Úhyn krevetek
No údržba je pořád stejná... takže to asi bude chtít častěji.. ten fanfiltr1 má v sobě jen takovou malou houbičku, zkusím oddělat kryt a nasadit na něj zelenou houbu...
S odkalováním mám trochu problém, odkalovačem se dostanu jen asi na 1/10 plochy dna, zbytek je zarostlej kytkama...
Že by po krevetkách šly ryby sem si zatím nevšim, jen včera tu mrtvou pěkně rozcupovaly..
O těch mečovkách vím, ale co nadělám.

nowy101 napsal: Ahoj.
Potřeboval bych poradit, v AQ (Myšákovo) sem začínal s šesti krevetkama, po asi 2 měsících sem jich napočítal skoro 50.
Myslím si že jsi v otázce zároveň napsal i odpověď. Jak jsi zareagoval na takové razantní zvýšení populace krevetek údržbou akva?
Častější odkalování dna? Častější čistění filtru? Případně je na takovou zátěž filtr dimenzován objemem filtrační hmoty (mám pocit že FAN1 asi ne). Takže možnou příčinu vidím v hromadění N látek na úroveň nebezpečnou i pro obyčejné cherry.
Případně ty mečovky povyrostly a krevetky jsou pro ně vítané spestření jídelníčku a tak se kreveťule víc shovávají. Popravdě mečovky by v tomto akva neměly být.
Tak sem teď asi pul hodiny cucel do javskyho mechu a...
Sem tam sou videt mensi krevetky (1-1.5 cm), vypadaji celkem v poradku(?).
Je videt i jedna velka cervena, ktera se nehybe, jen kdyz k ni prijde mala, tak sebou skubne. Tak tomu uz vazne nerozumim...
Ted už asi ne no, měn tu vodu a uvidíš...ale může to být pochopitelně i něčím jiným, tohle mě jen tak napadlo

O ničem nevím, ale těžko říct... Dá se s tím kdyžtak něco udělat?
Nebyla u tebe před nějákou výměnou vody uzavírka vodovodu? Někde jsem četl že když se zastaví voda, a pak zas pustí tak se uvolní s potrubí kde jaký sajrajt a krevetky to můžou odskákat
Zatim sem aspon vymenil 1/5 vody, zitra vymenim dalsi. Snad to pomuze... Za poslední měsíc sem žádné změny v AQ nedělal...
Tohle vypadá na nějakou otravu,ale těžko takhle na dálku říct o co jde...

0 09.11.2013 22:47 nowy101 Ahoj.
Potřeboval bych poradit, v AQ (Myšákovo) sem začínal s šesti krevetkama, po asi 2 měsících sem jich napočítal skoro 50. Ale za poslední týden nemůžu najít ani jednu

Dneska sem našel jednu mrtvou, skoro dospělá, asi samice.
Vodu měním pravidelně 1/5 za týden, filtr sem čistil naposled před měsícem (pokaždý je v něm kupa mini-krevetek)
nevíte někdo v čem by mohl být problém?
Dík.
Starší reakce
Jak mám vědět, že ty údaje jsou staré? Chceš poradit,tak si je aktualizuj

Pri tvojich parametroch vstupnej vody by som to tipoval (ale ozaj len tipoval) na malo GH a KH.
PH se mě pohybuje kolem 7 až 7,2. Pozor krevetky tam jsou cca 1,5 měsíce, takže koukat se na údaje z dřívějška je zbytečné.
Tím svlékáním si nejsem jistý. Už kdysi jsem se tu někde ptal na to co kdo dává v měkké vodě krevetkám za minerály a tak to asi zkusím koupit. Ale třeba ještě někoho něco napadne jiného ...
Pokud vím tak Tiger by měl mít vyšší PH..kolem 7-7,4.
Ale pokud umírají při svlékání,tak je ve vodě něco dalšího špatného..ale pročti to tu,někde tu o tom něco je.
Starší reakce
Nemyslis to vazne, ze ne?
Mohly se cimkoli otravit, mohls je v akvarku uvarit, mohla jim ublizit vetsi ryba... moznosti je tuna a pul. Krome dvou hodnot ohledne vody jsi neuvedl nic, v prezentaci mas jedno archivovane akvarko, z ceho to mame poznat?

