Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Závojnatky - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Závojnatky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2016 17:46 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Petan26
-Tak vidíte , nakonec je to tak ,jak vám to tu říkám-me od samého začátku
-udělal jste si kolečko, včetně pár telefonátů a skončil jste v Jihlavě kde jste začal a vlastně měl to celé řešit
-omlouvat se vám nehodlám a ani nebudu, mé závěry pouze kopírují odpovědi které jste zveřejnil,tady se opětovně potvrdila možnost neúspěšné léčby.
-Myslím ,že více se vyjadřovat, již ani není třeba
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2016 17:05 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: Jarka
Pokud je to netrávení , plynatost-střevní bakterie-zkusit omezit krmení, krmit jen živým, hodně dafniemi,kartáč střev. Pokud by šlo o střevní parazity, nematoda nebo bičíkovci-nematoda antihelmentikama, bičíkovci Entizolem. Určení jedině rozborem trusu.
Určitě dát bokem, přitopit, hodně O2 a přidat SůL je projímavá.
a čtení na dlouhé večery www.dajanapet.cz/… stačí zadat do vyhledávání Závojnatka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2016 16:59 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: lacewings
:) za prvé nechápu ty lajky, přijde mi, že ať napíšete sebevětší nesmysl, nehledě na to, že jste neporadil ani v jednom, spíš naopak jeden omyl za druhým, a nejdete daleko ani pro urážku viz poslední přispěvek, tak za vaše odpověďi dostane lajk... ale beru to jako zdejší pravidlo pokročilejších, asi máte potřebu se navzájem povzbuzovat. Nejen že spamujete, protože jak jinak si vysvětlit Vaše odpovědi, když odpovídáte na něco, na co se nikdo neptá viz. moje příspěvky, první ze dne 03.12. kdy, já zde hledám někoho, kdo má zkušenosti s operacemi ryb, potřeboval jsem info, jak rybu k takové operaci připravit, jak ji nejlépe přepravit a poté následně o ni pečovat, za další jsem hledal člověka, v našem případě veterináře v rámci JmK, abych rybu netahal přes půl republiky a který by rybu odoperoval, ale nakonec mě ještě obviníte ze lži :-).
Co se mi prosím vás nehodí do scénaře?! O jakém zviditelnění tu proboha mluvíte?
Tady Vám přeposílám odpovědi nejen z VFU, Vy po jejich přečtení by jste se měl omluvit ale nežádám to, jen to dokresluje a potvrzuje Váše mylné domněnky, spíš neznalosti za které jste tu schytal tolik liků.
A protože to také pokládám za přínosné pro toto téma vkládám zde odpovědi nejen z VFU, které jsem nasbíral za poslední týden, pokud si někdo normální myslí, že by tu ty odpovědi neměly býti, nechť to admin smaže.
Prof. Dvořák VFU Brno:
-Dobrý den,nevím o specializované ordinaci v JmK. Snad u nás na škole, ale to bych musel vědět, o co jde.
-Lymfocystózu - bývá většinou ve formě bílých uzlíků na ploutvích, zvládnete sám, většinou stačí vyřezat nebo vystřihnout uzlíky z ploutví, které časem dobře regenerují.
Ostatní nemá moc smysl léčit. Nádory jsou vzácné a mykobakterióza (TBC) by měla více příznaků (vodnatelnost, vypoulené oči atd.).
Doc. Ladislav Novotný:
-Dobrý den, jedná se buď o lymfocystosu nebo o nádor. Z fotky to rozpoznat nelze. Útvar je třeba chirurgicky odstranit a provést histopatologické vyšetření.
Doc. Palíková VFU Brno:
-Podle fotografií to skutečně bude nádorové bujení, které ale může být jak infekčního – virového původu (tj. lymfocystóza) nnebo neinfekční zřejmě papilom. Přesnější určení je možné pouze na základě histologického vyšetření. Již jsme párkrát odoperovávali podobné útvary, u když nebyly až tak plošně přirostlé. I když ale ryba operaci přežila a žila poté dál několik týdnů, dvakrát se nám stalo, že uhynula cca do jednoho měsíce. Takže, konzervativní léčba v tomto případě není možná, žádná ATB vám nezaberou. Lze pouze operativně nádor odstranit, není ale vyloučeno, že ryba zákrok nepřežije nebo uhyne v brzké době nebo se může nádor objevit za nějakou dobu znovu, i třeba na jiném místě. Útvar není stopkatý, což znesnadní jeho odstranění a záleží i na tom, jak je krvený, to nevíme, takže prognóza v každém případě je nejasná. Pokud to rybě nevadí, je to estetická záležitost, můžete ji nechat žít bez zákroku.
