Úhyn krevetek
Krevetka, kdyz se svlekne tak se pak nejakou dobu schovava, nez ji poradne ztvrdne krunyr, v te dobe ani neprijima potravu.
Vetsina mrtvol je nejdrive u dna, teprve az vlivem rozkladu se nahromadi plyny a mrtfolka se vyda ku hladine.... teda pokud tam nemash sneky nebo krevetky... ty kazdou mrtvolu spolehlive "uklidi".
Snad se Ti tu vyjádří i zkušenější, ale podle mě je akva pro krevetky ještě málo zajeté, chce to ještě chvíli nechat a zkusit to později. Ono ani cherryny nejsou tak úplně nenáročné na chov

, jinak souhlas s Mouchou, pomalá aklimatizace pomocí přikapávání vody z akva je velmi důležitá.

Odkud jsi mel ty krevetky? U krevetek se doporucuje postupny prikapavani a pomalejsi zvykani na nove prostredi, protoze na vyraznejsi zmenu prostredi casto reaguji svlekanim a kdyz na to nejsou pripraveny tak umrou, mladsi krevetky jsou vic tolerantni ke zmenam.
Nejlepsi je brat od nekoho, kdo ma stejnej zdroj vody a pomoci vzduchovaci hadicky jim prikapavat vodu z akvarka az se objem aspon zdvojnasobi. Ale cherryny jsou cekem nenarocny, a pokud ty skvrny byly spise do rezava tak to mohla bejt plisen. Pridej dubove listi.
Jinak dost lidi ma anubiasy i cryptocoryny s krevetkama a v pohode. dokonce tu na to tema diskutovalo... Staci hledat.
Nechci kuli svému dotazu zakládat nové téma, takže doufám nevadí, že sem se přifařil sem.
Po cca měsíci mi postupně vymíraly krevetky red cherry(15ks).
Do akvárka jsem je přemísťoval vpodstatě jako rybičky(tedy asi na 3x jsem jim dolil vodu z akvárka a pak je přesunul do akvárka samotného).
Po asi prvních dvou dnech se celkem pěkně vybarvily, takže sem doufal, že bude vše v pořádku, ale nebylo. Po asi 1. jsem měl "potvrzenou" smrt 3 krevetek - tedy ty které sem mrtvé viděl, s úhynem při přesunu sem celkem počítal, takže ani to mi zvláštní nepřišlo. Ale postupně začlo mrtvých krevetek přibejvat co týden jedna nebo dvě zemřely. Všechny co jsem viděl umíraly se stejnými příznaky - krevetky postupně začínály na průhledných místech bělat a po pár hodinách se většinou obrátily na záda nebo bok, kmitaly nožičkama a kmitání postupně ustávalo, až ustalo uplně.
Testy vody mi vycházely vpořádku gH - 8 , kH - 4, pH 7, NO2 0, NO3 25,Cu 0. Vodu měním 2x týdně po 3litrech(mam čistý objem cca 19l vody). Tady na foru jsem četl ohledně jedovatosti kryptokoryn a anubiasů pro krevetky, ale většina ohlasů byla, že s tím problém není. Mám konkrétně kryptokorynu tropica a anubias nana. Ze začátku se mi rostlinky celkem trápily a odumíraly jim listy, ale teď už jsou ok. Momentálně akvárko obývají už jen Microrasborky a ty se mi množí, ale je mi jasné, že to co vadí krevetkám nemusí vadit rybičkám.
Předem dík za odpověď
Starší reakce
Díky za odpověď. Dneska jsem našla svlečku - nejdřív jsem si myslela, že je to uhynulá krevetka, ale pak jsem si přepočítala krevetky a byly všechny a jedna cherrynka zalezlá pod listem. Svlečku jsem nechala,ale pak jsem zrovna přemýšlela co bych dělala s krevetči mršinou, protože moje krevetky prošly dost velkým šokem (náhlá evakuace a stěhování)a tak by klidně k úhynu mohlo dojít.
Krevetku určitě vyndej, když to neuděláš, do rána ji nenajdeš. A i tady hrozí přenos jakékoli choroby.
Svlečka je něco jiného, pokud jí krevetky neslupmou dřív, sama se ve vodě rozloží. Na víc je to pro krevetky vítaná změna v jídelníčku plná vápníku, který potřebují pro stavbu krunýře.
0 23.06.2009 21:53
kikuška [24] - Raci, krabi, krevetky Taky by mne zajímalo, zda, pokud uhyne krevetka, ji mám vylovit? Knížka o krevetkách o tomto mlčí, osobně bych ji vyndala, protože si myslím, že každá mršina kazí vodu, ale třeba svlečku bych taky vytáhla, kdybych si nepřečetla, že tam má zůstat.
Starší reakce
nove zjisteni - proti cernemu pozadi jsou obcas viditelni mali , asi 0,5 mm bile prusvitni neznami tvorove. Pohybuji se skokove, maji tvar trojtecky, jako by velmi zmensena hlava mickeho mause. mate s tim nekdo zkusenotsti ?

