Úhyn krevetek
Taky jsem už zažil nejméně dvakrát, že prodejce na poslední chvíli doplnil v jednom případě pytlík, ve druhém sklenici na poslední chvíli před prodejem, s "dobrým úmyslem" čerstvou vodou. A to je pak, i byť by jí bylo celkem málo, docela velký průšvih. Většinou to končí minimálně částečným úhynem krevetek.
Dnes jsou zatím zbylé krevetky naživu, mladé taky sem tam pozoruji.
Měsíc se zpravidla uvádí jako minimální záběh pro ryby. U krevetek by to mělo být déle. Což ale neznamená, že to je (jediná) příčina tvých úhynů. Mohlo se sejít víc faktorů, nádrž, slabší kusy, přeprava, skladování u prodejce... Těžko říct.
Třeba ti k tomu někdo napíše víc.
Jaká je situace dnes?
No a nezabila by špatná voda hned spíš ty nově vylíhnuté z vajíček ? Taky mě napadlo, jestli se jim “jen” nepodařilo svléknout, protože jsem postupně našla pár svleček, prý to nové podmínky dělají.
No mrzí mě to. Kamarádka si objednala krevety do 14 dnů starého akvária, ještě se jí kodrcaly 4 dny někde zásilkovnou a byly a jsou prý úplně v pohodě už dva měsíce a množí se.
Mesic jsem myslela, že je v pohodě. Koukala jsem hodně na “návody” na yt a všude byl zmiňovaný ten měsíc…na druhou stranu je pravda, že první šnek tam šel až po cca týdnu s pul, zbytek se tam dostal s rostlinkami a postupně se vylíhnul.
Viz atlas obecně pro krevetky: "Krevetky by se měly osazovat jen do dobře zaběhlých nádrží (minimálně dva měsíce) jsou mnohem citlivější na dusíkaté látky než většina ryb."
Ahoj/Dobrý večer,
V sobotu 11. 1, jsem zakoupila na burze 12 ks krevetek neocaridina orange sakura a rili (byly namíchané). Cestou domů jedna umřela (hned z burzy jsme šli do auta, z auta přes garáž domů). Prodejce je měl již nachystané v pytlíku, objednávala jsem je předem s vyzvednutím na burze.
Aklimatizace byla cca 2 hodiny - pytlík jsem ponořila do akvária a pomalu jsem během těch 2 hodin přilévala vodu stříkačkou po 2ml.
Krevetky jsem vypustila - chovaly se normálně, oďobávaly kořen a rostlinky, krásně akva vyčistily. První mrtvou krevetku po vypuštění jsem našla v pondělí. Včera další. A dnes jsem jich vytáhla mrtvých 5. Ty zbývající jsou normálně aktivní, jedna z nich stihla vypustit mladé (dnes jsem zahlédla mini krevetku). V pytlíku byly 4 krevety s vajíčky.
Ještě edit: teplota vody je 25 stupňů, a včera krevety dostaly kousek špejle pro krevety INVITAL Shrimp Lollies Mix
Je možné, že byly špatné už od prodejce?
Test vody jsem nedělala, ale rostlinám i šnekům se daří. Parametry vody z vodovodu jsou v prezentaci. Den před pořízením krevet jsem měnila 1/3 vody, jako vždy použila aquafresh dle dávkování (váže chlor a těžké kovy) + biotank bakterie (obojí INVITAL).
Kořen pořád vypouští místy bilý sliz, ale přijde mi, že ho šneci i krevety dost zredukovaly.
Dnes jsem pro jistotu objednala i test na NO2 a opět jsem vyměnila asi 5l vody.
Starší reakce
V prezentaci mám uvedené hodnoty v akváriu.pH je 6,5 .
V prezentaci máš uvedeny hodnoty zdrojové vody nebo hodnoty vody v akva?
Edit: Krevetky jsou citlivé na prudké změny. A v takovém miniakvárku se zhoupnou hodnoty vody raz, dva. Máš podle prezentace pH 8. A zároveň substrát, který táhne pH dolů. Tady bych zpozorněl.
