Agresivita ryb
12 Skalár na 300 l akvárium je podle mě moc. Nech si tak 6 ryb. Skaláry jsou pořád cichlidy a soužití cichlid v akváriu bývá často problematické.
Starší reakce
Ten ještě větší rapl tam být nemusí, ale s příchodem tvýho rapla se některý ze stávajích jedinců tím ještě větším raplem může stát.

No prostě to jsu skaláry, nikdy není nic jistýho.

OK, díky za radu, za zkoušku nic nedám, půjde chvíli na samotku a pak ji zkusím poslat dál jako dar zn. "Daruji rapla rybu do akva kde je ještě větší rapl"

Jako poslední možnost budou bublinky....
U třetího majitele byl ve skupině ještě větší rapl a proto se ten tvůj umravnil.

Taky se sem tam s obdobným chováním setkávám a taky mě sem tam akvárii nějaký raubíř(ka) proplave.

Chování se nezmění. Absolvoval jsem něco podobného a až u třetího majitele se jí podařilo umravnit. Skoušel jsem léčbu šokem občas se doporučuje rybu vylovit a nějaký čas ji nechat jinde ale to nepomohlo. Takže jí někomu dej nebo jí zlikviduj.

Zdravím. Mám dotaz ohledně chování jedné skaláry. (na fotkách je to jedna z těch stříbrných) Byly přidávané jako malé k již stávající dospělé osádce třech skalár. Začlenění proběhlo v pohodě a bez větších problémů. Teď, ale když ty nové trochu povyrostly, začala se jedna z nich chovat jako rapl

Neustále otravuje všechny ryby v akváriu a dokonce si troufne i na ty dospělé skaláry. Až na jednoho samce, který si to nenechá líbit jsou všechny ostatní terorizované touhle potvorou
Dá se nějak umravnit? Samotka nebo něco takového? Může hrát roli to, že mezi skalárami je pár, který se už několikrát vytřel a připadá mi, že teď by rády znovu, protože si čistily echynáč?
Co s takovou rybou, dát ji pryč nemůžu, přece někde nenapíšu 'daruji krásnou rybku, hodnou a mírnou' když vím jaká je to potvora

a dát ji do bublinek nechci...
PS: prosím ignorujte to že jsou skaláry druhový mix, chyba začátečníka co neví co chce

Starší reakce
stanki napsal: Posledne tyzdne mam hodnoty dost nizke, takze tu isto problem nebude. No pockam a uvidimTak, tak, one ne vždy je vše co se někde napíše pravdou, už jsem zažil akvária se skalárama kde bylo dusíku přes 70mg/l a vše fungovalo k všeobecné spokojenosti, čímž zároveň neříkám, že to co napsal kolega Maq nemusí být spolupodílníkem, i když asi ne ve tvém případě.

Ne že by to samo o sobě vyřešilo Tvůj problém, ale cichlidy jsou často klidnější, když je ve vodě míň dusíku, možná i dalších látek, které ty ryby vnímají jako znečištění.
0 22.07.2017 07:32
Wanderer [2104] - Skaláry - nejkrásnější ryby. Taky bych ty "domácí" zkusil poslat na nějaký čas na samotku. Když je máš kam dát, tak o co jde, za pokus nic nedáš.
I kdyby to nezafungovalo teď, tak se situace může změnit za čas. Ty moje se občas "řežou" na hranici svých teritorií, za nic by tam ten druhý pár nepustily. A jednoho dne si vyměnily strany bez žádných větších půtek.
Důležité je, aby se ti otloukánci měli kam schovat. Časem si vybojují místo na slunci.

Pošťuchovat se budou pořád.
Teď ještě koukám na tvoji prezentaci (pokud je aktuální) a osobně mi přijde 13 skalár hodně, navíc různých druhů. Teda nemám co radit, ale když vezmu, že mám podobný objem co ty, skalár jenom pět a co se jich týče, tak mi tam přijde někdy dost plno. Ale vycházím jen ze svých několika měsíčních zkušeností, jsou tady zkušenější, co to mohou posoudit.
U skalár si nemůžeš bejt jistej ničím, ale když to nezkusíš, nevíš že to nejde.

