Ahoj kolegove akvaristi,
Nedari se mi dlouhodobe kytkam. Prosim o jakekoliv rady.
Akvarium: 140l
voda z kohoutku tvrda: GH >16 °d. Vetsina testu mi to ani nebere. Jen se z nich dozvim ze je to urcite >16°d. Tusim, ze to je muj hlavni problem.
Drahy japonsky substrat
high-end externi filtr Eheim
Svetlo: 2x zarivky 30W cool white, obe maji reflektory Eheim (mobilni apkou jsem zmeril, ze s reflektorama to zvysi svetelny tok asi o 80%) Svetlo si myslim, ze by mohlo byt lepsi, ale na druhou stranu to asi neni muj hlavni problem.
Koupil jsem reversni osmozu Dennerle Profesional 190. Moje zkusenosti jsou spatne. Dlouhodobe jde videt v kytkach rozdil kdyz je mekci voda, ale uz to odmitam z ekologickych a casovych duvodu pouzivat. Prodejci Vam to vychvali, ale nikdo Vam uz nerekne ze tech 60l co musite idealne tydne vymenit, trva prefiltrovat 10 hodin a navic k 60 litru prefiltrovane mekke vody mate dalsich 180 litru odpadni vody, ktera jde rovnou do WC. Toto neni ekologicke. Nevadi mi tydne menit vodu, ale nebudu napoustet akva 10 hodin pokazde, kdyz menim vodu. Dovedu si to predstavit mozna tak u nano akvarka. Mozna pujdu touto cestou. Za me RO nepouzitelna. Vodu vem cert, ale doba potrebna k prefiltrovani je pro me neakceptovatelna.
Problemy s rasama moc nemam, obcas stiram trochu hnede rasy ze skla a obcas se mi udela trochu sinice BGA (blue green algae) u substratu na prednim skle. Jinak trochu zelene flekovite GSA rasy na korenech. Ale jinak fakt s rasou temer nemam problemy.
Hnojim to cca jednou tydne. Zkousel jsem ruzne zakladni komplexni pripravky Dennerle a dalsi top drahe znacky. Pouzivam doporucene davkovani. Koupil jsem si i navic ciste Fe. Vubec nevidim rozdil, jestli hnojim nebo ne. Uplne zbytecne vyhozene penize.
CO2 mam napojene hned za externim filtrem takze ma jeste asi 1 – 1.5 metru cesty v hadici cas se promichat nez se dostane do akva. Pres docela drahy atomizer. Stejne se to nerozpousti a ja vidim pres den miliony malych bublinek. Je tohle OK? Nemel by to ten atomizer uplne rozputit? Kdyz bublam doporucenych 1 bublinka / sekundu, tak to vubec nema vyznam, drop checker je porad modry. Kdyz to zvysim treba na 4 bublinky za sekundu, tak treba od rana do vecera drop checker svetle zezelena/lehce zezloutne. Ale i tak nevidim dlouhodobe zadny prinos. Ty kytky rostou stejne porad spatne s i bez CO2.
Jedine co mi aspon pomalu nebo trochu roste je: Microsorum pteropus, Anubis Barteri nana a Vallisneria spiralis. Cryptocoryne Usteriana. Proste uplne jednoduche kytky, co snasi tvrdou vodu.
Nasledujici mi vubec nerostou, ale ani nechcipaji, proste totalne stagnuji: Lilaeopsis Mauritana, Marsilea hirsuta.
Dokud jsem nezanevrel na RO, tak mi aspon pomalu jely tyto, ale jakmile jsem zacal pouzivat kohoutkovou vodu, tak do mesice bylo totalne po nich: ALTERNANTHERA REINECKII 'MINI', CRYPTOCORYNE WENDTII 'BROAD LEAf
Cokoliv ostatniho, co jsem zkousel koupit i v opravdu pekne kvalite nebo z drahych kelimku, je do jednoho mesice po presazeni uplne mrtve: napr. Pogostemon deccanensis, Cabomba aquatica, Micranthemum Monte Carlo...
Mam tam cca 20 mensich ryb. Tetry krvave. Neonky (ty moc dlouho v tvrde vode nevydrzi) atd. Jednu vetsi 15 cm skalaru. To uvadim jen proto, ze toho ryby asi moc nenahnoji. O ryby mi jde az v posledni rade. Chci hlavne zahradnicit.
Akva je zajete asi pul roku. je to moje prvni high end akva s co2,substratem atd.
NO3: 10-15 mg/l
NO2: <3 mg/l
GH: >16 °d
pH = 8.0 po ranu (nevim co to je za stupidni kapaci test, ale meri jen po nejmensich stupnich 0.5, je to normalni nebo proste blby test?)
Ostatni nevim nebo nemerim. Treba KH ten papirkovy test vubec nemeri presne. Uprostred policka je jina barva nez na okrajich. Tak tezko pak rict, jestli je to 8 nebo 15. Obe barvy tam jsou.
To me privadi na otazku, je neco lepsiho, nez ty stupidni papirkove testy vyhodnocene mobilni apkou? Ty mi prijdou dost nepresne.
Omlouvam se za dlouhy elaborat, ale myslim, ze ty informace jsou potrebne, aby mi nekdo mohl trochu poradit. Mym cilem je mit krasne akvarko s prebujelyma kytkama, jak nam to prezentuji prodejci. Aby mou jedinou starosti bylo, boze to roste tak rychle, ze to musim jit zase zastrihat. Jinak na zaver, koupil jsem si zastrihavaci nuzky do akva, ale v zivote jsem je nepouzil. Neni totiz co zastrihovat.
Diky za rady. A klidne se ptejte na dopnujici otazky, pokud Vas neco napadne. Michal