Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hnědá řasa

 

NápovědaFórum » Řasy » Hnědé řasy 

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Hnědá řasa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.02.2021 22:13 Muž _Rob_ [80] Re: chameleon
Pokud je té řasy opravdu hodně vůbec bych se nebál cca 10-15ks okružáků.

Mě jich třeba zbylo z 10 asi 5 (nejspíš kvůli transportu a skladu na poště) ale fungují a čistí.

Je to aspoň takový pomocník než se ta příčina najde - lepší než nedělat nic. ;-)

Světlo by rybám asi vadit nemělo, nakonec co jim zbývá přece tam nebudeš mít tmu :) úkryty a rostliny dělají své. Aquastel dělá světla s děleným kabelem a dá se mezi umístit stmívač. Světlo to určitě chtít bude, aby ty rostliny začaly něco dělat a taky trochu bojovaly proti řase. Na tu hnědou asi častější výměna vody ani tak hodně jako spíš častěji. Osobně mám jedno akva taky s řasami, ale mám tam mřenky, takže šneci nepřipadají v úvahu, ale vono se to nějak vyřeší. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2021 20:25 Muž chameleon [63] Re: _Rob_
Na stmievanie som sa už pýtal, tieto bohužiaľ nie sú stmievateľné, no rozmýšľal som aj keď to nepatrí do tejto témy, že či by sa to nedalo nejak vyriešiť? Alebo priamo LED svetlo nie je stmievateľné a teda sa to vyriešiť nedá? Nad kotúľkou (okružákom) som už premýšľal a určite doplním posádku aj o tohto slimáka. Koľko by som ich tam mal na začitok dať aby zničili aspoň trošku tú riasu? hmm Viem že sa aj tak namnožia ale s koľkými začať?

EDIT: Ak by bolo príčinou nedostatočné svetlo, je možné že by sa riasa robila aj na rastlinách blízko hladiny kde svetla je určite dosť? hmm A tiež, nebolo by ďalšie svetlo problém pre ryby? Už teraz sa držia viac pri dne, akoby im vadilo silné svetlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.02.2021 19:16 Muž _Rob_ [80] Re: chameleon
To světlo (náhradní díl) bych určitě vzal být tebou. A zkus se tam optat i na stmívač nejlépe pro obě dvě. Je lepší mít světelnou rezervu a případně ji ztlumit než mít málo. ;-) Možná i okružák by mohl pomoci je to takový malý dělník a mnohem odolnější než neritina. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2021 17:51 Muž chameleon [63] Re: vlka
Rampu tam už mám, tú čo bola ku filtru, v denníku na fotke je aj bližšie vidieť
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2021 17:48 Muž vlka [3444] Re: chameleon
Klidně přidej ještě jednu trubici, filtr má psaných 300 litrů což by mělo stačit. Vyzkoušel bych tu rozstřikovací rampu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2021 15:00 Muž chameleon [63] Re: vlka
To mi tiež napadlo, viac som nad svetlom neuvažoval keďže to bola súčasť setu a všade bolo napísané aj v recenziách že to stačí pre nenáročné rastliny hmm myslíš že by pomohlo objednať ďalšie rovnaké? Ponúkajú ho ako náhradný diel na invital eshope. Potom už len dúfať že sa mi nerozbehnú ďalšie druhy rias smich

