Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rostlinám se nedaří

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Rostlinám se nedaří
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2023 10:34 Muž Rovano [246] - RostlinyRe: Kolose
Také jsem o tom docela přemýšlel. A také bych se přikláněl k názoru, že je to klasická kryptonemoc. Některé druhy rostlin se stabilizují měsíce.
U mě osobně s mým divokým akvárkem se třeba Kryptokoryny adaptovaly asi rok. Teď jsem jim zničil kořenový systém(přesun rostlin), tak jsem zvědavý co bude dál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2023 09:40 R Muž vaclav [15014] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kolose
Říká se tomu kryptokorynová nemoc. Reagují tak na rychlou změnu podmínek v akváriu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2023 23:07 Muž jab63 [1813] - BorneoRe: Kolose
Málo informací-hodně možností. Možná nedostatek makroprvků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2023 22:47 Kolose – Rostliny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den muzu prosím radu? Rostliny viz foto co by to mohlo být ??kytka vyroste a pak začne hnit.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2023 14:25 Muž Rovano [246] - RostlinyRe: Rovano
Zaujalo mě teď toto: Železo nepotřebuje k tomu, aby se stalo nedostupným,
nic jiného než okysličenou vodu. Během sekund vytvoří ne-
rozpustné a pro rostliny nepřijatelné oxidy a hydroxidy. Proto
je hnojení železem spojeno se známými problémy.
E-akvárium č.58, str.30
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2023 10:43 R Muž vaclav [15014] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: KarásekLut
Musíš si vybrat rostliny do tvrdé vody a netrápit tam ty co evidentně nerostou. Sagittária se nestříhá. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2023 09:38 Muž KarásekLut [114] – Rostlinkam se nedaři
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mam dotaz. Mam akvarium uz nekolik mesicu zalozene ale rostlinky nevypadaji tak jak sem si predstavoval. Evidentne jim neco chyby a nevim co. Zda se mi ze sagittaria teres v popredi a cryptocoryne wendtii celkem hezky rostou ale zbytek mam pocit ze ne. Da se to nejak vyresit v tvrde vode? A jeste mam dotaz,kdyz sestrihnu tu sagittarii neuhnijou mi listy? Dekuji za odpovedi

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2023 17:30 Muž Rovano [246] - RostlinyRe: Perlas
No tady jde hlavně o to, že mi tu byl zpochybněn údaj z vodáren. Nevycházelo to při počítání Ca+Mg na celkovou tvrdost. Tak jsem tu hodil i Tebe, protože jsi to testoval papírkama a vyšlo ti to zajímavě. Hodně Ca, málo Mg.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2023 16:50 Muž Perlas [568] Re: Rovano
Kapky jsou opravdu jen orientacni a myslim ze Brno ma 2 vodovodni vetve ( nedkdo mi to kdysi rikal ) takze v bastru muzou byt jine hodnoty nez na vinckach.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2023 16:14 Muž Rovano [246] - RostlinyRe: Jozef
udaj z vodaren-zkontroluji, muzu horcik zase nedavat+pridam na zimu dobu sviceni
Echinodorus uruguanensis jde do kvetu, asi chce utect z nadrze.
Edit: Psal mi kolega z fóra Perlas. Aniž se ho zeptám, tak tu zveřejním jeho údaje z nádrží. Snad se nebude zlobit.
Ca (jbl) 100mg/l
Mg (jbl) 7mg/l
KH (jbl) 10 dKH

100*0,14+7*0,22=15.54 Perlas má celkovou tvrdost jen 2.92mmol (16,35GH) oproti mé 3,14.
Problém je, že údaje co mi BVK poslali je vodojem před městem. A oni tu vodu různě míchají z více zdrojů. Čert se v tom vyznej. Když jsem jim napsal lokalitu, tak mi poslali jen údaj z vodojemu. Více asi vytřískám jen z testu z laboratoře.

