proto? Hnojení tedy snížím, nemohl by to být i nedostatek těch mikroprvků proto že už jsou z toho dna vyčerpány? Dříve jsem používala CSM+B ale teď není k sehnání...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2023 18:11 Muž Rovano [218] - RostlinyRe: NIKA98
Zvažil bych restart nádrže. Nevím co se kde uvolňuje, ale není přece normální aby se sám od sebe zvyšoval vápník z osmotické vody. Co obsahuje lávová drť, netuším.

Málo rostlin a nevhodná skladba rostlin dle mě na to množství hnojení.

Asi bych začal na makroprvcích s tím, že ménně je více. Anebo již s předem namíchaným složením, klasické hnojiva do vody. Maximálně bych sem a tam dal něco do dna k větší rostlince.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2023 14:34 Žena NIKA98 [0] – rostlinkám se nedaří
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte, mám 60ti litrové akvárium s pár rostlinkama a vůbec se jim nedaří. Používám osmotickou vodu, protože z vodovodu teče voda s obsahem vápníku 120mg/l. Když jsem osmózu pořizovala, plánovala jsem jen ředit tu vodovodní vodu. Skutečnost je ale taková že používám jenom vodu s osmózy protože při výměně vody sice vápník klesne, ale během pár dnů je na 60ti či 70ti mg/l. Vápník do vody vůbec nepřidávám. Hořčík doplňuji MgCO3 na 10 mg/l, Přidávám i MgSO4 kvůli síře. Hnojím KH2PO4 (9 mg/l) a KNO3(20 mg/l), nemám tam žádné rybičky, ty chci pořídit až se bude dařit rostlinkám. Pouštím do vody CO2 z tlakové láhve, nedaří se mi nalézt ten správný obsah. Buď je ho tam moc nebo málo což je další důvod proč tam nechci rybičky. S ventilem teď nehýbu, měním jen počet hodin kdy tam to CO pouštím. Co se rostlinek týče, nejvíce sleduji tu cryptocorynu balansae. Má moc úzké listy a hlavně rovné. Kudrnaté jsou jen nové lístečky a také jim to moc dlouho nevydrží. Všude se dělá hnědá řasa což myslím že znamená nedostatek živin či nadbytek mikroprvků. Ty vůbec nepřidávám protože jsou ve dně. Při založení což je tak rok jsem do dna (lávová drť) přimíchala floral. Už ho nemůžu na netu najít ale bylo to sypké hnojivo od JBL se všemi mikroprvky. Vodu měním 1x za 2 týdny, záleží na množství vápníku a řas. Mohli byste mi s touhle situací poradit? Díky.
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.08.2023 12:53 Muž Daniell [38] Re: Pepan19967
Ahoj, sniž intenzitu osvětlení na 9W, máš tam nenáročné rostliny a těm stačí max 0,2W na litr vody jinak je dlouhá fotoperioda s vysokou intenzitou vysiluje nebo dej na hladinu plovoučku aby trochu přistínila. CO2 od rataje bych vůbec nepoužíval. Na těch pár rostlin to nemá smysl. Pokud máš možnost, určitě to chce víc rostlin. Obecně platí, že by mělo být osázeno 75% dna akvária. Mimoto si myslím, že se jedná o řasu, která vzniká během procesu "záběhu" akvária a tedy bych ji nechal samovolně odeznít. Ať se daří.