Ahoj omlouvám se za pozdní odpověď dnes jsem našel další mrtvou krevetku
. Přemýšlím o tom že ty 3 poslední krevetky přesunu do velkého akvária.Potom přidám více rostlin až se mi rostliny rozrostou tak přidám ještě pár krevetek.
V první řadě bych z toho krevetárka udělal pořádnou džungli, tzn přidal rostlinek. Až pojedou rostlinky jak divé, tak ,,pojedou,, i krevetky jak divé...
Ahoj. Špatně je, že umírají. Těžko říct. Takhle bez trochu podrobnější znalosti prostředí, změn a údržby... V prezentaci máš jen 3 měsíce starou fotku... Může to taky být jen náhoda.
Ahoj akvaristi
Dnes ráno jsem našel dvě mrtvé krevetky.
A já nevím co je špatně.
Starší reakce
Betta je postupně všechny zlikviduje.
Zaliž a pořádně vyplň prezentaci nádrže, jinak ti nikdo nic moc neporadí...
Ahoj, chovám krevetky krátce.. zhruba měsíc a už jsem zaznamenala úhyn 2 krevetek - samiček, pokaždé s vajíčky.
Krevetka pokaždé začne ztrácet barvu a slábnout (přestane se pohybovat). Co jejich úhyn může způsobit? Jedná se o Crystal Red. Díky
Starší reakce
Ďekujii za odpověď. Už pracuji na prezentaci. Akvarium jsme nejdrive založili a až poté přestěhovali živočichy.
S úhynem krevetek problem není. Je pravda, že akvarium tak jak je, je 1,5 měsice. Zemřela pouz jedna a teď asi jedna sežrána.
Pravidelná vyměna 1/3vody týdně s čištením.
Jedna se o druh neocardiny ano.
Zdravim
Moznosti uhynu krevetek je vice. Nevime nic o vasi nadrzi - jak je stara, jak je zarostla, jakou mate vodu a podobne. Prosim zalozit zde prezentaci a vypsat do ni co nejvice informaci.
Pulka krevetky bude asi pulka Bettiny vecere.
Nicmene pokud krevetky i nadale hynou a nebude pricinou betta, budou to nevhodne podminky pro chov. Krevetky jsou citlive a potrebuji kvalitni vodu a spravne zajetou nadrzi s mnozstvim rostlin
V neposledni rade nevime, o jaky druh krevetek se jedna. Predpokladam ze neocaridiny?
0 15.05.2024 11:19 Fikus – Půlka krevetky
Zdravím, mám dotaz.
Máme 30l alvarium kde máme Bettu a krevetky. Ze začátku na doporučení jsme tam krevetky dali pouze dvě a vše bylo OK. Tak jsme po cca 14 dnech rozšířili počet na 6. Vše bylo stále v pořadku nacházelinjsme celé svlečky a pak jedna zmizela a našli jsme ji uhynulou. Možná už byla stará. Nechali jsme to takto být dalšich 14 dní a dokoupili dalších 6 krevetek. Betra je s nimi byla OK. Krevetky maj dost možností kam se ukrýt.
Dnes ráno jsem ale našel pouze půlku jedné ktevetky a za ní svlečku. Tušim násilnou smrt krevetky nebo se mýlím? Je to jedna z těch nejnovějšich.
Starší reakce
I dvě krevetky se mohou namnožit, pokud se jedná o pár
. Vlastní zkušenost.
www.akvarijni.cz/…
U krevet jsem četl o 2 měsících minimum.
S chlorem jsem nikdy problémy nezaznamenal.
A po koľkých dňoch ich môžem pridať ? Po mesiaci ?
To vypadá na otravu. Takto stále ještě čerstvě založeném akva jsou vysoké hodnoty dusičnanů a jiných dusíkatých látek, na které jsou krevetky háklivé. Krevetky patří do ustálené a zaběhlé nádrže. Moc na to všechno spěcháš.