Každopádně tu uvedu ještě(a admini budou rádi), že když jsem měnil častěji vodu, tak rostliny lépe prosperovaly. Čili to bude to CO2 s NO3.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2023 15:58 Muž Jozef [347] Re: Jozef
mne to vychádza 68mgCa/7,143 + 31,6mgMg/4,3 - zhruba tá tvrdosť čo je v prezentácii okolo 17.
Potom by si dával horčík zbytočne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2023 15:54 Muž Rovano [246] - RostlinyRe: Johan
Naopak, svetlo bylo i na pohled strasne silne. Je to znama slabina techto setu. Veci se dali do poradku az po jeho ztlumeni. Nezapomente, ze nepouzivam CO2.
Svetelne podminky na videu a fotkach zkresluje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2023 15:43 Muž Johan [4957] - RostlinyRe: Rovano
To je jedno jestli na 50 či 80. I kdyby na 100 %, světlo je nedostatečné. Vodu opravdu řešit nemusíte. Nemáte tam rostliny, kterým by vadila jakékoliv parametry vody a očividně rostou jen ty nenáročné, které jsou blízko světla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2023 15:41 Muž Jozef [347] Re: Rovano
V našich vodách väčšinou vápnik a horčík.
1 dGH odpovídá 7,143 mg Ca2+ nebo 4,3 mg Mg2+ - z tohto linku
maniakva.sweb.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2023 15:38 Muž Rovano [246] - RostlinyRe: Jozef
neni to chyba, tvrdost dela vapnik. Ci ne? Znejistujes ma.
Mg²⁺ 3,16mg/L
Ca²⁺ 68 mg
proto pri vymene vody davam aj Mg
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2023 15:36 Muž Rovano [246] - RostlinyRe: Johan
To je velmi hrubý odhad. Mozna je to 60%. Ale zase byla prodlouzena doba sviceni z asi 6h na 10h.
puvodni lumeny 3200.
Kdyz to svitilo naplno, delala se strasne zelena vlaknita rasa a dalsi neduhy na rostlinach uz oresne nevim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2023 15:24 Muž Johan [4957] - RostlinyRe: Rovano
To svítíte 2*11 W LED na 50 %?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2023 15:14 Muž Jozef [347] Re: Rovano
V prezentácii máš pri vstupnej vode Mg²⁺ 3,16mg/L. Nie je tam chyba a nemá byť 31,6mg/L?
Ak to chyba nie je, tak ti tú tvrdosť vody robí niečo iné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2023 13:59 Muž Lojza007 [1236] Re: Rovano
Napadá mě moc velká tvrdost díky zdrojové vodě. Nebo zvýšená koncentrace nějakýho prvku opět kvůli zdrojové vodě a tím pádem blokace příjmu jiných prvků. Problém by mohl být i nedostatek světla, pokud svítíš jako v létě. Já jsem musel asi dvě hodiny světla přidat. Taky je možnost, že BVK začli jinak míchat vodu a změnilo se u tebe její složení a vůbec třeba nesouhlasí s tím, co mají na webu.
Mně se třeba dost změnilo složení zdrojové vody, mám povrchovou a teď se do přehrady nedostává tolik hnojiva z polí jako po zbytek roku, NO3 je třetina a tipuju, že zbytku makro prvků je podobně míň. Zvýšil jsem hnojení makro prvky a přesto se některým rostlinám přestalo dařit. Ale aspoň už se mně nedělá tolik řasy. A i to je zajímavý, protože v každým akváriu se dělá jiná řasa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2023 13:36 Muž Rovano [246] - Rostliny – Stagnují v růstu
Ahoj, mám v nádrži některé druhy rostlin, co začly stagnovat nebo stagnují od počátku.
Konkrétně popíši tyto druhy:
Cryptocoryne parva
stagnuje od počátku, ač je krásná bez vad

Echinodorus 'Jan Harbich'
stagnuje, proděravěly se listy

Echinodorus 'Kleine Bär'
stagnoval, proděravěly se listy

Micranthemum micranthemoides
začlo stagnovat, ale zde to může být tím, že se dostalo do stínu jiných rostlin

Sagittaria subulata
rostla jako divá ještě s vápencovým substrátem, po výměně substrátu postupně začla stagnovat, ač je krásná bez vad

Taxiphyllum barbieri
začal stagnovat

Vallisneria spiralis var. spiralis
rostla jako divá ještě s vápencovým substrátem, jen se jí rozpadaly a hnědly listy některý
s novým substrátem se množila jak divá, ale zůstávala velmi malého vzrůstu, potom se přestala množit a stagnuje, ač je krásná.

Je to zimou? Svítím 10h. Ve vodě je hodně vápníku. Dohnojuji Mg, fosfor a Ratajem. Dusíkem a CO2 jsem ještě přihnojovat nezkoušel, protože ho obsahuje něco málo zdrojová voda - NO3 34mg/L, CO² 8mg/L dle Tillmanovi tabulky. Ano vím, že se to po chvíli vyčerpá, ale případná stagnace a období růstu mi nevadí.