Aha, samice s vajíčky, jak dlouho tam krevetky máš??? Těmi šneky to určitě není, ty tam v klidu můžeš nechat, je spousty chovatelů okružáků co s nimi mají krevetky, včetně mě a nikdy jim nic neudělaly - jen je žerou, když jsou mrtvé a leží na dně...Jsou to vysavači...
Ještě jedna zkušenost, čím víc prošlechtěná samička co má víc a víc pigmentu, tak se to na ně hodí.
hmmm, zvlastni - mrtve jsou opravdu vetsinou samice, o to hur, ze tehotne... hodnoty dusik.latek jsou dle rataj testu nemeritelne. zadna hnojiva, nove rostliny - pouze mechove koule, a v akva mely skoro mesic na adaptaci.samozrejme jsem hned vymenil tretinu vody a pinzetou vyluxoval co nejvetsi mnozstvi krvelacnych sneku. kazdopadne diky moc za diskuzi
Mám ještě jednu zkušenost, bezprostředně po provedení svlečku se mi na samičky vrhne hromada samečků a nezřízeně si užívají. Mám podobnou zkušenost s umíráním jenom samiček, ne samečků. Proto si myslím jestli také tady nebude nějaký problém.
Přesně jak píše entilio, změřila bych parametry vody - nepíšeš tu, jak akvárium udržuješ a jaké máš parametry vody (NO2, NO3 - což minimální hodnoty těchto látek jsou ve vodě třeba, jinak krevetky přeně takhle umírají) - mluvím z vlastní zkušenosti
Dále také, jestli ti do akvária nepřibyly nějaké nové rostlinky, jestli něčím hnojíš atd...Protože i jedno z toho může být varianta, proč umírají...
Okružák živou krevetku nesežere. typoval bych to na porušenou rovnovahu a akva. Jak píše entlio, otrava dusíkatymi látkami je dost možná. Změřil bych hodnoty a určitě bych vyměnil část vody.
Taky myslím, že v okružácích to není. Vypadá to na otravu dusikatými latkami. Aspoň u mě to mělo kdysi podobný průběh.

Jak by mohl dohonit krevetu

. Ne, v okružácích chyba není. Ti jen mrtvou krevetu sežerou. Stejně tak, jako kdyby tam byla chcíplá ryba, taky si na ní rádi pochutnaj.
Zacaly mi systematicky umirat krevetky (neocar.denticulata) v zabehlem krevetariu(6 mesicu). Vzdy jedna kreveta zcervena a rano je brichem nahoru a na sobe ma chuchvalec okruzaku. Symbioza okruzaci x neocaridiny doposud fungovala. Co se stalo, zachutnalo snekum kreveti maso? (pridal jsme do vody i vapenec, at nekradou vapnik krunyrum krevet)..nevim si rady, populace neocaridin promptne ubyva, zato okruzaku pribyva...

Starší reakce
U mně doma se krystalky roztančily až když dostaly dubové listí a šišky z olše. To pak byly opravdu barevné a přijde mi že se i víc pohybují, prostě mají chuť k životu. Voda 3,2 mmol total hard.
Asi jsi je dnes koupil od p. Hrivňáka na burze? Kupovala jsem od něho několikrát a vždy vše o.k. Ale aklimatizuji je opravdu pomalým přikapáváním vody z akva do kýblu, kam je po přinesení přeliju. Až je nové vody tak 2x více než původní, pak je fajfkou přelovím. Ne síťkou, ublížiš jim. Máme stejný zdroj vody, je měkká, dokud jsem si nedala do akva vápencový kámen crystalkám se taky nedařilo

Hodně zdaru!

