Par postrehu k rozsivkam. Tedy predpokladam, ze mam v akvariu nejake rozsivky, mikroskop nemam
Objevily se mi tak 3 tydny po zalozeni akvaria, a ani po dalsich 2 mesicich nevypadaji, ze by chtely zmizet. Zkusil jsem ledacos, nasledujici veci nefungovaly:
- pockat (to za 14 dni prejde, no nepreslo)
- prisvitit (3x vic svetla)
- pristinit
- menit casteji vodu (zkousel jsem 3x tydne 60%)
- nasadit otika (mam aktualne jednoho, mozna ze by jich bylo treba vyrazne vice)
- nasadit amanovo krevetky (mam jich 6-8)
- pokropit postizene listy H2O2
- manualne otirat (jde jen do rucite miry, navic bych u toho prosedel vecnost)
- dukladne vycistit filtr/trubky, vcetne postupne vymeny fitracnich hmot
Castecny uspech jsem zaznamenal pouze u dvou veci:
- tekuty uhlik (1ml aplikovany lokalne na postizene misto zpusobi, ze druhy den jsou rostliny vyrazne cistejsi; vypozoroval jsem, ze bezprostredne po aplikaci se krevetky primo vrhaji na postrikana mista, zejmena kameny, a co na nich je oberou; do te doby si toho ale moc nevsimaji; nevyhoda je, ze bezpecnou davkou se da osetrit jen velmi maly prostor, ktery casem opet zarusta)
- okruzaci (mam v malem akvariu na okne par sneku a odkladam si tam kytky co se mi jeste nechce vyhodit a vsiml jsem si, ze sneci rostlinky pekne oberou; na prilozenych fotkach je videt rozdil ktery udelaji 3 sneci za 1 den na jednom miste)
Ty sneci mi prisly celkem zajimavy, tak jsem to sem napsal. Jestli je resenim vysadit jich kvanto nebo jeste chvili pockat az se to usadi nevim. Necekam nejakou spasnou radu co s tim, chapu ze co kus to unikat, budu zkouset dal...