Edit: Do dna moc při údržbách neryj, když tak odsaj nečistoty jen povrchově.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.08.2023 11:49 Muž Sid [6624] - RostlinyRe: Pepan19967
Můžete začít tím, že otestujete Aqua Excelent ponořením do octa. (Vypadá to na mramorovou drť na hroby. :)) Pokud bude šumět, zvažte výměnu - pro akvárium vašeho typu je tento substrát nevhodný.
Co se týče hnědých řas, v nově založených nádržích jsou běžným průvodním jevem. Chce to dopřát akváriu čas a nebát se pravidelně měnit i velkou část vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2023 11:10 Muž Pepan19967 [0] Re: vaclav
Prezentaci jsem založil, snad je tam vše :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.08.2023 17:02 R Muž vaclav [14523] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Pepan19967
Založ a řádně vyplň prezentaci akvária a přidej celkové foto (hlavní fotka prezentace). Jinak to bude jen hádání problému a příčiny... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2023 15:25 Muž Pepan19967 [0]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, mam akvárko cca měsíc a kousek a začala se mi na dně a na kytkách vytvářet tahle hnědá řasa/povlak. Poradí někdo čím to je, popř jak se toho vyvarovat?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.08.2023 11:20 Muž Lojza007 [1150] Re: Freedlo
Základní balík měření od Profiplants vyjde na necelých 600Kč. Osobně bych do jednoho rozboru zainvestoval, aby bylo vidět, čeho je moc a čeho je málo. Všechno má v akváriu obrovskou setrvačnost, takže tady ten skoro ideální stav za měsíc nemusí platit a tomu by teď šlo měřením předejít. A taky je dost zásadní znát zdrojovou vodu, pokud je to voda z řádu, vodárny obvykle mají měření na webu a případně ze zákona ti rozbory musí poskytnout na vyžádání. Zjistíš alespoň koncentraci NO3 a při troše štěstí tam budou i další zajímavé prvky jako fosfor a draslík. I to je celkem zásadní informace, pokud chceš rozumně hnojit.
Jakmile víš, na čem zhruba seš, dá se pak reagovat na tvorbu různých řas mnohem líp, jinak je to spíš vaření z vody a stejně na tom budou i naše rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2023 10:45 Muž Freedlo [150] Re: Anthrax
cau.
díky všem za názor. Osobně se mi do rozborů vody moc nechce. Doufal jsem, že to nebude potřeba když bude všeho s mírou. Nicméně na druhou stranu, už jsem nejspíše dal za doplňky (fosfor, zelezo atd..) více než za nějaký rozbor;)

Pristine/prime bylo koupena na začátku u nové nadrže a určitě dokupovat nebudu.

Fosfor/železo - jak řikám, důvody pro fosfor a železo se stabilizovaly. Rostlinky vypadají oka, takže rád vysadím. GSA řasa se dělala dost na nových listech a po pár týdnech fosforu opravdu ustoupila, takže myslím, že tento zásah pomohl.

Co2 - Doufal jsem, že alespoň trošku podporuje růst rostlin. ale je pravda, že ho dávkuji prakticky od začátku, takže nemám srovnání.

Váš návrh je tedy pozastavit například na 2-4 týdny CO2,FOSFOR,železo a naopak davat týdně jen flourish? Vím, že bez super testů vody to jde vše hůř, ale veřím že to nějak jde;)

Rád vyzkouším rady níže, jen nechci moc akvárium šokovat mnoho zásahy najednou

díkec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.08.2023 10:20 R Muž Anthrax [4702] Re: Freedlo
Freedlo napsal: Jeste jdu dnes vyzvednout seachem excel, protoze mi rataj co2 dochazi, ale nevim jestli ho davkovat ci ne :-O To je jen takové šidítko. Je to jen ředěný glutaraldehyd. Pokud nepřekračuješ doporučené dávkování, tak nic v akva neotrávíš. Na druhou stranu není šance dodat jakékoliv relevantní množství uhlíku. I přes marketing platí zákon zachování hmoty. :-) Za mě vyhozený peníze.

Dusičnany jdou dolu, takže asi nastolena správná cesta. 30 mg/l NO3 je ok. Tomu NO2 bych ale pozornost věnoval. Ne nadarmo se vyskytují v nově založených nádržích právě rozsivky a po zaběhnutí mizí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.08.2023 09:25 Muž Lojza007 [1150] Re: Freedlo
Pristine a Prime neudělají vůbec nic, to tam nemusíš lít nebo to dopotřebuj, ale už znovu nekupuj, jsou to vyhozený peníze. Tekutý CO2 je jedovatá desinfekce, kterou je lepší nepoužívat, adresně dokáže likvidovat řasy, ale prostě to jen tak lít do akvária vůbec ničemu nepomůže, spíš to může uškodit. Osobně bych taky nelil železo, ale používal ten Flourish, fosforečnany lít opatrně, aby jich tam nebylo moc a hlavně si nemyslím, že u lowtech nádrže to potřebuje denní hnojení a tipl bych si, že tam teď bude přebytek fosforu a možná i toho železa.
Kapkový testy jsou obecně dost nepřesný a to včetně těch nejlepších od JBL a Sera. Takže pro přesný hodnoty doporučuju zaplatit si někde rozbor, za přijatelnou cenu ho má třeba Profiplants, ale ještě přesnější bude z laboratoře. Klidně si vedle udělej kapkový testy, ať je vidět, jak moc mimo jsou.

