Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

L-sumci

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
L-sumci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2009 11:15 0 – Re: Jirka
Vyhraněné nároky nemají , a požadavky jsou vypsány v popisu o chovu. Na AKVA BOHUŇOV mají nabídku těchto krunýřovců . Jestli stále platí jsem neověřoval , protože ta cena ............ + daleko a radši si vybírám osobně , třeba na akva akcích .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2009 22:05 Muž Jirka [12] – Re: 0
Díky Všem za rady.
Tak to potřebuji sehnat dospělého samce:-(
Od terčů k lorikáriím :) smich
Upravuje se jim nějak voda jako terčovcům,ph,vodivost......... ?
Jirka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2009 08:27 0 – Re: Jirka
Fotka k příspěvku Pro běžný chov ta teplota 22 - 23°C stačí , na tření těch 26°C. Pro odložení jiker se vkládají do akvária úzké vodu neovlivňující trubky ( novodur , sklo ...) , třeba takové co se používají na rozvod vody , vzduchu , s průměrem pro dvě ryby a o něco delší , aby se do nich celé vešly a 'trubičky' nutno zabezpečit ukotvením tak , aby s nimi nemohly ryby pohybovat , když jsou uvnitř i okolo nich.

Na opravdu spolehlivé množení těchto ryb je nejlépe obstarat větší hejno - i z více zdrojů , alespoň 8 - 10 ks. Na holém dně nebo jemném písku samostatně nebo s podobnými druhy vydatně krmit a , až dospějí , tak se chovné páry samy vytvoří a vytřou.

Tyto ryby jsem umisťoval do nádrží s porodničkami o obsahu 50litrů a k malým potěrům jikernatých i živorodých ryb , kde ze dna sbíraly zbytky potravy a tak se i dostatečně nasytily ( jako čističe používám v odchovnách i krevety a dřív zmíněné marisy ) . Časté výměny vody byly samozřejmostí. V běžných akváriích s hbitějšími rybami hladoví a nerostou.

Na mojí starší ne zrovna pohledově ostré fotce je vidět červené L010a na dně - vlevo mezi 'kulatějšími' valouny a vpravo před delším kamenem.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2009 08:10 ondra08 – Re: Jirka
při pohledu z vrchu je to scela jistě samice. a já si myslím, že L010A, protože ty jsou celkově dostupnější než lanceolaty ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 23:16 0 – Re: Killer
Fotka k příspěvku Kde ty ryby beru ? Prostě sháním kontakty a objednávám s předstihem , že až bude k mání , tak beru. A taky to jsou nemalé výlohy , ne každý je ochoten dát za jednu přírodní mečovku stovku a nutno vzít přinejmenším trio ( samec s dvěma samicemi ) a připočítat se musí i cestovní nebo doručovací výdaje ; a to mám jen mečovek několik druhů.

Marisy , když je mám doma , umisťuji do odchovných nádrží bez rostlin , kde jsou lepšími - výkonnějšími čističi než okružáci nebo Pomacea . Lze je chovat zvlášť a krmit zeleninou i masem , ale pozor , jsou citlivé na "zkaženou" vodu!

Jestli dá Marisa přednost pouze řase nutno vyzkoušet , rozhoduje chutnost určitého druhu rostliny a i zásobení jinou rozmanitější stravou , kterou plž potřebuje , třeba zbytky krmiva.

Na snímku v chovném síťovém koši je 150 ks potěru mečovky montezumovy ( Xiphop. montezumae ) spolu s potěrem živorodky ostrotlamé var.černá lyra ( Poecilia sphenops ). Ve vedlejších 'koších' jsou dále např. X. malinche , X. birchmani , X. multilineatus a další divoké i cenné barevné druhy ryb.

