Zdravím, obracím se pro radu ke zkušenějším. Založil jsem si nové akvárko (viz profil), nespěchám, první rybky do něj šly jako testovací (neonky) po nějakých 10 dnech, po dalších cca 20 dnech, když byly parametr vody pořád v normě, jsem přidal tři pancéřníčky L200. Šlo o malé kousky, dva kolem 5 cm, jeden tak 4 cm, koupeno přes Vivárium v Mělníce na objednávku, byli tam asi 10 dní v karanténě po importu.
Po vpuštění do nádrže se chovali podle mě relativně standardně - začali ožírat kořen a stěny, asi den byli všichni vidět, pak se dva začali schovávat a jenom jeden z větších nebyl taková bačkora a vystavoval/vystavuje se dál.
Včera večer jsem zaznamenal, že se "osmělil" i ten malý a zůstal na viditelném místě i přes provoz před akvárkem, ale přišel mi apatický, takže jsem z preventivních důvodů změřil parametry vody a na noc vzduchoval, co kdyby (vzduchování normálně nepouštím, žádná z rybek se nezdála lapat po vzduchu u hladiny). Ráno jsem ho ale i tak našel mrtvého.
V akvárku není nic, co by mohlo chtít pancéřníčky lovit, neměl zranění, kterého bych si všiml. Přišlo mi, že má na zádech bílý povlak, ale jestli jo (přes ty skvrny to není nijak dobře poznat), tak jen neznatelný a mohl být (předpokládám) od toho, že umřel už večer a do rána se do něj pustila plíseň nebo tak něco. Všechny ostatní ryby vypadají v pohodě, včetně těch dalších dvou L200, ale to tenhle malý do předvčerejška vypadal taky.
Parametry vody jsou řekl bych v normálu:
Teplota nastavená řídící jednotkou na 28°C a drží se tam +- 0.1 stupně, při výměně vody obyčejně klesne na cca 27°C, ale do hodiny je zpátky na 28.
NO2 0, JBL kapkový test
NH3 0, Salifert kapkový test
NO3 kolem 10 mg/l, JBL kapkový test
pH měřím kalibrovanou elektrodou, drží se na 7.6, mimo momenty, kdy měním vodu, to krátkodobě vyskočí na 7.8 max.
Tvrdost jsem měřil jen po zakládání, ale předpokládám, že ta se nemění nějak dramaticky, byla při měření 11 dKH, 3.1 dGH.
CO2 zatím nepřidávám, takže z toho by ten úhyn taky neměl být (a až budu přidávat, bude láhev regulovaná přes tu pH elektrodu elektronickým ventilem).
Jako prevenci jsem vyměnil cca 30% vody (víc než obyčejně dělám), celý den jelo vzduchování. Před úhynem jsem do akvárka nezasahoval (jako že bych čeřil dno nebo tak něco). Nemám naprosto žádnou představu, proč uhynul, ale pokud to můžu ovlivnit, nerad bych, aby to potkalo další rybky - ne proto, že ti L200 nebyli levní, ale spíš že když už mají jména, je to člen rodiny. Nějaký nápad, co bych měl zkusit?
PS: jediné, co mě napadlo, je že se ancíky snažím krmit tabletkami od Tetry, ale neviděl jsem, že by se do nich pouštěli - tabletky přes noc zmizí, to jo, ale možná se jen za noc rozpadnou. Přes den vídám ancíky na pozadí, obírají z něj řasy, a ten menší se spíš celé dny schovával, takže vůbec netuším, jestli něco žral. S tím, jak byl možná vystresovaný... ale to jen fabuluju.
Jakákoliv pomoc je vítána.