-Pokud budete útvar odoperovávat, doporučuji anestezii hřebíčkovým olejem a nádor odebrat do formaldehydu na histologické vyšetření. Pokud budete potřebovat, můžeme vyšetření provést.
Dr. Kostka
-OK, já se tomu nebráním a vítám každou zkušenost, zkusím udělat maximum.

Takže Vážený pane, sám vidíte, že jde od začátku o jednu jedinou věc, pouze zachránit jednu obyčejnou Závojnatku, nic víc, nic méně. Žádný pokus o zviditelnění, žádné vytrhávání z kontextu, žádné zatajování, opravdu Vás nechápu ale jak vidno asi jsem jediný. Práci čest :-)



 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.12.2016 23:01 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Jarka
-vyměmte polovinu vody, ale nejspíše se bude jednat o neodvratitelné úmrtí ryby
-chybí podrobnější info
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2016 22:26 Jarka – závojnatka
Prosím o radu, mám 3 roky v akvárku závojnatku a dneska mi začala plavat břichem vzhůru. Pořád ale dýchá.... Co s tím?
Muj email: nov.jar@seznam.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.12.2016 19:19 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Petan26
-proč tady uvádíte pouze to, co se vám hodí,proč nezveřejníte i závěry VFU Brno, ty se totiž nehodí do scénáře
-už vůbec nevěřte tomu, že bavit se osobně asi bychom si rozuměli víc, jde vám pouze o zviditelnění, které potvrzujete i ve svém posledním příspěvku ,,jak jsem zjistil a zjišťuju tyhle kroky jsou velice ojedinělé,, a doplnil odkazem, kde je mediálně zviditelněna operace nádoru.

-Průkopníkem určitě nejste,to si palcujte jak je libo, pouze chovatelé, okolo toho, nedělají takové divadlo a cavyky, jako vy.
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.12.2016 17:02 Maq Re: Petan26
Petan26 napsal: jak jsem zjistil a zjišťuju tyhle kroky jsou velice ojedinělé
Inu, jste průkopníkem a tahle rybka dělá pozoruhodnou kariéru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2016 15:34 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: lacewings
U TBC ryb neboli Mykobakteriózy terapie skutečně nedává trvalé výsledky i když se připouští, že v počátečním stadiu této nemoci lze chorobu zastavit ATB např. streptomycin, erytromycin, tetreacyklin jenže TBC nebude náš případ, protože nesouhlasí další doprovodné projevy jako jsou oddělování od hejna, nepřijmání potravy, ztráta vybarvení a hubnutí případně nekoordinované plavání nebo vypouklé oči, my nemáme nic krom toho nádoru. Navíc mi bylo sděleno že, TBC se u zvířat ani nelečí, snad je to i zakázané nevím? kvůli rezistenci bakterií.
Pravděpodobně půjde o nějaké nádorové bujení.
Mám na emailu nějaké nové zprávy z VFU Brno nejsou pozitivní.
Protože už nejde čekat a řešení jsou pouze dvě, druhé zatím nechám stranou, domluvím se s Jihlavou a rybu odvezu v týdnu tam, jak jsem zjistil a zjišťuju tyhle kroky jsou velice ojedinělé :-) spojíme to s návštěvou tamní ZOO a je to ahoj

EDIT
magazin.aktualne.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   04.12.2016 16:22 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Petan26
-Petan26 ,,Bylo stanoveno, předběžně pouze na základě fotodokumentace, několik diagnóz: zánětlivá reakce např. po zranění, poté Tuberkuloza nebo nádor a v poslední řadě zmíněná Lymfocytoza,,
-vemu to postupně,zánětlivá reakce to není,byly podány antibiotika
-Tuberkuloza?
-Lymfocystoza?
-EPa?-tu přidám pro úplnost možných předbězných diagnostik
-tak a pokud si vyhledáte potřebné info ,tak zjistíte, že ve většině případů není léčba úspěšná, dokonce se jedná o tzv. nebezpečné nákazy u všech ,,tří,, předběžně stanovených diagnostik
-Ve zbytku bych se opakoval ,nebo citoval již zde vložené názory kolegů
-pokud i nadále trváte na zákroku ,stačí vám použít telefon a dotázat se na specialistu v Brně.