EDIT: Předpokládám, že problémy jsou s Heterantherou, no a ta podle mě potřebuje silnější světlo, než dává to tvoje a proto se jí nedaří. Moje doporučení je, zbav se jí a vyber jinou rostlinu, třeba se jí bude dařit víc. Protože když teď dáš silnější světlo, můžeš tím rozhodit zbytek akvária a válčit s řasou úplně všude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2023 08:23 Muž Freedlo [150] Re: Anthrax
Cau. Dusitany jsem nedavno meril a 0,1 -0,2 coz neni perfektni, ale myslim, ze je porad v prijatelne mire. Dusicnany se taky snizily na 30g.(mene krmeni a vice starosti o dno hladinu dusicnanu stabilizovali. Testy jsou klasicke ty levne: voda plus par kapek roztoku a porovnavani barev.
Co se tyce chemie:
Denne davam davku dle litraze akva CO2, davku zeleza, davku fosforu.
Pristine a prime pouze pri vymenach vody a flourish ted nedavam vubec uz asi tyden. Neprijde mi, ze kytky stradaji. Zelezem a fosforem jsem reagoval na GSA a pruhledne listy, coz se myslim stabilizovalo.

Hnedy povlak s tech kytek jde dolu, ale ne komplet. Ostatni rostliny jsou oka. Dela se to na te jedne a na mechu.

Ctu ruzne napady: snizit svetlo, zvysit svetlo, pridat co2, nepridavat co2…

Jeste jdu dnes vyzvednout seachem excel, protoze mi rataj co2 dochazi, ale nevim jestli ho davkovat ci ne :-O
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2023 07:46 R Muž Anthrax [4702] Re: Freedlo
Ahoj, to měření v prezentaci je jak staré? Ptám se proto, že mi přijde u dusičnanů 40 mg/l docela hodně. A dusitany by neměly být měřitelné vůbec. Ale může být i chyba v testu.
Hnojení: CO2 (tekuté) seachem flourish/pristine/prime, fosfor, zelezo Tohle všechno tam jde pravidelně? V jakých dávkách? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2023 07:41 Muž Freedlo [150] Re: Starka
Ahoj a dik!. Rozsivky jsem cetl, ze je hlavne u nove zabehlich nadrzi. Moje ma 3 mesice(coz uz je zabehlejsi doufam:) ), nicmene si jeste o ni neco rozhodne prectu.

Uvitam dalsi nazory spoluakvaristu:)

Diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2023 20:52 Žena Starka [194] Re: Freedlo
Mi to připomíná rozsivky, které mám u sebe v akvarku.

Každopádně tekutým CO2 víc škodíš. To úplně přestaň dávat. Klasické plynné CO2 tím nenahradíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2023 18:44 Muž Freedlo [150] – Hnedy povlak na listech - lze mechanicky sundat
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravim. Na nekterych rostlinkach se mi zacala delat hneda rasa nebo povlak, ktery kdyz zoomnu tak je videt s takovou stetickovanou strukturou. Do akva davam pravidene fosfor kvuli opakujici se GSA rase, pote CO2 a zelezo, nebot mi dost sklovately listy. Vsechny rostlinky dobre prosperuji, jen takhle jedna tak hnusne hnedne a nektere listy maji i zilky.

Ted kdyz koukam na mech co tam mam souplej, tak se to dela taky. Mech jsem pred par dny umyl a byl krasne zeleny.

Nebo jsem cetl i o Ruduše..coz je malo co2?

