Přihlásit se RYBICKY.NET »

Parmičky - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Parmičky - chov
 Reagovat na tento příspěvek 0  - radim
deck má pravdu, být to hejno větší cca 20ks tak v 200L probíhalo by to jinaj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP Re: MarekP
Teď jsem se mrknul na pohlaví a vychází to na 5 samců a 3 samice.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP Re: radim
8 ryb
 Reagovat na tento příspěvek 0  - radimRe: MarekP
ukazuje, že je dominantní a nejspíš se mu chce třít. Kdyby tam byk sok jemu rovný, tak se neškodně pobijou a potrhají si ploutve...děje se to u hejnových ryb normálně. Samci si dokazují kdo je v hejnu alfa. Jak velké je hejno?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP Re: deck
Trošku jsem je teď zkusil přikrmit a to připlavou všechny. Jinak je teda většinu času ten samec u toho filtru a ostatní si plavou normálka v hejnu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP Re: deck
deck napsal: Prostě se chovají, jak se normálně v dostatečně velkém akva nechovají.
To by přicházelo v úvahu, kdyby se tak chovaly všechny parmičky. Navíc jakou souvislost by to mělo, když vezmu v úvahu, že to dělá jen jeden samec a jen u filtru? Dneska poprvé takové chování pozoruju. Kdysi jsem choval Ramirézky a tam se samec choval úplně stejně, ale pouze když hlídal jikry před ostatními.
Teď jsem se na ně díval a občas se ten samec od filtru vzdálí a plave v pohodě mezi ostatními v hejnu. Jak se ale vrátí k tomu fitru, hned všechny odhání. Tak fakt nevím, čím to je.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deck Re: MarekP
Dokážu si dost dobře představit, že je to určitě ta čtyřpruhá. Je to pro ně dost malé akva a určitě se nebudou chovat jak ve většim. Takhle se projeví, že je to pro ně nedostatečný prostor pro normální chov. Prostě se chovají, jak se normálně v dostatečně velkém akva nechovají. Je to pro ně malé :-| Větší akva a bude to ok ano ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patamatix Re: Bára
Tak mohla by to být jen plíseň,Měnil bych obden 1/3 vody,zasolil 1 lžíce na 50l vody. Možná i eshu 2000,měl jsem stejný problém a esha 2000 my pomohla. A nějaký rašelinový výluh by neuškodil.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP – Chování samce parmičky čtyřpruhé
Mám parmičky čtyřpruhé. Dneska ráno jsem si nejdřív v akváriu všiml, že 3 z 5 pancéřníčků Panda mají oškubané hřbetní ploutve. Jsem si na 100% jistý, že včera je měli v pořádku. Tak jsem si sedl k akváriu a pozoroval jsem, čím to může být. Všiml jsem si, že největší samec parmičky čtyřpruhé neustále plave kolem filtru, jak kdyby tam něco hledal (hlídal?), a odhání od sebe všechny ostatní ryby, včetně Dánií pruhovaných. Agresivní je zejména na ostatní parmičky (všechny včetně samic). Jako první mě napadlo, že se tam se samičkou třeba vytřeli a on je proto agresivní. Každopádně s jejich odchovem nemám zkušenosti, nikdy jsem se o to nepokoušel, a tak ani nevím, jaké je jejich chování, když se třou. Každopádně snažil jsem se pořádně prohlédnout okolí filtru a nikde nic není, resp. žádné jikry. Od toho filtru ale odhání neustále všechny. Ještě předtím, než jsem si tohoto chování všiml, jsem ryby krmil a všechny jedly společně bez problému.

1) Pancéřníčkům někdo oškubal přes noc hřbetní ploutve a vzhledem k výše popsanému odhaduji, že to má na svědomí ten samec parmičky, je to možné? Asi by byla velká náhoda, kdyby to mělo jinou souvislost.

2) Jak si vysvětlit chování toho samce?

