DaveLister napsal: na sklíčko, tenkou vrstvu, pokud možno naředěné tak, aby byly vidět zvlášť jednotlivé buňky, vlákna apod. a v procházejícím světle
Ahoj všichni, pořád bojuji s každou možnou řasou, která vás napadne. Dělám různé pokusy s hnojením, nehnojením i světlem. Poslední pokus byl, že jsem očistila sklo od zelené řasy, rostliny nejvíce zasažené hnědou řasou jsem poslala do věcných lovišť a akvárium nacpala novými. Navíc jsem zatemnila místnost, aby do akva nesvítilo denní světlo. To bylo minulý pátek. Včera jsem si všimla, že na starších lístcích nových rostlin se začíná tvořit nahnědlý povlak a na skle lehce zelený. Tak si říkám, zda není těch 11W po dobu 8 hodin denně moc. Nemám zkusit aquael leddy smart 6W, který mám v šuplíku? Nevím, co by to pro změnu udělalo s rostlinami. Nebo mám vyčkat, až se nové rostliny zakoření a začnou pořádně růst? Na fotce nic moc vidět není, ale pro představu, jak to teď vypadá, co do osazení rostlinami.
Zkoušel jsem to i zrcadlovkou, ale tam se obraz vůbec nevytvořil. Teda bez objektivu ano, ale byl mnohem horší, i díky potřebné cca 1 s expozici. Nejlepší foto z telefonu přikládám. Větší zvětšení už ten mikroskop nemá. Objektiv je 10x, okulár 16x a je tam ještě barlow podle mně 2x, tedy celkem 10x16x2 = 320x. Fotka celkem odráží to, co vidím okem, jenom okem mám ostrou většinu zorného pole, zatímco na fotce jen vnitřních cca 20%.
Ja mam tohle v akvariu take. A take si s tim nevim rady. Sinice to podle mne neni, protoze to pevne drzi na rostlinach. Podle mne to zpusobuje moc svetla, a asi jeste neco. Mam pocit, ze se z toho casem vyvine ruducha.

romant napsal: Spíš než na rozsivky, bych to tipoval na sinici.

Par postrehu k rozsivkam. Tedy predpokladam, ze mam v akvariu nejake rozsivky, mikroskop nemam Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 33493x