Rostliny, které naopak velmi prosperují:
Anubias barteri var. nana
Ceratophyllum demersum
Echinodorus uruguayensis
Eleocharis vivipara
Myriophyllum hippuroides
Rotala rotundifolia
Lemna perpusilla
Limnophila sessiliflora

Některé jiné prosperují, ale nejedou tak, jak by mohly-alespoň se domnívám. Zde jsou:
Bacopa monnieri
Cryptocoryne aponogetifolia
Cryptocoryne beckettii
Egeria densa
Hygrophila corymbosa
Ludwigia repens 'Rubin'
Microsorum pteropus + var. Windelow
A třeba taková Vallisneria nana roste a množí se oproti její sestře.

Asi někdy na začátku podzimu nádrž prodělala cyklus nesvícení a léčení, které některé druhy mohl šokovat nebo ho téměř nepřežily(lekníny). Také bylo utlumeno původní světlo el. páskou na asi 50%?
Jediný větší úspěch je výrazné omezení tvorby dlouhé vlající zelené řasy. Prakticky se netvoří.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2022 09:46 Muž Sid [6739] - RostlinyRe: Rovano
Škoda. :-) Hodnota EC může být dobrou pomůckou při sledování procesů v nádrži např. při cíleném hnojení rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2022 13:39 Muž Rovano [246] - RostlinyRe: zervajs
EC jsem nikdy neměřil. tento parametr ignoruji ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2022 18:32 Muž MichalV [328] Re: MichalP
Som ti hneď písal, že to vyzerá na dusík. Ja som si nameral JBL teston cez 4-5 mg/l fosforu ale ničomu to nevadilo. Kým som nemal test, som si myslel, že ho mám málo. Mne ten dusík padá dole aj keď okrem krmiva prihnojujem KNO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2022 09:01 Muž MichalP [2] Re:
Ahoj všem, testy dorazily:
rybicky.net/fotogalerie.php…
rybicky.net/fotogalerie.php…

Takže bylo moc fosforu a to byl problém. Hnojení Ratajovým NPK končím, ale i tak jsem měl NO3 nula, což mě překvapuje. Za ty tři týdny dávám jen vápník při výměně vody.

Akvárium se v mezičase lehce stabilizovalo, Limnophila sessiliflora začíná fungovat. Přidal jsem Hygrophila Cherry leaf přelistovává, ale nevím, jestli z toho něco bude... Nicméně ruducha pořád řádí :-( Asi bych měl začít řešit poměr světla a živin. Začal bych teda dávat PROFIPLANTS N PLUS denně a při výměně? Mám dávat nějaký univerzál, ať už od Rataje, nebo profiplants?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.11.2022 12:59 Brodys Re: vaclav
Přesně,jak píšeš. Ne záměrně jsem takovou akvaristiku začal provozovat a dost se mi líbí. Vše roste, hnojím, když je čas, většinou s údržbou a už dlouho jsem nic nemusel měřit. Jenom je důležité, se v takovém akváriu nehrabat smich Teda jen vážně v nutných případech, ale to platí všude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2022 08:08 Muž MichalP [2] Re: Roger, vaclav
Děkuji vám oběma za diskuzi a rady. COčko jsem pořizoval hlavně z důvodu snížení pH kvůli terčům, které nakonec nejsou. A taky z důvodu toho, že mi v Brně v akváriu chyběl. tady jiná voda, neprojevuje se to takto. A bublám jen tak sporadicky, nějakých 5 bublinek za minutu. Řízené drop checkrem, který je tmavě zelený. mám to s nočním vypínáním, zapínám před světlem, vypínám před světlem.

Zkusím tedy vysadit hnojiva, poslat vodu na rozbor a ubrat světla. A uvidíme.

