Úhyn krevetek
Toho tekutého uhlíku dávaš celkem moc ne? Dává se většinou 1ml na 50 litrů vody, když to hodně dobře roste a je to zarostlé tak 2ml. U tebe by to teda mělo být spíše tak 3ml a ne 8 (pokud to je ta 150tka)... Kolik máš aktuální hodnoty NO3 a PO4? Dáváš tam samostatně KNO3 a P a k tomu tam ještě dáváš Ferox NPK, který má N a P ... Koukám, že máš v akvárku sinici, tak jestli tam toho N a P nerveš moc - to těm krevetkám moc po chuti asi taky nebude ale sinice bude nadšená.
Hnojím teď celkem střídmě (navíc základní parametry měřím testy od sery), kromě fosforu, kterého jsem dával trochu víc abych se dostal na hodnoty nad 0. To už je ale snad vyřešený a teď dávám 5ml ferox npk, 5ml KNO3, 2ml P+, a 8ml tekutýho uhlíku denně. Rybky tam mám jen parmičky černopruhý. 3 tam jsou asi 2 měsíce adalších 5 jsem dodával 14 dní zpátky společně s krevetami. Jsou teda taky pořád zalezlé, ale jsou ještě dost malý. Ty ale alespoň neumírají :/
Dneska jsem viděl u nějaké nádrže tady záznam, že krevetky zabíjí hnojivo. Jak moc hnojíš? Kvalita vody je ok? Krevetky jsou citlivé.
Jak dlouho jsou v nádrži ryby a kolik. Toto u prezentace chybí
Zdravím krevetáři

já mám zase opačný problém než všichni ostatní. Po výměně vody mi krevety naopak ožíjí a hoďku fungují, tak jak mají. Jinak jsou ovšem pořád někde zalezlé, nehybné a v průběhu několika týdnů hynou. Jediné co mě napadlo, že bude nedostatečně okysličená voda. Tak jsem vypl CO2 (bublám tak, aby byl dropchecker zelený a na noc vypínám). Zvedl rozstřikovací rampu, tak že se hladina fakt hodně vlní, ale bez efektu

Máte někdo ještě nějaký nápad, čím by to mohlo být? Bližší info o nádrži v prezentaci. Dík
Starší reakce
Uhyn nastava po vymene vody, tak hladaj problem tam.
Koupil jsem něco takového
www.bbelektro.cz/… a teď čtu, že hlavní spektrum je modrá a červená. Myslím ale, že poznatek o UV můj problém s úhynem nevyřeší. Kdyby kohokoliv napadlo cokoliv věcného, napište .. děkuji moc
UV na kytky? Co by dělaly kytky s UV?
Tak děkuji za typ, zkusím je tedy sehnat. Zkusím je nějak rozkouskovat, mám těch krevetek cca 35, z toho vylezlých na jídlo je jich vždy tak maximálně 12. Krevetky jsou v akvárku asi 2 měsíce, tak se mi jim nechce měnit dno. Doufám, že to nebude kámen úrazu. Zkusím obden odkalovat a měnit zatím max 10% vody 1x týdně .. to je o půlku míň. Poprvé ji ale vyměním po 2 týdnech .. ať se ty bakterie ve filtru trochu namnoží. Budu je krmit střídmě maximálně jednou denně .. stejně se na stěnách dělá ta tmavá řasa, tak žrádlo mít budou až až. Ty těžké kovy jsou možné. Používal jsem na krevetky (dle fora - prý s nimi neocaridiny obvykle problémy nemají) hnojivo Tetra plantamin. Bál jsem se, co to udělá, a tak jsem hnojil jen 2x (začátek února a března) a opravdu minimální dávkou - jen víčkem na 100 litrů akvárka... Měl jsem žluté listy anubiasů a jednomu z mechů se příliš nedařilo. Teď už je to OK, tak rozhodně hnojit nebudu. Tehdy to ale mohlo být i typem světla .. měl jsem obyčejné studené, teď je tam UV na kytky..
No3 je najlepsie pre krevetky nolove. Vovode mozu byt aj tazke kovy co je pre ne smrtelne. Treba riesit vodu ked ti hynu po vymene. Skus menit 1x za tyzden alebo 14 dni. Pri neocaridinach 2x tyzdenne netreba menit vodu.
No když říkám, že to neřeším, znamená to, že to funguje a nějakým měřením se nezabývám. Používám Dajana spirulina wafers a vápník není v obsahu uveden. Co se týče zničení vody, tak jednoznačně ne. Vydrží tam pár hodin, protože na ni sesype 50 krevetek a co zbyde spořádají okružáci a piskořky. Nádrž je pouze pro krevetky, nejsou v ní rybky. Krevetky mají v oblibě také malý kořen, který stále obírají. Na dně obyčejný křemičitý písek do 1mm.
Ty černé kamínky nevím, problém může být v jejich velikost (zapadá do nich to krmivo - krmit 2x denně krevetky mi přijde opravdu moc) nebo použité barvivo.
Pro pořádek dodám, že mám obyčejné red cherry.
3/4 akvárka je pokryta nějakou z výše zmíněných kytek (anubias, řasokoule, mechy). Jako dno mám cca 2 cm černých kamínků, které jsem koupil v akvaristice. Nemám společenské akvárium .. resp mám zda krevetky, 5 neritin a okružáky. Mám 2 mechy, z toho jeden je drobnej .. když vidím, že se do něj "pouští", tak jim přisypu pár vloček. Ty maj za chvíli spořádané. Krmím je po troškách 2x denně. Z jídla nic nezbyde. Vodu měním 2x týdně - 10 a 10%. Obsahuje ta spirulina vápník?? Nepovedlo se mi to nalézt na internetu. Nezničí vodu, pokud ji krevetky nesnědí?? Co NO3?? Díky za odpověď...