Všimol som si že ťa krevetka úplne normálne plávala v akva a zrazu ju ako keby trhlo a spadla na dno...
Krevetky rozhodne potrebuji poradne zabehlou a stabilni nadrz. 14dni stara nadrz je vhodna maximalne tak pro par sneku. Krevetky mohly byt rozhozene z prevozu, pokud jsou z alvaristiky tak buhvi v jake byly kondici a nevhodne nadrz je prsvdepodobne dodelala. Take tomu jiste pridal stres z predatora ve forme bojovnice
Doporucuji si pro priste vice nastudovat potreby a spravne podminky pro chov krevet
Jinak 2 krevetky se ti urcite nenamnozi.
Pridal som krevety red sakura do akvária. Nechal som sáčok 40 minút na hladine nech sa vyrovná teplota, ďalej som ich dal do menšej nádoby a prilieval som po troške vody z akvária. Následne som ich pridal do akvária a po 30 minútach mi skapali 2 krevety a o 2 hodiny ďalšia jedna...
V akváriu mám bojovnicu no tá sa ich ani nedotkla a ani ich neprenasleduje. Krevety padli na chrbát a trocha hýbali z nohami a za cca 4 minúty sa už nechýbali vôbec. Neviem čo som spravil zle. Akvárium je zabehnuté 18 dni. Vodu mením, vždy ju nechám odstáť cez noc... Dal som za ne celkom dosť € a celkom ma to sklamalo. Kupoval som ich v akvaristika shrimp.sk
Dúfam že mi ostanú aspoň 2 a premnožia sa naspäť
Starší reakce
Nedali je do čerstvé vodovodní vody? Taky se stává a musí to být pro ně velký šok.
To bohužel nedokážu říct, nemám s krevetkami vůbec žádné zkušenosti. Když byly odchycovány, tak jsem ai prohlížel ostatní akvárka, takže nevím.
Ponaučení z toho tedy plyne, že bych měl transportovat krevetky s mnohem větší opatrností. Je možné, že jsem batohem moc házel, protože jsem takhle vždycky nosil rybičky a ty byly pokaždé v pořádku. Taky jsem rád, že to není akvárkem a můžu si pořídit další, tentokrát snad s větším úspěchem.
Taky mne napadá otázka, jaká byla třebas manipulace s krevetkama při odlovu?
Asi byly už načlé v akvaristice...nemyslím si, že by to bylo přepravou z akvaristiky domů za 20 minut. Ani venkovní teplota nebyla dnes nijak ohrožující... Asi bych to šel omluvit prodejci v pondělí o hlavu
Dostal jsem k nim dovnitr filtracni vatu. Je možné, že jsem batohem trochu házel. Jedna ještě napůl žije, chvíli se snaží chodit, chvíli leží na zádech. Je možné, že by přežila?
OT: Netřesal jsi hodně s batohem a neumlatil je? Měli tam aspoň něco čeho se drželi?
Popř: nepadlo na ně něco v batohu?
V batohu cca 20 minut pesky.
Jak dlouho trval transport? A jak jsi je přenášel? V batohu, v tašce, jen v pytlíku, autem, pěšky...
V obchode kde jsem je koupil pak ten sacek s vodou daji do papiroveho pytliku jeste.
Trosku me znervoznuje veta ‘kdyz jsem je vyndal v papiroveho pytliku’ .. ale za me nezvladly prepravu a nema to nic spolecneho se stavem a podminkami akvariu
Dobré odpoledne,
dneska jsem se rozhodl pořídit si krevetky do mého 30l akvárka. Už když jsem je vyndal z papírového pytlíku, tak 4 z 5 ležely na zádech. Myslel jsem si, že jsou v šoku z cesty a začal jsem je pomalu aklimatizovat. Nejdřív jsem hodil pytlík do akvárka aby se srovnala teplota, a pak pomalu přiléval vodu z akvárka. Zhruba po 15 minutách jsem je dal do akvárka, jedna někam odplavala a zbylé 4 zůstaly ležet na zádech a postupně umírají. Vůbec nevím co jsem udělal špatně, teplota je 26°C, pH 8, GH 10, KH 6, NO2 0, NO3 0, NH3 0 a phosphaty na 0.5mg/ml.