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2016 15:05 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: lacewings
Proč hledam odborníka na ryby tady? No jak na to odpovědět, myslíte že na fóru Alfisti.cz bych uspěl lépe?
MVDR Kostka je z kraje Vysočina, Jihlava přes 100 km od mého bydliště, hledám zkouším něco blíž, Brno atd. Sám Kostka je specialista na ryby proč by mi doporučoval někoho jiného? Víte já mám pocit že bavit se osobně asi bychom si rozuměli víc. MVDR LN psal sem mu, být blíž (cca 200 km) dam vam rybu hned. Díky
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2016 14:57 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: romant
Copak zde nikdo rybu nikdy nenechal ošetřit specialistou, neprevazel ryby na vyšetření? Nezná nějakého specialistu v rámci Jihomoravského kraje? Jak jsem to mohl tušit. Edit musel sem to opravit, díky za rádi a reakci!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2016 14:52 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: afc1886
Zatím to stalo 500. Nevím kolik bude stát případný zákrok a léčba, 3 4 ? Fakt nevím samozřejmě se to bude ještě zvazovat i s hlediska recidivy. Dík!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2016 11:31 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Petan26
-to mohu,proč hledáte odborníka k odstranění nádoru přes zdejší stránky a další brněnské, u chovatelů, protože nevěřím,že pokud jste byl s MVDr. Kostkou v kontaktu,tak ten by vám určitě někoho doporučil.
-výše uvedeneho veterináře znám osobně,vlastně oba
-převoz není nic až tak dramatického , jak tu uvádíte, to lze zvládnout
-píši tak jak to vidím, ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.12.2016 11:12 R Muž romant [27987] Re: Petan26
Zcela upřímě, zde na tomto fóru se ti jiných, než již vyslovených rad nedostane, ztrácíš tady zbytečně čas. Pokud to opravdu jsi rozhodnut řešit, musíš to řešit s již rozkonzultovanýma odborníkama na veterinárních klinikách. Nemyslím to nijak zle, jenom vidím kdo ti na co odpovídá a se znalostí těch lidí si opravdu nemyslím, že by v dohledné době došlo k vyslovení nějakého jiného, než již existujícího názoru, říkejme tomu většinovému.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.12.2016 11:03 R Muž afc1886 [14703] Re: Petan26
Teda já tě chápu,že máš tu rybku rád,ale příjde mi to celkem bláznivé,když vemu,že se jedná v uvozovkách pouze o zavojnatku.Kdyby to byla nějaká moc drahá ryba,tak to chápu,ale takhle.Můžu se ze zvědavosti zeptat,kolik by tě stál ten zákrok a vše kolem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2016 10:26 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: lacewings
Mohl by jste mi přiblížit slovní spojení "osobně si i nějak nedokáži rozumně vysvětlit, váš současný postup" co přesně si nedokážete vysvětlit nebo nechápete, já vám to rád přiblížím...
Bylo stanoveno, předběžně pouze na základě fotodokumentace, několik diagnóz: zánětlivá reakce např. po zranění, poté Tuberkuloza nebo nádor a v poslední řadě zmíněná Lymfocytoza. Samozřejmě je velice obtížné určování čehokoliv pouze z fotografii a popisu. Bohůžel jsem z maloměsta nejbližší trochu lepší klinika cca 30 km a poté 60 km Krajská veterina v Brně, je potřeba brát v úvahu, že samotný převoz je více riskantní než-li nějaký zákrok, není pro mě absolutně žádný problém naložit zvíře nebo rybu a jet s ní přes půl republiky, když to bude stát za to, jsme na to zvyklí ale tady to nejde tak jednoduše!
Pro přesné stanovení byl určeny seškrab a histopatologické vyšetřen vzorku ale zase ten převoz, co mi bylo řečeno tak samotný seškrab není nic drastického v porovnání s převozem!
Po vyhodnocení a domluvě s MVDr. Kostkou jsem se rozhodl jít cestou nejmenšího odporu a zkusit přeléčit ATB možný zánět, což nevyšlo. Ryba se nechala odpočinout a je na řadě další řešení do kterého jsem zapojil i další specialisty včetně pana MVDr. LN. Tomu jsem sdělil, že rybě chci dát ještě šanci a na to uvedl doslova cituji : " Útvar je třeba chirurgicky odstranit a provést histopatologické vyšetření. " konec citace. Odstranění útvaru doporučili i jiní velice zkušení chovatelé.