Ked kupujem krevetky si zistim priamo od chovatela ake ma parametre vody, cim krmi a ake pripravky dava do vody.
Aku vodu pouzivas pri vymene? ja menim max 10% vody 1xza tyzden, pridavam im do vody pripravky a bakterie.
Mne sa modre krevetky najlepsie mnozili pri ph 6,5 a nizsie az do 5,7.
Ak si kupil uz dospele krevetky mozu ti hynut postupne az pol roka. Nedokazu sa tak prisposobit zmene. Najlepsie je kupovat tak 1cm.
Synove akva ide bez vymeny vody /vid foto/, dolieva sa len odpar. Neocaridinam sa dari dobre, ph ma 6,8 drzi ho substrat pre krevetky od dennerle.
Jak máš nádrž opatřenou rostlinami? Jaké máš dno?
Já mám tedy krevetky v malé nádržce 25 litrů a vůbec je neřeším. Nádrž je tak z 80% zarostlá a prakticky nekrmím. Je jich tam 60+, normálně se množí. Jednou za 14 dní, když si tedy vzpomenu, jim hodím 1 tabletku spiruliny. Prostě žádné krmení. Vodu měním 1x za 14 dní cca 1o litrů přímo z vodovodu.
0 08.04.2016 07:38 LukyCB – úhyn krevetek z neznámých příčin
Dobrý den,
mám pětileté zkušenosti s chovem krevetek Red cherry. Až na drobné problémy (2x překrmeni) byl chov bezproblémový. Přišel jsem o ně z důvodu stěhování. Po několika měsících se k chovu opět vracím, avšak nyní mám jiný druh - blue velvet. Krevetky by měly být stejně náročné. Mám s nimi však 2 problémy.
Prvním z nich je krmení. Zkusil jsem už 3 druhy žrádla pro krevetky, avšak nesnědí ho. Chutná jim pouze krmení pro rybička Sera vipan (zjištěno náhodně). Chybí v tom vápník, proto se bojím o jejich zdraví. Nítěnky, larvy a další potrava je prý z dlouhodobého hlediska nevhodná a může obsahovat nežádoucí bakterie. Sepiová kost zase prý ničí chemismus vody, také zřejmě může poničit rostlinky (mam 2 druhy mechu, řasokoule a anubiasy). Mimo to jim moc nechutnají ani kopřivy, mrkev atd. Co byste mi, prosím, doporučili??
Druhým problémem je voda. Zajížděla se už od prosince se starým filtrem, starými rostlinami, úplně novým štěrkem a novou vodou. Zhruba po 2 měsících do akvárka přišlo prvních deset krevetek a v dalších týdnech ještě 30 navíc. Asi před dvěma týdnu jsem pořídil nový biofiltr, ten starý fungoval tak 3 roky a problémy začly. Po výměně vody většinou uhynou minimálně 1 až 2 krevetky. PH je 7, NO3 bylo na začátku testování 10-15 a nyní je 5-10. Pro zvýšení akvarijních bakterií v biofiltru jsem vymačkal tátuv biofiltr od rybiček na ten svůj nový a koupil jsem "startovní bakterie" do akvárek pro 40l objem (mám 100l). Na těch 100l jsem měnil 1x týdně 3 kýbly vody. Nyní měním 1 kýbl 2x týdě. Netušíte někdo, k čemu v mém akvárku dochází, co přesně jim vadí a čemu se vyvarovat?
Děkuji za odpověď.
Lukáš
Stava sa, po zvlieknuti je ovela citlivejsia.
Podle mojí křišťálové koule umřela, protože jsi se o ní špatně staral.
Bez podrobnějších informací ti nikdo neporadí. Vytvoř si prezentaci nádrže a vše tam rozepiš.
0 06.04.2016 08:50 semicek – krevety
Proc mi chcipla kreveta japonska po svliknuti? Vapnik ma
Starší reakce
0no je to vsetko o nadrzi, filtracia, rastliny, pocet krevetiek aj o druhu. Ja menim 10 max15% vody. Pri vacsej vymene vody mozu mat sok zo zmeny parametrov. Kazda nadrz je ina, co plati u teba neplati u druheho.
Nemyslím si, že je to moc, já taky svým krevetkam měním čtvrtinu až polovinu nádrže jednou za 3-4 dny a krevetky zijou velmi spokojeně, navíc nemám s ničím problém, ani s řasami