Tento pátek jsem koupil 4xCaridina multidentata XL, hned druhý den se mi dvě svlékly a dnes což je neděle jsem dvě nasel zcela KO jedna ta svlečená a druhá v původním krunýři. Nemáte někdo nějaké vysvětlení??? pH 6.8, dKH 3 .
Starší reakce
Dej pryč ryby, a máš po problému

Jo,to pozoruju kolikrát taky

A co se týká vyskakování u krevetek,já bych to viděl podobně jako u ryb

Mne neutekajú kvôli problémom v akva, čiže nepotrebujem upchať každý otvor... Nedokonalá nervová sústava im asi nedovoľuje v tej rýchlosti správne vyhodnotiť aj smer skoku a niekedy po obvode akva vyskočia von... Naspäť už netrafia
Vidím to, aj keď sa zbehnú k tabletke... Ak ich je veľa a začnú sa vzájomne strkať, vtedy často vidieť ako niektorá odskočí preč, naberie rýchlosť a zase vpáli medzi ostatné.

A nebo stačí kousek molitanu

Já takhle ze začátku taky utěsňoval díru pro hadičku...,dneska už to nedělám,je to u mě zbytečný

Čo takto dať na voľné miesto napríklad kúsok plastovej sieťky na komáre.Krevetka nevyskočí a vetranie ostane.Pri manipulácii jednoducho snímeš dole.
Rastlín mám dosť, porast musím pravidelne prestrihávať a vyhadzovať, ináč by rybky na tú džungľu potrebovali sekerky...
Ok, skúsim to zakryť.. Vďaka za konzutláciu.

A co rostliny?
V mé 54L mám také mezi hladinou a krycím sklem jen pár milimetrů max půl centimetru a žádný problém s nedostatkem kyslíku nepozoruji.
Tá vzduchotesnosť bola myslená samozrejme obrazne... Ale keď to zakryjem, ostane mi jedine otvor na kŕmenie (priemer cca 3cm), čo asi na akékoľvek prúdenie vzduchu nestačí a ako som písal, krycie sklo je pár milimetrov nad hladinou..
Proste malý objem vzduchu, nulové prúdenie vzduchu... Mám obavy z nedostatočného okysličovania.
Ale jo,pokud akva neni přikryté,tak se tohle stát může,ony maj reakce skutečně bleskové

Mě se tohle také stávalo a několikrát jsem to přímo pozoroval. Krevetka seděla na rostlině poblíž hladiny a když se k ní přiblížila ryba tak se dala na ústup těmi svými super rychlými pohyby a najednou byla venku z akvária. Kdybych to takto přímo nepozoroval tak možná také budu tvrdit to co píšeš....
Pokud mám ale krevetky v akva kde je nic neruší tak nepamatuji že by nějaká vyskočila ....
Já sem sice taky v chovu krevetek začátečník,ale nikdy mi žádná nezdrhla a to ani když lítali samci kvůli samičce.Asi bude něco špatně v akvárku...
Podle mě je lepší zakrýt a vzduchotěsné se nestane. To by jsi se musel o utěsnění postarat jinak.
Jinak 1cm díra je docela dost, mě ryby (kardinálky vietnamské) proskočí i mezírkou do 0,5cm
Za posledné dva týždne som postupne našiel mimo akvária 4 sušené red cherry, čo ma dosť mrzí... V chove krevetiek som začiatočník, takže :
dojem podľa pozorovania - keď sa niektorá z dospelých samičiek chystá zvliekať, začnú samčekovia lietať po akva ako torpéda a niektorí na chvíľu zaparkujú na rastlinkách tesne pod hladinou alebo na hladine.. Ak vtedy v tesnej blízkosti pláva nejaká ryba, použijú svoj star trekovský warp pohon a odskočia "do bezpečia". Krycie sklo mám tesne nad hladinou (5-7 mm) a na bočných stranách je kvôli manipulácii aj prístupu vzduchu medzera medzi krycím sklom a stenou akva niečo cez 1 cm... myslím, že pri tých skokoch niekedy dezorientované vyskočia na krycie sklo
čo s tým?
1. Znížiť hladinu, aby sa zväčšil odstup do krycieho skla?
2. Zakryť medzery medzi krycím sklom a stenou akva (ale tým sa akvárium stane takmer vzduchotesné)?
Ta vložka teď už s
neaktivním aktivním uhlím beztak funguje jako filtrační materiál, takže ji měnit nemusíte. Ale můžete.