Z výše uvedeného se proto nějak nemohu ztotožnit s Vašim příspěvkem i když samozřejmě na druhou stranu díky za reakci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   03.12.2016 21:12 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Petan26
-chirurgický zákrok nikdo neprovede bez řádného vyšetření, co to obnáší, tak s tím jste již byl určitě obeznámen
-osobně si i nějak nedokáži rozumně vysvětlit, váš současný postup, pokud jste prvotně spolupracoval s veterinární klinikou v Jihlavě a konzultoval s L.N. .
-navíc Lymfocytoza-tam je původcem specifický virus,který má afinitu k vnitřnímu pojivu,tato nemoc je obvykle chronického charakteru,kdy dochází hypertrofii kůže, zduření a prasknutí nádoru. V těchto případech prokázání tohoto onemocnění, je jednoznačná eliminace nákazy provedena usmrcením jedince, proto chir .zákroku není třeba - zkrácená forma vysvětlení
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2016 12:02 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: Wendy2
psal jsem sem www.ladislavnovotny.cz/…, pak pan Ing. Filip z Dajany, první pokus léčby před dvěma měsíci zde www.veterinajihlava.cz, děkuji ;-) a dnes jsem psal na Brněnský spolek www.catfish.cz uvidíme, děkuju !
Mimochodem pan Novotný viz výše přesto, že má odpovědi zpoplatněné, nechtěl za dotaz nic :-) holt dobrý člověk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.12.2016 11:45 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: Petan26
zkus zavolat na veterinární univerzitu v Brně, třeba ti minimálně poradí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2016 11:41 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: afc1886
Fotka k příspěvku Díky. Nejde to ho utratit, je mu kolem 4 let. Sice jí nemáme tak dlouho ale je to člen rodiny. Všechno sem študoval kvůli němu, zařizovalo se na několikrát komplet akvárium, spousta času a práce, v poslední řadě peněz :-D
No samozřejmě to není jednoduché, nemusí přežít samotný převoz, stačí, aby byl chvíli sám v akváriu a je něm hned poznat stres :-)
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.12.2016 11:25 R Muž afc1886 [14703] Re: Petan26
Je to od tebe pěkné,že chceš za rybku bojovat,ale já si myslím,že to je prohraný boj.Nevěřím,že někoho seženeš,kdo by ti byl schopen zákrok provést,ale možná se pletu.Já bych ji poslal na druhý břeh.Uvidíš,co ti poví ostatní.
EDIT- můžeš dát fotku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2016 11:21 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: afc1886
Ano jde o Závojnatku. Ty by jsi jí utratil, já ji chci odoperovat, ošetřit a dát jí šanci, ale nejsi sám co by jí utratil. Pokud se to odoperuje správně a následně ošetří je šance na záchranu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2016 11:13 R Muž afc1886 [14703] Re: Petan26
Zajímalo by mě,jestli jde o zavojnatku,když jsme v tomto tématu.Jestli to je opravdu Lymfocystoza,tak bych ryby odlovil a utratil.Jestli to je na ploutvi,tak jde napadenou část uříznout a následně ošetřit.Více třeba tady www.akvarijni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2016 09:55 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: romant
Strašně důležité je (souvisí s tím a zároveň se tím předchází mnoha, mnoha problémům) nepřekrmování, já jsem až po půl roce chovu pochopil, jak moc je toto téma důležité hlavně pro začátečníky, kam patřím i já. Je opravdu lepší hladová ryba než li překrmená. Hodně žrádla v kombinaci s tímto prasátkem rovná se kolabs akvária (i nad dimenzovaná filtrace potom nestíhá filtrovat) a tím je zaděláno na prostředí pro nemoci ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2016 09:47 Muž Petan26 [59] - Jezírkové ryby – Specialista na ryby JmK
Dobrý den, hledám v rámci Jihomoravského kraje specialistu na ryby, veterinární stanici nebo jiné zařízení, kde by byli schopni mi provést chirurgický zákrok na rybě, jedná se pravděpodobně o Lymfocystosu, čili odstranění nádoru a jeho následné ošetření samozřejmě tak, aby ryba zůstala na správném břehu. Zároveň bych požádal o zkušenosti jak prakticky podobnou věc uskutečnit, přeprava, příprava, samotná léčba je mi asi jasná (hojivá lázeň apod.) moc děkuji. PM

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   29.11.2016 18:07 R Muž romant [27987] Re: Oxi
Ptáš se co to je, je to pigmentace, tedy normální dobarvování se. Jenom bych při této příležitosti, když už jsme v tématu o nemocech připomenul, že závojnatky je záhodno chovat pokud požno ve větších nádržích od 100 litrů výš, mít výkonnou, ale hlavně biologicky účinnou filtraci a pravidelně týdně měnit klidně polovinu vody. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 17:11 R Muž afc1886 [14703] Re: Oxi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 16:57 Oxi Re: Oxi
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o pomoc Zavojnatko
Ma po sobě najedno černý fleků
Nevím co to je.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 16:33 R Muž afc1886 [14703] Re: Oxi
Na té fotce nejde ani pořádně poznat,že to je zavojnatka,natož co jí je.Dej lepší fotku a víc informací o akváriu,ideálně založ prezentaci akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 16:27 Oxi – Zavojnatko nemoc
Fotka k příspěvku Dobrý den.