Řekla bych, že krevetám všeobecně hodně škodí rychlá, nešetrná aklimatizace, pak jsou "nalomené" a stačí málo, aby je to dorazilo. Půl hodiny dorovnání teplot a půl hodiny míchání vody jsou na ně strašně málo. Citlivé, jako třeba CRS, se aklimatizují třeba celý den po kapkách přidávanou vodou z akva... Vždycky se vyplatí zjistit si, v jakých podmínkách (vodě) žily a tomu se přizpůsobit. Řádně zajeté, stabilní akva je podmínkou.
0 20.02.2016 08:08
zervan [1123] - Rostliny Pridám sa do debaty s otázkami - ako sú na tom vlastne krevetky (ak sa líšia, tak konkrétne Red Cherry)s odolnosťou voči dusitanom a dusičnanom? Kdesi som tuším čítal, že dusitany nepredstavujú pre krevetky riziko ako pre ryby, ale neviem to nájsť a neviem, či si to nemýlim. Každopádne, Red Cherry mám neplánovane (prichýlil som) už dlho v nie zrovna dobrých podmienkach (odchovná nádrž prísavníkov, dusičnany sa v cykloch údržby šplhajú až na 100 mg/l, potom nasleduje necitlivá výmena takmer všetkej vody naraz a pokles dusičnanov na cca 20 mg/l, voda je veľmi tvrdá), no k žiadnym úhynom nedochádza a z pôvodných 10 ks sa namnožili na stovky a vždy vyzerajú čulo a aktívne. Myslel som teda, že Red Cherry sú proste nezmar. Aj keď som pár pokusne presúval z tej veľmi tvrdej vody low-tech do mäkkej s CO2 a hnojením (len as hodinku som ich postupne privykal), prežili bez ujmy a žijú mi aj tam spokojne.
No nedávno som pár desiatok daroval vzdialeným známym do čerstvého akvária (po zábehu, tiež bez CO2, parametre vody neznáme) a v priebehu týždňa takmer všetky uhynuli, hoci rybky tam vraj nemajú problémy. Čo je teda pre ne riziko? Len kovy ako meď? Nejaké iné škodliviny zo vzduchu? Vraj tam nefajčia, ani nič podobné.
Tak rychlé,ty čtyři jsou od pondělí s tím,že dvě jsem našel dnes.
To bude otrava alebo bakterialne ochorenie, nic ine nema taky rychli priebeh. Vyber krevetky z akva a daj do inej nadoby, vodu daj z ineho akva alebo len odstatu.
Ok přidám to jako další opatření a uvidím zda to pomůže,než to pochcípe. Další kupovat nebudu.