Ta zelená voda , vlivem krmení a menšího množství rostlin , vyhovuje rozvoji planktonu a i rybky z ní 'filtrují' fyto i zoo mikroorganizmy.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 22:36 Muž Jirka [12] – Re: 0
Já je mám u krevetek ve 160l akva 2 kusy,ale nemám tam topítko,takže většinou teplota v průměru 22-23c,tak to je pro ně dosti nevhodné,myslím,že potřebují okolo 26c,asi je dám do menšího s topítkem samotné a uvidíme,nebo by se třely i při nevhodné teplotě?Ale podle tlouštky bych je tipoval na samice plné jiker,přece jen jim je kolem 18měsíců,to už by se asi třely-mít samce-být to párek,co myslíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 22:31 0 – Re: Jirka
Podle hmatových vousů by se neřídil , výrůstky u samců jsou spíš z vrchní strany , a teď s určitostí nevím jestli to platí i u Rineloricaria sp. Red L010a , když samce nemám , ale u mých Dasyloricaria filamentosa mají samci zřetelné štětinkové kartáčky na prsních ploutvích.

Lépe poradit může ten co tyto ryby množí. S takovými lidmi jsem se , už v minulosti setkal , jenže kontakt na ně si nenapsal.

Ještě jsem měl ekvádorské lorikárky ( Loricaria simillima ) , u těch se dalo rozlišit pohlaví poměrně snadno právě podle tvaru hlavy ; na chov jsou však náročnější - citlivější na zhoršené prostředí i příliš sníženou teplotu , ale venku , též uměly přežít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 15:16 Muž Killer [134] - Sumci – Re: 0
To je jasný, že čim větší jezírko tím stabilnější to je..Kde ty ryby bereš? to nejsou u nás běžně dostupný druhy..A co ty Marisa cornuarietis? Já je měl a sežraly všechny kytky co sem měl..tak sem to vyhodil k tlamovcum a to ani nesežrali, nakonec sem je musel vyzírat a vyhodit..Mam teď přemnoženou vláknitou řasu v 12 l akvárku protože je na dením světle..mam tam dario a krevetky..myslíš že když tam dam jednu marisu, že mi sežere jen řasu a nedá se do rostlin?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 11:41 Muž Jirka [12] – Re: Jirka
Fotka k příspěvku Že by samec,viz fousky?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 11:39 Muž Jirka [12] – Re: 0
Fotka k příspěvku Dnes jsem se dostal ke kvalitnímu fotáku,tak toto jsou realistické fotky.................

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 09:46 0 – Re: Killer
Fotka k příspěvku Čím větší jezírko , tím stabilnější prostředí , ale také tím víc práce s výlovem . Musí se vytáhnout všechny nádoby s rostlinami a jiné předměty z vody a ty zkontrolovat , nejsou-li krunýřovci v nich ukrytí. Za čisté vody se dá za tmy lovit při baterce ( 'čelovce' ) do hranatých sítí , já osobně vodu z jezírka vyberu , protože ryby se zavrtávají do bahna , které sítí procedím a vyberu všechny přítomné kusy.

Na přiloženém snímku je záběr do jezírka v němž jsou letos 'lorikárky' na letním pobytu venku. Bývají občas vidět , ale v té hloubce mezi rostlinami není snadné je nafotit. Tato nádrž je určena hlavně pro Ameky ( Ameca splendens ) , které si v něm rejděním libují a mimo nich tam jsou i divoké horské mečovky ( Xiphophorus nezahualcoyotl ) a na omezení vláknitých řas 29ks plžů marisy ( Marisa cornuarietis ).

Vláknitou zelenou řasou krmím i své krevetky , které ji s chutí žerou , ale musí se dát bacha , aby v řase nebyly larvy a vajíčka dravého hmyzu nebo nezmaři , ploštěnky a pijavky.

Každý rok vypouštím ven i 'ancistruse' . Ti jsou dost divocí a ve velkých nádržích se obtížně loví ( loni byly v nádrži 5,5m x 2,5m velké a musel jsem ji úplně vyčerpat , aby je chytil ) , proto jsem je v tomto roce umístil do menšího 'kamplu' , kde jsou společně s Čapalami pardálími ( Chapalichthys pardalis ) a divokým druhem plat monterrey ( X. couchianus ).