Mám 10 krevetek 5 red crystal a 5 black crystal v 30 litrech a bez problémů. Minulý týdem jsem přikoupil dalších 3+2 a všechny umřely, dnes jsem koupil 5+3 a opět všechny umřely.

Zjednodušeně řečeno smutek, zklamání a 500,- v pr....
Starší reakce
Co jsme mluvila s několik chovateli krevetek, nedá se nikdy 100 % zjistit, proč vymírají. Stačí jen jednou špatná voda (někde ve městě se může opravovat potrubí, vy o tom ani nevíte, nemají povinnost vám to hlásit a tak si hezky do akvárka nalijete vodu, byť s miniaturním obsahem kovů a všechny krevetky vám to zabije...) ATd. možností je nepřeberně, jsou to choulostivá zvířátka

A i já s nimi bojuji...Doufám, že to bude boj úspěšný...
edit: koukám, že se dole už někdo o tomhle problému zmínil...

Takže sorry za off...

Naprostý souhlas. Nepodceňovat krevetky! Krevetky jsou v produkci detritu když ne výkonnější, tak určitě stejně zdatné, jako živorodky. A je to o to horší, že jejich malinkatá hovínka zapadávají do písku, takže dlouho (pokud vůbec) nejsou vidět. A pak při pořádném odkalení člověk zírá, kde se to v tom dně vzalo ...
Problem krevetek je, ze jsou hodne haklivi na tezky kovy, med (trubky v bojlerech) a jakykoliv jedy (pesticidy, herbicidy) pripadne i hnojiva.
Red cherry jsou mene citlive k NO3, pH, tvrdosti a vysokym teplotam.
Pokud bych mnel nejaky vzacnejsi krevetky, tak bych si zvlast dal par jedincu (pripadne citlivejsi levnejsi druh) a na nich vzdy otestoval vodu pred vymenou v chovny nadrzi.... Neco jako test s kanarky v dolech.
Opravdu odkaluji i hloubkově a nic moc

je jasné, že něco odkalím ale žádné velké odkalování to není, z větší nádrže odkalím mnohem větší bordel

Do kytek jsem nijak razantně nezasahovala, jen občas nějaký sestřih, žádné přesazování. Je to prostě záhada

Teď jsem si napustila vodu, nechám do zítra odstát v tom samém pokoji, co mám akva, aby teplota byla stejná a zítra vodu vyměním. Ještě jednou děkuji!
Nebude problém v tom, že "odkalím - ikdyž není v podstatě co "? Věř mi,že při hloubkovém odkalování opravdu je "co", u mě voda od 20 krevetek v 50l vypadá někdy hůře než ze 100l od živorodek

Zkus trochu zajet do hloubky a sama uvidíš

Jinak já jsem měla stejný problém po celkem razantním protrhání rostlin, po likvidaci džungle se akva srovnávalo snad měsíc

Bohuzel jsem se nedocetl kolik vody ale rekl bych aspon 30 %. Pripadne jednu obetuj a prelov ji do ty novy vody a uvidis, jestli je ok. Dulezity je aby rozdil teplot nebyl vetsi nez 3-4°C.
Že by to byla opravdu ta příčina?

Vodu jsem měnila ale až 22. 4., tzn. že jsem vodu napouštěla 21. ale to už by snad teoreticky měla být voda odpuštěná, nebo jak dlouho to asi tak trvá, než se ty nečistoty odtočí? Ale je pravda, že krevetky se začaly schovávat až po té výměně vody! Kolik vody bych měla vyměnit? Stačily by 4 litry nebo mám vyměnit raději více? A mohla bych použít Dobrou vodu?