15l vymeny vody je moc na 40l akva, menit by si mal max 5l.
Tak určitě musíš hledat problém u sebe,já jenom nabídl jednu z možností.Třeba je u tebe vše v pořádku.Já osobně bych každý den vyměnil cca 15 litrů odstáté vody a čekal co se bude dít.
Tak to CO2 jsem vyměnil za vzduch,vyměnil vodu a uvidím.
Jk Zoo,ale to těžko soudit. Ale zatím jsem tam měl jednou jedinkrát problém s rybami. Rozhodně to nehodlám házet na ně,vyloučit se to nedá,ale asi bych měl hledat problém spíše u mě.

A odkud máš ty krevetky?Možná už byly načnuté a další změna už byla moc.
Tak samozřejmě jsem měnil vodu jak včera tak dnes (co se týče kyslíku). Testem asi nic nevyřeším.(nemluvě o tom,že nic neukázal).
Ale slepa hladina ti drzi CO2 v akva a neprepusta dolu kyslik. Moze to byt vselico treba spravit test vody, bakterialne ochorenie... Skus pustit okyslicovac a uvidis ci sa to zlepsi. Daj dolu tu rampu.
No tak to už nevím jak,mám tam Atman čerpadlo s rozstřikovací rampou a nic rozčeří to do cca 1/4 hladiny a pak už vládne slepá hladina,pokud čerpadlo pustím rychleji tak už tam všechno létá.
Ty samé krevetky jsem už v tom samém akva měl dřív a při vysazení nebyl problém,CO2 tam bude minimum protože jsem lahev dlouho neměnil,takže už to skoro nebublalo.
Hejbni s tou slepou hladinou, nebudeš muset ani dělat nic s tím CO2, prostě to rozhejbej.
Tak plži tam jsou samozřejmě od začátku na rozběh a voda byla taky měněna den před vysazením.
Ono to je na dlhu debatu, skus obmedzit CO2, moze ist kvalitu vody, otrava ..... Zabeh je pre red cherry postacujuci, ja som ich pouzival na zabeh akva isli do akva hned po zalozeni. Skus ked tak nieco aj tu postudovat, google si stym poradi.
www.crustakrankheiten.de alebo tu to zvladnes aj bez google
krevetkari.sk Hmm, to si myslím. Ono klidně o řádnej záběh ani jít nemuselo. Bylo to zabíhání podpořeno přítomností třeba plžů, bylo akvo krmeno, tedy nitrifikační bakterie dostaly prostor pro dostatečné namnožení se, byla před vpuštěním krevetek řádně vyměněna voda? Těch otázek by se jistě našlo daleko více.
Měl by někdo radu ohledně krevetek Red scherry? V pondělí jsem do svého akvária nasadil 10ks těchto krevetek,dnes jsou už 3 pryč. Důvod nevím? 1.možnost na naléhání svého protějšku jsem je tam dal 6 týdnů po založení akva,měl jsem v plánu 8 týdnů. 2.slepá hladina,které se nemohu zbavit,ale to si myslím nemá na ně vliv. 3. Co2 - může jim vadit,taky se k tomu nekloním.(je z petky a už jen minimum) S nimi tam jsou jen okružáci a levatky. budu rád za každou radu.