EDIT: Nemôže byť problém aj v nedostatočnej filtrácií? Mám len setový filter o ktorom sa pomerne často hovorí že nie je dostatočný hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2021 14:31 Muž vlka [3444] Re: chameleon
Čauky, 8 W a 800 Lumenů je podle mě na 36 cm vysoké AQ dost málo a to si myslím je příčina hnědé řasy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2021 14:27 Muž chameleon [63] – Hnedé akvárko
Ahojte. Rozhodol som sa opýtať sa tu znovu ohľadom môjho problému s hnedou riasou. Akvárko je založené už dva mesiace, no problém s hnedou riasou akoby len narastal, tvorí sa úplne všade od substrátu cez listy všetkých rastlín (aj rýchlorastúcich ako je limnophila), skaly aj sklo. Všade som sa dočítal že by mala sama zmiznúť po založení do cca toho jedného mesiaca, no u mňa sa to zjavne len zhoršuje. Rovnako som skúsil zmeniť dĺžku osvetlenia aj na dlhšie aj kratšie na týždeň po vyčistení a odstránení riasy ako sa len dalo, rovnako bez účinku. Riasu mechanicky odstraňujem z každého povrchu ako sa len dá pri každej údržbe, rovnako aj z vrchnej vrstvy substrátu, no stále bez akéhokoľvek účinku. S ostatnými riasami nemám takmer žiadny problém, len kde tu zelená vláknitá občas. Ani hnedá by nebola taký problém, keby neobaľovala listy rastlín a nebránila im tým v raste. Neviete mi niekto prosím poradiť ako ďalej a čo skúsiť? V poslednej dobe sa aspoň neritina zobudila a začala čistiť kamene, no takéto obrovské množstvo nemá šancu pri jej tempe stíhať odstraňovať hmm Chýbajúce informácie rád doplním, hodnoty vody stále bohužiaľ nemám, no musí sa dať niečo robiť aj bez nich :-O Ďakujem za pomoc.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2020 10:40 Muž Ross [2] Re: Sid
Tak Savo vyzkoušeno na jednom listu a u mě tedy nefungovalo. Po lázni jsem i zkoušel lehce list čistit, ale dřív jsem list potrhal, než očistil. Takže jsem to vyřešil odstraněním černých listů, nové jsou už ok. Tak snad nám to vydrží. :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2020 16:44 Muž Ross [2] Re: Sid
Tak zkusíme nejdříve na jednom listu. :-) Díky za tip. palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2020 12:36 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Anthrax
Lázeň v roztoku Sava originál ve vodě (1:20) po dobu 3 minut, pak důkladně osprchovat vytemperovanou vodou, případně ještě nechat půl hoďky v nádobě s čistou vodou.
Pokud jsou kořeny zdravé, bez řas, není je nutné máčet spolu s listy.
Odchází nejen řasa, ale i uhličitanová krusta.
(Když to nevyjde, pak sehnat nový anubias. :-D )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2020 11:47 R Muž Anthrax [4765] Re: Ross
Obávám se, že na tohle budou otíci i okružáci krátcí. Pokud už to je na listu déle, tak to drží fest. Mě asi po dvou měsících došla trpělivost, anubias jsem vytáhl a zatvrdlý povlak z listů opatrně škrábal žiletkou. I za cenu poškození dvou listů to stálo zato, protože jinak bych čekal věčně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2020 11:22 Muž Ross [2] Re: Ross
Fotka k příspěvku Tak vypadá to zatím velmi nadějně. Po týdnu po přidání Sera Silicate Clear do filtru jsou zatím nové listy anubiasu čisté. potlesk

Ještě tak zbavit se nějak toho nánosu na starších listech. Okružáků se upřímně bojím, abych jich neměl za chvíli plné akvárko. Zkusím asi dokoupit nějaké další otíky.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2020 23:20 Muž Ross [2] Re: Ross
Tak po jednom dni po výměně vody dropchecker CO2 zmodral, ale to je asi normální, když CO2 nepřidávám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2020 08:25 Muž Ross [2] Re: Jarden Sk
Tak před týdnem jsem snížil osvětlení (vypnul jsem 2 ze 3 trubic, nechal jsem jen jednu setovou 6,5W LED trubici svítit 3x3h denně) a rozšiřování hnědé řasy se výrazně zpomalilo. Na nových listech se ale stále trochu nová řasa chytá.

Včera jsem po čištění a výměně 15l vody testoval:

- KH: 5
- gH: 8
- pH: 7
- SiO3: ~1 mg/l (dost těžko se mi to odečítalo, voda ve zkumavce byla jen lehce namodralá)
- CO2: v normě (test drop checkerem, jinak CO2 nepřidávám)