ale teď už by jim vodovodní voda ublížit neměla, nebo ano? Moc moc moc děkuji!
A je to tady! Prasklé potrubi! Uvedom si ze pri prasknuti potrubi se:
1) nekolikrat zmeni tlak v rourach a tim se uvolni cast usazenin (cast rozvodne site je z bronzu! -slitina medi a cinu).
2) je dost pravdepodobne, ze se do roury dostane nejaky sajrajt - puda, hydraulicky olej, maziva, rez apod.
Spravce vodovodu to moc neresi, protoze se to behem par dni odtoci, ale nektere svinstra vydrzi trosku dyl.
Tve krevetky maji priznaky otravy! Moudra knihy doporucuje co nejdrive vymenit vodu, pozor na teplotu!
Zkus pouzit nejakou kvalitnejsi stolni vodu, ktera ma co nejblizsi parametry tvymu akvarku, ci jiny nezavadny zdroj (optimalne kojenecka voda).
Do akva zasahuji opravdu minimálně a když už, tak jen opravdu vyměním vodu a odkalím - ikdyž není v podstatě co. Ne, nic prošlého nemám, blízko pole taky nejsem... Jen jediné, co mě napadá je, že 13. dubna nám vypnuli vodu, protože prasklo potrubí na ulici přímo před naším domem

Mohlo by to mít nějakou souvislost? A já si myslela, že Red Cherry nejsou tak choulostivé

Krevetky nesnaseji zmeny teploty a chemismu, mladata a dospivajici si lepe zvikaji na jiny chemismus vody nez dospelezdroj: Sladkovodni krevetky; vydavatel vašut
Navic jsem se docetl, ze je lepsi mit nadrz aspon pul roku v zabehu, nez tam das krevetky. ale pozor krevetky jsou citlive na Cu (měď), dusitany(NO2) jim nevadi pac maj jiny krevni barvivo.
Predpokladam ze pouzivas vodovodni vodu... Nedelali v okoli neco s vodovodem?
Nemas prosly ty sejrajty co davas do vody? Nejsi blizko pole kde skrikaji?
Zkus opravdu vzit papir a sepsat co vsecko se zmenilo a co se opakuje za ten mesic... Kazda blbost, novy kytky, zmena teploty, hnojeni, krmivo(treba zvlhly), jakykoliv chemicky latky (v byte, v okololi).
Ahoj,
zdá se, že mám problém s krevetkami

Mám krevetky Red Cherry, které by měly být spíše odolné a vhodné pro začátečníky, ale u mě se jim asi moc nelíbí

Už před časem mi pár krevetek poumíralo, to jsem přisuzovala tomu, že akva nebylo dostatečně zaběhlé ale teď po měsíci se začíná situace znovu opakovat. Před časem se mi krevetky začaly schovávat, už nevylézají tak jako dřív a dnes jsem našla mrtvou krevetku. Obávám se, abych v akva neměla mrtvolek více, jen je prostě nenajdu. Teď už krevetky v akva jen tak nezahlídnu

PH - 7,4 (možná i 7,6), KH - 7,5, NO2 - 0, NO3 - 10, teplota 22-24 st. Co je špatně? Vodu měním 1x za týden 4 l odstáté vody upravené Nano Wasseraufbereiter, hnojím denně Nano Tagesdünger a to poloviční dávkou - o tomto hnojivu píší, že je vhodné pro krevetky a nevadí jim. Už opravdu nevím a budu vděčná za každou radu.

Starší reakce
Podle me je 1/3 fakt moc, ja jen dolejvam co se odpari, nebo co odkalim, ale do 37 litroveho akva prilejvam max tak 3-4 litry naraz.
Podle me i odstata a ohrata voda bude mit trochu jiny chemismus nez ta v akvarku a to ze si ji menil tolik zpusobovalo crystaklam šoky, holt cherryny sou proste odolnejsi.
Jedine co nechapu je proc si nenapsala driv, netvrdim ze mam pravdu, ale mozna by se dalo zabranit tomu, aby pozdechaly vsechny.

Akvárko je 30 litrů, měnit třetinu vody je moc? Voda je odstátá dva dny a vytemperovaná.
Jak je to akvarko vekle? Rekl bych ze menit 1/3 vody je dost risk, jakou vodu tam davas?
Prosím o radu. Mám akvárium s krevetkami red cherry, black a red crystal. Výměna 1/3 vody jednou týdně, teplota 24 stupňů, vzduchování, filtr, žádná chemie. Během dvou měsíců mi poumíraly skoro všechny red a black crystaly, pomalu, jedna po druhé. Cherry jsou všechny. Díky za případné info, kde by mohl být problém..