Ano a za týden zpět, ale po jednom kousku, tak po dvou dnech po sobě.
Starší reakce
Ideální by bylo zřídit prezentaci akvária,takhle to je strašně moc otázek.Jako jak je velké akvárium,jaká tam je technika,jak probíhá údržba atd..Z tvého dotazu nejde vůbec poznat o jaké parmičky se jedná a ani jak velké to akvárium je.Někdy i jedna fotka dá za tisíc slov.
0 13.05.2017 22:10 Jana – Agresivní parmičky
Dobrý večer, před měsícem jsem měla problém s nemocí v akváriu a odneslo to hejno ccca 2 roky starých parmiček, ze kterých to přežila jen jedna. Tady na fóru mi bylo řečeno, že sama zůstat nemůže a musím jí pořídit nové hejno. Dokoupila jsem tedy 7 mladých parmiček a po 3 týdnech v karanténě je dala do akvária. První měsíc se před nimi stará parmička schovávala a oni jsi jí nevšímali, ale teď ji vyloženě šikanují. Neustále na ni útočí, má otrhané všechny ploutve a vypadá každý den hůř. Co mám dělat? V akváriu jsou ještě neonky a čichavce šedého a s těmi není žádný problém napadají pouze starou parmičku.
Starší reakce
dhandars napsal: Ahoj.
Nevíte někdo jestli vadí,když mám jen dvě parmičky červenoocase v akvariu 450l ?
Ta jedna po druhé pořád vyjíždí(jen ta jedna...)
Nebude lepší ji odstranit a nechat jen jednu?Nechi jich více,když vím jak vyrostou a v akvariu mám i další rybky ..
Díky za radu
Já mám už hodně let ve společném akváriu samce parmičky červenoploutvé (což je v bleděmodrém jako parmička červenoocasá). A ten mi prudil absolutně všechny ryby až do té doby, než jsem si pořídil 4 kousky garry gotyly.
Ty, ač jinak absolutně mírné ryby, ho srovnaly do latě a teď toho pacholka vidím už jen během krmení

ryby mi odjakziva behali popri skle, iba ked boli este nezabyvane alebo nespokojne (z vacsieho domensieho akva, zmena zlozenia vody, strata dominnantneho postavenia ci teritoria, stress, atd)
Atlas doporučuje tyto sekavky chovat v hejnu, ale já měl taky jen jednu a nebyl s ní problém. Občas nějakou rybu odehnala, ale ani těm výrazně menším nikdy neublížila. Vůbec se nebála a ani neschovávala jak se píše v atlase. Nejčastěji plavala nahoru a dolů podél předního skla jak ta tvoje.
Dej jí čas. Snad se zabydlí a uklidní. Ale samozřejmě taky můžeš mít smůlu na kus. Stejně jako u lidí se i u ryb stejného druhu chování může kus od kusu výrazně lišit.
0 23.11.2016 09:45 dhandars Tak jsem jednu parmičku dal pryč a vše je ok,celkově se uklidnila a už si nikoho nevšímá
Ale asi jsem si moc nepomohl,,protože jsem ji nahradil Mřenkou Pakistanskou(Botia lohachata)1ks a ta mi taky sem tam prožene rybky.Zdá se,jako by byla hyperaktivní..prostě se nezastaví a pořád lítá po skle nahoru a dolu a když už se od skla utrhne,tak prohání.Nevím jestli mám dále přikupovat,do počtu 4ks(počet co se doporučuje),nebo ji nechat,že se uklidní,třeba že se jedná o stres s přelovení,nebo tak něco
No kdyby o ni někdo něco věděl a dokázal poradit,budu rád..jinak budu nadále pozorovat a dám info o vyřešení problému
Starší reakce
Ahoj vsem muj poznatek k agresivitě ryb skaláry prisli do akva poslední a obcas si sjednávání pořádek pred doternejma a vsude pritomnejma pavlína okama.ale jen obcas.takze pridat je jako posledni ma. Něco do sebe.a i u xif se mi povedlo zmírnit agresivitu samce proti samici.kdyz sem ho dal na chvilku na samotku 4dni.1samec2samice.jednu doslovně zatlouk do rohu.a ted se už jen předvádí a nikam ji nezahani.a to je o polovinu menší.

jj,to jsem si myslel.Než jsem ji koupil jsem si o ni četl,,ale víš jak

Nechtěl jsem,aby tam zevlovala sama.Do měsíce budu troch přestavovat akva,tak snad do té doby někoho najdu
Díky za reakci

Jop, červenoocasé mají velkou vnitrodruhovou agresivitu. Zkus jednu někomu věnovat.
V atlase se píše, že jich jde chovat více pohromadě (agresivita se pak rozprostře), ale podle mě to není úplně dobrý nápad. A ty máš 2, což je nejhorší možný počet a ta slabší bude vždy bita.
rybicky.net/atlasryb/parmicka_cervenoocasa
0 15.11.2016 18:21 dhandars Ahoj.
Nevíte někdo jestli vadí,když mám jen dvě parmičky červenoocase v akvariu 450l ?
Ta jedna po druhé pořád vyjíždí(jen ta jedna...)
Nebude lepší ji odstranit a nechat jen jednu?Nechi jich více,když vím jak vyrostou a v akvariu mám i další rybky ..
Díky za radu
Starší reakce
Aspoň vyskúšam