Zkusím je pozorovat dál, i když na to nemám 100% času. Kdyby se objevilo něco nového, tak to sem připíšu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - cezarmilan Re: Bára
Koľko vody vymieňaš? No vyzerá to na bakterie
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bára – parmička nemoc
Fotka k příspěvku Dobrý den, chci se zeptat jestli se jedná přímo o bakteriální rozpad ploutví. Na fotce je vidět jen hřbetní ploutev ale to samé je i na ostatních ploutvích ve větším měřítku. Parmičky černopruhé mám tři a u všech se projevilo toto zbělené a trhavé zakončení ploutví. Už se mi něco podobného v menším měřítku objevilo před rokem a pomohla výměna vody. Toto však nastalo před týdnem a to byla voda právě vyměněná. V akvárku jsou spolu s dalšími 5ti rybkami, které nemají žádný rozpad ploutví a ani ancistrus nic takového nemá. Za poslední půlrok do akvárka nepřibylo nic nového a výměnu akvária provádím vždy stejným postupem a prostředky.
Předem děkuji za radu...

Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP Re: visek
Mrkni se do atlasu ryb a tam si můžeš vyhledat, kdo je má v akváriu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - visek
chova nekdo parmicky cervenoocasy? potlesk

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - cezarmilan
Správanie mreniek je v húfoch i voči iným rybám trochu nervózne a agresívne; čiže chov v spoločenstve sa odporúča, len ak už máte nejaké skúsenosti. Často bojujú, aby si určili dominantného samca, a niekedy slabšie a choré ryby bývajú izolované. Ak chcete akvárium čisto pre mrenky, tak pre 6 rýb vám bude treba aspoň 81 litrové akvárium. V prírode žijú v čistých jazerách a riekach, preto použite dobrý filtračný systém. Keďže veľa plávajú, je v strede akvária potrebný priestor bez akýchkoľvek rastlín či dekorácií. Mrenky nepoškodzujú rastliny, ony medzi nimi spia; takže po stranách akvária a na zadnú stranu umiestnite vysoké rastliny.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stupi Re: MarekP
No mám za to že v akva prostě funguje nějaká hierarchie a postavení v hejnu a proto takto bojují je to o postavení v hejnu, dělají mi to pořád a ta agresivita v době tření je fakt silná zaplísnila mi během jednoho dne samička, tak že nepřežila, neměla vůbec ploutve.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP Re: patamatix
Jj, tak já to neřeším proto, že bych musel, je mi jasný, že tyhle ryby si nic neudělají. Jenom mě to zajímá a nikde jsem o tom pořádné informace nenašel. Agresivní bývají samci pouze k samicím, a to pouze v období tření, jak jsem se dočetl, ale to není tenhle případ. Asi si teda vyřizovali jenom nějaký účty. :-D Ale fakt by mě zajímalo, co za tím je. Třeba se ještě někdo ozve. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patamatix Re: MarekP
Jo tak to znám,měl jsem je taky. Občas bojovali,al nikdy si neublížily,tak jsem to neřešil no chlapi :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP Re: simule
Jsou to stoprocentně dva samci. Dá se to lehce poznat podle zbarvení. ;-) Já mám parmičky čtyřpruhé a dneska jsem si poprvé všiml, po 8 měsících, co je mám, že taky dva samci bojují. Zkoušel jsem hledat na internetu nějaké relevantní informace o tomto jejich chování. Nevíte někdo, kde bych se mohl dočíst o vzájemné agresivitě těchto parmiček? Nebo nemáte s tím někdo zkušenosti? Na youtube jsem našel video a vypadalo to přesně takhle: www.youtube.com/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - simule
Nikdo jiný se nepřidá?No dělají to často a konečně se mi povedlo udělat pár fotek. Je to pro nás Super podívaná ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - stupi Re: simule
ahoj za mě 100% samci
 Reagovat na tento příspěvek 0  - simule – A jeste jedna..
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek 0  - simule – ?
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek 0  - simule – ?