Díky všem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2022 22:57 Muž Roger [1876] Re: vaclav
Máš pravdu a navíc víš o tom mnohem víc než já, každopádně toto vše by bylo zapotřebí říct dotyčnému a zároveň ho navigovat, aby nenatropil zbytečně více škody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.11.2022 21:54 R Muž vaclav [15014] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Roger
Se vším bych souhlasil jen to CO2 bych určitě nevypínal. To jde provozovat hodně způsoby nemusí být žádné náročné rostliny ani hodně světla, a přesto to bude fungovat skvěle. CO2 žerou všechny rostliny, takže k stabilizaci akvária to je to nejlepší. Pak stačí pár živorodek dobrý filtr a nemusí se ani hnojit. Pokud CO2 vypneš rostliny se musí přeorientovat na jiný způsob příjmu uhlíku, a ne všechny to umí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2022 20:57 Muž Roger [1876] Re: vaclav
Co získá?. Stabiltu? Víme oba, že pro nenáročné rostliny dodávání CO2 netřeba, a evidentně aby ho začal používat se vším všudy (náročnější zelenina, hnojiva atd.)si potřebuje alespoň něco načíst, dotázat se zkušenějších, a znistit co vlastně chce, jakou vodu má apod. Víš sám že nemám s CO2 zkušenosti. Ale, tazatel má si myslím ve všem trochu zmatek. Rostliny nijak náročné nemá (až na vyjímky), hnojí, pouští CO2 a svítí poloprázdnému akváriu celkem dost. Jen si myslím, že místo experimentů s prvky které v rukou nezkušeného nadělají větší paseku je pro něj jednodušší vypnout CO2, stopnout hnojení, zregulovat světlo, pravidelně měnit vodu a dosázet kytky úměrně osazenstvu atd.. tím akvárium stabilizuje, už jen proto, že se mu drží nečistoty na dně tak evidentně akvárium nemaká zrovna ideálně, odtud bych začal. Pak může postupně najet s náročnými rostlinami, co2 a hnojením (hnojivem které bude potřebovat) za předpokladu, že si mezi tím zjistí, doptá a nabere nějaké postřehy jak začít s akváriem pod CO2, hnojením atd..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2022 20:14 R Muž vaclav [15014] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Roger
Co získáš tím že vypneš CO2? maniakva.sweb.cz/… :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2022 20:09 Muž Roger [1876] Re: MichalP
A kde bereš nutnost hnojení? Jestli chceš akvárium stabilizovat aby prosperovalo tak je podle mě teď důležitý ho nastartovat do funkčního stavu. T.j. vypnout CO2, přestat hnojit, měnit pravidelně vodu, sladit světlo a zasadit nenáročné rostliny. Něco ve smyslu jak píše Lojza007. Jakmile se stabilizuje akvarium tak kytky postupně měnit za náročné, začít přidávat CO2 a potřebná hnojiva (dle stavu kytek). Hlavně po tuto dobu nepospíchat a pozorovat reakce kytek na změny podmínek. Jakmile to uspecháš a začneš bezhlavě hnojit tak jsi v koncích. Teď nemáš vesměs proč hnojit a pálit světlem s CO2. Zároveň se smiř s tím, že pro všechny druhy kytek v jednom akváriu vytvořit ideální podmínky není jednoduché (pokud to vůbec jde). Jedné přidáš prvek a rázem je to pro jinou moc a nebo bude blokovat jiné prvky atd. Takže skladba zeleniny je taky důležitá stejně jako její umístění v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2022 09:21 Muž Lojza007 [1236] Re: MichalP
Tak už to začíná trochu být vidět, poslal bych na rozbor makroprvky a hořčík, ať je vidět co v té vodě je a není. Zkušenější snad poradí, kterou vodu poslat, já osobně si myslím, že tu před výměnou, mělo by v ní být maximum živin.
Pokud tam nejsou náročný rostliny, klidně bych CO2 hodně přiškrtil nebo úplně zastavil, až se podaří vyvážit chemismus vody, dal bych náročné rostliny a CO2 vrátil. A teď bych zasadil rychlerostoucí středně náročný rostliny typu rotala, jakmile té se začne dařit a poroste jak zblázněná, tak je čas přejít na náročnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2022 09:05 R Muž vaclav [15014] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MichalP
Vápník bych nepřidával ale s hořčíkem bych to zkusil, nebo si sežeň jako hnojivo dusičnan hořečnatý. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2022 08:33 Muž MichalP [2] Re: vaclav
No když se dívám na videa na profiplants na nedostatky vápníku s hořčíkem, tak takhle nějak vypadalo limnobium :-O Myslel jsem ,že jsou to nedostatky dusíku. Můžu teda zkusit ještě PROFIPLANTS Ca PLUS a Mg PLUS hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2022 08:30 Muž MichalP [2] Re: Roger
Roger napsal: v prezentaci zeleniny kvůli které bych valil hnojiva a CO2 (až na vyjímky) zrovna moc nevidím, ale třeba koukám špatně.
No je fakt, že náročných kytek tam moc nemám. Můžu COčka ještě ubrat, nebo ho vypnout. A hnojiva zkusím ubrat, případně přejí na jiné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2022 08:28 Muž MichalP [2] Re: Lojza007
Omlouvám se za mistifikaci, jak jsi napsal to Brno, uvědomil jsem si, že jsem v profilu nezměnil bydliště. Přesně jak píšeš, v Brně to byl přesný opak, byla tam tvrdá voda. Teď bydlím na Opavsku, voda měkká - Kružberk ofiko hodnoty:
pH - 7,55
Tvrdost - 0,7 mmol/l
Vápník - 21,77 mg/l
Hořčík - 3,74 mg/l
Dusičnany - 4 mg/l
Železo - 0,11 mg/l