Vic, ze kdybych procetl 10 let tohoto vlakna, tak abych asi dosel k nejakemu zaveru, nicmene i tak bych byl moc rad za nazor zkusenejsich kolegu:) pH vody je 6,5 kvuli japanese substrate.
Predavkovani zivin co pisu vyse je blbost nebo moznost?
Svitim 9hodin denne. Svetlo je 10w ze setu - vic detailu vam o nem nejsem schopen rict:-D :/


Dikyy rozzureny ;-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2023 13:42 Žena Vivien [0] Re: vaclav
V tom případě to ale znamena, ze macro nemuzu prestat davkovat, nebo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2023 12:15 Muž Lojza007 [1150] Re: Vivien
Minimálně to PO4 se musí natáhnout stříkačkou až zevnitř toho dna. U NO3 si nejsem jist, jestli ho ten substrát taky neakumuluje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2023 11:00 Muž Rovano [218] - RostlinyRe: Vivien
Nejsem v tomto nějak sběhlej, ale již mnohokrát jsem četl, že fosfor taková dna požírají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2023 10:08 Žena Vivien [0] Re: Lojza007
Mam kapkove testy od sery a ted jsem merila no3=5 a po4=0,1 skoro nemeritelne. A no3 nekdy mívám na 10
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2023 18:47 Muž Lojza007 [1150] Re: Vivien
A máš nějaký test, kolik reálně toho NO3 a PO4 ve vodě je? Ideální by byl laboratorní výsledek, ať je jasno, jestli je ho fakt zoufale málo nebo je ho moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2023 18:24 Muž vlka [3404] Re: Vivien
Čauky, máš japonský substrát narvaný živinama, k tomu ještě hnojíš = podpora růstu řas. Nejlepší hnojivo pro rovnováhu v akváriu jsou rybičky, přidáš rostlinek a nepotřebuješ žádnou chemii...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2023 14:56 R Muž vaclav [14523] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Vivien
Zkus omezit mikro prvky ale určitě ne NO3. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2023 12:41 Žena Vivien [0] Re: Lojza007
Davkuju strikackou, proto pisu 0,8 az 1ml na 100 litru. Jenze kdyz nedam makro hnojivo, rozjede se ta zelena rasa, nemam ve vstupni vode skoro zadne no3 ani po4 a te zelene řasy bylo vazne hodne a po konzultaci s jinymi akvaristy mi bylo prave doporuceno macro pridavat. Údržbu taky nezanedbavam. A svetlo mam na tech 60% 8 hodin, zkousela jsem vic, ale rozjel se i staghorn, ten tam uz ted neni. A micro prvky? Nemuze to byt spis tim?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2023 12:26 Muž Lojza007 [1150] Re: Vivien
Podle mě je problém v tom substrátu a vysoké dávce hnojiva. Když se nehnojí i delší dobu, živiny bude uvolňovat substrát. Pokud dáváš hnojivo pumpičkou, tak doporučuju ověřit, kolik skutečně dává. Většinou je to 1,8ml a víc. Pro představu do 120l akvária dávám zhruba 3,5ml a to sytím CO2 a svítím přes 10 hodin. Můj odhad je, že tam bude přebytek nějakýho makro prvku, což bude způsobovat tu řasu. Taky mě dlouho trápila hnědá řasa a důvod byl moc hnojiva. Ubral jsem dávkování a přidal světlo a celkem rychle se to spravilo. Ale vždycky jsem u toho měl CO2.
Osobně bych asi doporučil zkusit přejít na nějaký lowtech hnojivo typu Bioflor od Rataje, tam moc makroprvků nebývá. Pokud se to zhorší, vždycky se dá vrátit k Aquagroweru a zkusit něco jinýho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2023 11:55 Žena Vivien [0] – Hneda řasa
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosim o radu, snad celou dobu od zalozeni akvaria bojuju s hnedou rasou. Jsou obdobi, kdy je to lepsi a pak zase horsi. Jedno obdobi jsem hodne stourala do dna, ale ted vse nechavam byt a řasa tam je stejne. Bohuzel nemam test na kremicitany, ale mam ve vode celkem dost vapniku podle vodaren a spousta kytek mi tam nerostla. A taky mam vysoke ph od zacatku kolem 7,4. Rasa je hodne na listech, valisnerie bude za chvíli cela hneda, ale na fotce to moc nejde videt. Hnojim aquagrower 0,8 az 1ml a podle me je uplne jedno, zda hnojim pravidelne nebo jen obcas, kdyz nehnojim vubec, rozjede se zelena rasa, nemam ve vstupní vode skoro zadne No3. Kdyz jsem pridala svetlo na 9 hodin, rozjela se zelena rasa. Na skle mi to je jedno, to setru, ale ty rostliny jsou osklive.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2023 13:13 Muž Divosh [0] Re: Lojza007