Prosím o pomoc !!!
Zavojnatko ma nemoc a nivim co to je a jak se léčí Dekuju
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   21.10.2016 15:49 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: havepe
-nízký výkon filtru,průtok min .700l
-nedostatečná údržba ,ve vztahu k druhu ryb a jejich potřebám,
-častější výměna části vody,pravidelné odsávání sedimentů,
-jedná se pravděpodobně o nějaké zaplísnění,
-léčba ,solný roztok,malachitka,případně hypermanganová koupel,nebo komerční preparáty proti plísním. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2016 14:58 havepe – závojnatka
dobrý den máme 150 L akvárko a filtraci 300L/H čtyři závojnatky a jedna má dnes na ocase jakoby plíseň chybí kousek ploutve. čím to může být? rybky vylovena. voda trochu zasolena. pujde rybka ještě zachráněna? díky petr

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2016 15:27 Tereza – jaká nemoc a jak lecit?
Dobry den,
moje Zavojnatka ma jedno oko vetsi a vystouple. Mam pocit, jako by na to oko skoro ani nevydela. Teplota vody a prostor v aqvariu jsou v poradku. Dekuji moc za vase odpovedi

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2016 06:25 Muž kus5 [3] Re: Péťa
Pokud má i světlé výkaly, tak je to hexamitoza-děrová nemoc, čili bičíkovec. Napadá hl. skaláry a taky závojnatky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2016 15:12 Muž janesik1xjakep [63] Re: nicooo
2 na měsíce jsou na ně dost málo. A jakou máš filtraci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2016 13:18 nicooo
Akva je starý tak dva měsíce. Ale už je to asi v pohodě, dneska už jsou zase čilý a vypadaj dobře :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2016 12:51 R Muž romant [27987] Re: nicooo
Jak je to akvárium staré? Dny, týdny, měsíce?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2016 07:51 Muž janesik1xjakep [63] Re: nicooo
Při čištění dna? Záleží. Jak moc ses v tom dně Hrabala, taky se nebezpečné plyny že dna mohly dostat do zbytku akvária, co mě ale zaráží je, že to neodskakaly i ostatní rybky. Spíše mi přijde, že to je pro zavojnatky celkem malé a navíc, 24 stupňů už je na ně podle mého moc. Mas v akvu nějaké kytky? Předpokládám, ze ne, to taky hodně pomáhá tomu, aby se ti kvalita vody zhoupla. Myslím, že zrovna ve výměně neodstate vody nebude takový problém. Snad ti někdo další dokáže poradit lépe ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2016 17:56 R Muž afc1886 [14703] Re: nicooo
To by podle mě dříve odskákaly ty ostatní rybky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2016 17:47 nicooo – nemoc?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ach jo, se mi to sem nevložilo, tak znova. Mám asi týden dvě závojnatky, mimochodem mi bylo taky sděleno, jak tu psali i jiní, že jde o nenáročnou rybu, prý v podstatě plevelní druh, který snese skoro všechno. Do dneška byly naprosto v pohodě, ale ode dneška se nějak drží jen u dna, jakoby tam sedí, občas popoplavou, normálně žádný nekoordinovaný pohyby nebo tak, ale pořád se drží u dna. Akvárko mám 160 litrů, vytápěný na 24 stupňů, filtr vnější JBL cristalprofi e701, rostlinky mám živý, mám tam i dvě takový ty koule zelený (biofiltr). Ještě se závojnatkama tam žijou 2 pancéřníci, 2 skaláry a 2 rybky co nevím, jak se jmenujou, dostala jsem je. Žádnej problém mezi nima není, žádný útoky, okusování a podobně, normálně spolu plavou a žádnej problém. Jediný co mě napadá, že jsem včera klasicky měnila cca 45 litrů při čištění dna, ale zpět jsem dala neodstátou vodu, tak jestli nemůže být chyba v tom?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2016 17:25 Ája – skvrny na těle rybky