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.07.2009 08:13 0 – Re: Plecos
Fotka k příspěvku Přírůstky v délce ano , ale namnožit jsem je nemohl , mám jen samice (byly na jaře plné jiker) a samce se mi nepodařilo v prodeji objevit (loni jsem o jediného ještě nedospělého samce přišel ) , a když se náhodou nabízejí , tak to jsou mladí na tření nepoužitelní jedinci. Krunýřovci se v jezírku drží převážně u dna , kde není dostatečně vysoká stabilní teplota na tření a vývoj jiker. Lépe je rozmnožit je v akváriu a ven v červnu vysadit mladé , nejlépe do spec. nádrže typu pařeniště , tím myslím orámovanou , ať se tam nedostanou čolci a rejsci vodní , s možností překrývání sítí s velikostí ok , kterými prolétnou k hladině pakomáři jejímiž larvami se rybky živí , ale neumožní (síť ) nálet potápníků a vážek (někdy i ptáků ) . A za chladna se na síť dá položit fólie s dírkama nebo spádem , ať se na ní nemůže hromadit voda - velká tíha. Může se i napojit ohřívač a čerpadlo pro mísení vodních vrstev ; v tom případě zásuvky na přiváděcím el. kabelu musí být zabezpečeny proti vlhkosti. Ohřívač jsem v minulosti použil jen na podzim k prodloužení pobytu ryb venku . Doporučuji vylovit ryby včas , dokud jsou teplé dny , aby nebylo pozdě - voda se koncem léta míň prohřívá a rychleji vychládá (krátké dny a slunce je níž ).

Ano viděl jsem dva odlišné typy této ryby , ale nemám osobní zkušenost s rozlišením podle barvy jiker.

"Temné" foto: U mnohých druhů akvar. ryb používám při jejich "letnění" chovné sítě , pak nemám potíž s jejich výlovem , neztratí se beze stopy , nedostanou se na ně kočky a nemohou vyskočit na břeh a tam zahynout - za velké vody po bouřkových přívalech , což bylo dost často a i letos se mi to u volně vypuštěných ryb stalo , nebo se ryby objevily v jiném jezírku , než do kterého byly vypuštěny. V těchto chovných sítích se i namnoží , mladé odrůstají v jezírku. Foceno za tmy !

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 07:51 Muž Fáster [9]
momentálně je mají k prodeji tady. velikost cca 6-7cm
rybicky.net/obchody/252
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 06:42 0 – Re: Jirka
Samce mám jedině od 'filamentosy' a s 'kopináči' se netře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 22:18 Muž Killer [134] - Sumci – Re: 0
A jak velké je to jezírko? hlavně jak se to pak loví pokud je nějaký větší..?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 20:52 Muž Plecos [325] – Re: 0
TAk to mě celkem zajímá... a když je v září lovíte, tak bývají nějaké přírůstky?
Jinak už si to zase moc nepamatuji (zase proto, že to bylo už 2x), jak mi to říkal kolega Mlynář z akvaristy, ale červené lórky jsou snad dva druhy. Jeden opravdu červený a druhý spíš do hněda. Dají se rozpoznat podle barvy jiker. Jeden druh má myslím zelené a druhý oranžové...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 19:38 Muž Jirka [12] – Re: 0
Měl by zde někdo na prodej samečka,mám zřejmě teda dvě samice:-(.Pokud ano,prosím napište vzkaz určitě se dohodneme.
Jirka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 15:48 0 – Re: Jirka
U druhů krunýřovců typu lorikária se pohlaví dá rozeznat při pohledu z hora - u samců je "rypáček" s hlavou víc zaoblený a u samice je ostřejší - víc jako by do "špičky" , ale i tak to může někomu dělat potíž v jisté rozeznání , nutno trénovat oko na více jedincích.