za to nikdy nič nedám

ešte raz ti ďakujem za reakcie

Což o to ... třeba u chovu skalár s neonkama se přesně tohle radí. Neonky musí být už "pány" akvária a skaláry tam musí jít jako mladé a hlavně jako druhé. Pak to většinou funguje (co jsem tak četl). Ale jestli to zabere s dospělými bettami netuším.
ďakujem vám za reakcie...uvidíme ako sa to bude vyvíjať....ak to neprestane tak bettám vybavím nový domov....samec je na ne príliš pomalý a neohrabaný ale tie samice sú poriadne prehnané, preto som myslel či by im nepomohlo odlovenie aspoň na týždeň aby sa necítili v nádrži tak dominantne. Samozrejme asi hovorím ale nezmysli

Troufám si tvrdit, že údaj o dvou centimetrech uvedený v atlase se týká jen v přírodě žijících ... Podle mě jsem nikdy o moc větší než ten centimetr neměl. I když uznávám, měří se to špatně a odhaduje ještě hůř. A lovit je kvůli tomu nebudu.
Tyhle rybky asi není vhodné míchat s žádným jiným rodem. A větším už vůbec ne. Výjimky se sice najdou (troufl bych si pancéřníčky, menší krunýřovce), ale i tak.
Neznám ovšem vše ... ani betty. Nechci vynést soud, jestli je to přestane bavit. Tipl bych si, že ne. Spíš se razborky s tím naučí žít a schovávat se.
I dva centrimetry je dvakrát tolik. Ale jestli to bude proti bettě stačit, to nevím

. Když si vzpomenu, jak mi vrčivky trpasličí likvidovaly krevetky, které nebyly o moc menší než ony...
Sice neřekl, jaké razborky ... ale jestli název nespletl, tak by se možná docela načekal. Do těch max dvou centimetrů porostou celý život.
1 cm? To se nedivím, to je žrádlo

Odlov je, dokud trošku nevyrostou

Ahojte, dnes som si domov doniesol 40ks razboriek cca 1cm. Mám o ne strach pretože betty na nich útočia (1x samec, 2x samica). Dá sa tým niečo spraviť? Mám na nejaký čas betty vyloviť aby a razborky rozkukali alebo si myslíte že ich to časom prestane baviť?
Starší reakce
Měnit, registrovat, zřídit tu prezentaci.

30litru, zalozeno 3ti mesic
Opravdu udělej tu prezentaci,takhle nikdo nic o tvém akva neví.Jaký je filtr,dno,jak dlouho je nádrž založena,jak velké akva vlastně je atd.

Poslední otázka, jak je to akvo velký a jak dlouho je založený, tedy ptám se na to, co bych se normálka dočet v té prezentaci.

Vodu jsem menila pred 4mi dny. Muze to byt tim,ze jsou dve z jednoho a dve z jineho druhu? Agresivni je jen ten jeden druh.

To co napsala kolegyně je klasický nápis do kamenu vytesán.

Já jenom na první dobrou doporučím vyměnit polovinu vody.

V jakých je máš podmínkách, jaké jsou parametry vody, další ryby, atd... Jinými slovy se zaregistruj, udělej prezentaci a pak nebudeme vařit z vody a hádat

0 11.01.2016 16:42 Andy – Agresivni pavi ocko
Dobry den, mam 4 samce pavich ocek z toho dva jsou znacne agresivni vuci ostatnim. Mate s tim nekdo zkusenosti? Ve zverimexu mi rekli, ze se s tim jeste nesetkali a chovatel mi rekl, ze se bit urcite nebudou

Starší reakce
0 04.01.2016 22:18
TRULY [164] tak nakoniec som samca parmičky musel utratiť, už to bolo pre ostatné ryby neunosne navyše další samec bol totalne vyčerpaný pre uhynom na filtry. Ryby všetky natlačené v jednom rohu a agresor robí križiacke výpravy zo svojej džungle smerom na pohraničníkov pravidelne

Takže som ho utratil... Odvtedy je v akva pokoj, ryby su čulejšie su viac v priestore aj ked to este celkom nepostrehli ale už niesu na 20cm stvorcových.
Zaujímave je že jeden samec zaujal jeho miesto, teda nie agrestivitou ale jemne si privlastnil pozíciu medzi rastlinami a sem tam obženie nejakú samicu, aje ked to ma od agresivity na míle daleko. Tak hadam mu neprepne ako predchodcovi
Starší reakce
presne to nechcem. Dam ho niekomu druhemu a ... Skusim dokupit parmicky nakolko sa mi pacia a uvidime. Ak to nepomoze tak jedine ho ....
Přidat reakci
1 ...... 10 11
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 12528x