Fotka k příspěvku Ahoj..chtela bych se jen zeptat jak to vidite?Jsou ta dva samci pri boji a nebo samicka se sameckem?Diky za odpovedi. :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Myssinka Re: Tomáš
Jediný, co vím jistě, je že skaláry a tenhle typ parmiček není dobrá kombinace. Tak aspoň nějaká rada :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomáš – Parmičky
Dobrý den,chtěl bych se zeptat,které druhy můžu dát k parmičkám čtyřpruhým? :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Myssinka
Osobně bych je nepořizoval, jsou to aktivní plavci a spíš bych do akva Tvého objemu pořídil hejno menších rybek, jenž tam vynikne daleko více než dvě titejky. ;-) Jinak to jsou rybky na pohodu a okusování ploutviček se nekoná. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Myssinka
Zdravím, máte někdo zkušenosti s pramičkami duhovými? Chci si koupit dvě do 60l akvaria. Podle všeho stačí jen samec a samička, jelikož samci jsou teritoriální. Chtěla bych vědět jestli je to pravda a jestli jsou k ostatním rybkám mírumilovné a neokusují ploutve ostatním ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Kucatka
Do Tvého akvária bych to nepokoušel.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kucatka – Soužití
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli se parmičky čtyřpruhé snesou s rájovci a betou...nerada bych aby mi je okousali :-D a s razborkami by neměl být problém pokud bude hejno alespoň 8 kusů parmiček??? razborek je 12 :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Kryštof Re: Macaman
podle této fotky skoro nic nepoznáš, nemáme věštící kouly, zkus udělat nějakou lepší
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Macaman – Parmička zlatý je podle mě příliš tlustá.
Fotka k příspěvku Zdravím, chtěl bych se zeptat, mam parmičky a jedna parmička zlatá je oproti ostatním příliš tlustá. Nevíte jestli je to problém nebo jestli je to normální? Předem děkuji za odpověď.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Anakyel Re: romant
Ano, mám hejno parmiček o 10kusech (jedná se o mechovky), ale přemýšlel jsem zvětšit hejno o ty "hong kong."
Proto jsem také kladl tu otázku :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Anakyel
U parmiček čtyřpruhých a jejich barevných kombinací je docela dobrý vědět, že je třeba v náležitě prostorném akváriu mít náležitou partu těchto. Prostě alespoň 100 litrů a alespoň 10 kousků, čímž se bude parta zabývat sama sebou a nebude mít roupy se poohlížet po ostatních obyvatelích a tyto svojí aktivitou i třeba otravovat a klidnější a zvláště dlouhoploutvější ryby klidně i oždibovat až okusovat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Anakyel
Rybam je zbarveni suma fuk, klidne se Ti spolu budou (i bez Tveho chteni) trit ;-) .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Anakyel – Parmička "mechová" + "hong kong"
Ahoj, chtěl bych se zeptat, jak je to se soužitím parmiček čtřpruhých - stejná ryba - jiná barevná mutace. Například "mechová" a albinitická forma "hong kong," snesou se spolu? Plavou v hejnu? Nejsou na sebe agresivní? Máte někdo doma pospolu? Předem díky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - vendy – Parmičky siamské
Ahoj mám 4 siamky asi 4 měsíce a začala jsem pozorovat, že se začaly honit a kousat. Myslíte, že je jich málo? Nevidím moc důvodů, proč by se měly takto obtěžovat...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Sungy7 – Parmička olivová (Puntius semifasciolatus) přes léto (červen, červenec, srpen) venku?
Zdravím!

Před nedávnem jsem viděl fotky chovatelů, kteří mají v zahradním jezírku cichlidy, mečovky a měchýřovky. Tak mě napadlo, jestli by na léto nemohli jít i parmičky olivové. Mám jich 8, zlatá forma. Do jezírka je pouštět nechci (to už bych je nikdy nedostal ven), asi bych musel vytvořit nějakou sítěnou "klec"´nebo je dát do nějaké velké bedny (třeba 100l?) na stinné místo v zahradě. Jsou to subtropické rybky, tak by teoreticky mohli u nás v létě prospívat. Co myslíte?