I když podle testu nejsou křemičitany nijak extra vysoké, tak jsem dal do filtru 100g Sera Silicate Clear, tak uvidíme, změřím křemičitany zase za pár dní. Pokud i tak se bude řasa dál rozlézat, tak začnu asi měnit vodu 100% z RO s přidáním Seachem Equilibrium.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2020 18:50 Jarden Sk Re: Ross
Určite ten anubias nelikviduj, ak ho máš zasadený, tak ho malinko povytiahni a daj okolo neho pár tabliet do dna NPK+mikro, postup bude rovnaký ako s rýchlejšími rastlinami, hlavne aby začal hnať nové listy.Ak nie je zasadený, tak upraviť hnojenie aby mal málo ale všetky živiny aj vo vode a optimálne :-) svetlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.11.2020 18:49 Muž spirki [10] Re: Ross
Mne nejdú odstrániť nijako a ani sa po čase nerozpadnú. Úspešne a s chuťou ich likvidujú slimáky - obyčajné kotulky (okružáci). U mňa je problém, že všetky slimáky zbaštia mrenky ešte pred tým, ako sa stihnú do riasy pustiť, ale skúšal som dávať anubias do 20l kde si slimáky chovám ako krmivo a tam ho očistili komplet za 3 dni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2020 17:27 Muž Ross [2] Re: spirki
Já jsem křemičitany zatím neměřil, ale předpokládám vzhledem k ultra tvrdé vodě u nás, že budou vysoké, i když míchám vodu z RO a kohoutkovku v poměru 2:1. Objednal jsem test, takže změřím a uvidíme. Teď jsem zatím ubral světlo. Pokud budou křemičitany vysoké, můžu je snížit použitím sera Silicate Clear (nemělo by mít vliv na fosfor). Druhá varianta je používat při výměně pouze vodu z RO a doplňovat do ní Seachem Equilibrium. Tak uvidíme.

Ještě bych potřeboval poradit, jestli se ty schránky rozsivek na rostlinách (hlavně na anubiasu) po jejich odumření rozpustí (zmizí) nebo jestli je možné je něčím z těch listů odstranit. Ostatní rostliny rostou rychle a tam se ty listy postupně obnoví, ale anubias bych musel asi zlikvidovat komplet a pořídit nový.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2020 15:32 Muž spirki [10] Re: Jarden Sk
Nehovorím že zle, je to moja chyba že som kremičitany nespomenul. Test mám síce od vianoc, ale použil som ho dvakrát a spokojný, že hodnoty sú nízke som ho odložil a vodovodnú vodu som ani nemeral. Spomenul som si naňho až potom, čo som opísal svoj problém.
U mňa RO neprichádza do úvahy, Ross ju používa, ale koľko kremičitanov odstrání a koľko ich dodá z vodovodu je otázne. Nepovedal som, že vodu nemením, ale výmena 1/4 raz týždenne sa ukazuje ako lepšia voľba než častejšie a viac.
Na odstránenie kremičitanov teraz používam Aquaconncet Silicarbon. Ako som písal kremičitany odstráňuje, fosfor sa drží okolo 0,6mg/l.
Svetlo som uberal už pred nejakým pol rokom, bol to pokus ktorý sa skončil fiaskom, dno bolo v poriadku, proste rastliny stagnovali a to nie je dobré na ich prežitie pri mojich rybách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.11.2020 14:38 Jarden Sk Re: spirki
Prešiel som si tú starú diskusiu a radil som aj ja, ale myslím si, že to čo bolo poradené nebolo zle, iba skutočnosť že sú vyššie kremičitany vo vstupnej vode si proste neuviedol a na margo riešenia problému s prípravkom na zníženie kremičitanov pravdepodobne to bude asi PhosGuard si myslím, že kombinácia nemeniť vodu nie je dobrá volba, radšej by som používal osmotickú vodu a riedil s vodovodnou alebo pridával minerály/Seachem equilibrum/ do osmotickej a tak si upravíš vodu pre svoju potrebu.Odstránením fosforu z vody /Phosguardom/ bude rastlinám chýbať a tak isto vyššia koncentrácia org. odpadu bude problém zase s inými riasami, takže si nemyslím že tvoj problém sa vyriešil.
Ubratím svetla ti začali hniť rostliny, je skôr problém zaneseného a zle odkaleného dna a málo kyslíku, to by si musel velmi výrazne znížiť intenzitu a to ti nikto neradil.
Určite sa drž aspoň približne uvedených hodnôt živín v starom príspevku, rozhodne si za tým stojím a ak si už pridal aj CO2 z fľaše tak problém vyššieho svetla odpadá-predtým si CO2 nemal.. A ešte niečo, určite by to chcelo dosadiť menej náročné rastliny a rastliny ako ceratophylum a ceratopteris, či hygrophila keď už zhnijú tie, tak kremičitany určite problém nie sú..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.11.2020 12:43 Muž spirki [10] Re: Ross
Podobný problém som riešil pred mesiacom v téme "boj proti řasám". Zatiaľ síce s rozpačitým výsledkom ale tu sú moje skúsenosti:
- ubrať svetlo - na riasu efekt žiadny, síce na rastlinách ukrytých v tieni vyšších rastlín sa netvorila, ale ubrať intenzitu alebo skrátiť čas svietenia malo iba jediný efekt. Rastliny prestali rásť, odhnívali a každý deň som vyberal plné hrste odumretých listov.
- tekutý uhlík, v začiatkoch som používal, ale zaberal skôr na vláknité riasy, teraz radšej používam co2 plynné. S riasou ako takou to podľa mňa nepohlo, akurát rastliny rýchlejšie tvoria nové listy takže ich môžem častejšie strihať a riasa sa tak nerozrastá.
- radili my pridať fosfor a upraviť pomer fosfor/dusík. Výsledok: na listoch sa riasa tvorí stále a na skle vystriedala hnedú riasu zelená.
- kremičitany. Tu by som aspoň u seba videl príčinu problému. Podľa testu (kvapkový JBL SiO2) má vodovodná voda viac ako 6mg/l, v akváriu potom bolo len 2mg/l. Najviac sa riasa (rozsievky) rozrastali keď som pridal častejšie výmeny vody. Vrátil som sa teda k pôvodnému intervalu, do filtra dal náplň na odstránenie kremičitanov. V akváriu spadli na 0,2-0,4 mg/l. Nemôžem povedať, že vymizli úplne, ale za pol rok je to najlepší stav, aký sa mi podarilo dosiahnuť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2020 11:46 Muž _Rob_ [80] Re: Ross
No, začni tou jednodušší variantou a to je svícení ubrat/přidat :)