Starší reakce
Připište si na seznam "neškodných" kryptokorýn i c. aponogetifolia

Já taky listy zastřihla, ale až těsně u dna.
S tím hendikepem to byla nadsázka...
Konečně by se měl najít někdo, kdo potvrdí či vyvrátí spekulaci o "vypouštění jedovatých látek kryptokorynami při jejich poškození zastřihováním s následným úhynem krevetek v první řadě samiček". Resp. - které druhy kryptokorýn "vypouštějí jedovaté látky při jejich poškození etc. ...", a které nikoli. Možná by nebylo marné testnout i anubiasy...
Já prozatím zůstanu u své zkušenosti, (kterou koneckonců potvrzují i jiní), že (alespoň v případě C. pontederiifolia, C. affinis a A. nana) se "otrava krevetek případným vypouštěním jedovatých látek po poškození etc. ..." nekonala. Rybky a plži dle mých pozorování taktéž bez zjevných následků.
Ořezávat (byť zařasené) listy kryptokorýn by mě nenapadlo...

Když to bylo nutné, odtrhl jsem vždy celý list i s řapíkem v místě jeho nasazení. A to i tehdy, když byl porost hodně hustý, takže bylo poněkud složitější ukazováček dostat na správné místo...

0 10.06.2008 16:47 ElDiablo –
Re: Sid No já nevím, třeba ty ostatní byly odolnější

byla to jen poznámka, docela by mě zajímalo, jak to ve skutečnosti je. Hendikepovaná nebyla, byly všechny zdravé a asi 2 nebo 3 měsíce v klidu chované v zaběhlé nádrži. A jak ořezávám krypto? No, škrabkou na sklo, co má na konci žiletku, prostě uříznu list... důvod je extrémní zařasení, se kterým bojuju...
No já nevím, je fakt, že jsem před týdnem ořezal při výměně vody listy kryptokoryn a druhý den našel jednu mrtvou krevetku...
To ale nebyla vaše poslední krevetka, že? Tak proč ty ostatní "otravu" přežily? Nebyla ta nebožka třeba nějak hendikepovaná?
A jako kytkaře mě docela zajímá, jak ořezáváte kryptokoryny....?

Jsem si téměř jistý, že v mém případě to kryptokorynami být nemůže, ale je zajímavé, že mi také jako první začaly umírat samičky...
0 10.06.2008 15:44 ElDiablo –
Re: Sid No já nevím, je fakt, že jsem před týdnem ořezal při výměně vody listy kryptokoryn a druhý den našel jednu mrtvou krevetku

a je fakt, že předchozí úhyny byly taky po výměně vody => seřezání kytek... Nemůže toxicita záviset třeba na druhu kryptokoryny?
Jsem z toho docela nešťastný, z 10ti krevetek mi umřely už 3, všechno samičky (z 5ti), z prvního odchovu nebylo nic (asi se o to postaraly neonky...) tak budu asi brzo kupovat nové, ale rád bych předešel úhynu... a vyhození kytek by bylo snadné a rychlé řešení.
Pravděpodobně další z přežívajících dogmat.
Choval jsem krevetky v nádržích, kde nebyly téměř jiné kytky než kryptokoryny a anubiasy, (o kterých se tvrdí totéž). Přestože jsem čas od času tyto rostlinky v akviškách upravoval, (odstraňování přerostlých listů kryptokoryn, odstřihávání oplégrů anubiasů), nikdy jsem nic negativního nepozoroval.
Taky jsem o těch kryptokorynách četl, proto jsem uváděl, že je jen malinkatá - má pět malý lístků. Navíc vadit má šťáva vytékající z poranění a tahle žádné poranění nemá.
Mňa na to upozorňovali pri prvom krevetkáriu a naozaj sa im veľmi nedarilo. Po vybratí kryptokoryny trošku ožili, ale najviac sa im darí v spoločenskej nádrži a pri rakoch. Netvrdím, že je to príčina, ale je to jedna z možností
To už bych musela mít po krevetách. Kryptokoryně jsem před pár dny dost radikálně ostříhala listy (napadení řasou) a krevetám to nijak nevadí.
Možno kryptokoryna. Úajne pri odstrihnutí vypúšťa jedovaté látky pre krevetky.
Ikdyž je kupovaný jako akvarijní, stejně bude z přírody.

Přidat reakci
1 ...... ...... [21] 22
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 24573x