Fotka k příspěvku Nejprve vyzkouším nové nastavení dávkování CO2 + dobu svícení. Zřejmě to bude v tom. Světlo má 600lm a na předchozím osazení fungovalo bez problémů (viz foto). Můžu pak zkusit vysázet více té "přesličky" za Pagodou. Pagody bych se ale nerad zbavoval sad to raději předělám ten stromek na malou skalku pro Anubias a udělám více místa pro Monte Carlo. Každopádně děkuji za zpětnou reakci.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.01.2023 11:56 Muž Lojza007 [1150] Re: Divosh
Já si osobně myslím, že pod tím slabým světlem se Monte Carlu bude vždycky blbě dařit. A pokud to má být koncepčně dominantní rostlina, bude s tím problém. Protože ji napadne řasa a v akváriu nebude žádná další rostlina, která by živiny spotřebovala.
Osobně bych doporučil nasadit do nějaké části rychle rostoucí méně náročnou rostlinu, která bude spotřebovávat živiny, nejlíp místo té pagody, která zabírá třetinu akvária. A pak se uvidí, že ani potom se Monte Carlu moc dařit nebude, protože bude mít málo světla. Myslím si, že to bude i vidět, pod tou lampičkou to bude lepší, dál od ní bude skomírat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2023 09:53 Muž Divosh [0] Re: Lojza007
Děkuji za radu. Postupně vyzkouším. O ryby mi ani nejde, spíše krevetky, které jsou na změny citlivější. Rostlin bylo na začátku samozřejmě zasazených více, zejména toho Monte Carla, jen se mu nedaří ve stínu pod "bonsai". Přemýšlím, že jí kvůli tomu raději zruším.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.01.2023 20:54 Muž jab63 [1391] - BorneoRe: Divosh
Vstupní voda NO3 20mg/l a k tomu dávka zelené Tropicy mi přijde hodně. Napadlo mě, že je přehnojeno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   19.01.2023 17:22 Muž Lojza007 [1150] Re: Divosh
Vypínání CO2 má téměř vždy smysl pouze v kombinaci s pH metrem, kdy to udržuje stabilní pH. Jinak je prostě potřeba naladit CO2 na 24h nonstop tak, aby to ryby neotrávilo. Jde to celkem bez problémů.
Rozhodně to chce zasadit mnohem víc rostlin, těch pár rostlinek a živořící koberec to CO2 moc nespotřebují a hnojivo už vůbec ne. U hightech to chce svítit přes 10 hodin denně, záleží na intenzitě světla. Pokud je to světlo slabý, tak se koberečku nebude dařit nikdy.
A osobně bych doporučil úplně změnit koncept. Vykašlat se o snahu o hightech, je to malý akvárium, kde je problém udržet stabilní podmínky a jde strašně snadno přehnojit nebo přesytit CO2. Udělal bych to lowtech, stačí vybrat pár pěkných nenáročných rostlin, dají se najít i nenáročný rostliny, co udělají koberec a hnojit jednou týdně. Největší problém pak bude dělat ten substrát. U hightech je problém vyladit poměr hnojiva, CO2 a svícení. A pokud je zdroj vody povrchový, tak může v průběhu roku kolísat množství makroživin ve vodě a v tak malým akváriu se ta řasa zvrhne během pár dní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.01.2023 16:43 Muž Redsnake [52] Re: Divosh
Ty hnojiva se lisi obsahem resp absenci fosforu a dusiku. Hneda je pro akva s rybi osadkou a zelene pro ciste rostlinn akvaria. Osobne je kombinuji, hnojim prevazne hnedou tropicou a nektere dny v tydnu se pridava zelena pro dohnojeni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2023 16:29 Muž Divosh [0] Re: jab63
Opravdu? Tropica Premium právě doporučují k akváriím bez přidávaného CO2 ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2023 16:25 Muž Divosh [0] Re: vaclav
Dobrá, takže když přejdu na delší svícení + CO2 (např. 16hodin/den), měl bych situaci zlepšit. CO2 bych následně zkoušel i po delší dobu, jen budu ze začátku opatrný, abych to nepřehnal. Nebude rostlinám nějak vadit, že neprojdou denním cyklem? (světlo... tma).