Tekutý uhlík má částečně algicidní účinek, takže to se řasám moc nelíbí. Ideální rozmíchat ve trošce vody a pak teprve nalít do akvária, aby nedošlo k popálení citlivých rostlin. Že by to mělo zásadní vliv na růst rostlin se říci nedá, ale je to taková "berlička" nápomocná právě proti řasám. :) Vyzkoušením nic nezkazíš pokud se dávkuje podle návodu. ;-)

Samozřejmě zásadní je "proč" se ta řasa dělá. :-) Je to boj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.11.2020 11:37 Muž Ross [2] Re: vaclav
Díky za komentáře. Agresivní rybku do akvária dát nemůžu, akva je malé a pencéřníčci ani neonky by nebyly rády... hmm

Než začnu do akvária něco lít (což obecně nechci), tak bych chtěl ideálně identifikovat příčinu. Běžným měřením vody jsem nic nezjistil. V Hradci máme tvrdou vodu, ředím tedy odstátou vodovodní vodu (používám pár kapek seachem prime) s vodou z osmózy v poměru 1:2. Výsledná tvrdost je kolem 7. Dají se nějak změřit specificky ty křemičitany? Nebo pokud je voda tvrdá tak akorát, tak musí být i křemičitany ok?

Co se týče toho CO2, tak plyn používat nechci, je to jednoduché 70l akva, nemám pod ním ani skříňku, kam bych mohl dát bombu. O tekutém uhlíku jsme uvažoval, ale rostliny mi rostou velmi ochotně i bez něj, nemám potřebu je víc honit. Spíš omezím to svícení, ale všude jsem četl, že na hnědou řasu se má svítit víc, tak babo raď... :-(

EDIT: ok, koukám na ten sera SiO3-test - zkusím objednat díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2020 11:32 Muž _Rob_ [80] Re: vaclav
Nevím, používám tekutý uhlík od Rataje velmi dlouho a nemám problém s řasami.