Fotka k příspěvku Moje závojnatka čínská má poslední dobou nějaké jakože světlé skvrny na těle (závojnatka má jinak černé zbarvení). Vypadá to jako kdyby se loupali šupinky. Nevíte někdo co to může být? Předem moc děkuji za odpovědi. :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2016 23:33 Muž Petan26 [59] - Jezírkové ryby
V té karanténě musí být vzduchovani a pohyb vody, vypadá to, že tam ani jedno nemáte.... chtělo by to základní rozbor vody, minimálně na NO2 a NH4..., je dobré si změřit i vstupní vodu, aby nebyla horší než v akváriu. Test vám napoví, jestli vám funguje nebo nefunguje bio filtrace... Taky ona otrava z nevyhovujících podmínek se vleče nepřijde ze dne na den... jsou slabší kusy, které odpadnou dříve a silnější později, což vám samozřejmě nepřeji! Ten vnitřní filtr je opravdu nedostatečný, pravděpodobně nestíhá osadce, to by vám ale napověděl ten test na NO2. Do doby změny filtru musíte přitlačit na výměnu vody. Máte trochu štěstí ty rybky nejsou největší. Pak je možnost, že ryba již byla nemocná ( napadena) v době koup a nyni nemoc vygradovala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2016 20:06 Žena Turbínka [2558] Re: afc1886
Copa v kouli, ale v objemu nula nic. Když ji dá do hrnce nebo kýblu se vyzduchováním lépe filtrem, bude ryba raději...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2016 20:00 R Muž afc1886 [14703] Re: Eva
Určitě platí,co jsem napsal,to znamená podmínky v akva.Nasadit hodně živých rostlinek,vodu měnit častěji než jednou týdně,protože ten filtr je na všechno sám a nemůže stíhat.Té zavojnatce v karanténě taky nebude nejlíp v té kouli,ale počkej co poradí ještě ostatní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2016 19:15 Eva Re: afc1886
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku foto původního akvária a rybky v karanténě.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2016 17:02 Žena Xlienka [276] - AmerikaRe: Eva
Ten filtr je do akvária k závojnatkám dost nevhodný. Pokud v 100l akváriu nejsou masy živých rostlin není šance tam při 3 závojnatkách udržet kvalitu vody. Bez rostlin doporučuji vyměnit náplň ve filtru za chemickou filtraci (aktivní uhlí, zeolit, případně anex) a hodně často měnit vodu. Jinak budou rybky při soustavné otravě postupně strádat a zahynou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2016 15:30 Eva Re: afc1886
filtr je: Aquael FAN 2 plus, vnitřní s přivzdušňováním. Akvárium vyfotím, jen nabiju baterie.
Všechny ryby, které zůstali v původním akváriu jsou v pořádku. Jen ta, kterou jsem dala do karantény je špatná. Tím chci říct, že i přes to, že je od včera v "nové" vodě, tak se její stav nelepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2016 14:52 Muž janesik1xjakep [63] Re: Eva
V tom případě zapracuj na té kvalitě vody, opravdu, jak píše afc, jsou to obrovská prasátka, takže měnit měnit a měnit. Mimochodem co mas za filtraci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2016 14:38 Eva Re: janesik1xjakep
Nene.. nic jsem nenašla :-( Ale děkuju tip. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2016 14:28 R Muž afc1886 [14703] Re: Eva
Já bych se zaměřil na podmínky v akváriu,protože zavojnatky produkují hodně odpadních látek.Jeden dospělý jedinec by neměl být chován v méně než 100 litrech vody.Tipuji,že dokoupením dalších 2 zavojnatek se narušila rovnováha v akváriu.Zkus provádět častou výměnu vody a zasaď živé rostlinky.Jaký je filtr v akváriu?Prezentace nádrže by hodně pomohla,nebo aspoň fotka celého akva.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 32

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22453x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9009-zavojnatky-nemoc?od=251