Přesně tak,vyměň jej za něco jiného(třeba kousky biomolitanu).
Aha, no ta vlozka s aktivnym uhlim je ako sucast filtra a mam ju tam od zalozenia t.j. 04/2013. Takze to vyhodim a pouzijem iny filtracny material.

Jak dlouho tam to aktivní uhlí máš? Ono se velmi rychle "opotřebuje" a musí se vyměnit. Tuším jeho životnost je pár týdnů? Možná ani to ne. Určitě to někdo upřesní....
Dakujem za cenne informacie. Skusim si zohnat ten Crusta ecto v Polsku, lebo na nasich strankach som ho nikde nenasla. Krmim striedmo, aby zbytocne krmivo neplesnilo. Aktivne uhlie vo filtri mam, bola to jeho sucast. Nakup novej osadky bude az po lete, kedy nebude potreba tolko chladit a bude uz aj RO.
Starší reakce
Vzhľadom na tie ,,extra,, hodnoty vody.Myslím,že ide o parazita alebo o bakteriálnu infekciu.(pri bakterke tráviaceho ústrojenstva krevetka rovnako zbeleje)Čo je problémom úmrtia.Podobne mi takto uhynula celá populácia N.palmata var.Blue pearl.(než som zistil o čo šlo)
V prvom rade zlepšiť hygienu v akva.Dbať na to aby filtrácia fungovala ako má.Biele uhynuté z akvária čo najskôr odstraňovať.(nemám odskúšané,ale mohol by zabrať ak nie aspoň pomôcť Crusta Ecto).Neuškodil by zeolit do filtra či na nejaký čas aktívne uhlie.Neprekrmovať!
NO3 50 je moc i na cherryny, natož krystalky. Tvrdost i pH taky strašně vysoké. Voda naprosto nevhodná pro chov krevetek.
Pro snížení dusičnanů přidej rychlerostoucí a plovoucí rostliny. Pro snížení ostatních veličin - RO, případně pH snížíš přihnojováním CO2.
NO3-50, tak tam asi hledej příčinu, to se mi zdá moc na krevule

Prasan, hynut krevetky mi zacali odkedy som do akva pridala danio galaxy, z ktorych hned zdochli dva kusy. Predtym zili vsetky v pohode. Odvtedy som prisla o vsetky tigre, zostalo mi len par yellow a jedna crystalka. Kazda uhynuta krevetka bola biela zvnutra, tigre dokonca mali cervene pasiky(ako keby boli red tiger). Dokonca aj vidim, ktora krevetka zacina beliet zvnutra tak na dalsi den ju najdem mrtvu. asi to budu nejake tie parazity. Da sa s tym nieco robit?
NO3-50, NO2- nemeratelne, GH>21°d, KH 15°d, pH 7,8, Cl2-0. Merane testom JBL 6in 1
viem, ze mam tvrdu vodu coskoro bude RO.
A dnes mi dosiel aj TDS merac tak tam bola hodnota 380, co je tiez vysoka hodnota. Predtym som mala tieto krevetky v inom akvarku, kde som sa nijak specialne nestarala o vodu chovala som ich so cherry a zili si v pohode.
Belavé sfarbenie je najčastejšie príznakom parazita.Normálne či nie na parazita uhynutá krevetka je buď bez farby alebo načervenalá.
Samozřejmě vodou.