Ještě k tomu Matrixu... tam jste to myslel, že s větší plochou bude ve filtru více bakterií a dusík rychleji spotřebují? Děkuji palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.01.2023 16:10 Muž jab63 [1391] - BorneoRe: Divosh
Vzhledem ke vstupní vodě bych zkusil použít místo Tropica Specialized spíš Tropica Premium a možná přidat Mg.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.01.2023 15:34 R Muž vaclav [14523] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Divosh
6 hodin svícení je málo, a to samé o CO2. Na pár hodin ho zapneš a změníš pH a při vypnutí se ti vrátí na původní hodnoty, jestli ti z vodovodu neteče měkká a kyselá voda tak ta velká změna je zásadní problém. Bohužel stránky Raviolky o vodě už nejsou přístupné bylo to tam jednoduše vysvětlené. Zapínat CO2 jen se svícením je špatně tahle regulace funguje jen s nějakým kontrolérem anebo prostě nonstop. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2023 15:10 Muž Divosh [0] Re: vaclav
Děkuji. Pokud vím tak rostliny potřebují oxid uhličitý k fotosyntéze jen za světla. V noci za tmy je to obráceně. Když nechám puštěné CO2 24hodin dropchecker jde do žluta a živočichové mi pomřou - již se mi to jednou podařilo :-O Proto chci být opatrný. Nebo to bylo myšleno, že se má svítit i přes noc?
Bohužel jsem k tomu žádný kloudný článek, který by to slušně popisoval nenašel. Na ten přísun dusíku se budu muset podívat, neřešil jsem - měl jsem za to, že ho dostatek zajišťuju právě pravidelnou výměnou vody a přidáváním hnojiva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.01.2023 13:51 R Muž vaclav [14523] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Divosh
Přečti si něco o příjmu uhlíku rostlinami. Tím že dávkuješ CO2 jen 6 hodin denně které rychle vyprchá a rostliny musí přepnout na jiný způsob ale to trvá týden (u řas jen hodiny)a tak se nediv že nerostou. Nevím proč máš ve filtru Seachem Matrix když chceš mít rostlinné akvárium sežere ti všechen dusík a dělají se ti pak řasy a sinice. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2023 13:05 Muž Divosh [0] – Hnědá řasa a sinice :-(((
Fotka k příspěvku Dobrý den všem. Rád bych poprosil o cenné rady, třeba na něco společně přijdeme. Už to bude cca 1,5 měsíce co se potýkám s řasou a sinicí na fotce už nevím co bych dál zkusil. Sinici se mi podařilo 2x zlikvidovat pomocí zakrytí na 3-4 dny, vždy se ale vrátí. Hnědá řasa (nepoznám jaká ani podle článku) se pořád drží. Naposledy jsem se pokoušel vyměnit filtrační medium (4 týdny nazpět) skoro bez efektu. Rostliny (alespoň ty "rychlerostoucí") téměř nerostou a to hnojím téměř dvojnásob. Sestavu mám případně popsanou v prezentaci. Děkuji za každou radu...
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.07.2022 14:33 R Muž vaclav [14523] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zervajs
Není to žádný tvrdý šutr a nejde to ani úplně vymýt, takže ten kal se může usazovat všude. Pokud jde o obsah vápníku tak to záleží, co má za vodu v zásadité se nic dramatického dít nebude. Hnědá řasa může být způsobená i třeba vysokým obsahem křemičitanů ve vodě vždycky je možností několik. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2022 13:57 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: vaclav
Rozumím.
Neměl by to "zasviněné" od začátku,kdyby ty kameny ( je to přírodní? ) tak 'zasírali' vodu??
Nebo ty kameny jen pomáhají ( asi té hnědé řase? ) k růstu ?
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2022 13:41 R Muž vaclav [14523] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zervajs
Je z toho spousta sajrajtu a překvapivě hnědě zbarveného. :-)

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 18 19

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 33104x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1639-hneda-rasa