Nepřijde mi, že tam byl nějaký utrejch ze Sava...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2020 10:57 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: _Rob_
Krusty na listech se dělají jen ze dvou příčin, jedna je biogenní odvápnění a druhá (hnědá) je příliš křemičitanů ve vodě a to bývá poměrně méně časté. Jinak tekuté CO2 je 1,5% roztok desinfekce podobné savu (glutaraldehyde) to aby jsi věděl co chceš do akvária lít. Je to tak dobré na ruduchu a dlouhodobé používání má negativní vliv na některé jemnolisté rostliny a mechy které tím můžeš zničit. :-)
www.sera.de/…
cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2020 10:40 Muž _Rob_ [80] Re: Ross
Možná by stálo za to vyzkoušet "tekutý uhlík" ten by měl částečně rasu taky potlačit a navíc to ocení i rostliny. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2020 10:34 Muž _Rob_ [80] Re: Ross
Na hnědou řasu je účinná Gyrinocheilus aymonieri jenže to je pěkná potvora na ostatní ryby (většinou). Ale řasu likviduje velmi dobře. ;-) Je dobré mít hodně schovávaček :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2020 09:34 Muž Ross [2] Re: vaclav
Dá se nějak ověřit, že je to tím biogenním odvápněním? Podle Tillmanovy tabulky by CO2 mělo být na normální úrovni. Ty bílé krupičky jsou až na té hnědé vrstvě a dají se lehce setřít, ten hnědý film na listech ale už setřít nejde. Nikdy jsem nepozoroval, že by se na listech tvořil bílý povlak z toho odvápnění. Navíc světlo jsem přidal až po tom, co se ta hnědá řasa objevila, před tím jsem svítil kolem 8h denně jen jednou setovou LED trubicí 6,5W.

Má někdo nějaký tip, co použít za přípravek, kterým by mohlo jít tu řasu z listů (když vyndám anubias ven) setřít/rozpustit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2020 00:25 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Ross
Najdi si co je to biogenní odvápnění. Ta hnědá řasa ti roste až na něm. Jinak řečeno příliš mnoho světla a tím pádem málo CO2. Máš dvě možnosti ta jednodušší je tolik nesvítit. Ta druhá, koupit set na CO2 je to složitější. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2020 21:37 Muž Ross [2] – Hnědá řasa?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím všechny,

delší dobu bojuju se střídavým úspěchem s "hnědou" řasou hlavně na rostlinách. V posledních 3 týdnech se to už hodně rozjelo, listy anubiasu jsou už víc hnědé, než zelené, je to i na dalších rostlinách. Na tom hnědém povlaku jsou takové bílé krupičky, povlak nejde setřít, jen velmi obtížně a mechanicky, což poškozuje listy.

Mám setové akva 70l viz má prezentace, dokoupil jsem k jedné 6,5W trubici další dvě a zkouším svítit 12h denně a po týdnu se to zatím nelepší, naopak přibyla na skle zelená řasa (je vidět na fotce na skle). Ryby nepřekrmuju, pravidelně odkaluju a měním vodu. Voda má všechny parametry v normě (pH 7-8, KH 8, GH, 8, nitrity 0, nitráty do 10). Jinak rostliny ochotně rostou, bublinkují, přihnojuju jednou týdně 5ml tekuté Profito, jinak nic.

Zkoušel jsem na řasu otíky, pořídil jsem 3, ze začátku se ta řasa výrazně zlepšila, pak se to ale zhouplo a teď je to mnohem horší, než před přidáním otíků. 2 ze 3 otíků mi bohužel po čase postupně uhynuly. Zbytek osazenstva (10 neonek a 5 pancéřníčků - mám už od jara) vypadá spokojeně.

Poradí někdo, jestli je to rozsivka a jak se toho zbavit? U rozsivek jsem se dočetl, že jde pohodlně setřít prstem, což tato u mě bohužel nejde.