Smeták

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: martin386
Tak ono to Tvoje akvo na ně moc prostorově není, takže těch naháněcích potyček bude jistě více.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - martin386
Mohu se zeptat, teď jsem se díval a parmička čtyřpruhá je schovaná za filtrem, nevíte čím to může být? Ty ostatní normálně plavou, jen ta druhá čtyřpruhá je nahání. Něco s ní je ? Nebo jen odpočívá ?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 10  - malyLibor Re: borman
Parmička čtyřpruhá je hejnová ryba, mělo by jich být nejméně 8ks. Jsou to velcí plavci, měli by mít akvárko alespoň 80x30, raději 100x40cm rozměr dna. Pavým očkům, když budou v hejnu, nic neudělají, malé pro ně budou vhodná potrava.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - borman
Neudélaji parmičky něco pavím očkam?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - borman
Mužu dat do44L akvarka 3 parmičky čtyřpruhe a 6 pavi oček?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - rudolf Re: kyo
No, asi hodně věřte. Já bych optimismus kolegyně lucie.aqua nesdílel, zvlášť jestli ta parmička žila dosud opravdu sama, bez jiných ryb v akváriu. Podle fotek jsou vaše sekavky i krunýřovci dost malí, tím hůř, ale bez ohledu na velikost k třenicím o prostor dna mezi sekavkami (krunýřovci zmizí někam jinam, tam to takový problém není) a tou parmičkou bude docházet. Leda by ta parmička byla hodně podražená...
Jaroslav Hofmann
 Reagovat na tento příspěvek 4  - lucie.aqua Re: kyo
Já mám sice parmičku červenoploutvou, ale myslím, že to zas takový rozdíl není...A věřím, že to bude úplně v pohodě. Že by tvé maličké betty spíše ohrozily mřenky nádherné než tato parmička. Určitě jí u tebe bude jako v ráji.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kyo – nova parmicka
Zdravim, ujmu se ted jedne parmicky cervenoocase, pohlavi nezname, ale pravdepodobne samec, 2 roky. ten clovek rusi chov a jinak by rybku splachnul. zila dlouho sama. bude v 300l akva, v prezentaci je videt osadka atd. nebude napadat ostatni rybky? velikostne ji ostatni zvladnou, ale mam tam ted male betty, ktere maji tak 2 cm, tak aby nedoslo k ujme :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS – Zatvrdnutí jiker
Mám dotaz: mám poslední 3 parmičky purpurové a všechno jsou to samice. Jedna se mi poslední dva-tři dny zdá divná. Má větší bříško a nad ním z boku červenou skvrnku. Podle mého laického pohledu se mi zdá, že by to mohlo být zatvrdnutím jiker. Má smysl ještě narychlo shánět samečky a pokud ano, je pochopitelné, že se s ní hned nevytřou a jak dlouho celý proces trvá. Prostě jak dlouho má ještě čas a šanci. Děkuji všem za odpověď a radu.
Edit: Jo, ještě chci dodat, že vůbec nejí a není aktivní.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Beastie Re: andrea5467
Tady na tom webu mají pekně informace o tom, kde ty ryby žijí, a jak jim (podle nich) zařídit akvárium
www.seriouslyfish.com/…

PS - snad není nezákoné sem linkovat jiné stránky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - andrea5467 – Epalzeorhynchos bicolor
ahoj lidi mám úplně nové 576 litrové akvárium a hrozně se mi líbí parmičky červenoocasé.chtěla bych vědět jak zařídit akvárium, jakou teplotu bych měla udržovat při chovu těchto ryb? :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: Krupiiii
Škoda, že sis o parmičkách čtyřpruhých nepřečetl více. Jsou to velmi žravé rybky a ani dospělé krevetky před nimi nemají šanci. Kdybys nejdříve četl a potom kupoval, mohl jsi ušetřit život deseti zvířátek. A navíc toto vlákno je o SAE, parmičce černopruhé, což je opravdu zcela jiná ryba. Ta by ti krevetky nesežrala.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda
u mě jich terči spořádají tak 40 mesíčně, naštěstí je to plevel, který se neuvěřitelně rychle množí

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 15

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 10015x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13027?od=174