To pH jsem tak nějak na vstupní vodě naměřil.
Je to jak píšete, testy nejsou přesné, nemám problém poslat vodu na rozbor do profiplants. Otázka co všechno nechat změřit. Stačí ten jejich základní rozbor? NO3 10mg/l jsem měřil před výměnou vody, někdy uprostřed dne, test od Rataje.

Nepřijde mi, žeby se stonkovky táhly nahoru, z toho usuzuji, že světla je dost. Ludwigia i aromatica jsou pěkně zbarvené uprostřed nádrže. Z toho problémy připisuji hnojivu. Dosadit stonkovky jsem zkoušel, ale nemělo to moc úspěch.

Ok, zkusím snížit dávky hnojiv. Pošlu vodu na rozbor a zkusím místo Makronu použít profiplants N.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2022 20:22 Muž Lojza007 [1236] Re: RAP
Mně to před tím psalo Brno, tak mě to právě zaujalo, protože v Brně nikde měkká voda není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2022 19:33 Muž RAP [1682] Re: Lojza007
Lojza007 napsal:..A voda měkká v Brně? ...
Asi si se špatně podíval, MichalP je od Hlučína.
www.vakhlucin.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2022 19:06 R Muž vaclav [15014] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MichalP
Voda je to hodně měkká tak bych se spíš než po dusíku podíval na vápník s hořčíkem chtělo by to rozbor vody od dodavatele pokud si ji nemícháš sám. V takové destilce to pak moc neroste, dobré je zjistit z čeho ta kyselost vody pochází. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.10.2022 18:09 Muž Roger [1876] Re: MichalP
Ahoj, jestli se to týká akvária Once upon time in America ze tvé prezentace tak mi přijde na tu zeleň až moc dodávaných živin. Nevím, CO2 jsem nikdy neměl, ale akvárium na to vše co tam leješ a svítíš mi přijde spíše přehnojené - nedostatek zeleně, moc živin=řasy. Jestli to odnese aromatica by mě zrovna netrápilo, jde o to najít rovnováhu, na tvém místě bych se zamyslel nad hnojivy a CO2 vs světlo. Raději bych měnil vodu (tím zředil nežádoucí látky hnojiv apod.) a nechal akvárium ustálit. Dosadil zeleň která ti půjde a tu si držel. Až se akvárium usadí tak pak začít experimentovat. Byť máš velký objem akvária, tak mi to nepřijde jako přímá úměra. Vzhledem k tomu, že ryby typu skalár apod. toho umí dodat dostatek a podle fotky v prezentaci zeleniny kvůli které bych valil hnojiva a CO2 (až na vyjímky) zrovna moc nevidím, ale třeba koukám špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2022 11:16 Muž skypi [306] Re: MichalP
10mg/NO3 by stačilo, pokud je na ten údaj spoleh. Zkontroloval bych, jestli ti něco nehnije-kořeny, dno? Pokud se hromadí binec na dně, tak nefungují správně biologické procesy-mineralizace, rostliny mohou být poškozovány organickými látkami ve vodě (žloutnutí), čemuž by odpovídal i výskyt ruduchy. Aplikací průmyslové desinfekce (CO2vital) se situace ještě zhoršuje. Důsledně povrchově odkalil a yměnil bych opakovaně větší objem vody, dohnojil (ne přehnojil), použil po každé výměně vody bakteriální násady (např. vhodné jezírkové) a dosadil mnohem více rychlerostoucích rostlin. A čekal ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2022 10:09 Muž Lojza007 [1236] Re: MichalP
Hodnota NO3 není svatý grál. Chce to prostě vyladit poměr makro i mikro s množstvím světla a CO2. Dokud se tak nestane, rostlinám se dařit nebude. A pokud se bavíme o té velké nádrži, tak si myslím, že to bude zábava na dlouhý večery ty poměry trefit.
Test maximálně napoví, čeho je moc a čeho málo. A těch 10mg/l je měřeno kdy? Před výměnou vody? Po výměně vody? Po hnojení? Před hnojením? Pokud se jedná o nějaký dobrý test NO3, tak bych ještě přidal testy na ostatní makroprvky, nějakýho může být přebytek a blokovat příjem nebo naopak může být nedostatek. Taky bych měřil po výměně vody, třeba uprostřed týdne a před výměnou, ať je vidět, jak se hodnoty makroprvků pohybují a případně podle toho upravit množství nebo typ hnojiva. Případně bych investoval aspoň do změření NO3 v laboratoři, ať je jasno, kolik ten test doopravdy ukazuje.
A voda měkká v Brně? Je z RO?
A ty stonkovky, jsou řídký, mají tenký lístky a táhnou se hodně nahoru? Pokud jo, tak je tam i málo světla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2022 08:11 Muž MichalP [2] Re: MichalV
Tak pokud makron není vhodný, můžu přejít na profiplants N plus. S tím mám dobré zkušenosti. Ale NO3 jsem naposledy naměřil 10 mg/l. Pokud mám přidat, přidám.
Co znamená zlepšení podmínek? Co konkrétně měnit, nebo na co se zaměřit? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2022 22:04 Muž MichalV [328] Re: MichalP
makron obsahuje dosť málo dusíka, aj keď na obale je NPK, dopĺňaš ním hlavne fosfor a draslík. Druhým zdrojom dusíka pre tvoje akva je krmivo/odpad z rýb, ale keďže sám píšeš, že sa ti hromadí na dne, znamená to, že mineralizácia neprebieha dosť rýchlo. Testom by si si mal overiť nízke hladiny NO3 a následne doplniť KNO3 z PMDD. Potom sa zameraj na zlepšenie podmienok, aby zlepšil prirodzený kolobeh dusíka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2022 21:07 Muž MichalP [2] – Už nevím
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím všechny a prosím o radu.
Akva založeno před 5 měsíci, a jde to čím dál víc z kopce :-( Rozjely se mi řasy a rostlinám se nedaří. Bylo mi doporučeno přidat stonkovky, ale těm se taky nedaří, přijde mi to, jakoby jim něco chybělo. Ožírají je skaláři, otázka, jestli proto, že se jim nedaří, nebo proto,že jim chutnají :-)
Hnojím bioflorem a makronem, CO2 z lahve. Světla mám snad taky dost. Kapacita filtru velká.
Světlo v zásadě stejně nastavené, s hnojivem se snažím experimentovat. Ze začátku jsem dával jen Bioflor, 25ml, jak začly rostliny uhnívat, přidal jsem Makron. Jak se začaly objevovat řasy, Bioflor jsem na nějakých 14 dnů vysadil, ale odnesla to aromatika, tak jsem ho vrátil, s tím, že denní dávku jsem ubral na 10ml. CO2vital stříkám přímo na ruduchu a trošku ji držím pod kontrolou, ale příčinu nemám :-(
Divné mi přijde i dno, které je plné nečistot. Odsávám každý týden.
Voda měkká, tak nevím, jestli něčím neupravit.
Přikládám fotky stonkovek které jsou v akva jen kratší dobu a echináče, kterému se taky nedaří.
Detaily a historie v prezentaci.