Máš tam jen "ze studny", dej nám parametry.
NO2, NO3, pH, tvrdost, alkalitu...
0 16.07.2013 21:30 zmija – uhyn

Takto mi postupne hynu krevetky, najma tigre a crystalky. Vybledne im farba a ako keby sa zbelia z vnutra. Cim to moze byt?
Starší reakce
Hmm .. Cervenu uz nevidim ziadnu. Ale tri stabilne japoniky sa tvaria ze je vsetko ok. Tak netusim.. Orientacny test vody (JBL 6in1) sa tvary ok..

0 10.07.2013 13:10 richie – uhyn krevetiek
Pridam sa aj zo svojim problemom, zalozil som minicko (vid prezentacia) a mam dost velke straty na krevetkach.
- Japoniky zatial prezili tri zo siedmich (ale su najstabilnejsie - tie tri su tam mesiac).
- Male cervene (asi red cherry) prezila jedna z piatich (mam ich asi tyzden), najprv som nasiel dve vyvratene, potom na druhy den jednu trapiacu sa s pancierom (uz bola skoro cela vyzlecene, len nohy este nemala volne) a vcera dalsia. Den predtym uz sa len tak "povalovala" pri dne bez nejakych zjavnych vonkajsich priznakoch (teda aspon pre moje neskusene oci).
Podla merania voda by mohla byt ok (JBL 6in1), ale mal som pocit, ze maju problem z vyzlecenim panciera (aj ked som ponachadzal aj dost vyzlecenych pancierov, ale to asi tie tri stabilne japoniky).
Akvarko ma este len asi 2 mesiace, prve krevetky som tam dal po mesiaci.
Mozte ma nasmerovat v com moze byt problem, resp. co este (a ako) skontrolovat?
Vdaka.
Pozoruji jak jen to jde a pořád mi nejde do hlavy co krevetkám chybí. Potravy dost, teplota ok, voda čistá... Rybká je fajn, ale krevetky se pořád drží ve skupince v rohu a občas se objeví nějaká uhynulá. Zkoušel jsem pár dní po sobě vyměnit část vody, vypnout CO2, nehnojit a nekrmit rybky a žádná změna...
Ono je někdy lepší vypnout internet a řídit se pozorováním v akváriu, krevetáriu. Semele se tady spousta hovadin a lidi jsou děsně důvěřivý stádečko.

Nedávno se zase šiřila hláška,že krevetkám vadí šťávy co vypouštějí poškozené anubiasy.
Kryptokoryn mám plné akvárko a krevetky se zvesela množí. Vzhledem k tomu, že kryptokoryny rostou pomalu, tak v podstatě tam není důvod k nějakému velkému zásahu. Jak píše prasan. Občas odstraním staré listy, ale i když jsem s kryptoškami hodně manipulovala, nic se krevetkám nedělo.
Niečo o tom som čítal na stránkach Crustahunter.de
Áno poškodené rastliny ho vylučujú a vzhľadom na ihličkovitosť môžu poškodzovať dýchacie či ústne ústrojenstvo rýb i kreviet.No asi nikto nerobieva drastický rez cryptocoryne.Osobne to tak ako ty mám i ja a max. odcvaknem odumretý list.Živé zdravé nie.
Jak krevetky reagují na vyšší koncentraci CO2? Nedávno jsem si pořídil pár kytek navíc, trošku jsem přidal CO2 a včera jsem si všiml, že se krevetky shlukují v rohu akvária a u hladiny. Pár jich uhynulo. Nenapadá mě nic jiného čím by to mohlo být než CO2. PMDD hnojím v přiměřeném množství a to jim nikdy nevadilo. Jinak ryby jsou všechny OK a chovají se normálně.
Edit: Četl jsem cosi o šťavelu vápenatém, který vylučují mechanicky poškozené kryptokoryny. Prý to krevetkám opravdu nesvědčí, ale je to jen hypotéza. Já mám kryptokoryn plné akva. Má o tom někdo bližší info?
Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 22
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 24574x