Napadá mě:
- Vyměnit úplně osvětlení? Musel bych nějak zabudovat do víka setového akva, ale nechci mít světla pod vysokým napětím.
- Nasadit jiné požírače řas? Jaké? Rád bych spíš řešil příčinu, než následek.
- Míň krmit? Krmím 1x denně, občas vynechám. Voda je úplně bez NO2 a NO3 jen 0-10 (ve filtru mám Seachem de-nitrate).
- Mají rostliny dost živin, aby se řase ubránily? CO2 nepřidávám, rostliny ochotně rostou i tak.

Díky.
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2020 10:36 Muž hadravam [11] Re: jarovo
je to předfiltr k Eheimu a je to super věc protože to pobírá větší bordel a tím se prodlužuje čištění velkého filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2020 10:33 Muž jarovo [1695] Re: hadravam
Ten filter beriem späť stydim - kolega má podobný filter v malom AQ, tu je to ako nasávanie k externému filtru palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2020 10:32 Muž hadravam [11] Re: jarovo
9GH 6KH a 15NO3 jinak nic
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2020 10:27 Muž jarovo [1695] Re: hadravam
či je to dosť, neviem posúdiť - meral si okrem tvrdosti vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2020 10:23 Muž hadravam [11] Re: jarovo
ted na začátku tak jednou za 5 dní 60l. Ale v prezentaci to tam mám zminěný ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2020 10:19 Muž jarovo [1695] Re: hadravam
Ako často robíš výmenu vody?
Najlepšie by bolo doplniť údaje k nádrži ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2020 10:15 Muž hadravam [11] Re: jarovo
Dík za doporučení. Uberu na světle a přidám rostlinky. Máme tvrdou vodu 20dGH tak míchám abych měl tak 8dGH. Trošku přinhojuji.1ML ob den Seacham Fluorish.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2020 10:10 Muž jarovo [1695] Re: hadravam
Všetko je to o rovnováhe - na 300L AQ je tam žalostne malý filter, keď k tomu pripočítam že rastlín je tiež málo tak mi vychádza že je tam moc nežiadúcich látok. Pri 10 hodinách svietenia to v novozaloženom AQ ani nemohlo ináč dopadnúť.
Ako by som to riešil ja ?
Ubral svetlo na 7-8 hod - začiatok podľa toho ako Ti tam svieti slnko.
Na hladinu by som dal plávajúce rastliny - majú veľkú spotrebu "odpadu". V sekcii Darujem sa dohol na väčšom množstve rýchlorastúcich rastlín. Nevadí že sa Ti nebudú páčiť - potrebuješ aby stabilizovali AQ. Potom ich postupne vymeníš.
Výmena vody - vodu z RO miešať 1:1 - 1:2 s vodovodnou. Samotná RO voda je "sterilná" a rastliny nemajú z čoho žiť.
Máš tam pár rybičiek - opatrne s kŕmením - čím viac kŕmiš, tým je tam viac odpadu.
Tak nech sa darí palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2020 09:38 Muž hadravam [11] Re: Shimi
Jo jasný. Jen že už zakládám akvárium asi po 5 a nikdy mi to nešlo. Ted dávám naději RO. Máme tvrdou vodu. Koukal jsi na mou prezentaci? Řasa se dělá kde neni stín vlastně jen u předního skla. Tak možná ubrat n osvětlení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2020 09:20 Muž Shimi [683] Re: hadravam
Na savo se vykašli, proper ho jen v čisté vodě. Rozsivky jsou v pohodě, celkem rychle mizí. Většinou jsou z přemíry světla a u nových nádrží naprosto běžná věc. Buď v klidu a hlavně to zbytečně nehroť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2020 08:55 Muž hadravam [11] Re: 1965
Ahoj. Filtr jsem měl zajety z původního akvária takže to je asi OK. Akorát jsem do něj vložil Purigen. Písek odsát hadičkou a vyprat v savu a vrátit zpět? Rostlinky jinak rostou pěkně a zatím bez řas. Svítím 10hod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2020 18:43 Muž 1965 [35] Re: hadravam
Je to nová nádrž . Co amoniak? Bakterie do filtru , zajede se to a bude to ok . Na tom písku by to šlo opatrně odkalovačem .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2020 17:47 Muž vlka [3444] Re: hadravam