Budu vděčny za každou radu. ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 19:37 Corvo Re: Passenger77
no...možno by bolo dobre vyskušat dat na vystup filtra trubice ktore zoslabuju prud vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.09.2022 18:42 Muž Passenger77 [576] - RostlinyRe: Corvo
Ahoj, bingo. Kryptokoryna bere výživu ze substrátu, tudíž na straně, kde se výkaly hromadí, je pěkně pohnojeno ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 18:18 Muž zervajs [335] - RostlinyRe: petromi
Přelisťování, nic by nemělo chybět... doplňte foto a info do prezentace. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 18:16 Corvo Re: zervajs
práveže ten prud je silny na strane kde to nerastie, malo sa tam hromadia aj vykaly rýb, naopak na druhej sa vykaly hromadia, žeby to bol dôvod? Ale zase niekam ten prúd vody ist musí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 16:44 Muž petromi [1] – nové listy při přelisťování
Fotka k příspěvku Ahoj,
v mém akva se dlouhodobě nedaří rozjet vegetaci. Před pár týdny jsem si pořídil nějaké nové Hygrophylie a na fotce je vidět, jak pár nových listů je uprostřed sytě zelených a na krajích světle zelených. Co prosím rostlinám chybí?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 42 43

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 49125x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15083?od=101