Nevíte někdo kde se mohla stát chyba, prosím? Rád bych si do akvárka dal krevetky a byl bych nerad kdyby to příště dopadlo stejně. Jedná se o Neocaridina Cherry.
Díky.
Starší reakce
Můžeš si vyžádat bezpečnostní listy co ten postřik obsahoval a dohledáš snadno zbytek.
Já bych si tipl na ten postřik. Často obsahuje látky, které bývají vysoce toxické pro vodní organismy...
Tak předně ampulárka je hlavně býložravá a mrchožravá...určitě sama nic zdravého neuloví
Těla krevet jsou schopné se poměrně rychle rozpadnout..třeba uhynuli před oddělením.
Děkujiii, ale podmínky aby je dělily vejpůl? :( A do nové Ampulárky se tohle nedělo a všichni žili
Pokud jsou tam jenom šneci, tak na vraha nevěřím. Spíš jsou to něčím nevyhovující podmínky, ale to z těch několika fotek nejde poznat.
Přes 4 měsíce
A to akvárium je založený jak dlouho?
0 21.09.2023 11:58 Katrinkkaa – Je tam vrah?
Ahojte, mám novou ampulárku fialovou a taky jsem zakládala úplně nové krevetky. Bohužel všechny umřely a většina měla oddělenou hlavu od těla…něco je žere? Nějaký Freddy Krueger v mém akváriu? Nebooo třeba jen silný filtr (mám takový ten klasicky mini turbo Aquael) neboooo to mohl způsobit i jed? Ale že by se jim rozpadla těla? Dělal se postřik proti potravinovým broučkům (značku postřiku neznám) po zemi na konci místnosti od akvária.
Podezřelí: jako první byla poslední krevetka..ale jelikož i ona skončila rozpůlena, tak jsem ji z okruhu podezřelých vyloučila, dále ta ampulárka, dvě malé zebrové neritinky a teď po nějaké době po vysazení rostlinky imigrovali nějací malincí šnečci, že úplně pidi a pak asi okružaci. Žádné rybky ani nic jiného u nás nežije.
Foto číslo 3-trochu nekvalitní, ale je to pouze ocásek :(
Děkujiii
Starší reakce
Díky za rady, jen mi je divný, že to poměrně dlouho fungovalo... krmím spíš víc, než dřív, takže hlady by trpět neměli... Ale nic jiného mě taky nenapadá... Příjde mi to pravděpodobnější, než že chcípnou a něco je uklidí...
No to je jednoduchý, mladý krevetky loví paví očka, ten zbytek parmičky čtyřpruhé. Tato kombinace nikdy nebude fungovat a v tomto případě to nebude fungovat ani ve chvíli, kdy budou mít krevetky dostatek úkrytů, parmičky je prostě najdou a sežerou. Ten zbytek, co je teď občas vidět, během pár týdnů vidět nebude, kupovat další nemá význam, bude to akorát drahý krmivo.
Čauky, Parmičky čtyřpruhé, to jsou dravci jako hrom a co se hýbe, to sežerou...
Šneci a ostatní živočichové nenechají povalovat se mrtvou krevetku dlouho. Do par hodin je vše beze zbytku zpracováno.
Můj amatérský odhad je, že byly sežrány. Kdyby umíraly, tak se tam někde povalují. Takže jediný logický závěr je, že je rybky měly k snídani, obědu i večeři.
(pokud je filr nenasává, což mi přijde jako blbost, protože ten tvůj je celý uzavřený, ale možná bych ho pro jistotu rozebral a kouknul se)
Přidat reakci
[1] ...... 21 22
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 24393x