Lorikárky dávám přes léto ven - v jezírku mají dostatek řas i drobných živočichů , které jim slouží za potravu , aniž by bylo nutné se o ně víc starat. Začátkem září , někdy i později , dle počasí , je vylovuji zpět do akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 14:27 ondra08
Zdravím je to nejspíš L010A samičku zaplněnou jikrama. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 14:21 Dusyk – Re: Jirka
Áno môže to byť Rineloricaria Lancelota, alebo L010A. Neviem aký je medzi nima zásadný rozdiel. Podľa veľkosti bruška by som to tipoval na samičku tiež. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 12:10 Muž Jirka [12] – Lorikárie kopinatá
Fotka k příspěvku jedná se o Lorikárii kopinatou viz foto?V reálu je spíš do tmavožluta.........Nikde žádný "fousek"takže jde o samičku?
díky Jirka X-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2009 01:34 Žena Danila [4493] - Amerika – Re: tytor
Ještě doplním myslím přesný komentář Navika - L18 ve vodě s tvými hodnotami nemají šanci přežít Patří mezi mimořádně citlivé sumce. Moje L18 ky reagují na znečištěnou vodu nejrychleji ze všech - a to odkaluju denně( i když proto, že žerou prakticky celej den). Držím palce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2009 20:10 Muž navik [908] - Sumci – Re: navik
Ještě doplním - celou akci začněte řádným odkalením celého dna do hloubky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.07.2009 20:03 Muž navik [908] - Sumci – Re: tytor L sumci
Sice nechápu, proč jste zařadil tento dotaz pod Výstavu HK, když je tady téma L-sumci..
Na Vaši otázku je zřejmá odpověď - otrava dusitany, což bude nejpodstatnější nynější problém....
Tyto ryby žijí v čistých a permanentně prokysličených vodách, hodnota NO2=0,3 je pro ně troufnu si tvrdit smrtelná - měňte vodu co nejčastěji, omezte krmení, zaveďte intenzivní vzduchování aby hodnota klesla na nulu...
Prosím redaktory o přesun této diskuze kam patří..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2009 19:04 tytor – umírají ...
Ahoj, potřeboval bych poradit kde je problém. Stále se mi nedaří s L-sumci. Měl jsem L018, ta mi asi po měsíci odešla. V akva jsem měl ještě 2xL134, a asi před 14 dny mi umřela jedna a 3 dny na to i druhá. Zemřeli asi po 2 měsících po té L018 a všiml jsem si, že měli zvětšená bříška. V akva mám ještě 2 L260, teda nyní už jen jednu :-( Dnes jsem jednu opět našel K.O. Opět nafouklé bříško. Nějak si nevím rady čím by to mohlo být. Jediné co mi trochu trápí je trochu větší ph a to něco mezi 7,5 až 7,8. A také na můj vkus rychleji dýchají. Jinak kvalita vody se stále drží na stejných hodnotách. V akva mám nyní jednu L134, jednu L260 a jednu L081 a tak nějak se bojím o jejich život. Věděl by si někdo rady co s tím??? Jestli teď umřela L260, tak se obávám, že do týden bude tuhá i ta druhá :-( coze Díky za každou radu, pokud potřebujete více infa o akváriu, tak je v profilu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2009 15:39 Muž Lisak [3] – Re: kostej
To asi určitě :) by se místo našlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2009 15:24 Muž kostej [0] - Sumci – Re: Lisak
Upřímě kdyby se poštěstilo a měl si mladý tak si určitě nějaké místo najdeš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2009 14:02 Muž Lisak [3] – Re: kostej
Na odchov je nechci, nemám na případné mladé místo. No mrknu na dodavatelé a vemu tedy nějaké kámoše ještě pro ty dva moje :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2009 12:26 Muž kostej [0] - Sumci – Re: Lucka
Tak to gratuluji, taky doufám, že se u mě časem poštěstí ale u mě dřív jak v zimě to asi nehrozí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2009 12:24 Muž kostej [0] - Sumci – Re: Lisak
Když seženeš český odchov tak je uvidíš poměrně často. Jinak ideální počet pokud se chceš pokusit i o odchov je minimálně 6 stejně starých respektive mladých krasavců aby si na sebe zvykli. Samozřejně na ně musíš mít dostatek místa a bohužel i peněz to je to nejhorší. ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2009 12:23 Lucka – Re: Plecos
Ahoj, díky.
Včera se mi taky vytřela samice L270 z mého odchovu, která je 1,5 roku stará.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2009 12:21 Lucka – Re: Dusyk
Odchovávám L270, ty se třou pravidelně. Potom mám ještě L134, připravené ke tření, ale zatím jsem na ně nevyzrála. Samec měl asi 11 dní samici uvězněnou v jeskyni, ale nakonec bez výtěru. Doufám, že si co nejdřív dají říct.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2009 20:25 Muž Plecos [325] – Re: goblizek
Neva, zadaří se příště :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.06.2009 20:24 Muž Plecos [325] – Re: Lucka
Ahoj,
Karel už mi referoval, tak gratuluji k dalším výtěrům L270! :-)