Narval bych to akvárium rostlinama odshora až dolů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2020 17:26 Muž hadravam [11]
Fotka k příspěvku Co s tim.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.06.2020 21:48 Muž Sanka [10] Re: Centisi
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, tak musím s radostí oznámit, že hnědá řada ustoupila, mám pouze trochu zelené na skle. Vrátil jsem se tedy o něco dřív, už jsem i čistil. Asi jsem udělal chybu v tom, že jsem moc výřil dno - snažil jsem se právě co nejvíc odsát a moc jsem prostříhal. Doufal jsem, že vyrostou nové listy bez řasy, což se teda nakonec povedlo. Zatím svítím pořád 7 hodin, rostlinky rostou a vypadají krásně, přihnojil jsem, pouze to uhlí jsem nedával. Zatím nechávám dobublat staré CO2, mám strach aby jsem něčím nenarušil rovnováhu. Jak dál? Mám prodlužovat svícení, nebo pokračovat v tom, co je teď, když to funguje? Přikládám foto před a po údržbě.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.06.2020 07:18 Muž AsusKD [85] Re: Minky
Ahoj, to čo popisuješ nie je hnedá riasa, ale proste "bordel". Akva ešte nie je zabehnuté. Mne sa podobný objavoval cca pol roka po založení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2020 01:52 Muž Minky [3] – Je toto hneda riasa ?
Fotka k příspěvku Ahojte, akva mam zalozene 12 dni a uz asi tyzden objavujem hnedy poprasok na stonkach a listoch niektorych rastlin, nie vsetkych. Hlavne na listoch a stonkach ludwigui.. vid foto.. obcas to odstranim a vodu trochu odsajem.. ale robi sa to pomaly zas.. prosim Vas je tento prasok hneda riasa ? Dakujem
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2020 20:58 Muž Roger [1873] Re: Jarden Sk
Přijmy mou omluvu, já si omylem rozklikl jiný profil jiného uživatele kde je akva 570l :-) takže beru zpět a omlouvám se, nemyslel jsem to zle.
Jj, vysvětlení dává smysl, teď už i já chápu co jsi tím chtěl říci. Nakonec, neodpustím si jednu poznámku která koresponduje s tvou, když se v akva nedaří, tak vždy dosazuji rychlerostoucí kytky, většinou to zabere ať už z jakéhokoliv důvodu. Například při velkém prostřihu se mi stalo že se zastavil růst a začali nastupovat řasy, bádal jsem proč, neznalost moje, dočetl jsem se spousty informací a pro mě zásadní byla ta, že rostlinky pro prostřihu jsou oslabené, jedou na nízké obrátky, tudíž standartní provoz akvária jako před prostřihem zapříčinil nadbytek živin (zastřihnutý kytky nestačili papat) a řasy se toho ujaly, nasadil jsem z vedlejšího akvária vrcholové řízky a postupně se vše dalo dohromady, musel jsem tu situaci nějak vyrovnat aby ty prostřihnuté kytky měli čas se vzpamatovat. Dnes už vím že stříhat hodně kytek najednou není dobrý nápad :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2020 20:56 Jarden Sk Re: Roger
:) :) čakal som, že to niekto napadne-potešil si ma.Pri svietení 10 hod a NO3 15-20mg/l podla pásiku to musí byť tak ako som písal, dusíkom nehnojí a razborky s krevetkami to neutiahnu za norm podmienok to NO3 musí byť 0 mg/l.Rastliny NO3 nespotrebúvajú inak by tam bola nula.Niečo blokuje rast, nedostatok fosforu alebo org. odpad.Fosfor pri riase situaciu ešte zhorší, tak je lepšie pridať rýchlo rastúce rastliny,ubrať svetlo a postupne vyladiť hnojenie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2020 20:47 Muž Roger [1873] Re: Jarden Sk
No, když se podívám na seznam ryb, velikost akvária, filtr tak si říkám že by musel asi hodně ale hodně krmit aby to bylo z odpadu, jsem laik tak je to má domněnka, asi se mýlím. Já vidím problém v nedostatku (rychložroutů má málo), přílišného světla a možná rejpaní do dna. Možná i nešetrný zásah do filtru.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 18 19

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 33150x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1639-hneda-rasa?od=101