Starší reakce
Já si stejně myslím, že je to malýma objemama tvých nádržek. Je to značně nestabilní, takže to může být cokoliv, stačí do akvária sáhnout ne zrovna čistou rukou a je to...
To záleží na tobě jak k tomu přistoupíš. Já bych asi udělal obojí a když by to pomohlo tak pak bych zkusil zase krmit a viděl bych ....
Jinak poslední možnost, co mě napadá, jak k tomu přistoupit je nasadit vodoléčbu

tzn. týden každý den výměna vody. Druhý týden měnit vodu ob den atd. až se vrátím na standardní periodu výměny.
A nemohlo by to dělat nevhodné proudění vody??? Něco ve stylu že krevetky si prostě nemají kde a jak odpočinout a musí pořád plavat?
Já to mám totéž, už mi zbyla jen jedna Cherryna. Poslední dvě zmizeli bezestop asi to vyčistili hned okružáci, ty červíky jak píšeš tam mám taky, vypadá to jako níťěnka a pak tam mám buchanky ale ani jedno by nemělo vadit. Voda dle testů ok. To NO3 mám taky nulové ale ta tvrdost je dost divná.
Akváriá mám v práci a nič novonatreté tu nie je. Ani žiadne iné "novinky" sa tu nedejú. Občas im prihodím spirulinové krmivo (tabletku alebo také tyčinky) asi 1 až 2 krát do týždňa. Teraz iba raz týždenne, keď už ich je menej... Ale môžem vynechať aj to...
Mám urobiť obe zmeny naraz, či radšej postupne? Myslím to nepridávanie CO2 aj prestať kŕmiť?
A pokud jsi NO3 naměřila 0, nevím, nevím, tomu bych nevěřil....
Žádný test pro akvaristiské účely nemusí být v pohodě. Právě třeba s testem NO3 od SERY jsem měl potíže. Jediným jistým testem je laboratorní rozbor
Ještě mě napadá jedna věc - nemáte v bytě něco relativně čerstvě natřené? Já si pamatuju kdysi že jsem natřel futra a druhý den nastaly u krevetek problémy - ale měl jsem filtraci hnanou vzduchem, takže se to do té vody dostávalo víc. Jakmile jsme tenkrát řádně vyvětrali tak byl pokoj. U tebe filtr netlačí do vody vzduch, tak je vstřebávání třeba pomalé a krevetky odcházejí postupně.
A poslední nápad překrmování. Nevím kolik krevetek tam máš, ale kdysi jsem měl ve 12L něco kolem 20-40ks a nekrmil jsem vůbec a fungovaly v pohodě. Tak proč tam něco přidávat navíc co tak malý objem může také ovlivňovat.
Aha, tak tie za to zrejme nemôžu.

Tak vysadím CO2 úplne a uvidím... A okrem KH ešte nejaký test pomôže zistiť príčinu? Mám nejaký dokúpiť? NO2 a NO3 od Sery by mal byť v pohode.
To jsou vajíčka clea helena. Možná to CO2 ve vodě je odpověď - je to pro krevety docela jed.
Edit lhajek: I ve větším objemu, kolikrát se mi doneslo, že v bezproblémovém akváriu ihned po aplikaci tekutého CO2 (nižší dávkování) došlo k úhynům krevet/y a jinak než přidáním toho CO2 si to po vyloučení všech (ne)možností vysvětlit nedovedu, i když u mě osobně po přidání CO2 (EasyCarbo) nic neobvyklého nestalo.

Voda z kohútiku, napúšťaná cez sprchu, aby unikol chlór. Testy robené pred aj po výmene vody v podstate rovnaké výsledky. Snažím sa dávať vodu takej teploty ako je v akva +/- stupeň. Ale krevety umierajú aj mimo údržby. CO2 pridávam iba ojedinele každý štvrtý deň (ak nezabudnem, ak zabudnem tak nie samozrejme - nedobieham). Ale tiež sa to nedeje pravidelne. Priznám sa, chvíľu som aj ja vinila COčko, ale po vysadení na asi 3 týždne žiadna zmena. KH bolo merané papierikovým testom - nemusí byť pravdivý. Môžem zajtra kúpiť tekutý...
Teraz som na rastline našla túto zvláštnosť. Neviem, nemôže to byť nejaký parazit, resp. jeho vajíčka, zodpovedné za tento stav?
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 22
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 24578x