Safra, já furt jen gratuluji, ale že by se mi taky něco událo, to nee...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2009 15:21 wobbler
Dekuji mnohokrat inspirace mam mnoho.Matinka chodi do keramiky hned ji zaukoluju :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2009 15:16 Muž goblizek [31] – výtěr l 168
zdař bůh tak mám jen špatné zprávy :-(

dnes ráno byl celý výtěr plesnivý :-( (tak trochu sem s tím počítal nemněl sem připravenou vodu,příště budu připraven palec )

zatím čau a držkolezcům zdar
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2009 14:47 Dusyk – Re: Lucka
Lucka, vy odchovávate úspešne tieto nežné stvorenia? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2009 14:08 Lucka
Fotka k příspěvku U hypancistrusů a peckoltií mám nejlepší zkušenost s keramickou jeskyní- viz. fotka. Měla jsem i obdélníkové z břidlice, ty se jim ale asi nezdály vhodné, po přidání zakulacené keramické se hned začali třít.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2009 13:44 xx – Re: wobbler
Třeba tady:
www.plecocaves.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2009 13:37 wobbler – Re: Dusyk
diky ti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2009 13:33 Dusyk – Re: wobbler
To bude u každého rozdielne. Niektoré preferujú drevené úkryty a niektoré keramické prípadne kamenné úkryty.
Dobrý článok:
www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2009 13:28 wobbler
Zajimala by me stavba domecku jeskynek a vsech moznych i nemoznych schovek pro tyto jedince za vsechny napady ukazky a rady predem dekuji ..... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2009 13:21 Muž Lisak [3] – Hypancistrus contradens L201
Mám dva tyto sumce asi 7 cm a jsou celý den zalezení a i u žrádla je jen zřídka jde vidět. Kolik kusů popř. dokoupit abych se mohl občas pokochat jejich krásou.
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2009 10:14 Dusyk
Už som začal konať a sad neni :-( Hlavne, že mám už nádrž. A nieto rýb. Tak sa potrápim a niečo nájdem hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2009 21:36 Muž kostej [0] - Sumci – Re: Plecos
No jo tak to uznávám, to je průser.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2009 21:04 Muž Plecos [325] – Re: sokar
To chce hledat v Německu, čas od času se tam může objevit nabídka, když se třeba již nevejdou někomu do nádrže...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2009 19:05 sokar – Re: Semtex
Tyto dvě firmy sou na stejné adrese.
Ani jedna je nemá a mít zřejmě nebude.Ikdyž jsem je měl i unich objednaný.Teď říkaly že nejdou sehnat.
Já vím že v ČR je chová okolo 5ti lidí co je vykoupili z Vivária.Byl sem poslední kdo před rokem a půl bral posledního. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2009 18:44 Muž Semtex [1198] - Labyrintky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2009 18:36 sokar – Re: Dusyk
Zdarec,sory ale nevím co znamená " švihúť "
Pokud to znamená pohnout si, tak jo.Pozkupujme co de,dokud je ještě co!
Což mi připomíná, že kdyby někdo věděl o někom kdo chová L25 tak mi dejte vědět.Zaplatím i za dohození kontaktu pokud proběhne obchod.Dám 1000Kč. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2009 17:25 Muž Sanyr [0] – Zmeťour - Vampire pleco L241
Fotka k příspěvku Krásná ryba, ale šílenej zmeťour. Rejpe kytky.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 52 53

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 81290x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9310?od=1674